Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ME: 'Wonder dat er geen doden vielen in Geldermalsen'

  •  
10-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Rellen bij vergadering over azc Geldermalsen

© 2015-12-16 00:00:00 GELDERMALSEN - Rellen breken uit bij het gemeentehuis van Geldermalsen, waar een vergadering is over de de komst van een asielzoekerscentrum. Rond het gemeentehuis heeft z

Het is een wonder dat er vorig jaar geen doden of zwaargewonden zijn gevallen bij de azc-rellen in Geldermalsen, dat stelt ME-commandant ‘Frans’ in de Gelderlander :
“De regen van straatstenen en zwaar vuurwerk was zo heftig. We dragen als ME’ers beschermende kleding, maar als zo’n vuurwerkbom in een kraag of helm was blijven hangen, dan hadden we een paar dagen later een begrafenis gehad.”
Frans zag zich bij de bestorming van het Geldermalsense gemeentehuis tot twee toe gedwongen om zijn wapen te gebruiken en een waarschuwingsschot in de lucht af te vuren:
“De eerste keer om een collega te ontzetten die was gevallen. Hij zat met zijn arm klem onder zijn schild, terwijl er iemand bovenop hem zat en hij van alle kanten klappen en trappen kreeg. De tweede keer, kort daarna, was toen de hysterische menigte door de dranghekken bij het gemeentehuis heen dreigde te breken. Wij waren met dertig ME’ers, zij met honderden. Ik zag de ontzetting op de gezichten van mijn collega’s. Ze vroegen zich af: hoe kom ik hier vandaan? Kom ik nog wel thuis vanavond?”
Volgens de ME-commandant is het feit dat er die avond een tweede ME-sectie achter de hand was, die te hulp schoot, hun redding geweest. “Anders was het slechter afgelopen.” Zijn grootste angst op dat moment was dat zijn collega’s en hij gericht op personen hadden moeten schieten. Een aantal collega’s zouden door de rellen ‘mentaal beschadigd’ zijn geraakt en nog steeds last hebben van het gebeurde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

GMatth52
GMatth5211 dec. 2016 - 11:49

Sartre: "De overheid slaat vervolgens vreedzame burgers in elkaar. Schandalig. " Nee, de politie moest natuurlijk die "vreedzame burgers" niets in de weg leggen, hen het gemeentehuis laten bestormen en de raadsvergadering laten verstoren. En ze had ook niet een fysiek belaagde collega-politieagent moeten helpen. Natuurlijk hadden de vuurwerkbommen van die "vreedzame burgers" ongehinderd doel moeten treffen. Dat er niet beter naar die mensen geluisterd wordt, het is toch wat [sarcastische ondertoon]. Kapitanlaipose: volgens mij is de poging van de demonstranten om het gemeentehuis in Geldermalsen te bestormen een daad van terreur; net zoals de aanval met vuurwerkbommen op het onderkomen van vluchtelingen in Woerden in oktober 2015 dat ook was. En de plegers van deze feiten heten in mijn woordenboek terroristen.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh11 dec. 2016 - 13:38

Volgens mij heb je gemist dat er een volslagen onschuldige derde partij zwaar lichamelijk letsel is aangedaan door de politie.

RU486
RU48611 dec. 2016 - 10:28

Volgende keer maar gewoon het advies van pvv-er van Roon opvolgen: https://www.joop.nl/nieuws/video-pvv-er-de-roon-over-gericht-op-knieen-schieten

Meta Foor2
Meta Foor211 dec. 2016 - 9:04

uiteindelijk hadden de demonstranten gelijk en hadden ze daarvoor niet hoeven te knokken , maar gewoon wachten . deze overheid is typisch een organisatie die na elke beslissing tot de conclusie komt dat ''met de kennis van toen anders hadden gehandeld''

Instaatsteller
Instaatsteller11 dec. 2016 - 2:31

We lijken straks nog op een derdewereldland. En dan heb ik het niet over de asielzoekers maar over de tekort gedane tokkies. Als je last hebt van de crisis mag je kennelijk je frustraties botvieren op oorlogsvluchtelingen. Het lijkt soms wel het einde van de westerse beschaving. Nu we gezien hebben dat Rechts in de VS geen probleem ziet om op een presidentskandidaat te stemmen hoe extreem die zich ook uitlaat kunnen we nergens meer zeker van zijn. We waren ooit niveau Bob Dylan maar binnenkort is het meer Jantje Smit. Want dat begrijpt het volk tenminste. Zucht.

