Joop

Maximaal twee kinderen voor moslims in Birma

  •    •  
27-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aunsansuukyi.jpg
Autoriteiten hopen spanningen tussen boeddhisten en moslims te sussen door geboortebeperking ... Oppositieleider Aung San Suu Kyi: Maatregel is discriminerend
In de Birmese deelstaat Rakhine mogen moslims niet meer dan twee kinderen op de wereld zetten. Dat hebben de lokale autoriteiten besloten in een poging de hoogoplopende spanningen tussen boeddhisten en moslims te sussen. De beperking geldt in de twee gemeenten Buthidaung en Maundaw, aan de grens met Bangladesh.
Hoewel de autoriteiten er nog niet over uit zijn hoe zij de limiet gaan handhaven, voerden zij afgelopen week toch het twee-kindbeleid in, in de twee gemeenten waar bijna enkel moslims wonen.
Woordvoerder van het deelstaatbestuur Win Myaing:
De groei van de Rohingya-bevolking is tienmaal zo groot als die van de Rakhine (-boeddhisten, red.) Overbevolking is een van de oorzaken van de spanningen.” 
De Rohingya’s worden gezien als indringers uit Bangladesh. Door de autoriteiten van Birma worden ze niet erkend als staatsburgers terwijl ze al generaties lang in Birma wonen. Circa 192 moslims zijn het afgelopen jaar door boeddhistische knokploegen vermoord. Duizenden verloren hun huizen door aangestoken branden en ruim 140 duizend mensen sloegen op de vlucht en verblijven sindsdien in vluchtelingenkampen.
De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft forse kritiek geuit op het besluit van de lokale autoriteiten. Ze noemt de maatregel discriminerend en in strijd met de mensenrechten.
“Als ze het recht op burgerschap zouden hebben, zouden de meeste problemen opgelost zijn”, aldus Nyan Win, woordvoerder van de oppositiepartij van Suu Kyi.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

swerver
swerver27 mei 2013 - 18:45

http://www.tehrantimes.com/world/108089-myanmars-2-child-limit-muslims-roundly-condemned- Nog wat 'informatie' waarmee het toch niet zo moeilijk moet zijn om tot de conclussie te komen dat hier sprake is van een grove schending van mensenrechten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 mei 2013 - 18:45

"De groei van de Rohingya-bevolking is tienmaal zo groot als die van de Rakhine" Als niet de periode vermeld wordt waarop dit betrekking heeft en ook geen oorzaken worden genoemd, is dit nietszeggend. Wat wel opvalt is de principiële bijval hier voor dit soort schendingen van mensenrechten. Het doel heiligt de middelen, ik weet het.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mei 2013 - 18:45

"De groei van de Rohingya-bevolking is tienmaal zo groot als die van de Rakhine" Dat is de essentie van de Islam-strategie wereldwijd. Hier een stokje voor steken zal wel weer stranden op de "vrijheid van godsdienst".

1 Reactie
JongLinks
JongLinks27 mei 2013 - 18:45

U doet alsof het een complot is. Religies in het algemeen promoten het voortplanten, hierin is de Islam niet anders dan het christendom.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai27 mei 2013 - 18:45

Het zou voor een ieder moeten gelden wereldwijd, hooguit twee kinderen. De overbevolking is een van de grootste problemen waar we mee kampen. - Er waren in 2000 zo'n 6 miljard mensen op de aarde. Dit zal oplopen tot +/- 9 miljard in 2050 en mogelijk tot 15 miljard in 2100. Alle pogingen om deze toename af te remmen zullen nauwelijks invloed hebben o.a. omdat: iedereen alleen aan zijn eigen situatie denkt de overheid het krijgen van kinderen nooit zal kunnen verbieden door de zgn vooruitgang op medisch gebied de mens steeds langer zal leven de kindersterfte in de derde wereld landen sterk zal afnemen iedere poging om geboorte beperkende maatregelen in islamitische landen, en in landen waar de katholieke kerk machtig is, door te voeren kansloos is. Helaas het is niet anders.

1 Reactie
RMHeijmans
RMHeijmans27 mei 2013 - 18:45

Misschien moeten we bij besnijdenis iets verder gaan dan en dit ook invoeren voor christenen. We laten het voorhuidje gewoon zitten waar het zit, maar we snijden de balletjes eraf. Probleem opgelost! Testosteron gehalte gaat hierdoor ook omlaag, wat weer een hoop agressieve voorkomt.