Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Medewerkers Fox News deden zich online voor als Fox-fans

  •  
21-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fox300
PR-medewerkers hadden speciale internetverbindingen en tot wel 100 online aliassen
Fox News, de zwaar conservatieve nieuwszender in de Verenigde Staten, laat zich graag voorstaan op haar ‘Fair and Balanced’ berichtgeving. Op de zender, die onderdeel is van het media-emporium van Rupert Murdoch, wordt vaak fel uitgehaald naar alles wat links of progressief is. Het incasseren van kritiek, bleek echter wat moeilijker op te brengen. PR-medewerkers hadden er namelijk een dagtaak aan om op allerlei negatieve, of zelfs neutrale, berichten over Fox News te reageren als waren het echte fans, met pro-Fox News rants.
Om te voorkomen dat de vele tientallen aliassen die een medewerker online onderhield naar Fox News of News Corp te herleiden waren, hadden medewerkers eigen draadloze netwerken of zelfs een ouderwetse inbelverbinding tot hun beschikking. Dat schrijft NPR mediacorrespondent David Folkenflik in zijn nieuwe boek over Rupert Murdoch. ‘Murdoch’s World: The Last of the Old Media Empire’ verschijnt morgen in de Amerikaanse boekwinkels.
cc-foto: Truthout.org  en Greg

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

PeterDraman
PeterDraman21 okt. 2013 - 21:31

Niet echt nieuws, Fox Nieuws is ook lang niet de enige. Verscheidene grote bedrijven doen aan "Astroturfing" vooral op social media en nieuws aggregatie websites komt dit veel voor.

PeterDraman
PeterDraman21 okt. 2013 - 21:31

https://en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing

opgeheven
opgeheven21 okt. 2013 - 21:31

Fox news dat de waarheid verdraait? Je verwacht het niet.....

bEngel2
bEngel221 okt. 2013 - 21:31

Een gelijksoortige manipulatieve truc wordt door de PVV op de diverse populaire forums gehanteerd.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 okt. 2013 - 21:31

Ik heb soms de indruk dat sommige politieke partijen ook dankbaar gebruik maken van zo'n constructie...

nico1943
nico194321 okt. 2013 - 21:31

En hoe is het met de objectieviteit van de Joopfans?

[verwijderd]
[verwijderd]21 okt. 2013 - 21:31

En vergeet niet, ze zijn niet de enigen, we hebben het er eerder ver gehad, het Amerikaanse leger zijn inlichtingendienst heeft er speciale software voor, vandaar die duizenden twitter berichtjes zogenaamd vanuit Libië en Syrië, het gaat nog vaker gebruikt worden, verboden in de VS overigens, hier gaan nog een paar voor zitten. Dat van het leger is legaal, de Amerikaanse wet vind het wel goed als je buiten de grenzen van Amerika jezelf als een ander voordoet op het web, binnen de grenzen niet.

1 Reactie
nikita72
nikita7221 okt. 2013 - 21:31

Roelf, "buiten de grenzen van Amerika", wil dat zeggen dat de bedrieger zich buiten de VS bevinden moet? Of dat het bericht alleen buiten de VS gelezen kan worden?

roher
roher21 okt. 2013 - 21:31

Diegene die NUL fans heeft is het meest geloofwaardig...

1 Reactie
JAWEH
JAWEH21 okt. 2013 - 21:31

Ja, dat is meestal diegene die de waarheid vertelt, dus die is niet zo populair.

[verwijderd]
[verwijderd]21 okt. 2013 - 21:31

Lees de info op de link maar eens aandachtig door.....vergeet niet zo af en toe wat te doneren aan Wiki. http://en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing

1 Reactie
Monique Sparla
Monique Sparla21 okt. 2013 - 21:31

Kuch Wikipedia lezen ???? Nee na alles wat ik met ze heb mee gemaakt doneer ik niet meer aan ze, heb ik wel altijd gedaan eneh..... denk je echt dat het gaat om het bewaken van de vrijheid van internet, dat zij ruimte bieden aan nieuwe platforms? Ik denk eerder dat er eens gedacht moet gaan worden aan de effecten van de autoriteitsverschuivingen (lees de marktwerking van informatie) waar men bang voor is. Het gaat inmiddels echt werkelijk niet meer om de vrijheid gunnen en hier en daar een vorm van ethische bewaking. Informatie is ten slotte als platform je bestaansrecht, net zo belangrijk als je gezondheid, zo niet belangrijker lijkt het inmiddels. lees dan ook http://www.realitysandwich.com/wikipedia_battle_rupert_sheldrakes_biography "The great weakness of Wikipedia is its excessive number of ideologues and their desire for control.   Want wat blijkt In 2003, "Anthropogenic Global Warming Theory was subjected to near total control by a single editor who created or rewrote 5,428 unique Wikipedia articles, obtained Website Administrator status and removed 500 articles and banned over 2,000 Wikipedia editors.  This continued until September of 2009 when his privileges were finally revoked.  In one case a user named Qworty attempted to purge Wikipedia of all references to the occult and modern paganism by making as many as 13,000 edits." dus kuch ..... Is het niet dat we ons echt andere vragen moeten gaan stellen? Ondanks internet blijkt er enkele een verschuiving van beheersers van informatie plaats te vinden. Er is echt nog steeds een groot probleem mbt de distributie van kennis en informatie. En dan heb ik het niet over al het onderwijs materiaal dat niet alleen zwaar verouderd is. En ja sommige mensen maken er dus meer dan graag gebruik omdat ze het kunnen .... zoals Douglas Rushkoff in zijn boek http://www.rushkoff.com/present-shock/ aangeeft, alles gebeurd voor de media in het nu .... met alle gevolgen van dien ....