1 Reactie
ton14024
ton1402411 dec. 2016 - 12:23

Maar zeg nou zelf, begrijp jij Dylan?

kapitanlaipose
kapitanlaipose11 dec. 2016 - 0:17

Blanke mensen die door een ME linie proberen heen te breken om de besluitvorming van een staatsorgaan te beïnvloeden. Blank dus: - we noemen het geen terrorisme (doen we alleen bij moslims) - we noemen het geen gebrek aan integratie (doen we alleen bij kleurlingen en moslims) - de politie schiet voor een keer iemand niet dood. Blanke agressors worden namelijk menselijk behandeld ook al trappen een agent die op de grond ligt. (doen we alleen bij moslims en kleurlingen) - we zeggen dat we moeten luisteren naar deze mensen want ze uiten hun bezorgdheid. (moslims en kleurlingen worden afgeschilderd als agressors die zeuren, klagen en onaangepast zijn)

3 Reacties
MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen11 dec. 2016 - 11:05

Gelukkig maar dat we een groep de schuld kunnen geven waarbij wel openlijk gediscrimineerd mag worden. Om toch even de nuance op te zoeken wil ik opmerken dat: '– we noemen het geen terrorisme (doen we alleen bij moslims)' Er niet geschoten is op een willekeurige bezoekers en het doel was niet dood en verderf zaaien was maar gewoon een uit de hand gelopen demonstratie. '– we noemen het geen gebrek aan integratie (doen we alleen bij kleurlingen en moslims)' Integreren is alleen van toepassing bij mensen die van buiten Nederland komen, het is niet anders. Je bedoeld waarschijnlijk dat de doelgroep niet helemaal volgens het gewenste patroon gehandeld heeft. '– de politie schiet voor een keer iemand niet dood. Blanke agressors worden namelijk menselijk behandeld ook al trappen een agent die op de grond ligt. (doen we alleen bij moslims en kleurlingen)' Als je het verhaal goed gelezen hebt had het weinig gescheeld. Maar ook dat de politie dat in het geheel liever niet doet, ongeacht wie het is. '– we zeggen dat we moeten luisteren naar deze mensen want ze uiten hun bezorgdheid.' Helaas, de politiek zit er voor de burger, niet andersom. Een goed politicus had het niet zover laten komen. En verder, welke andere manier van invloed uitoefenen had deze 'bezorgde burger'? En heeft het geholpen? Ja dus! Ik vind het triest dat het zover heeft moeten komen. Een goed politicus had eerder bekeken hoe de situatie ervoor stond.

SG87
SG8711 dec. 2016 - 14:29

[‘– we noemen het geen terrorisme (doen we alleen bij moslims)’ Er niet geschoten is op een willekeurige bezoekers en het doel was niet dood en verderf zaaien was maar gewoon een uit de hand gelopen demonstratie.] Wellicht moet je eerst eens kijken wanneer iets terrorisme is, want "schieten" is geen criterium (bij de terroristische aanslag in Brussel werd er niet geschoten) en "dood en verderf" is niet een doel (want dan heet het gewoon moord), maar kan het slechts een middel zijn om het doel (het bewerkstelligen van een politiek of religieus punt) te bereiken. Terrorisme is het dreigen of gebruiken van ongeoorloofd geweld tegen willekeurige mensen met als doel om een politiek of religieus standpunt te bewerkstelligen. In dit geval was er dus én sprake van het gebruik van ongeoorloofd geweld én was het tegen willekeurige mensen (niet specifiek op wethouder X of persoon Y gericht, maar op iedereen die in die raadszaal en de politie die daarbuiten aanwezig waren) én was het om een politiek doel te bewerkstelligen (komst van een AZC tegenhouden). Dit was dus gewoon terrorisme. [‘– we noemen het geen gebrek aan integratie (doen we alleen bij kleurlingen en moslims)’ Integreren is alleen van toepassing bij mensen die van buiten Nederland komen, het is niet anders. Je bedoeld waarschijnlijk dat de doelgroep niet helemaal volgens het gewenste patroon gehandeld heeft.] Integratie is het aanpassen aan de in dat land geldende wetten en normen. Iemand die in dat land geboren is doet dat doorgaans al als kind (dat noemen we dan vaak opvoeden, maar dat is dus deels ook integreren). Bij deze mensen is dat klaarblijkelijk niet (goed) gebeurd, want ze zijn niet geïntegreerd aan de Nederlandse wetten en normen.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen11 dec. 2016 - 20:19

