Joop

Mauritius pikt Brits kolonialisme niet meer en neemt gestolen archipel terug

  •  
14-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Pope Francis visits Mauritius

© epa07830534 A group of Chagossians chant slogans as they attend a mass hosted by Pope Francis at the Monument of Mary Queen of Peace in Port Louis, Mauritius, 09 September 2019. A group of Ch

Mauritius heeft formeel bezwaar gemaakt tegen het Britse zeggenschap over de Chagosarchipel in de Indische Oceaan. De Mauritiaanse VN-ambassadeur plantte maandagochtend de eigen vlag op het eiland Peros Banhos, waarna het volkslied werd aangeheven. De Chagoseilanden horen sinds 1965 bij het Brits Indische Oceaanterritorium. Het Internationaal Gerechtshof bepaalde in 2019 al dat de Britten het bestuur moesten opheffen, maar volgens Groot-Brittannië was dat slechts een ‘mening’.
Bij het planten van de Mauritaanse vlag zei ambassadeur Jagdish Koonjul: ‘We hijsen nu symbolisch de vlag, zoals de Britten dat zo vaak hebben gedaan bij het stichten van koloniën. Wij nemen echter terug wat altijd al van ons was.’ In een vooraf opgenomen boodschap liet de Mauritaanse premier Pravind Jugnauth weten dat hij het betreurde niet bij ‘deze historische gebeurtenis’ aanwezig kon zijn: ‘Ik ben verheugd dat onze Chagossische broeders en zusters nu naar hun geboortegrond kunnen reizen zonder buitenlands toezicht.’
De Chagosarchipel maakt van oudsher deel uit van Mauritius. Onder Napoleon lijfden de Franse het hele gebied in, tot de Britten het na Napoleons nederlaag in 1814 overnamen. In 1965 koppelden zij de archipel los van Mauritius. De jaren erop werden alle bewoners van Chagos gedwongen naar Mauritius te verhuizen om plaats te maken voor een Brits-Amerikaanse legerbasis. Naast de eerdere uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, namen de Verenigde Naties eveneens in 2019 een niet-bindend voorstel aan om het gezag over de archipel terug te geven aan Mauritius. Ook daarna liet het Verenigd Koninkrijk weten de claim van Mauritius niet te erkennen.
Op de vraag wat Mauritius zal doen als de Britten de Mauritiaanse vlag van Chagos verwijderen, zei premier Jugnauth: ‘Ik weet niet wat ze gaan doen. Als ze de vlag weghalen, komt dat neer op een provocatie van hun kant. Het VK houdt zich niet aan internationaalrechtelijke uitspraken.’ De Mauritiaanse delegatie arriveerde per cruiseschip op de Chagosarchipel. De afgelopen 24 uur worden alle wifi-signalen op het schip verstoord. In de buurt is een ander schip waargenomen, onduidelijk is nog of dat een Brits vaartuig is en of het iets met de verstoring te maken heeft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Marius Katteburg
Marius Katteburg14 feb. 2022 - 19:45

Kolonialisme. Moet je niet willen. Maar wie zijn dan de oorspronkelijke bewoners of afstammelingen daarvan? Volgens mij zijn die er nooit geweest totdat het westen via o.m. Frankrijk en Groot-Brittannië zich er vestigde met verschillende mensen en achtergronden en kan er dus geen sprake zijn van kolonialisme.

Uw Psychiator
Uw Psychiator14 feb. 2022 - 15:50

Boris Johnson denkt aan Margaret Thatcher - tijd voor een invasie van het type Falkland-redux. Hier kan hij zijn gezicht mee redden, en misschien ook zijn functie. Dat van die Chagossische broeders en zusters, dat vind ik meeslepend proza. Je zou bijna zelf die afkomst willen hebben. Hoe heet het in het zelfstandige enkelvoud? 'Ik ben een authentieke Chagosser? Zij is een heuse Chagossische?' Prachtig gewoon.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 feb. 2022 - 18:40

Argentinië had iets van een leger - dat zal bij deze eilandbewoners niks voorstellen - het is geen kwestie van straaljagers en schepen sturen maar gewoon een kwestie van 'nee' zeggen 'of anders'

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 feb. 2022 - 14:46

Oei, een aanval op een mede NAVO lid, de messen worden door Ollongren al geslepen. Mauritius uit, altijd lastig.

