Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Max van der Stoel overleden

  •  
23-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-13830275__2_.jpg
Oud-minister van Buitenlandse Zaken werd 86 jaar.
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel is vandaag op 86-jarige leeftijd overleden.
Dat meldt De Pers. Van der Stoel was minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Den Uyl. Na zijn carrière in de landelijke politiek stelden de VN hem in 1991 tijdens de Golfoorlog aan als speciaal rapporteur voor de mensenrechten in Irak. Verder was hij onder meer ambassadeur van Nederland bij de Verenigde Naties en de eerste Hoge Commissaris Nationale Minderheden van de OVSE. In 1991 werd Van der Stoel voor het leven benoemd tot minister van Staat.
Koningin Beatrix laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten met groot leedwezen kennis te hebben genomen van het overlijden van de oud-minister.
Mark Rutte:
Nederland verliest een icoon op het terrein van mensenrechten.
Job Cohen:
Max van der Stoel was een sociaaldemocraat in hart en nieren en een baken van rechtvaardigheid in en voor de wereld. Standvastig en bescheiden, idealist en realist. Hij behoorde tot die bijzondere Nederlanders die in zijn tijd de wereld een beetje leefbaarder hebben gemaakt.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Yggdrasil
Yggdrasil23 apr. 2011 - 21:25

Het was een bijzonder mens met de nadruk op mens.

JoopSchouten
JoopSchouten23 apr. 2011 - 21:25

Dit is iemand geweest waar ik respect voor had. Hij heeft veel betekend voor vele mensen.

rgeurtsen
rgeurtsen23 apr. 2011 - 21:25

Als adolescent en jong volwassene toonde Van der Stoel de pracht van politieke macht voor mensen tegen overheden. Hoe overheden die de eigen burgers bestreedt en onderdrukte het verdiende dat hun bevriende relaties zich mengden in de rechtshandhaving en iontelligent verzet ondersteunden. Zoals Vonhoff mij inspireerde op lokaal and nationale politiek heeft Van der Stoel met zijn humanisme en gedecideerde duidelijkheid mij overtuigd voor welk ideaal ik wel zal vechten. Het recht van de individuele mens tegen niet democratisch controleerbare en alles overheersende machten en krachten. Europa was voor mij de logische conclusie. Opgevoed in het door oorlogsverleden overmatig en onredelijk anti-Duitse nederland wist ik dat het relevant was om daar te willen en te kunnen leven en samenleven. Een aantal jaren gelden zat ik in de stoptrein van Den Haag naar Leiden, en daar kwam een breekbare oude man met een versleten leren tas in de hand voorbij, ja helaas, het was geschuifeld, de trein slingerde licht, hij moest zich beet pakken. Ik voelde tranen opwellen en tegelijkertijd bewondering. Een YES! ging door mij kop. die knakker was dus nog actief met iets bezig. Want met zp'n oude versleten tas ga je niet naar je kinderen of familie. Zou hij ook op Buitenlandse Zaken nog een kamer hebben. Sindsdien noem ik ALTIJD de naam Max van der Stoel als ik in het buitenland een politiek verhaal of cursus geef, of in een vergadering over buitenlandse politiek aanzit. Max van der Stoel een groot staatsman die aan vrede en veiligheid voor burgers in Europa en daarbuiten heeft bijgedragen. Bedankt man, je was klasse. Ik rouw. iki ben ontroerd.

Dehnus
Dehnus23 apr. 2011 - 21:25

Moge hij ruste in vrede en zijn naam niet misbruikt worden in toekomstige debatten.

nachtwacht2
nachtwacht223 apr. 2011 - 21:25

Dank en respect, voor deze integere politicus> Dat zijn dienstbaarheid en ijver voor menigeen een voorbeeld mag zijn! j.k.

msj_meijerink
msj_meijerink23 apr. 2011 - 21:25

Hij had de rechten van alle mensen hoog in het vaandel. En bijzonder mens is heen gegaan.

eagleye2
eagleye223 apr. 2011 - 21:25

Ik heb altijd heel veel respect voor Max van der Stoel gehad. Een man met visie.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 apr. 2011 - 21:25

De beste minister van buitenlandse zaken die we ooit hebben gehad.

heggenland
heggenland23 apr. 2011 - 21:25

Over de doden niets dan goeds, he Rutte. Ik ken de leuze uit de zeventiger jaren van Rechts nog en met namen uit de Telegraaf / VVD kringen: 'Van der Stoel houd je smoel.'