@ SG87 11 december 2016 at 15:29 "Wellicht moet je eerst eens kijken wanneer iets terrorisme is, want “schieten” is geen criterium" Volgens Wikipedia zijn de geleerden het er nog niet over uit, maar ik denk dat je wel kunt stellen dat er toch wel een verschil is tussen een uit de hand gelopen demonstratie waarbij de gemoederen hoog oplopen of met meerdere personen aanslagen plegen met als doel om zoveel mogelijk slachtoffers te creëren. Dat is voor mij in ieder geval ongeveer de definitie en ik denk dat dit ook breder gedragen wordt.

rebel2002
rebel200210 dec. 2016 - 20:28

En dan te bedenken dat de hele Betuwe broeit De burgemester mocht blijven zitten en dus de burgerij alles heeft betaalt Het is simpel wachten olp de volgende klap of wordt dat een volksopstand ?? Het is aan de idioten van Rutte 2 welke klap er gaat vallen Maar Nederland staat op het punt van klappen alleen wachten iop de aanleiding ...

johannn2
johannn210 dec. 2016 - 20:14

Ach, het was een vrije meningsuiting van die demonstranten, lijkt mij. En niks schieten, het ontbrak deze agenten duidelijk aan empathie. Zoals we tegenwoordig weten, moeten we hen dan in hun uiting proberen ze te begrijpen. Het omgekeerde hoeft niet, natuurlijk. Dat kan je namelijk niet verwachten. .

thunderbird2
thunderbird210 dec. 2016 - 16:10

0 geschikt. X ongeschikt.

Sartre
Sartre10 dec. 2016 - 14:37

Onze overheid heeft hier weer gefaald. De burgers worden onnodige AZC's door de strot geduwd en de lokale overheid zag een AZC als middel een mislukte investering toch te laten renderen. Dit wordt niet meer gepikt en men gaat uitgedaagd door de overheid hier tegen protesteren. De overheid slaat vervolgens vreedzame burgers in elkaar. Schandalig.

2 Reacties
Instaatsteller
Instaatsteller11 dec. 2016 - 2:06

Op een paar honderd meter bij mij vandaan worden ook vluchtelingen geplaatst. Hartstikke leuk! Kunnen deze mensen ook weer verder met hun leven opbouwen! Wat geweldig dat dit land dat kan doen! Sartre draait zich in z'n graf om dat zijn goede naam door zo'n bekrompen figuur als u gebruikt wordt.

Vuurrood
Vuurrood11 dec. 2016 - 11:18

Sartre: Rare opvatting heeft u over wat "vreedzame burgers" zijn! Ik zag alleen maar rellend gespuis.

Floepert
Floepert10 dec. 2016 - 14:27

Vreemde constatering. Als het een wonder is dat er geen doden zijn gevallen, hoe kan het dan dat er slechts 2 agenten lichtgewond zijn geraakt? Bij "een wonder dat er geen doden zijn gevallen" waarbij men het dan heeft over doden aan de zijde van de politie, zou je toch meer gewonden en ook een paar zwaargewonden verwachten? Gek genoeg is er 1 zwaargewonde gevallen die avond: een onschuldige vrouw op weg naar huis na een klap met een politieknuppel op haar hoofd.

joop69amsterdam
joop69amsterdam10 dec. 2016 - 13:28

En de veroorzakers van die collectieve uitbarsting van woede onder de bevolking wordt weer met geen woord over gerept. Een burgemeester die een asielzoekerscentrum wilde op een stuk grond dat door wanbeleid zwaar op de begroting van de gemeente drukte en daarom maar even snel moest worden aangeboden aan het COA. Zit die burgemeester er nog trouwens? nos.nl/artikel/2076021-geldermalsen-wilde-zelf-graag-1500-asielzoekers.html In het artikel is te lezen dat het om een groot financieel voordeel ging die de gemeente Geldermalsen even wilde cashen. De protesten van de bevolking waren op dat moment even niet het belangrijkste. Ja, en dan krijg je dit soort toestanden.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus11 dec. 2016 - 1:47

"En de veroorzakers van die collectieve uitbarsting van woede onder de bevolking wordt weer met geen woord over gerept." Alsof de Wilderiaantjes nog niet genoeg aandacht krijgen.