2 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 feb. 2022 - 18:12

NAVO heeft alleen betrekking op Noord-Amerika, Europa (incl. Turkije), de Atlantische zee boven de Kreeftskeerkring en de Middellandse zee. Er was toen al wijzelijk besloten om geen giga oorlog te laten beginnen over verre koloniale / overzeese bezittingen. M.a.w. als Venezuela de ABC eilanden binnen zou vallen is de rest van de NAVO niet verplicht Nederland (militair te steunen). Idem dito destijds met de Falklandeilanden welke ook veel zuidelijker dan de kreeftskeerkring liggen.

LaBou
LaBou 15 feb. 2022 - 17:07

Geen onzin vertellen rechtdoor. Als het zo uitkomt is er veel mogelijk. Het zou immers dé mogelijkheid voor de vs zijn om, met (al dan niet vrijwillige) steun van de navo Venezuela militair aan te pakken.

MarcoG
MarcoG14 feb. 2022 - 14:15

Van de ene oneigenlijke eigenaar naar de andere. Als je de reakties op de tweet van Sands leest lijkt niet iedereen heier blij mee te zijn.

youppie
youppie14 feb. 2022 - 13:45

Het is wel een pikant moment waarop Mauritsius deze actie onderneemt. De Archipel ligt dichter bij China dan bij Mauritsius zelf. Voor een eventuele bevrijdingsactie van Taiwan is deze Archipel onmisbaar voor de coalitie Australie, UK en USA.

5 Reacties
EenMening
EenMening14 feb. 2022 - 14:12

De kortste afstand tussen de Chagos Archipel en Mauritius is 2155 kilometer in vogelvlucht. Dat is ongeveer van Amsterdam naar Athene. Maar in het koloniale tijdperk viel Chagos onder hetzelfde bestuur als Mauritius. Dat maakt de claim wel realistisch. Toen Indonesië zelfstandig werd, kreeg dit land de soevereiniteit over het hele gebied van het voormalige Nederlands-Indië, met uitzondering van en Nieuw-Guinea. Dit laatste gebied werd wel door Indonesië geclaimed. In 1962 werd Nieuw-Guinea overgedragen aan Indonesië..

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 feb. 2022 - 14:12

Als het voor de VS strategisch is kunnen ze het wel vergeten met hun recht . Daar hangt het dus vanaf

EenMening
EenMening14 feb. 2022 - 14:13

@youppie Denk je dat China er achter zit?

EenMening
EenMening14 feb. 2022 - 14:15

"in vogelvlucht" moet zijn "hemelsbreed"

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten14 feb. 2022 - 14:51

"Toen Indonesië zelfstandig werd, kreeg dit land de soevereiniteit over het hele gebied van het voormalige Nederlands-Indië, met uitzondering van en Nieuw-Guinea. Dit laatste gebied werd wel door Indonesië geclaimed. In 1962 werd Nieuw-Guinea overgedragen aan Indonesië." Dat voorbeeld lijkt me vooral de belachelijkheid van de claim aan te tonen, en tegelijkertijd van de koloniale grenzen.Er was goede reden om NG buiten de onafhankelijkheid te houden (en eigenlijk geldt dat voor meer delen van Indonesie, zoals Kalimantan), namelijk dat het etnisch en cultureel heel anders is en dat de bevolking geen partij was voor de Indonesiers (lees: de Javanen). In 1962 moets het onder dreiging van geweld en antikoloniaal sentiment worden overgedragen, maar daarmee werd PG volledig uitgeleverd aan een nieuwe, wezensvreemde, onderdrukkende koloniale macht die er nu zit. De overdracht was volledig tegen de wensen in van de Papua's, die nu keihard worden gejavaniseerd. (Wat trouwens met veel buitengebieden het geval was. Die Verenigde Staten van Indonesie worden vaak weggezet als een gambiet om het koloniale bestuur te behouden, maar het was vooral om te voorkomen wat er na de onafhankelijkheid is gebeurd: een keiharde javaniseringspolitiek om elk onafhankelijkheidsstreven van de buitengebieden de kop in te drukken.

