Joop

'Maxima doneerde ton aan nieuwe paus'

  •  
13-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
541 keer bekeken
  •  
ANP-LachendePaus300.jpg
Prinses zou volgens Argentijns tijdschrift in geheim 128.000 euro hebben gedoneerd ... Foto opgedoken van nieuwe paus met dictator Videla
Prinses Maxima zou de nieuwe paus tijdens zijn periode als kardinaal in Argentinië financieel hebben gesteund. Dat beweert het Argentijnse weekblad Noticias met een artikel uit 2008. Maxima 128.000 euro in het geheim zou hebben geschonken aan de nieuwe leider van de rooms-katholieke kerk.
Volgens journaliste Maria Fernanda Villosio zou hij toentertijd zijn televisiezender hebben onderhouden.
Hoewel de Rijksvoorlichtingsdienst deze beschuldigingen altijd stellig heeft ontkend, beweert Noticias dat Maxima – zelf ook katholiek – per maand 12.000 euro aan de katholieke kerk heeft toegezegd.
Er gaan vrijwel meteen na de verkiezing van de Argentijnse jezuïet geruchten de ronde over zijn rol en houding tijdens de junta. Op Twitter circuleert een foto van de nieuwe kerkelijke leider met Videla, de Argentijnse dictator die tijdens een schrikbewind tussen 1976 – 1981 verantwoordelijk was voor de dood van minstens 30.000 Argentijnen.
PausVidela
Ook de gerenommeerde Argentijnse journalist Horacio Verbitsky schreef in 2005 zijn boek El Silencio (Stilte) over de rol van de kerk bij de wandaden onder Videla. Zo zou Bergoglio de marine persoonlijk toestemming hebben gegeven om – tijdens een bezoek van een mensenrechtencommissie – politieke tegenstanders van Videla te verstoppen in zijn buitenverblijf.
Update donderdag 10.30 : ‘Nieuwe paus was betrokken bij ontvoering’ Weer een negatief verhalen over de nieuwe paus. Mensenrechtenactivisten en journalisten beschuldigen Bergoglio van verantwoordelijkheid voor ontvoering, zo meldt BNR :
De leiding van de jezuïetenorde zou twee jezuïeten, die tijdens de eerste maanden van de militaire dictatuur in 1976 werkten in arme wijken in Buenos Aires, hebben verzocht hun werkplekken te verlaten om problemen met de militaire autoriteiten te voorkomen. Het werk in arme wijken werd als socialistisch en dus verdacht beschouwd. Het tweetal weigerde zijn stek te verlaten.
“Dat is een stevige beschuldiging, die is gedaan in een boek waarin de familieleden van één van de priesters deze openbaring deed”, zegt Argentinië-correspondent Peter Scheffer. “Ze werden gearresteerd, omdat ze als jezuïeten weigerden mee te werken aan de militaire dictatuur. Ze vonden dat de kerk zich echt uit moest spreken tegen mensenrechtenschendingen.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (88)

JacquesDanzig
JacquesDanzig13 mrt. 2013 - 20:31

De (witte) rook is nog amper opgetrokken...

MichelReiziger
MichelReiziger13 mrt. 2013 - 20:31

Nu nog iets met kinderen....hoe ging die ook al weer....waar witte rook is, is vuur.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 mrt. 2013 - 20:31

Betekend dat zij een goede hart heeft en kan dus een hele goede keuzes maken, op de juiste persoon, bijvoorbeeld. Ik zou het ook doen als ik wat extra heb, doneren voor een goede doel. Voor dat mensen hier van alles en nog wat gaan roepen, alstublieft! eerst een stukje geschiedenis op Internet zoeken, over de nieuwe Paus, alles staat er op.

elise1964
elise196413 mrt. 2013 - 20:31

Ennuh.... van wie zijn geld deed ze dat? Nou ja , het koningshuis feest al eeuwen lang van het geld van de belastingbetaler dus dit kan er ook nog wel bij. Of verdiend Maxima zooooveeeel geld dat ze elke maand 12000 kan missen? dacht het niet hè! Mischien wel zwijgeld, "zeg Frans als je ooit nog Paus wordt , begin niet over ons pa hè?"

Meta Foor
Meta Foor13 mrt. 2013 - 20:31

bedrag zal gedeclareerd worden als aanbetaling micro-krediet enkel kaartje naar boven

Bakoe
Bakoe13 mrt. 2013 - 20:31

Ik word er zolangzamerhand misselijk van. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat mensen die hun wortels hebben in dat regime boven komen drijven. De katholieke kerk... laat ik maar stoppen.

MichelReiziger
MichelReiziger13 mrt. 2013 - 20:31

Het is wel een hele hoge bijdrage... Ik heb van een kennis met een lange regenjas en een gleufhoed vernomen dat de (ex)Kardinaal een hoop weet over de vader van Maxima, nou zijn dit natuurlijk maar geruchten.

JanB2
JanB213 mrt. 2013 - 20:31

De bronnen omtrent zijn rol tijdens het Videla-regime zijn vooralsnog erg beperkt en over de betrouwbaarheid ervan bestaat onduidelijkheid. Oordeel dus niet te vroeg. De gemiddelde oranjeklant heeft al helemaal niets in te brengen in deze: Beatrix heeft regelmatig een man over de vloer van wie 100% vaststaat dat hij bij het regime betrokken was (hij was er namelijk deel van).

