Joop

Maxime Verhagen

  •  
05-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wie het CDA, en in het bijzonder Maxime Verhagen, een beetje kent die weet dat hij aan Kameruitspraken altijd een bijzondere uitleg geeft.
Een oproep van een meerderheid van de Tweede Kamer kun je gewoon ombuigen naar je eigen voordeel. Zo ook maandagavond.
Maar Verhagen zou Verhagen niet zijn als hij niet via een omweg zijn eigen draai kan geven aan dit overduidelijke verzoek. Hij kwam met een voorstel tot reductie van het aantal wapens op Europese bodem. Een slap verhaal. Waar is het principiële punt gebleven dat Nederland überhaupt niet langer beschermd wenst te worden door kernwapens? Door nu (nog) vast te houden aan nucleaire bescherming bestendigt Verhagen de huidige situatie waarin landen elkaar in een houtgreep houden. Daarmee laat hij laat een historische kans lopen om van Nederland en Europa kernwapenvrij te maken. Reductie is wat anders dan terugtrekking. Het is een slap verhaal dat vooralsnog te weinig bijdraagt aan een kernwapenvrij Europa.
De miljoenen mensen die decennia lang gestreden hebben voor een kernwapenvrije wereld rekenden op de steun van Obama en zijn Europese bondgenoten. Verhagen negeert de roep van deze mensen en van de Tweede Kamer. Een demissionair minister kan zich niet veroorloven om een eigen draai aan de opdracht van de Kamer te geven. Verhagen heeft zich slap opgesteld, het hoopvolle doel van een kernwapenvrij Europa is met dank aan onze minister van buitenlandse zaken uit beeld geraakt in plaats van dichterbij gekomen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Pjotrs
Pjotrs5 mei 2010 - 6:30

En wat hebben we ervan geleerd? Dringt nou eindelijk door dat je een jezuïet niet om een boodschap kunt sturen?

Joeri2
Joeri25 mei 2010 - 6:30

Misschien moet de tweede kamer aan Verhagen vragen om bij zijn volgend bezoek aan Amerika namens Europa zijn broek uit te trekken. Er is vast wel een meerderheid in de tweede kamer voor te vinden, maar ik betwijfel of Verhagen dat dan ook gaat doen. Om daar dan achteraf over te gaan huilen is een soort politiek dat we een beetje moe zijn mevrouw van Velzen.

JanVG2
JanVG25 mei 2010 - 6:30

Laat ik dan zo zeggen dat ik het niet eens ben met de partij waarop ik gestemd heb ALS deze partij deze motie heeft uitgelegd als een oproep tot eenzijdige nucleaire ontwapening in de grotere europese regio. Ik zou graag zien dat er in deze regio minder / geen kernwapens zouden zijn, maar dat moet bereikt worden door een vermindering bj alle betrokken partijen, dwz niet alleen de NAVO.

Irmaatje
Irmaatje5 mei 2010 - 6:30

Schandalig dat een minister een zeer duidelijk aangenomen motie van ONZE volksvertegenwoordigers zo aan zijn laars lapt. Was weliswaar te verwachten van Verhagen, maar het is wel een schande. Het kabinet heeft uit te voeren wat de Tweede Kamer beslist, Krista heeft gelijk!

boogey55
boogey555 mei 2010 - 6:30

De vraag kan nu wel gesteld worden: is Verhagen een democraat? Ik denk het niet. In zijn verlichte visie weet hij keer op keer een eigen visie belangrijker te vinden dan de overgrote meerderheid van de Tweede Kamer. Als je vind dat je als minister gewoon je eigen gang kan gaan, keer op keer je eigen draai geeft aan de politiek, ben je anti-democratisch bezig. Verschillende reacties hier geven mij de indruk dat democratie niet meer mag. Griezelig....

Milieunet
Milieunet5 mei 2010 - 6:30

Brengt ons bij de vraag: hoe democratisch is Nederland eigenlijk? Op tal van punten voert Nederland al heel lang een minderhedenbeleid uit. Mooi voorbeeld is wel het voetbal. Dacht u dat de meerderheid van de mensen naar een voetbalwedstrijd gaat om rotzooi te trappen. Nee, maar ze zitten wel in een vesting, met hekken, prikkeldraad, pasjes, enz, enz. Waarom? Omdat het beleid is gericht op de minderheid die wel naar een stadion gaat om rotzooi te trappen. Denk dat een kleine enquete onder Nederlanders gauw duidelijk maakt dat wij, net als de meerderheid in de Tweede Kamer, GEEN KERNWAPENS WILLEN OP NEDERLANDS GRONDGEBIED. Mooi punt voor de verkiezingen, lijkt mij. Maurice de Hond biedt de mogelijkheid om vragen voor te leggen via Queetz: Kernwapens Weg uit Nederland? http://www.queetz.com/page.php?qid=13417652933

