Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Mazelen bezig met opmars, antivaxxers stoppen flyers in tijdschriften

  •  
29-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Measles

© Cc-foto: Dave Haygarth

Het aantal gevallen van de mazelen in Europa lag in het eerste halfjaar hoger dan in heel 2018 – toen het aantal infecties ook al een hoogtepunt bereikte. In de eerste zes maanden kregen bijna 90.000 Europeanen de mazelen en overleden er 37 mensen aan de infectieziekte, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Met name Oekraïne is zwaar getroffen, met 54.000 infecties en 18 doden. Maar ook in andere landen is de ziekte, waartegen sinds de jaren zestig een vaccin bestaat, aan een opmars bezig. In verscheidene landen die verspreiding van de mazelen eerder hadden uitgebannen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Albanië, Tsjechië en Griekenland, is de ziekte weer terug. In andere landen gaat het wel de goede kant op: zo is de verspreiding in België en Kazachstan weer tot staan gebracht.
Ook de Verenigde Staten hebben dit jaar te maken met een ongekende grote mazelenuitbraak. Politici wijzen daar onder meer met een beschuldigende vinger naar sociale netwerken die te veel ruimte zouden bieden aan anti-vaccinatieactivisten, die ten onrechte geloven dat vaccinaties slecht zijn voor de volksgezondheid.
De Daily Beast meldde begin dit jaar dat antivaxxers hun advertenties op Facebook specifiek richten op vrouwen van boven de 25, omdat de kans het grootst is dat zij kinderen hebben die moeten worden ingeënt. In Nederland stopten vaccinatieweigeraars eerder deze maand flyers in tijdschriften als de Happinez en Kek Mama.
Cc-foto: Dave Haygarth

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Gandalf2
Gandalf21 sep. 2019 - 13:40

De logica van vaccineren en vergoeden ontgaat me ook nog steeds. Waarom moet ik betalen voor een vaccin voor bepaalde ziektes als ik naar het buitenland ga. Maar als ik het vaccin niet neem en de ziekte oploop dan vergoed mijn verzekeraar wel alles?! Je zou haast zeggen dat de verzekeraar dus niet in vaccins geloofd. Voorkomen is toch beter dan genezen?

Salama.
Salama.1 sep. 2019 - 9:39

Ik kan me vergissen hoor maar mijn beeld van een Happinez lezer(es) is dat deze sowieso meer vertrouwen heeft in de geneeskrachtige werking van manestralen dan van medicijnen. Dan is een flyer in dat blad schuiven een beetje preken voor eigen parochie.

Hank Nozemans
Hank Nozemans31 aug. 2019 - 23:06

Nu de dekkingsgraad daalt zien we ziektes als mazelen terugkomen waar ze uitgeroeid waren. Dat is op zichzelf al bewijs dat inenten werkt.

Gandalf2
Gandalf230 aug. 2019 - 22:11

Je ziet wel vaker dat medicijnen niet werken zoals het hoort. Waarom zou dat anders zijn met vaccins? Daarom is informatie voorziening belangrijk. Toon aan dat bepaalde vaccins ongevaarlijk zijn en doen wat ze moeten doen, laat het desnoods onafhankelijk onderzoeken. En geef daarna veel aandacht aan de uitslagen via diverse media.

5 Reacties
Gefaald
Gefaald31 aug. 2019 - 9:57

Toon aan dat bepaalde kolencentrales gevaarlijk zijn en doen wat hun wordt verweten, laat het desnoods onafhankelijk onderzoeken. En geef daarna veel aandacht aan de uitslagen via diverse media. Wetenschap wordt door dezelfde mensen soms wel en soms juist niet geloofd. Een opmerkelijk fenomeen van deze tijd.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 aug. 2019 - 15:29

[ Toon aan dat bepaalde vaccins ongevaarlijk zijn en doen wat ze moeten doen, laat het desnoods onafhankelijk onderzoeken. ] Tsja, maar dat gebeurt natuurlijk al lang. Ik citeer een alinea van https://rijksvaccinatieprogramma.nl/over-het-programma (De rest moet je zelf maar even nalezen). "Een vaccin wordt gezien als een geneesmiddel. Een geneesmiddel moet voordat het op de markt komt geregistreerd worden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen of de European Medicines Agency om de effectiviteit en veiligheid aan te tonen. Nadat het vaccin is onderzocht bekijkt de Gezondheidsraad wat het vaccin voor de volksgezondheid oplevert. De Gezondheidsraad geeft advies nadat het vaccin uitgebreid is onderzocht."

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 aug. 2019 - 15:31

'Toon aan dat bepaalde vaccins ongevaarlijk zijn en doen wat ze moeten doen, laat het desnoods onafhankelijk onderzoeken.' Dat werkt niet bij hardcore antivaxxers. Bijv dat autisme verhaal is al 100+ keer gedebunked en toch blijven fanatieke antivaxxers erin geloven. De beste vraag die je dat soort mensen kan stellen is: wat voor een bewijs kan jou op andere gedachten brengen. Dan wordt het vrijwel altijd stil.