Vuurrood
Vuurrood11 dec. 2016 - 9:56

U heet toch niet toevallig Glimmerveen?

Vuurrood
Vuurrood10 dec. 2016 - 12:54

Hysterische menigte? Een bende rechts-extremisten was het! De harde kern welke ook gesignaleerd is in Steenbergen en Enschede! Het schuim welke de woorden van Wilders letterlijk neemt! Ik citeer de grote leider even, " als ik geen premier wordt komt er revolte", " ik vind een revolutie niet erg". Moet ik nog meer haat zaai taal van de man in de coulissen weergeven? De man welke misbruik maakt van de rechtstaat maar de rechtstaat niet erkent? De man welke democratie maar gedoe vindt? De man die beweert na de verkiezingen , als hij premier is, schoon schip te maken? Bedreigt deze dictator in spe nu een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking? Wat bedoelt Wilders met "schoon schip " maken? Deporteren? Concentratiekampen nieuw leven inblazen? De ME commandant moet zich maar voorbereiden op het feit dat de hersenloze knokploegen van Wilders nog veel meer van zich laten horen!

5 Reacties
FactChecker
FactChecker11 dec. 2016 - 7:13

Vuurrood 10 december 2016 at 13:54 - Hysterische menigte? Een bende rechts-extremisten was het! - Denk jij nu werkelijk dat alles en iedereen keer op keer extreem rechts noemen iets gaat oplossen?

Vuurrood
Vuurrood11 dec. 2016 - 9:50

FactChecker: Als iemand extreem rechts gedrag vertoond noem ik hem/haar extreem rechts. dat geldt trouwens ook voor extreem links. Als jij vind dat dat niets oplost kom dan eens met een idee wat dan wel iets oplost. Al jou gemekker over een benaming zet geen zoden aan de dijk. Als jij je had verdiept in welke types altijd weer ergens opduiken kan ook jij er niet omheen dat deze lieden in georganiseerd verband opereren. Denk hierbij aan een groep zich noemende "soldaten van odin". Zo zijn er meerdere van deze "knokploegen". En hebben ook allemaal iets gemeen. Extreem rechts en fervente aanhangers van Wilders.

FactChecker
FactChecker11 dec. 2016 - 11:50

Vuurrood 11 december 2016 at 10:50 FactChecker: - Als iemand extreem rechts gedrag vertoond noem ik hem/haar extreem rechts. dat geldt trouwens ook voor extreem links. - Ik zie jou nooit nagenoeg praten over gewoon rechts. Altijd over 'extreemrechts' hebben overigens meer mensen op deze site last van of 'alt-right' of 'domrechts'. Ik denk dat jou definitie van extreem veel breder is dan de algemene definitie. Want zo extreem is Wilders echt niet. Vooral niet als je het vergelijkt met vrijwel alle niet-westerse landen. Daar is 'eigen volk eerst' de normaalste zaak van de wereld. - Als jij vind dat dat niets oplost kom dan eens met een idee wat dan wel iets oplost. - Open staan voor de meningen en denkbeelden van anderen. Probeer de klachten van PVV stemmers niet alleen te horen maar probeer er ook naar te luisteren. Kom erachter waarom ze zo in het leven staan en kijk of je een tussenweg kunt vinden. En niet alleen maar wijzen naar een groep wiens naam je ooit ergens hebt gelezen, zoals 'soldaten van odin'

Vuurrood
Vuurrood11 dec. 2016 - 13:17

FactChecker: Luisteren naar klachten van PVV stemmers? PVV stemmers staan open voor ideeën van anderen? Probeer jij nu de komiek uit te hangen? PVV stemmers welke juichend en kwispelstaartend achter de doctrine van Wilders aanlopen? Wilders welke de rechtstaat niet erkend? Wilders welke niets op heeft met democratie? Daar moet ik open voor staan en ik moet een poging doen deze mensen te begrijpen? Want Wilders is niet extreem want er zijn landen welke nog extremer zijn? Noord-Korea wellicht? Jij weet werkelijk niet wie of wat "soldaten voor Odin" zijn. U bent volkomen onbekend met Blood en Honour? Jij kent de lieden welke achter DTG zitten niet? Nooit van Pegida gehoord? Klachten van PVVers welke altijd op hetzelfde neerkomen. Islam deugt niet. Marokkanen zijn nog erger. Links is de oorzaak van alles. Waar de blanke top de duinen en Wien Neerlands bloed van vreemde smetten vrij. Die klachten en het wensdenken van PVVers moet ik tot mij nemen? Wat dacht je zelf?