7731BK11
7731BK1113 mrt. 2013 - 20:31

Volgens mij is het een fout, dat Bergoglio TEGENSTANDERS van Videla zou verstopt hebben in zijn buitenverblijf, toen de mensenrechtencommissie onderzoek deed. Ik denk dat dat MEDESTANDERS moet zijn.

MarjoleinS2
MarjoleinS213 mrt. 2013 - 20:31

Wat lekker goedkoop weer om op deze wijze Maxima te linken aan de nieuwe Paus :-( En wat geloven we graag geruchten als dat zo uitkomt!!!

Joeri2
Joeri213 mrt. 2013 - 20:31

Even goed christen geeft 10% van z'n inkomen aan de kerk. Dan is 120.000 wat aan de lage kant. Is waarschijnlijk ook waarom veel CDA bestuurders regelmatig met de hand in de kas zitten, ze willen die vrijwillige bijdrage liever niet uit eigen zak betalen. Maar de meeste carnaval vierders dragen allang geen cent meer af aan hun geliefde geloof.

Bernie2
Bernie213 mrt. 2013 - 20:31

Ai, pijnlijk en met recht: holy shit. Vooral voor de Dwaze Moeders in Argentinië en alle anderen die slachtoffer werden van de Vuile Oorlog. Met net zo'n bruine achtergrond als Zorreguieta: beiden betrokken bij de verdwijningen van 30.000 jonge Argentijnen. Beiden hebben zich in de top-lagen binnen geëlleboogd. Verdwijningen (mede Jezuïeten verraden en uitgeleverd aan moordenaars), ordinaire babyhandel. Lekkere jongen zeg. Als dit wordt uitgezocht wordt het ook pijnlijk voor het Vaticaan. De vraag dient zich aan waarom kandidaten niet eerst gecheckt worden op pausabillity. Zo zater er meer smeerlappen als kandidaat, waaronder Mahony (VS) die criminele pedopriesters overplaatste ipv. hen aan justitie uit te leveren. Is dit het beste wat de repressieve organisatie te bieden heeft? Slecht nieuws voor haar aanhangers.

lembeck
lembeck13 mrt. 2013 - 20:31

Ik ben geneigd mee te gaan met wat Bogdan schrijft, maar dan kom ik andere links tegen hier. Ben maar gaan zoeken en kwam dit tegen: http://www.jezuieten.org/nl/nieuw/vrijmetselaars-of-jezuieten-wie-is-het-gevaarlijkst

SadandAngry
SadandAngry13 mrt. 2013 - 20:31

Ik weet dat ie vroeger ook piloot is geweest; hij is dus zeker betrokken geweest bij het baby-uit-vliegtuig-gooien! Zegt het voort, zegt het voort! En de bron is 100% betrouwbaar, want ik ben het. Zo, hebben we weer iemand hier om onze superieure gevoelens dat wij toch wel erg goed zijn, en vooral ook weten wie/wat goed en wie/wat fout is, te botvieren. Jammer dat de paus geen moslim is, want anders had er uiteraard en van nature geen smetje op gezeten... (Hier op Joop dan.)

hphilippens
hphilippens13 mrt. 2013 - 20:31

Er is hier een probleem. Bergoglio wekt sympathie vanweze zijn sobere levensstijl, de keuze voor de naam Franciscus, zijn bescheidenheid bij zijn eerste toespraak. Alle gegevens die hier uit Franse en Argentijnse bronnen opduiken, kunnen steeds tweeledig gelezen worden. De Franse atheistische tekst is dubbelzinnig. De behandeling van de twee priesters die van de ene kant door hem opgehemeld worden, van de andere kant als tegenstander benoemd worden bijvoorbeeld. Wat we nodig hebben is een waarheidscommissie, die ook de getuigenissen van Bergoglio erbij betrekt en tot een uitspraak komt. Dat hij op een foto met Videla staat, is op zich geen bewijs van kwade trouw. En dat Maxima geld doneerde, vind ik ook niet zo afkeurenswaardig. Het wordt met al dat soort informatie, moeilijk om punten waar het werkelijk om gaat te scheiden van het rumoer eromheen.

Alila
Alila13 mrt. 2013 - 20:31

Ik krijg unit de berichtgeving in de Volkskrant toch een heel ander beeld van de man. Gezien het aanbod lijkt het me geen slechte keuze. Waarom zou Máxima trouwens niet aan de kerk mogen doneren?

jaapvos
jaapvos13 mrt. 2013 - 20:31

Als het om adel & kerken gaat dan komt er altijd een 'kinderlijke adoratie' door het veelal rechtse gepeupel bijkijken gevoed door de rechste media telegraaf, wnl etc..... Vanuit die kinderlijke adoratie wordt er van alles goed gepraat zonder echte goede staafbare argumenten (ze doen het zo goed en ze werken zo hard en ze leveren ons zoveel geld op !???????). Daarom ben ik tegen dit soort altijd weer dubieuze mensen die altijd ruiken naar machtsmisbruik....... Bv opeens mag maxima koningin genoemd worden terwijl dat staatsrechtelijk gezien niet eens zomaar kan. Maar de wens van het gepeupel is groot daartoe gezien de mindere staat van dienst van onze 'beetje dom koning' & het geheel toch nog een beetje te kunnen verkopen .....

