Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Maxwashing: de échte winnaar is het meest fossiele bedrijf ter wereld

  •  
13-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maxverstappen

© cc-foto: Alberto-g-rovi

Shell is een duurzame koploper in vergelijking met dit bedrijf.
Maxwashing. Dat is het. Ja, het is een onweerstaanbaar snelle topsport, met emotie, entertainment, competitie, Hollandse glorie. Met een aansprekend vader-en-zoon-verhaal. En felicitaties van de koning en de premier.
Maar Max is niet de enige winnaar. De échte winnaar is natuurlijk de hoofdsponsor, het grootste, meest fossiele bedrijf ter wereld: Aramco, het Saoedische staatsoliebedrijf. Aramco wil tot aan het einde der dagen olie oppompen, vele miljarden vaten per jaar, en trekt zich werkelijk niks aan van klimaatverandering. Shell is een duurzame koploper in vergelijking met dit bedrijf.
De Saoedische grootaandeelhouders zijn de kraamkamer van het wahabisme, de meest mens- en vrouwonvriendelijke ideologie denkbaar. Ze zijn sponsor van gewelddadige, extremistische groepen wereldwijd, als IS, onder meer verantwoordelijk voor aanslagen in Londen, Madrid, Brussel, Parijs. En het regime krijgt nu vrij spel bij de totale destructie van Jemen, waar grootschalige uithongering van de bevolking plaatsvindt. Het lyncht journalisten en onderdrukt het maatschappelijk middenveld en vrouwenrechten.
Maar ook teamsponsors als Mobil1, Shell en Petronas staan er goed op. Het is de viering van auto’s die rijden op brandstof. Niet alleen veroorzaken ze klimaatschade door broeikasgassen; jaarlijks komen door brandstofauto’s wereldwijd miljoenen mensen om, onder andere door fijnstof en luchtverontreiniging veroorzaakt door verbrandingsmotoren.
Interessant hoe zoiets werkt. Honderden miljoenen mensen hebben een positievere merkassociatie met Aramco en allerlei andere fossiele merken. Met Max Verstappen als kers op hun taart. Geen wonder dat er honderden miljoenen voor F1-sponsorsdeals worden betaald.
Hoe zou Alaa Nassif, de vrouw van de in stukken gehakte journalist Jamal Khashoggi, dit spektakelstuk beleefd hebben? Ik denk al met al als een geweldige overwinning. Voor Aramco en het Saoedische regime.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

EenMening3
EenMening328 mrt. 2022 - 16:27

Ik verbaas met over dit triviale stukje. We hebben in deze droeve tijden wel wat anders aan ons hoofd. Onze veiligheid is op dit moment het aller, aller, aller belangrijkste. Zaken als klimaat en stikstofuitstoot zijn voorlopig minder relevant. Terwijl het Formule 1 gebeuren volstrekt irrelevant is geworden.

EenMening3
EenMening328 mrt. 2022 - 16:23

@OlavM, @Uw Psych Er wordt wel eens gezegd dat socialisme een vorm van jaloezie is, in die visie zijn socialisten jaloers op mensen die wel succesvol zijn. En Max V. is succesvol, al op jonge leeftijd, vanwege zijn unieke talent en door keihard te trainen. Je hoeft geen fan van dit geldverslindende spektakel te zijn, om in te zien dat deze vorm van jaloezie ook bij de auteur speelt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2021 - 12:33

Moeten we nu ons koningshuis naar huis sturen, die lusten er wel pap van!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman13 dec. 2021 - 19:15

Gelukkig maakt de winning van kobalt, lithium en wat nog meer geen slachtoffers. Ik keur het beide niet goed.

Eid
Eid13 dec. 2021 - 18:58

Iets gewoon vieren blijft moeilijk... Niet iedereen wordt alleen blij van een zelfgekweekte bloemkool uit de eigen moestuin, en die op de bakfiets naar huis rijden....