LaBou
LaBou 14 feb. 2022 - 13:05

Benieuwd hoe in dit geval wordt omgegaan met de soevereiniteit van Mauritius

Sam V
Sam V14 feb. 2022 - 12:59

Claims over land. Op zich wel grappig. Zo is Europa al op honderden verschillende manieren ingedeeld geweest. Wie heeft nou waar recht op? Uiteindelijk beslist de overwinnaar of sterkste. Maar hopelijk voorlopig juridisch op te lossen.

andalucia2
andalucia214 feb. 2022 - 12:50

Mag je wel spreken van kolonialisme als je een onbewoond eiland of eilandengroep inlijft? Verder begrijp ik Mauritius wel; historisch gezien is de claim terecht en een dergelijke overgang van de archipel in hun richting zou zelfs profijtelijk kunnen zijn. Immers, UK en USA zullen vanwege het strategisch belang de basis niet willen opgeven en daarvoor een riante vergoeding betalen.

4 Reacties
LaBou
LaBou 14 feb. 2022 - 13:06

Als je de bevolking moet dwingen te verhuizen was die archipel blijkbaar wel degelijk bewoond.

rvb2
rvb214 feb. 2022 - 13:26

Het was niet onbewoond, het eiland moest eerst etnisch gezuiverd worden. Hopelijk kan Mauritius dan ook die basis sluiten, dat maakt Mauritius een stuk veiliger.

Teun Kollen
Teun Kollen14 feb. 2022 - 21:24

@rvb Het was dus wél onbewoond totdat het als eersten door kleine groepjes Nederlanders (jawel!) bewoond werd en haar naam kreeg vernoemd naar Maurits, prins van Oranje, nadat het eerder al door Portugezen was ontdekt die het verder ongemoeid lieten. Sporen van eerdere bewoning waren er niet.

LaBou
LaBou 15 feb. 2022 - 17:09

@kollen: het gaat dus niet om mauritius maar over de chagosarchipel. Volgende keer eerst lezen en dan pas reageren.

lmgikke
lmgikke14 feb. 2022 - 12:01

De vrees bestaat dat de UK over gaat tot een invasie. Het wordt tijd om internationaal een enorm sanctie pakket voor te bereiden indien het zover komt. De wereld gemeenschap moet laten zien dat ze achter Mauritius staat.

3 Reacties
EenMening
EenMening14 feb. 2022 - 13:48

Net als de Falklands die nog altijd door Argentinië worden geclaimed? Van een invasie kan niet gesproken worden want de Britten zitten al op Chagos. Mij lijkt het een goede zaak om ook de laatste koloniën zelfstandig te maken, tenzij ze dat net als de Nederlandse Antillen niet willen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 feb. 2022 - 14:11

De wereldgemeenschap? Wie zijn dat precies?

FredD2
FredD215 feb. 2022 - 7:00

@Imgikke, u weet dat voor VN landen zoals GB en VS hele andere regels gelden als voor andere landen? GB maakt nog eerder aanspraak op hulp van de VN als Mauritius.

Karingin
Karingin14 feb. 2022 - 11:12

Oooeeh spannend! En stoer! Heel benieuwd hoe clowntje BoJo hierop gaat reageren

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 feb. 2022 - 11:38

Dat is afhankelijk van wat voor instructies de VS hem geeft .