snapdatdan!
snapdatdan!13 mrt. 2013 - 20:31

de mens bewoog en beweegt door alle tijdgeesten heen binnen een complexiteit van cultuur,politiek,en religie samen en tegelijk. Zolang deze drie spelende aspecten , machtsuitoefening als uitgangspunt blijven dragen (en dat doen ze nu eenmaal tot dusver) zou het verwonderlijk zijn dat daaruit er ineens eentje als gekozen leider verschijnt ,die het hele vuile machts-systeem omver kan gaan trappen. Toch wordt dit nu juist uit al deze drie aspecten bij dhet aspect religie als eerste verwacht . De speculaties ,dat deze paap er ook wel weer een zal zijn met wat op zijn kerfstok m.b.t politieke wantoestanden (ooit) verbaasd mij allesbehalve. Wat mij nog meer verbaasd van de media maar ook uit de hoek van de roomse hoenderstal is: dat praktisch niemand getaald werkelijk onderzocht heeft ; waarom die beierse in grote uitzonderlijkheid op al zijn voorgangers gedurende 2000 jaren ineens uit zichzelf hoppatee opstapte. ...wink .

neutralist
neutralist13 mrt. 2013 - 20:31

Joop, kom eens uit die schietreflex, geef de man een kans. Ging Jezus ook niet juist met tollenaars om? En de donatie van Maxima zal bij deze man niet in zijn beurs zjin blijven zitten gezien zijn levenshouding als Jezuiet. Je kunt altijd twijfelen maar om nou meteen de hakbijl te hanteren op de eerste dag na zijn benoeming zegt veel over de vooringenomen houding bij de redactie.

JoopSchouten
JoopSchouten13 mrt. 2013 - 20:31

Maxikrediet.

politiekistuig
politiekistuig13 mrt. 2013 - 20:31

" Ik zou toch met de hoofdzaken beginnen en eerst het glas heffen op Messi. Toch een soort Argentijnse koning en paus ineen. En ook heel eenvoudig gebleven" ....en is een groot voorbeeld voor kleine jongentjes ipv dat hij er aan zit of dit soort gedrag van andere in de doofpot houdt.

Bakoe
Bakoe13 mrt. 2013 - 20:31

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/14/wat-zegt-de-nieuwe-paus-over-condooms-homos-en-de-kerk/ Ach ja oude wijn in oude zakken.

bruces
bruces13 mrt. 2013 - 20:31

De MINST slechte KEUS ?

Bakoe
Bakoe13 mrt. 2013 - 20:31

Hierbij wil ik graag de moderatie bedanken die toch mijn bijdragen plaatsten terwijl en ik besef dat goed ze soms best wel scherp van toon waren. Ook waardeer ik de openheid waarmee argumenten hier worden aangevoerd. Een kwaliteitsblog, en dat mag wel eens gezegd worden.

Trees2
Trees213 mrt. 2013 - 20:31

Veel mensen zien zich hier als 'held', die het allemaal beter hadden gedaan, in dezelfde omstandigheden. Het lijkt wel of al die mensen ten allen tijden alleen hun goede geweten hadden laten spreken. Deze mensen zijn zonder zonden, want durven hun heldendom ook nog openlijk te bespreken. Laat allen hun eer en geweten afhangen naar de daden uit hun leven.

elchederosario
elchederosario13 mrt. 2013 - 20:31

Naar goed Argentijns en katholiek gebruik koop je je zonden af .... Hier in argentinie hebben weinig mensen het erover wat de nieuwe paus heeft gedaan ten tijde van dictatuur , en dat terwijl Los kirchnistas fel optreden tegen betrokkenen van de dcitatuur velen zijn en of worden berecht. Zijn voorsl de nederlanders die het eroverhebben . Soms sta je in moeilijke momenten voor moeilijke keuzes waar je mischien offers moet maken voor een groter belang .

JoopSchouten
JoopSchouten13 mrt. 2013 - 20:31

Aan Franciscus I kleeft mogelijk een forse smet. Hij zou betrokken zijn bij de verdwijning van twee linkse tegenstanders. Die claim komt van de bekende Argentijnse onderzoeksjournalist Horacio Verbistky. In het boek 'el Silencio' uit 2005 beschrijft hij hoe bisschoppen de militaire junta van dictator Jorge Videla gedoogden. Sterker, zij zouden zelfs hebben geholpen bij de bestrijding van gemeenschappelijke vijanden, zoals atheïsten en communisten. Jorge Bergoglio zelf was volgens Verbitsky in 1977 betrokken bij de verdwijning van twee linkse jezuïeten. Bergoglio zelf maakt ook deel uit van deze katholieke orde. Tijdens een proces in 2007 tegen de katholieke geestelijke Cristian Federico von Wernich, die actief meedeed aan de onderdrukking van de junta, zweeg Bergoglio. "Heeft hij helemaal niks te zeggen over dit proces?", zo citeerde NRC Handelsblad destijds getuige Estela de Cuadra, wier zus onder de junta verdween. Daar had Bergoglio volgens Verbitsky dus zijn reden voor. De militaire dictatuur in Argentinië, ook wel vuile oorlog genoemd, liep van 1976 tot 1983. Bergoglio was destijds provinciaal overste van de jezuïeten. Officieel heeft hij zich in die functie ingespannen om de verdeelde orde uit politiek vaarwater te houden. Dat was een lastige opgave aangezien er ook Argentijnse jezuïeten waren die zich radicaal tegen de junta keerden en de kant van de armen en onderdrukten kozen. Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/12664/Verkiezing-nieuwe-paus/article/detail/3408827/2013/03/13/Was-Franciscus-I-betrokken-bij-misdaden-van-de-Argentijnse-junta.dhtml Jezus Christus nog aan toe, daar gaat mijn euforie.