Tom7
Tom731 aug. 2019 - 15:50

@Gandalf Genuanceerd denken lijkt niet te werken op dit gebied, feiten worden weggehoond of geen vragen over gesteld. Van de laatste besmetting op Urk waren er van de 10 gevallen 3 of 4 gewoon gevaccineerd. Een stewardes is recentelijk overleden aan de gevolgen mazrlen terwijl zij ook was gevaccineerd. Op de site van de RIVM en de GGD staat dat als je gevaccineerd bent geen mazrlen kan krijgen

Tom7
Tom731 aug. 2019 - 16:31

En we weten dat de vermarkte zorg zijn tentakels heeft uitgeslagen naar Overheid, Wetenschap en Media, dus logisch dat er Mensen zijn die vragen gaan stellen, en ook logisch dat die door de Media alleen maar als Gekkies, grachtengordel kakkers, of biblebelt weirdos worden neergezet. Het zijn oude dehumaniserings propaganda technieken, die er zeker bij de massa bij angst als zoete koek ingaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2019 - 2:11

Geloof is vaak sterker dan de rede!

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r30 aug. 2019 - 12:58

Nee, het is absoluut zwakker dan de rede. Vandaar dat men de rede totaal uitschakelt vanuit de wens te willen geloven. Argumenten helpen in zo'n geval totaal niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 aug. 2019 - 7:49

Zo kun je het ook opvatten. We zijn het dus eens!

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 aug. 2019 - 22:32

[ Politici wijzen daar onder meer met een beschuldigende vinger naar sociale netwerken die te veel ruimte zouden bieden aan anti-vaccinatieactivisten ] Nou is dat hier ook zo, maar de main stream media besteden er maar al te graag aandacht aan, zie Pauw met zijn "bezorgde ouders". Men kan nu eenmaal scoren met afwijkende types, maar aandacht = reclame voor antivaxxers.

korheiden2
korheiden229 aug. 2019 - 16:01

Hoewel het een zwaar middel is zou ik toch voor een vaccinatieplicht pleiten. Dat is nu al zo in Frankrijk, Italië en geheel Oost-Europa.

1 Reactie
adriek
adriek30 aug. 2019 - 14:10

Of korting / minder eigen risico voor vaxxers: laat de antivaxxers de door hen veroorzaakte schade maar zelf betalen.

Caro2
Caro229 aug. 2019 - 15:32

Ik snap die vrouwen niet om de flyers te verspreiden in welk podium dan ook.

7 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 aug. 2019 - 22:35

Als je door alt-right en alt-light wijs gemaakt wordt dat vaccinatie een complot is om je kind ziek en autistisch te maken dan willen velen wel de barricades op. En homeopaten denken het te kunnen genezen en hebben er dus een financieel belang bij.

4Vier!
4Vier!30 aug. 2019 - 8:50

Caro 29 augustus 2019 at 17:32 "Ik snap die vrouwen niet om de flyers te verspreiden in welk podium dan ook." Nee, dan ben je toch echt wat maf. Dat ze er uberhaubt geld aan willen uitgeven, en voor wat? Een dwaze, niet ondersteunde boodschap dat je je kinderen bewust aan risico's moet blootstellen.

4Vier!
4Vier!30 aug. 2019 - 8:53

Fransss en Vrij 30 augustus 2019 at 00:35 "Als je door alt-right en alt-light wijs gemaakt wordt dat vaccinatie een complot is om je kind ziek en autistisch te maken dan willen velen wel de barricades op. En homeopaten denken het te kunnen genezen en hebben er dus een financieel belang bij." Ach, de vergaarbak voor het thema "alt-right" wordt steeds groter, veganistische antivaxxers, niet direct een groep die ik zou associëren met alt-right, blijkt, net als homeopaten, alt-right.

Starter2
Starter230 aug. 2019 - 9:38

Ja hoor, holistische, linksdraaiende types van de grachtengordel zijn exponenten van alt-right.

Caro2
Caro230 aug. 2019 - 12:55

Hu, reacties gaan over andere dingen dan de flyers. Oke.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 aug. 2019 - 17:32

'Ja hoor, holistische, linksdraaiende types van de grachtengordel zijn exponenten van alt-right.' Kijk bijv eens op een notoire complotsite als https://www.ninefornews.nl, en zie dat antivaxxers, klimaatontkenners, chemtrailbelievers, Putinlovers, illuminati believers, en zelfs holocaust ontkenners etc in veel gevallen loten van dezelfde mallotige stam blijken te zijn.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 aug. 2019 - 15:32

Joe Speedboot 30 augustus 2019 at 19:32 Poetinlovers zijn meestal ook Poloniumontkenners.

Henri Zwols
Henri Zwols29 aug. 2019 - 14:32

Vindt vlekkerige babies mooi? Jaloers op stellen die wel kinderen hebben? Wil concreet actie ondernemen tegen overbevolking? Beheerder van een webshop in kleine doodskisten? Wat kan het motief zijn om een dodelijke ziekte te willen verspreiden??

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 aug. 2019 - 22:28

1 dode op 30.000 zieken maakt geen indruk. Je moet het over 30.000 kinderen hebben die je willens en wetens aan lijden en risico's blootstelt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. En dat er van die 30.000 kinderen 1500 ernstige complicaties krijgen zoals longontsteking, hersen- en oorontsteking. En dat er 700 kinderen daarvan in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. En enkelen daarvan blijvend gehoor- of hersenschade oplopen.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser30 aug. 2019 - 5:54

Sommige kindjes zouden volgens die gekkies ernstige schade kunne oplopen vanwege die vaccinaties zoals autisme. Nee, dan liever de rest van je leven in een rolstoel vanwege polio...