PietPaaltjes
PietPaaltjes23 apr. 2011 - 21:25

Mijn condoleance aan familie en vrienden van deze Grote staatsman. Een oprechte, eerlijke en integere politicus is niet meer.

Charta46
Charta4623 apr. 2011 - 21:25

Diep respect voor de grote staatsman Max van der Stoel. Hij was de man die op wereld nivo het verschil maakte. Moge hij ruste in vrede.

bobbono
bobbono23 apr. 2011 - 21:25

De heer van der Stoel was een integere & bescheiden man die toch op zijn manier het verschil wist te maken. Een groot verlies voor de mensheid & zeker in deze tijd !!

Jossy2
Jossy223 apr. 2011 - 21:25

Respect voor Max van der Stoel. Zo zien we ze niet meer: de beste Minister van Buitenlandse Zaken die we ooit gehad hebben. Een man met een moraal, een ruggengraat. Een mooi mens. Ik ben dankbaar dat ik Max van der Stoel heb mogen meemaken.

JustMatthias
JustMatthias23 apr. 2011 - 21:25

Een echte gentleman die je niet mneer tegenkomt in de politiek. Een voorvechter voor mensenrechter kortom een waarlijk en waardig mens. Moge hij ruste in vrede.

knast
knast23 apr. 2011 - 21:25

Ik heb wel eens een verhaal gehoord of gelezen dat Van der Stoel maar een paar pakken had, die ook nog bij C & A waren gekocht. Of het werkelijk waar is, daar durf ik mijn vingers niet aan te branden, maar het zou hem wel typeren, deze lieve, zachtmoedige en bescheiden man.

ElChe
ElChe23 apr. 2011 - 21:25

Max van der Stoel heeft de wereld wat leefbaarder gemaakt, o.a. door het kolonelsregime in Griekenland aan te pakken. Groot, goed en eenvoudig mens. Hier zouden heel wat politici een voorbeeld aan kunnen nemen.

JandeBoer2
JandeBoer223 apr. 2011 - 21:25

Max was de belangrijkste vertegenwoordiger van het "opgeheven linkse vingertje"; zich bemoeien met mensenrechten en democratie in andere landen, tegenwoordig schijnt rechts dat heel belangrijk te vinden. Tijd voor eerherstel van het opgeheven vingertje.

Sedmorteza
Sedmorteza23 apr. 2011 - 21:25

Zijn naam associeerde ik altijd met de mensenrechten. Maar ook “echte” mensenrechten niet dat politieke hulpmiddeltje dat de economische belangen dient. Moge hij ruste in vrede. Goda biamorzadash.

[verwijderd]
[verwijderd]23 apr. 2011 - 21:25

De laatste pvda-er met een ruggegraat is heen gegaan.

3 Reacties
Fritsfransen23
Fritsfransen2323 apr. 2011 - 21:25

U kletst onzin. En U toont weinig respect voor de heer Van der Stoel die zijn werkzame leven lid is geweest van de partij waar hij zich thuis bij voelde.

maclofty
maclofty23 apr. 2011 - 21:25

Ik heb nog nooit iemand zonder ruggengraat, in mijn hele lange leven, gekend. Wat zouden we allemaal hebben krom gelopen zonder die natuurlijke steun. Van der Stoel was een man met principes en daar zijn er nog maar weinig van. Ik heb hem redelijk gekend en weet wat voor integer mens hij was, zijn hele leven. Als dank herinnering zit ik nu te luisteren: O strijders die uw liefd' en leven Uw kracht, Uw geest, Uw heldenmoed Aan heel de mensheid hebt gegeven U brengen wij een broedergroet In 't hooploos donker, nooit verbroken waar wij verkwijnden, geestverlamd Hebt gij het licht voor ons ontstoken Waarbij ons nieuwe moed ontvlamt. Wij volgen U O dapp're strijders Met levenslust en stervensmoed Aaneengesloten als belijders de leer: dat eendracht winnen doet En gaat g' ons moedig voor ten zege Dan heffen w'onze kind'ren hoog Heil u ! de toekomst lacht u tegen De dag der vrijheid rijst omhoog. Rust in vrede

eeweew
eeweew23 apr. 2011 - 21:25

Ik uw mening een doel of een middel?