2 Reacties
JanB2
JanB213 mrt. 2013 - 20:31

Jezus Christus nog aan toe, daar gaat mijn euforie. En de mijne ook als dit allemaal klopt.

Kilted
Kilted13 mrt. 2013 - 20:31

Ik kan het mis hebben, maar misschien is dit nog wel een van de minst besmette kandidaten. Nou ja, het is / blijft een eng clubje

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Lekker zooitje.

1 Reactie
Candide2
Candide213 mrt. 2013 - 20:31

Da's een wel heel snelle gevolgtrekking.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Direct ff uitzoeken hoe we deze man zwart kunnen maken. En onszelf dan heel nobel vinden.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer13 mrt. 2013 - 20:31

"Direct ff uitzoeken hoe we deze man zwart kunnen maken." Iemand die al zo zwart als de nacht is hoeft niet zwart gemaakt te worden. Verspilde moeite. Ouwe koek bovendien.

Candide2
Candide213 mrt. 2013 - 20:31

Lijkt me een beetje premature reactie.

neutralist
neutralist13 mrt. 2013 - 20:31

Geen zorg je kunt altijd Stalin of Chavez nog aanbidden als heiligen. Trek je van deze religie niks aan en kies je eigen goden.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Tja, dan komen gedachten boven als "een kardinale fout" of "een jezuïtenstreek". Maar ook "LLaat hij die zonder fouten is de eerste steen gooien". Het probleem is dat we allemaal vinden een ander de maat te mogen nemen. Ook gaan we er allemaal van uit dat de ander al tijdens bepaalde gebeurtenissen wist hoe het af zou lopen. Dit valt mij bijvoorbeeld enorm op bij de in de laatste decennia staads verwijtender en wranger wordende veroordelingen van mensen die op zich niets deden anders dan dat ze geen held waren geweest. Recentelijk ging het over de dirigent Mengelberg en hoe hij als hij een fatsoenlijk mens was geweest toch nooit had mogen aanblijven nadat de Duitse bezetter het aan Joden verbood om in zijn orkest te zitten of om als toeschouwer aanwezig te zijn. Makkelijk praten, maar wat kon de goede mandoen? Wist hij dat de bezetting al binnen enkele jaren voorbij zou zijn? Voor hetzelfde geld had die bezetting zijn hele verdere leven geduurd. Emigreren kon niet en als niet als dirigent of musicus, hoe had bij dan de kost moeten verdienen? We praten o zo gemakkelijk, veroordelen alles en iedereen om ons heen. Tot het moment komt dat jijzelf wordt be- of veroordeeld, niet omdat je iets hebtmisdaan maar gewoon, omdat je niet in staat of bereid was om een verzetsheld te zijn. Al was het maar omdat je je vrouw en kinderen niet hulpeloos wilde achterlaten in geval het fout ging. Allemaal stukjes van een steeds hardvochtiger wordende samenleving, zelfs al motiveren we het juist met mededogen ten aanzien van de slachtoffers. Het enge is dat we vaak veel harder en meedogenlozer oordelen dan zij die zich met recht slachtoffers kunnen en mogen noemen. Dat zou ons aan het denken moeten zetten.

2 Reacties
JanB2
JanB213 mrt. 2013 - 20:31

Tja. Het "do is de baanhoof" syndroom. Als alle Nederlanders die na 1945 voor zichzelf een rol in het verzet claimden daadwerkelijk bij het verzet betrokken zouden zijn geweest dan had men het wellicht zelfs zonder de geallieerden af gekunt om de duitse bezetter eruit te werken.

CliffClavin1993
CliffClavin199313 mrt. 2013 - 20:31

Volkomen mee eens. De samenleving is ingrijpend veranderd, in de afgelopen kwart eeuw. Mildheid, vergevingsgezindheid, en ook: wachten met een beredeneerd oordeel, dat zijn verdachte eigenschappen geworden. Je wordt als een watje beschouwd, misschien zelfs als een 'loser' (een woord dat ik als een symptoom van een geestelijke ziekte beschouw, t.a.v. degene die het regelmatig in de mond neemt). Gratuite morele verontwaardiging zonder grondige kennis van de feiten is bij veel mensen een tweede natuur geworden. Het is zo verleidelijk: ze kost niets, je hoeft niet na te denken, je zingt snel even mee in het koor van valseriken en roeptoeters, en voilá: je voelt je nog een beter en meer verheven mens ook nog! Vandaag de dag is de katholieke kerk het lijdend voorwerp, maar zij is dat niet alleen. Ook mensen aan de onderkant van de samenleving hebben ermee te maken; en ook mensen met lichamelijke en geestelijke problemen. Het politieke klimaat is er naar. Het drama is dat we het theoretisch zo goed zouden kunnen hebben. En, zouden veel mensen iets meer nadenken, dan zouden we ook kunnen beseffen wat er allemaal zou dienen te veranderen. Maar dat lukt maar niet.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Geen ene cent van de Oranjes is zelf verdient. Elke cent is van ons. Nou hoef ik die centen niet persé terug hoor. Ik heb liever een republiek. Maar enige transparentie over het hoe en waarom lijkt me toch echt wel minimaal het minste. #levederepubliek

1 Reactie
nikita72
nikita7213 mrt. 2013 - 20:31

Dylan, de Oranje's beschikken daarnaast over een flink familie-fortuin, dat onder andere door opbrengsten uit nederlands-Indië verkregen is. Het geld is dus niet alleen door hardwerkende Nederlanders opgebracht, maar ook door Indonesiërs.

