Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Medewerkers willen VVD-bolwerk Justitie massaal verlaten

  •  
16-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
25633810024_f1f49fe53e_o

© cc-foto: Maciek Lulkohttps://flic.kr/p/F4aYDN

Ambtenaren op het ministerie van Veiligheid & Justitie hebben liefde voor hun vak. Inhoudelijk beoordelen ze hun werk met een 7,7. Maar heel anders ligt het als het gaat over de organisatie:
"Op het ‘halen van doelstellingen’ scoort het ministerie een 4,9. De ‘toekomstvisie’ op het ministerie krijgt een 4,4. En op ‘snel en slagvaardig handelen’ geven de ambtenaren zelfs een 4,0. Veel medewerkers klagen over een hoge werkdruk. ,,Werk blijft komen, weigeren wordt niet geaccepteerd en extra formatieplaatsen zijn onbespreekbaar.” Een ander geeft aan: ,,Zo hectisch als de afgelopen anderhalf jaar heb ik het nog niet eerder meegemaakt.”"
Veiligheid & Justitie is een bolwerk van de VVD. Onder druk van die partij en gedoogcoalitiegenoot PVV werden de politietaken van Binnenlandse Zaken in 2010 samengevoegd met het ministerie van Justitie, om zo een ‘superdepartement’ te vestigen. Dat is uitgelopen op een regelrechte ramp. Niet alleen zijn inmiddels al drie VVD-bewindslieden (Opstelten, Teeven, Van der Steur) gesneuveld, ook de ambtenaren gaan er aan. Maar liefst een kwart van de medewerkers zou het liefst ergens anders gaan werken. Dat blijkt uit intern onderzoek waar het AD de hand op heeft weten te leggen.
"23 procent van de medewerkers is het werken bij het ministerie van Veiligheid en Justitie zo zat, dat ze van plan zijn op korte termijn ander werk te zoeken. Dat blijkt uit het meest recente tevredenheidsonderzoek onder ruim 1.300 medewerkers van het departement in Den Haag. Dat is twee keer zoveel als bij andere overheidsorganisaties."
Vorig jaar onthulde NRC dat de cultuur op het ministerie totaal verziekt is:
"Klokkenluiders bij het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) „zouden wel gek zijn” om melding te maken van vermoedens van interne misstanden. Dat zegt de voormalige vertrouwenspersoon integriteit van het ministerie Sjaak Jansen tegen NRC: „Mijn ervaring is dat er strafexpedities werden ingesteld jegens ambtenaren die meldingen deden. Het eerste wat men op het ministerie deed is ontkennen, en vervolgens wegvegen. Alles was er op gericht om het blazoen schoon te houden. Melders van misstanden werden niet gepromoveerd of kregen vervelend werk te doen.”"
Het ministerie ontkende de misstanden.
cc-foto: Maciek Lulko
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.