Middenman
Middenman13 dec. 2021 - 18:34

Eens met het artikel, maar het is slechts een kwestie van tijd. Net zoals niemand veertig jaar geleden had kunnen bedenken dat tabaksfabrikanten ooit geen sponsor meer mochten zijn in de Formule 1, zal dat ook gelden voor de oliemaatschappijen. De formule 1 heeft een zeer realistisch plan om binnen afzienbare tijd CO2 neutraal te zijn. Dat zal vrijwel zeker ook invloed hebben op het sponsorbeleid. Want er is ook in andere sectoren genoeg geld. Maar druk kan dit proces versnellen, altijd goed.

Uw Psychiator
Uw Psychiator13 dec. 2021 - 15:58

Tja - Michel Scholte vertelt ons op 'the day after' onaangename waarheden, de ene na de andere. Een eerste criticus hier, Sam V., begint zijn kritiekje op Scholte met 'Wat een warrig stuk waarin de schrijver er alles bij haalt...'. Nee hoor. Scholtes verhaal is helder als glas, en hij haalt er natuurlijk niet 'alles' bij. De samenhangen die hij laat zien zijn er; je kunt ze niet ontkennen. De auteur gaat tegen een hedendaagse politieke correctheid in: want alles wat met Max te maken heeft, met zijn nog jonge status als wereldkampioen Formule 1, dat is onaantastbaar, heilig. Mocht het Nederlands voetbalelftal in Qatar goed meedraaien op het WK, dan zal daar eenzelfde sacraliteit heersen; al betekent dat 'sportfeest' in werkelijkheid: dansen op de graven van duizenden straatarme slaven, sloebers die genadeloos opgebruikt werden door ernstig mafiose olieprinsen. Entertainment in alle vormen is de moderne godsdienst; alles wat mensen tot extase kan brengen, dat mag men in geen geval betwijfelen, kritiseren, of geheel ter discussie stellen (aandringen op boycot of tegengas geven op andere manieren). Dit is het nieuwe deftig (spreek uit; 'dáftig'): er zijn dingen waar men niet over spreekt. Als we maar zwijgen, dan bestaat het eigenlijk niet heus... ...wat neerkomt op magisch denken.

9 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 16:56

Nou - als iemand nu zelf een prestatie levert - klimt de hoogste berg op of zwemt de elf steden (klimaat he) . Maar dat plaatsvervangende ervan. En dan zoiets ontzettend banaals als een schatrijk jochie uit Monaco die de eer van Red Bull, een mierzoet drankje dat verkocht moet worden aan pre-obese tieners, moet verdedigen in een helse machine die zonder ontzag voor mens of dier meer rubber verslijt in een race als 20 generaties van mijn familie aan fietsbanden . Dan wint het schatrijke joch en dan mag het plebs gehuld in oranje juichpakken met vlagvertoon net doen alsof ze zelf iets gedaan hebben. Wat zijn we toch goed. Het zijn dat soort dingen waardoor ik me niet thuis voel in deze maatschappij - het zijn mijn waarden niet, mijn vermaak niet, het is mijn bewondering niet. Het gevoeld omringt te worden door idioten en dan steeds maar tegen jezelf zeggen dat jezelf ook een rare pief bent en dat iedereen recht heeft op zijn vermaak etc . Maar vermoeiend is het wel . Straks wordt mijn dochter alweer 5 jaar - dat is mogelijk ook geen prestatie maar wel een mijlpaal waar ik meer van onder de indruk ben dan een joch dat rondjes rijdt in een wagentje .