Jaap19
Jaap1913 mrt. 2013 - 20:31

Maxima, Messi, Paus Fransiscus... de Argentinasering van de Europa.

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum13 mrt. 2013 - 20:31

Het zal allemaal meevallen. *We live nowadays in a global village*.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Ik zal eens willen dat ze zo scherp waren op de islam en de moslims. Maar dan is het horen, zien en zwijgen. Bah naar volk.

2 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus13 mrt. 2013 - 20:31

omdat de meesten de islam aanhangers niet op hun teentjes willen trappen

snapdatdan!
snapdatdan!13 mrt. 2013 - 20:31

die kennen binnen hun relgie geen paus (r.k.wereld-religieus-leider) die in veel poeha gekozen kan worden .Thats it. anders had men daarover eveneens commentaar en werd ook die effe geröntgend.Maakt u zich geen zorgen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Wie wikipedia er op naslaat komt algauw tot geheel andere conclusies. De Vileda Junta was actief van 1976-1983. Maxima is geboren in 1971. Bergoglio was van 1973-1979 Pater provinciaal van de jezuïetenorde en van 1980 tot 1986 rector in San Miguel. De jezuïetenorde was een van de vele ordes in Argentinië en Bergoglio was toen niet de leider van alle katholieken in Argentinië. Beide functies bestonden uit een periode van 6 jaar wat voor geestelijken in grote lijnen een voorgeschreven termijn is. Maxima heeft dus een bijdrage aan haar kerk gegeven om deze sterk te houden, daar is in het geheel niets mis mee. Het is een aan haar stand gemeten normale bijdrage aan haar kerk en deze gave worden doorgaans bedekt gegeven. Het kan natuurlijk zijn, dat bij enige van u, in uw kerk, plots een geloofsgenoot opstaat die luid roepend om aandacht vraagt en al wapperend met zijn briefje van 5 euro naar de collectebus loopt en theatraal zijn bijdrage aan de geloofsgemeente geeft. Dat kan, maar ik kan u verzekeren da's niet gebruikelijk.

1 Reactie
aravara
aravara13 mrt. 2013 - 20:31

Klaas Jansen, je weet toch dat je Wikipedia nooit als bron mag gebruiken? Het kan zomaar vol leugens staan ;)

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Als dit dan de paus is waarvoor men gekozen heeft, hoeveel skeletten hebben die anderen dan in de kast liggen?

1 Reactie
ElChe
ElChe13 mrt. 2013 - 20:31

skeletjes

Thom Holterman
Thom Holterman13 mrt. 2013 - 20:31

Vrienden van de (Argentijnse) dictatuur De nieuwe paus is al onmiddellijk ontmaskerd als een vriend van de Argentijnse dictatuur, zo wordt ook aannemelijk gemaakt op de Franse atheïsme site; zie: http://atheisme.org/bergoglio.html Maar is dat alles opmerkelijk? Wat moet je eigenlijk met het Vaticaan als autoritair bolwerk van waaruit de meest verwerpelijke ideeën verkondigd worden? Is er midden vorige eeuw niet voldoende geschreven over de soortgelijkenis tussen fascistische (Mussolini-regime), communistische (Stalin-remige) en het Vaticaan? Lees nog eens terug het boek van Paul Blanshard, ‘Comminisme, Democracy and Catholic Power’ (1951); of diens ‘Freedom and Catholic Power’ (1952), in het Nederlands vertaald als ‘Vaticaan en Vrijheid’ (1952). Kortom, er is altijd door het Vaticaan geheuld met ‘de vijand’, op enkelingen uit die regionen na, die zich bijvoorbeeld hebben ingezet voor armoedebestrijding in Zuid Amerika. Maar al snel werden de zulken door de kerk op een zijspoor gezet (vergelijk Ivan Illich) of verlieten die.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten13 mrt. 2013 - 20:31

Ik heb een dubbel gevoel Thom. Dit instituut zelf zal ik nooit steunen, maar wel mensen 'van goede wil'. Het feit dat het Vaticaan in het verleden geen openlijke kritiek (of weinig) is geleverd en hulp aan dictators verleende, zal ongetwijfeld met een chantage en machtsfactoren te maken hebben gehad. Hiermee is dit gedrag zéker niet goed te praten maar wel te begrijpen. Armoede en ongelijkheid zijn de hoofdoorzaken van oorlogen. Toch? Omdat het Vaticaan (nu nog) een politieke machtsfactor is, zou Franciscus I kunnen helpen deze effectief te bestrijden. Ik zou zelfs een pact met de duivel willen sluiten om dit ongedaan te maken. ; )

MichelReiziger
MichelReiziger13 mrt. 2013 - 20:31

@Marjolein Stuijfbergen, do 14 maart 2013 07:08 Marjolein, we weten dat een ontwikkelde vrouw als Maxima deze bijdrage niet geeft om het geloof zelf, maar om de controlerende invloed die de (catholieke) kerk heeft op de samenleving en de persoonlijke relatie. Pure politiek. En natuurljk moet ze dat helemaal zelf weten. Maar als je aan de ene kant Africa wil opbouwen met micro credits en aan de andere kant een instituut steunt wat het gebruik van anticonceptie middelen verbiedt en hierdoor Africa afbreekt, dan berust de bijdrage niet op geloof en toewijding, Of ze is 'een beetje dom' dat ze dit zelf niet ziet, maar dat denk ik dus niet.