FactChecker
FactChecker11 dec. 2016 - 16:05

Vuurrood 11 december 2016 at 14:17 Bedankt dat je mijn punt bewijst.

Popiejopie3
Popiejopie310 dec. 2016 - 12:54

Dit geweld is rechtstreeks te herleiden naar Wilders oproep tot verzet. Hij kent zijn achterban, dit zijn ze, en zo 'verzetten' ze zich.

6 Reacties
FactChecker
FactChecker11 dec. 2016 - 7:17

Popiejopie 10 december 2016 at 13:54 - Dit geweld is rechtstreeks te herleiden naar Wilders oproep tot verzet. Hij kent zijn achterban, dit zijn ze, en zo ‘verzetten’ ze zich. - Ik zou zeggen, doe aangifte. Dat pakte de eerste keer ook zo goed uit voor progressief links.

Vuurrood
Vuurrood11 dec. 2016 - 9:55

Popiejopie: Lieden zoals een zichzelf feiten onderzoeker noemend figuur onderzoekt geen feiten maar heeft gewoon altijd commentaar op de boodschapper. Zelf al kwispelstaartend achter de leider aanlopend alles in het werk stellen om boodschappers negatief in het nieuws te brengen. Je ziet het aan het telkens weer verontwaardigt zijn over de aanklacht tegen de aanbeden Wilders.

FactChecker
FactChecker11 dec. 2016 - 11:53

Vuurrood 11 december 2016 at 10:55 - Lieden zoals een zichzelf feiten onderzoeker noemend figuur - Vraag het nog maar een keer, vanwaar de obsessie met mijn gebruikersnaam?

Zwarte Woud
Zwarte Woud11 dec. 2016 - 12:56

@factchecker Niet zo moeilijk waarom ze je pakken op je naam, ze zijn door hun argumenten heen.

Vuurrood
Vuurrood11 dec. 2016 - 13:21

FactChecker: Om dat die voor geen meter klopt. Anderen proberen aan te spreken over de juistheid van de feiten om dan zelf met zogenaamde feiten te komen welke niet deugen. Dat heeft niets met jouw naam te maken maar alles met het feitenvrij rondstrooien van de PVV doctrine wat jij doet!

FactChecker
FactChecker11 dec. 2016 - 16:06

Vuurrood 11 december 2016 at 14:21 - Om dat die voor geen meter klopt. - Ben jij dan rood van top tot teen of sta je letterlijk in de hens?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen210 dec. 2016 - 12:48

Het is juist en rechtvaardig dat dit verslag op de dag na het (voorlopige?) einde van het proces-Wilders aandacht krijgt - als er één aanhanger van onze nationale prima donna non grata nu toch even gaat nadenken, en zich realiseert dat ook hij of zij zelf met vuur speelt, al is het dan indirect, dan is er heel veel gewonnen. (Gelukkig maak ik geen deel uit van die miljoenen Nederlanders die gisteren 'mede veroordeeld' zijn - kom nou, wie wil er zich nu door een narcist vol zelfbeklag en gezegend met een grootheidswaanzin die werkelijk een plaats in medisch-psychiatrische handboeken verdient, mee laten trekken in zijn onzalige neuroses?)

Mark Gh
Mark Gh10 dec. 2016 - 12:45

Respect voor de politiemensen die hun werk blijven doen, ongeacht wie of wat ze beschermen - in dit geval een volslagen doorgeslagen regent.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus11 dec. 2016 - 1:50

"ongeacht wie of wat ze beschermen – in dit geval een volslagen doorgeslagen regent" Volgens mij beschermden ze toch echt een bijeenkomst van het democratische deel van de bevolking, waar voor- en tegenstanders inspraken over het AZC. Dat hadden ze best wat pittiger mogen doen, gezien het verzamelde schuim dat oprukte. Of was je even vergeten wie er allemaal naar Geldermalsen waren afgereisd om de democratie aan te vallen?