Middenman
Middenman13 dec. 2021 - 18:30

@Griezel - Verdraagzaamheid is alleen echt als we in staat zijn om mensen te accepteren en te verdragen die totaal anders zijn dan wij. Andere dingen leuk vinden. Andere waarden en normen hebben, andere keuzes maken. Wie daartoe niet in staat is, is niet verdraagzaam. Of het nu een PVV-er is die geen moslims verdraagt, of een aanhanger van een linkse partij die een hekel heeft aan mensen in oranje juichpakken. Als we samen willen leven, je weet wel, in een samenleving, dan is verdraagzaamheid het sleutelwoord. En dat is heel erg moeilijk; precies het probleem waar we in zitten, want zonder verdraagzaamheid ontstaat polarisatie. Iemand van links die het plebs niet kan verdragen. Eigenlijk een tegenstelling in zichzelf, maar dat het gebeurt zegt alles over de huidige tijd. Maar als het lukt om verdraagzaam te zijn, dan wordt het leven voor iedereen een stuk leuker.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 20:43

Dat zeg ik toch middelman Ik ben tolerant - ook al voel ik me omgeven door idioten

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 20:45

En wat links en rechts betreft Momenteel is links mogelijk nog vreselijker dan rechts Rechts geeft je een schop en noemt je een eikel - links geeft je een schop en zegt dat het voor de goede zaak is . Terwijl beiden gewoon zin hadden in schoppen Nou wat kiest u ?

Jozias2
Jozias213 dec. 2021 - 20:58

@griezel Verstappen is schatrijk en woont in Monaco dankzij de F1, niet andersom. De Verstappens komen van het kamp in Limburg. En wat doet zijn financiële status af van zijn sportieve prestatie? Misschien moet je dochter de komende 20 jaar ook alles opzij zetten om de allerbeste te worden in een mondiale sport.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 22:55

Alleen als ze in het leger zou gaan zou met meer verdriet doen - maar het is niet mijn leven maar het hare - gelukkig heeft ze een goed stel hersens dus dat zal wel goed komen

OlavM
OlavM13 dec. 2021 - 23:28

@ Uw Psychiator: Helemaal met je eens. En ik vind die hysterie rond Max Verstappen extreem bizar. Natuurlijk is hij een jonge, behendige en gedreven snelheidsduivel, wiens overwinning hem is gegund, maar die hele autoracerij heb ik nooit echt als "sport" kunnen zien. Om inspanningen van het eigen lichaam gaat het helemaal niet, maar voor een zeer groot deel om de kwaliteit van het snelheidsmonster. Bovendien is sprake van enorme fossiele verspilling en luchtvervuiling. De voornaamste "drive" is natuurlijk: die miljoenenbelangen van de Saoedische oliesjeiks, de oliemaatschappijen en de automerken. Het belang van Verstappens prestatie kan niet op één lijn worden gesteld met b.v. de Wimbledontitel van Krajicek, waardoor veel jongeren werden geïnteresseerd in de tennissport. Maar hoeveel jongeren zullen en kunnen aan de rijkeluishobby autoracen gaan doen? Wat is het werkelijke maatschappelijke nut ervan? De huidige Maxomanie heeft ook al bijgedragen aan het milieuverpestende circuit in Zandvoort . Ook een rijkeluishobby, vooral van de jongere uitgave van Prins Bernhard zaliger.

Stechelwald
Stechelwald14 dec. 2021 - 8:38

Griezel, Dat jochie is zo schatrijk omdat hij zo weergaloos goed is! De mindere goden in de Formule 1moeten betalen om rondjes te mogen rijden - meestal betaalt een vermogende papa de rekening. Jos Verstappen zal niet arm geweest zijn, dat was ook een echt goede coureur, maar Max is gewoon een uniek talent. Het kan je sport niet zijn, mag - kan zijn dat je je ergert aan de sponsors, mag - maar feit blijft dat het de sportprestatie van de eeuw is. Overigens van harte gefeliciteerd met je dochter! 5 Jaar worden is wel degelijk een hele prestatie. Ik heb me laten vertellen dat Max Verstappen dat 19 jaar geleden ook al gepresteerd heeft :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2021 - 12:36

Eerst iets hysterie noemen en dan zeggen dat het bizar is. Altijd sluitende argumentatie. Ik vind heel veel in de wereld bizar en heel veel mensen hysterisch, Maar als je denkt dat de wereld anders in elkaar zit bij welke sport dan ook, dan heb je het mis.