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS213 mrt. 2013 - 20:31

" Marjolein, we weten dat een ontwikkelde vrouw als Maxima deze bijdrage niet geeft om het geloof zelf, maar om de controlerende invloed die de (catholieke) kerk heeft op de samenleving en de persoonlijke relatie. Pure politiek. "' Heb je de overboeking gezien? Ik begrijp werkelijk niet waarom op Joop een gerucht als een absolute waarheid wordt beschouwd. Er staan in de media inmiddels verschillende versies over de Paus en zijn wel of niet bemoeienis tijdens het regime van Videla. Waarom meteen het slechtste denken en Maxima daarbij betrekken? Tijdens de WO II zijn er verschillende verzetsmensen geweest die (achteraf onterecht) waren beschuldigt van NSB praktijken. Waarom zó graag wijzen met ons vingertje?

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Vreemd, als er Nederlandse jongeren in Syrië mogelijk betrokken zijn bij oorlogsmisdaden word er heel genuanceerd over gedaan terwijl een foto van de nieuwe paus met Videla al voldoende is om helemaal los te gaan op de man.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199313 mrt. 2013 - 20:31

Klopt. De 'dirt diggers' hebben het zelf niet in de gaten; maar ze zijn hun gevoel voor verhoudingen kwijt. Ik beschouw het geraas en getier als hysterie. Schijnheilige morele verontwaardiging van de spitsburger. Soort van mislukte parodie op de opstand tegen alle gezag in de jaren zestig van de vorige eeuw.

bEngel2
bEngel213 mrt. 2013 - 20:31

...check de foto bij dit artikel. Ik zie nu pas dat Franciscus verdacht veel lijkt op Piet Bambergen. het zou toch niet een re-incar... naaaahhh

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat13 mrt. 2013 - 20:31

Maar dan is Jorge van Vooren dus eigenlijk een jonge Chiel Montagne ? !

Meta Foor
Meta Foor13 mrt. 2013 - 20:31

een doorsnee micro-krediet is in de OS landen 25 euro ; hiermee kan vaak een kleine economische business opgezet worden (meestal vrouwen) die een familie in leven houdt en zorgt voor extra opleiding en veiligheid. met het bedrag van 125.0000 euro zouden dus 25.000 families geholpen kunnen worden , in plaats van het inkopen van een audientie. kwestie van eigen prioriteiten en andermans geld

1 Reactie
geila
geila13 mrt. 2013 - 20:31

een doorsnee micro-krediet is in de OS landen 25 euro ; hiermee kan vaak een kleine economische business opgezet worden (meestal vrouwen) die een familie in leven houdt en zorgt voor extra opleiding en veiligheid. met het bedrag van 125.0000 euro zouden dus 25.000 families geholpen kunnen worden , in plaats van het inkopen van een audientie. kwestie van eigen prioriteiten en andermans geld ==============================Die microkredieten zijn helemaal niet nzo lief als voorgespiegeld, nl wel met woekerrentes ! Trouwens wie zegt dat de paus het daarvoor gebruikte, maa voor ... Andermans geld ? - of gewoon indirect belastinggeld ?

nico1943
nico194313 mrt. 2013 - 20:31

Wat een bagger hier. Als het je ernst is en kan bewijzen wat er hier wordt beweerd over de paus èn Maxima dan vraag ik mij af waarom we toelaten dat er een argentijnse 'koningin' in Nederland wordt. Mag ik het nut weten waarom dit allemaal wordt geschreven?

1 Reactie
snapdatdan!
snapdatdan!13 mrt. 2013 - 20:31

heel simpel is het antwoord op uw open vraag : omdat nu eenmaal niets mensen zo verbindt als de achterklap. waar of niet waar is dan meestal bij voorbaat niet relevant ,bij het voelen aan de waarheids-tand open deur toch? .

msj_meijerink
msj_meijerink13 mrt. 2013 - 20:31

Tja, ook voor de BV-ers (Bekende Vaticaners) geldt dat nu onder iedere tegel wordt gespeurd naar (vermeende) misstappen in het verleden. Beetje trieste ontwikkeling, dat je telkens moet gaan bewijzen dat je niet schuldig bent.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks13 mrt. 2013 - 20:31

Deze man gaat meer dan een miljard mensen leiden in het geloof. Wel redelijk logisch dat zijn verleden dan een beetje wordt bekeken he.

Bakoe
Bakoe13 mrt. 2013 - 20:31

Bij alle onverkwikkelijke zaken waarbij de katholieke kerk betrokken was de afgelopen 1100 jaar, dan zou je toch uiteindelijk kunnen stellen dat het instituut heeft afgedaan. Want er is ook geen spoor van verbetering zichtbaar. Maar nee, de goegemeente is blij verrast als er een nieuwe Paus wordt gekozen die dan in hun ogen sympathiek overkomt, en zet mensen die er wantrouwig tegenover staan weg als scherpslijpers. Het is heel goed dat we jaarlijks de slachtoffers van 1933-45 herdenken. Daarbij zou een herdenking kunnen komen van de slachtoffers van 2000 jaar christendom.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink13 mrt. 2013 - 20:31

En dan extra onderzoek naar de rol van de volgelingen van Ignacio de Loyola binnen die kerk.

1tonwp
1tonwp13 mrt. 2013 - 20:31

En, ja hoor, de linkse kerk heeft weer wat gevonden om te zeuren en te muggenziften.... Wat is er mis met de donatie van Maxima? Omdat ze Argentijnse is, dus besmet volgens velen, of dat er gedacht wordt, dat het misschien wel ons belastinggeld is? PUKE!