Wilbert2
Wilbert25 mei 2010 - 6:30

Klare taal laat kennelijk nog voldoende ruimte tussen jonge of ouwe klare.

stolat
stolat5 mei 2010 - 6:30

Tsja Krista, sinds wanneer gaat onze Tweede Kamer over heel Europa? Als je bedoelde te zeggen dat Nederland kernwapenvrij moet zijn, dan was het misschien beter geweest om dát dan ook te zeggen.

2 Reacties
boogey55
boogey555 mei 2010 - 6:30

Dat is precies wat ze doet. Als er dan iets van kritiek gegeven moet worden: houtgreep=houdgreep.

Irmaatje
Irmaatje5 mei 2010 - 6:30

Wanneer Krista in haar voorstel het alleen over Nederland zou hebben gehad dan had Amerika nog kunnen claimen dat al die nucleaire wapens in Nederland moesten blijven staan vanwege de bescherming van Europa. Wanneer Nederland aangeeft geen prijs meer te stellen en geen waarde meer te hechten aan die 'bescherming' dan is dit voorstel erg duidelijk. Weg met die troep uit Nederland, hopelijk volgen daarna meer Europese landen.

Nog1web
Nog1web5 mei 2010 - 6:30

En als Iran ons op deze kernwapens aanspreek, lopen onze diplomaten met misplaatste arrogantie weg.

1 Reactie
TheGreenMachine
TheGreenMachine5 mei 2010 - 6:30

En terecht!

tm2000
tm20005 mei 2010 - 6:30

Het is weer duidelijk een hoop gejammer van SP. Verhagen moet nu eenmaal een consessie doen. Zwart-wit politiek win je niks mee. Obama zelf wil ook wel dat alle wapens in 1 keer weg zijn maar dat is nu eenmaal niet haalbaar. Er zijn nog meer mensen in Europa behalve NL en als we die straks via leningen allemaal de les kunnen lezen, dan kunnen we dit erdoorheen drukken. Nog even geduldig zijn... wees eens blij dat het eindelijk om een afname van het aantal wapens gaat.

1 Reactie
boogey55
boogey555 mei 2010 - 6:30

Verhagen moet de motie van de tweede kamer uitvoeren, dat MOET ie.

JoopSchouten
JoopSchouten5 mei 2010 - 6:30

Verhagen heeft onwettig gehandeld door het verzoek van de Tweede Kamer moedwillig een draai dus andere uitleg te geven. Deze man is niet geschikt voor zijn functie. Gelukkig geloof ik (nog) steeds in deze democratie en verwacht daarom ook dat hij opstapt. Vrijwillig of onvrijwillig.

1 Reactie
JanVG2
JanVG25 mei 2010 - 6:30

.. dan zou de tweede kamer heel simpel de minister tot de orde kunnen roepen en een motie van wantrouwen kunnen aannemen .. Gek genoeg doet zelfs de SP niet een poging om zoiets in de kamer uit te vechten. Welicht omdat de meeste partijen de uitleg van de motie toch wat genuanceerder zien dan Krista. De motie is ook erg algemeen. ik denk dat Krista ook over heeft nagedacht. ze heeft er bijvoorbeeld bewust NIET ingezet dat het binnen een bepaalde termijn moest gebeuren ... omdat ze weet dat de partijen daar allemaal andere ideeën over hebben. en zo zijn er nog veel meer aspecten, waar ze bewust geen woord over zegt omdat ze weet dat dan de coalitie uit elkaar zou vallen. Het zorgt in ieder geval weer voor verkiezingsvuurwerk, maar zal vervolgens door alle partijen worden vergeten .. totdat het nuttig is om even een andere partij te ringeloren .. Wat het meest interessant is de reeks van reacties ... en dan denk je dat de PVV de meest gehate partij is in Nederland ... maar bij een bepaalde groep is het duidelijk het CDA.

ColorHugo949
ColorHugo9495 mei 2010 - 6:30

Heldere taal van Krista van Velzen. Verhagen moet worden teruggefloten door de Tweedekamer.

1 Reactie
Wilbert2
Wilbert25 mei 2010 - 6:30

Ja, 'heldere' taal kan ook. Voor Verhagen wellicht zelfs 'heerlijk helder'...