henk-alexander
henk-alexander13 dec. 2021 - 15:50

Scholte heeft bijna gelijk. Hij heeft het niet over de dubbele standaarden waarmee de onberispelijke westerse democratieën te koop lopen. Zo hoeft een land, dat onder auspiciën van de VS en de EU de Jemenitische bevolking bombardeert en terloops een kritische journalist aan stukken laat snijden, niet te vrezen voor sancties of boycots - evenals een regionale democratie die grondgebied heeft geannexeerd en de bevolking onderdrukt (vgl. Westbank, Golanhoogten). Overigens heb ik wel met spanning de ontknoping van de laatste race gevolgd - F1 een guilty pleasure.

2 Reacties
Eid
Eid13 dec. 2021 - 19:01

@ henk-a Ach ja, laten we Israel er vooral ook even bijhalen, niet dat daar geraced wordt, maar toch. Maar in die selectiviteit was u zeker de GP van Sotsji vergeten, in een ook niet onbesproken land, of was dat te moeilijk?

henk-alexander
henk-alexander13 dec. 2021 - 22:18

Slecht voorbeeld, Eid. Dat 'niet onbesproken land' heeft wel sancties aan de broek gekregen - dat zal Israël niet overkomen. Weet je eigenlijk wel wat er met dubbele standaarden bedoeld wordt?

adriek
adriek13 dec. 2021 - 15:46

Net zomin als je atleten moet aanspreken als ze naar China gaan, moet je voetballers aanspreken als ze naar Qatar gaan of Max als hij naar Saoedi Arabie gaat. Het is unfair om individuele sporters hun unieke kansen te ontnemen als hun 'club' die kans op een nare plaats organiseert. De bonden, of desnoods de lokale regeringen zijn aan zet. Het is te zot om waar te zijn dat top evenementen zich afspelen in landen die een loopje nemen met mensenrechten. Maar geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan: zelfs de mensenrechtensituatie in Nederland biedt volgens Amnesty nog genoeg ruimte voor verbetering, dus wie zal waar de grens trekken? Ik kijk bij de pomp niet of mijn benzine van olie uit Saoedi Arabie, Iraq of de Noordzee komt, ik denk dat ik dat niet eens zou kunnen achterhalen. Aramco zegt me daarom in de praktijk helemaal niets - ik doe daar geen zaken mee, terwijl ik wel graag naar die malle autootjes kijk, de Olympische spelen een prachtig evenement vindt, en zelfs soms naar voetbalwedstrijden kijk... Van Ons (nog) Koninklijke Shell weet ik dat er rechtzaken in Nigeria lopen rondom ernstige vervuiling en andere misdragingen. Het pensioenfonds waar ik - verplicht - aan bijdraag heeft wat betreft oliehandel geen schone handen. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat Shell het gemiddeld beter doet dan veel landen in het Midden-Oosten (voor zover je een multinational met een land kunt vergelijken), maar moet ik nu ook ontslag nemen omdat mijn pensioenfonds aandelen Shell heeft?

Sam V
Sam V13 dec. 2021 - 14:50

Wat een warrig stuk waarin de schrijver alles er bij haalt om zijn onvrede te uiten over duurzaamheid en mensenrechten. Ik verwacht dat de schrijver van dit stukje nu Heineken en DHL boycot. Hoe durven ze de Formule 1 te sponsoren. Ook voortaan geen producten uit China meer kopen, hoor. Zal lastig worden, maar als je wilt staan voor je principes moet je het ook goed doen.

2 Reacties
ton14024
ton1402413 dec. 2021 - 15:01

Laat S nu een glimp van bewustwording zien of vergis ik me?

Eid
Eid13 dec. 2021 - 19:04

@Ton Dat hoeft Sam niet want ook Scholte zal als hij tenminste nadenkt en niet te deug gaat worden, genoeg Chinees of Amerikaans spul gebruiken, en auto (mee) rijden op fossiele brandstof. Het is allemaal zo keurig...