2 Reacties
RvDugt
RvDugt13 mrt. 2013 - 20:31

Hmmm je gebruikt linkse kerk mbt dit stuk, dan weet je duidelijk niet wat de term linkse kerk inhoud.

geila
geila13 mrt. 2013 - 20:31

En, ja hoor, de linkse kerk heeft weer wat gevonden om te zeuren en te muggenziften.... Wat is er mis met de donatie van Maxima? Omdat ze Argentijnse is, dus besmet volgens velen, of dat er gedacht wordt, dat het misschien wel ons belastinggeld is? PUKE! ----------------------------------------------------------- Als "... met ons belastinggeld" dan misschien gewoon Kanaaleilanden route, net als dat buitenverblijf Zimbawe (commissie stiekum ?)?

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Ton Waelpoel niks is zo veranderlijk als de linkse kliek. Kijk eens naar de dwdd zijn continu met de kroning bezig. Niks is zo veranderlijk als de linkse kerk. Dat is juist het gevaar.

1 Reactie
neutralist
neutralist13 mrt. 2013 - 20:31

Nee dat is geen gevaar vind ik, het is de VARA dus dan weet je wat je krijgt. Je mag van DWDD met mensen als Van Nieuwkerk en Jan Mulder geen objectiviteit of nuance verwachten. Het is amusement, geen journaal, de kijker weet het op waarde te schatten denk ik.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 20:31

Als humanist neem ik de grootst mogelijke afstand van het moralistische politiek correcte geleuter van een deel van de reageerders. Weer dat walgelijke en o zo typische Nederlandse vingertje van een volk wat tijdens WOII, afgezien van een 23.000 NL SSers voor de rest uit heldhaftige verzetshelden bestond. Donder toch ons op met dat moralistische gedrag, ook jullie ouders keken over het algemeen toen even de andere kant op want de wereld is overwegend grijs met een heel klein zwart en aan de andere kant een heel klein wit randje. Het conclaaf heeft een Jezuïet gekozen als leider van de katholieke kerk. Een intellectueel die chemie, filosofie en theologie heeft gestudeerd en een man die een eenvoudig appartement bewoond i.p.v. te zetelen in de kardinaals luxe. Voor zich zelf kookt, geen auto heeft, laat staan een met chauffeur, maar zich verplaatste met openbaar vervoer. Regelmatig weekenden doorbracht bij de armsten der armen, samen met die priesters waarmee hij als Jezuïet zich het meest verwant voelt. Gisteravond presenteerde hij zich aan zijn volgelingen in het wit, zonder rode pauselijke mantel, eenvoudig en devoot. Deze man kent de ellende in de wereld uit eigen ervaring en schijnt een goed bestuurder te zijn. Als Jezuïet waarschijnlijk conservatief, dus verwacht geen revolutie op het gebied van homorechten, abortus e.d.. Wel mag je verwachten dat hij sociaal, "back to the basics" is en af gaat rekenen met corruptie en partij politiek binnen de curie en de kerk. Een man die bruggen zou kunnen slaan tussen continenten, culturen en geloven. Zolang de wereld niet seculier is houdt de functie van paus naast kerkelijke- ook politieke macht in. Laat hem dat aanwenden om m.n. in midden- en zuid Amerika, Afrika en het midden Oosten de kansen voor de kansarmen te vergroten en zo bij te dragen aan het bouwen van een iets betere rechtvaardige wereld. Krijgt deze man een eerlijke kans? Van mij wel. Echter niet van de linkse moraal ridders. Twee foto's met Videla, twee verdwenen priesters, een boek van een tegenstander van het katholicisme en een donatie van 128.000 Euro door "een Zorreguieta nazaat" is voldoende hem als regiem misdadiger neer te zetten. Vooral blijven zoeken, nog stenen zat waar onder gekeken kan worden en neem dan meteen, als het kan even kritisch maar wel objectief, het oorlogsverleden van je eigen familie mee. Ik eet vanavond Argentijnse steak, daarbij een lekker Argentijns rood wijntje en toost op mijn toekomstige Argentijnse koningin en op haar Argentijnse paus.

9 Reacties
hphilippens
hphilippens13 mrt. 2013 - 20:31

Mag ik me bij je aansluiten?

jannie11
jannie1113 mrt. 2013 - 20:31

Je hebt helemaal gelijk

kindval
kindval13 mrt. 2013 - 20:31

Prachtig verwoord en helemaal met je eens!

mhoek
mhoek13 mrt. 2013 - 20:31

helemaal eens met Jan Willem, wat zou het fijn zijn als er meer mensen zouden zijn die hun herenen kunnen gebruiken en mensen in ieders waarde laten.

Bakoe
Bakoe13 mrt. 2013 - 20:31

Nou beste Humanist, vertel dat dan maar de mensen in dit artikel, na uw biefstukje. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12726/Verkiezing-nieuwe-paus/article/detail/3409409/2013/03/14/Argentijnse-kritiek-op-laffe-houding-Bergoglio-ten-tijde-van-Videla.dhtml

Bakoe
Bakoe13 mrt. 2013 - 20:31

Nee hoor, mijn opa heeft in Natzweiler gezeten omdat hij in die tijd bekend stond als raden communist. Geregistreerd door de Nederlandse staat, en zo in de dossiers van de Duistsers terecht gekomen. Hij heeft ook geholpen Joden uit Nederland te smokkelen, maar daar zijn de Duitsers gelukkig nooit achtergekomen. Anders had hij het nooit overleeft. Natzweiler heeft hij overleeft omdat hij voor de oorlog een fanatiek sporter was, en hier en daar kom je zijn naam nog wel eens tegen op oude uitslagen van de wielerbond. Na de oorlog heeft hij nooit meer gefietst omdat zijn rug kapot geslagen was, op het bankje in Natzweiler. Aan het Vaticaan had hij niet zulke goede herinneringen, die hebben behoorlijk vuile zaak gemaakt met de fascisten gedurende de tweede wereldoorlog weet u nog wel. En met tal van regimes daarna. Dus het draait niet om deze Paus, of welke Paus dan ook,maar om het instituut katholieke kerk wat al eeuwen lang een heel kwalijke rol speelt, en ook nu nog probeert met totaal achterhaalde ideeen een stempel te drukken op de wereld. En de Paus is daar nu eenmaal het hoofd van. Was mijn opa politiek correct en moralistisch? Nee niet echt, hij was absoluut tegen de in die tijd correcte opvattingen. Wat ik u aanraad als u lekker van uw biefstukje hebt genoten vanavond, is om ieder kruimeltje van het bord op te eten, en niets te laten staan. Dat kon voor mijn opa een dag extra leven betekenen.

MarjoleinS2
MarjoleinS213 mrt. 2013 - 20:31

Mooi geschreven!! Een humanist waardig :-)

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 mrt. 2013 - 20:31

Onder omstandigheden als die in het Argentinië van Videla, was het niet eenvoudig schone handen te houden. Waarom zouden daarover geen lastige vragen mogen worden gesteld? Zelfs als het enige donkere vlekje op het blazoen van deze man 'maar' twee verdwenen priesters betreft hoeft de zaak toch niet bij voorbaat in de doofpot te verdwijnen? Als de man een kans verdient, verdient hij ook een kritische benadering.

RvDugt
RvDugt13 mrt. 2013 - 20:31

Lekkere humanist ben jij........

GingerTed
GingerTed13 mrt. 2013 - 20:31

Ziehier in reacties en stuk een spiegelbeeld van de reacties van PVV-ers toen b.v. Aboutaleb burgemeester werd van Rotterdam. In het ene geval omdat het een moslim was met een zekere nationaliteit. In het andere geval omdat het een katholiek was met een zekere nationaliteit. Spiegeltje, spiegeltje...

2 Reacties
toshiba
toshiba13 mrt. 2013 - 20:31

Zeer zwakke vergelijking. Iemand kan zijn afkomst niet veranderen of beinvloeden en dus niet persoonlijk verantwoordelijk te houden daarvoor. Daarentegen kan iemand wel verantwoordelijk worden gehouden voor zijn houding en gedragingen. je schiet dus compleet naast t doel met je opmerking Ted

denmol
denmol13 mrt. 2013 - 20:31

"Ziehier in reacties en stuk een spiegelbeeld van de reacties van PVV-ers toen b.v. Aboutaleb burgemeester werd van Rotterdam." Hoe je het doet doe je het maar je weet altijd bij vrijwel welk onderwerp dan ook Marokkanen of moslims er met de haren bij te slepen en steevast valt het domrechtse volk dat dit forum bezoekt er als een blok voor maar enige bijdrage aan een zinnige discussie hebben jouw gratuite aannames die feitelijk van nul en generlei waarde zijn praktisch nooit.

hphilippens
hphilippens13 mrt. 2013 - 20:31

Nu lees ik dat de man links op die foto met Videla, niet onze Franciscus maar de toenmalige nuntius. En op allerlei plaatsen wordt de journalist Verbitsky met de toch wel duistere zinnen "bekend" genoemd of "beroemd", maar dat zegt mij niets. Dat, op zijn beurt, zegt ook niets. Maar laten we proberen niet meteen te reageren en even af te wachten hoeveel waarde we moeten hechten aan foto's of beweringen. En ook naar tegengeluiden speuren en die op hun waarde schatten. En die opmerkingen over "de linkse kerk" die het debat ook vervuilen, achterwege laten.

1 Reactie
Platon
Platon13 mrt. 2013 - 20:31

Klopt, het is de pauselijke nuntius Pio Laghi. http://tinyurl.com/bzd5vwp. Wat Horacio Vrbitsky lijkt hij me niet "veracht": http://tinyurl.com/bdlzrb2. Wat betreft de geheime gift van Maxima: Als een katholiek Argentijns meisje met middelen een katholieke kardinaal wil helpen met het in standhouden van een radiostation en dat niet openlijk meldt, is dat dan Geheim? Dan heb ik in mijn leven al heel wat geheime giften gedaan. P.S. ik heb niets met de organisatie waar we hier over discussiëren. Maar soms begint mijn alu-hoedje te knellen....

MarjoleinS2
MarjoleinS213 mrt. 2013 - 20:31

Update: De RVD heeft officeel bekend gemaakt dat Maxima nooit een donatie heeft gedaan!! Bron: RTL Boulevard.... ja mensen, kom maar binnen. Erg dat geen enkele andere media, waaronder Joop.nl, de update niet melden.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe13 mrt. 2013 - 20:31

RTL Boulevard en de RVD. Juist.

MichelReiziger
MichelReiziger13 mrt. 2013 - 20:31

De RVD...die gaf destijds ook duidelijkheid over de Lockheed affaire... Maar ik geef je gelijk. De paus, en al het uitgebreide nieuws rondom eromheen hoort niet op Joop, dat hoort bij een feestneuzen zender als RTL boulevard.