Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Maurice de Hond over zijn moeder in Auschwitz

  •  
03-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
maurice300.jpg
Moeder werd 'geopereerd' in experimentenblok 10 van concentratiekamp ... De Hond ging kijken in Auschwitz ... Documentaire over zijn verhaal vanavond op tv ...
De moeder van Maurice de Hond kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht in het beruchte ‘experimentenblok’ 10. Daar werd geprobeerd om, voornamelijk joodse, vrouwen onvruchtbaar te maken. Voor het EO-programma ‘De Vijfde Dag’ ging Maurice de Hond, samen met zijn zoon Michel, naar Auschwitz. Bij Pauw en Witteman vertelde hij gisteren over wat zijn moeder heeft meegemaakt. De reportage wordt vanavond uitgezonden.
De EO maakt bij de documentaire een website met veel aanvullende informatie.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Lucyfer
Lucyfer3 mei 2012 - 12:03

Wat een triest verhaal. Zoals zovelen trieste verhalen. Dat is nog het ergste, dat er zovéél trieste verhalen zijn. En dat je opeens nog weer zo'n verhaal erbij hoort. Wie denkt er nog aan die mensen die zo hebben geleden. We doen het op 4 mei ja, maar wàt weten de jongeren er nog van.

rgeurtsen
rgeurtsen3 mei 2012 - 12:03

De beelden bij Pauw en Witeman maar ook bij de EO, zijn goede indringende beelden en verhalen die symbool staan voor het leed dat we elkaar als mensen in oorlogen e.d. aan kunnen doen.

juliusvold
juliusvold3 mei 2012 - 12:03

Jammer dat bepaalde, tamelijk gefrustreerde figuren, zelfs nu weer het conflict in het MO erbij weten te halen. Daar gaat het hier niet om. Het gaat om het leed van Fam de Hond ca 70 jaar geleden.

rbakels
rbakels3 mei 2012 - 12:03

Een detail: we moeten niet meer praten over Auschwitz, maar over Oswiecim, de eigenlijke Poolse naam van deze stad. Want dit gebied was altijd Pools, ook toen Duitsland zich nog veel verder naar het oosten uitstrekte. Net als later de CIA begingen de nazi's hun ergste misdaden liever niet op eigen grondgebied, maar in Polen. En verhulden dat door over "Auschwitz" te praten in plaats van Oswiecim.

ockham
ockham3 mei 2012 - 12:03

Dat Auschwitz een groot industrieel centrum was, waar uit kolen en water, synthetische benzine, olie, en rubber, werd gemaakt, dat detail blijft onbesproken. Zodra dat mogelijk was, vanaf najaar 1944 vanuit N Italië, werden die industrieën dan ook regelmatig gebombardeerd. Verdwaalde bommen vielen op de vele concentratiekampen. Vanwege het zeer zware Duitse luchtafweergeschut werd vanaf zeer grote hoogte gebombardeerd, tot 10 km. Ben Gurion wilde overigens niet dat de kampen zelf gebombardeerd werden, 'er zouden joden gedood kunnen worden'. Een copie van de notulen van die vergadering van de Jewish Agency in Jerusalem is opgenomen in het boek 'The bombing of Auschwitz', redactie o.a. een bestuurslid van het Washington Holocaust Museum.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 mei 2012 - 12:03

Natuurlijk was het heel erg, beesten waren de Nazi, dat wel. Maar als wij niet over de positieve kant van de Tweede wereld oorlog mogen hebben is ook niet eerlijk. Door die oorlog hebben nu de joden een eigen land, Israel. Maar voor de Palestijnen is het nu meer dan 60 jaar ellende.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer3 mei 2012 - 12:03

"Maar als wij niet over de positieve kant van de Tweede wereld oorlog mogen hebben is ook niet eerlijk." Ik volg je niet. Is de eigen roofstaat positief?

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2012 - 12:03

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 mei 2012 - 12:03

Ik deed het ook, elk jaar en morgen ga ik het doen en blijven doen,in 2002 plaatste de Volkskrant een lange brief van mij, waar ik ook de aandacht van de Marokkanen die hier hebben meegeholpen met bevrijden, naast de Fransen natuurlijk, vroeg.Dat brief was het begin van dat rare discussies over( 12 Marokkanen liegen hier ergens in Kappelle begraven en Nederlanders vonden het niet genoeg om ...bla...!! Natuurlijk herdenken de slachtovers van haat,maar tegelijk iets leren is pre, dus niet 1 keer herdenken, nee, naast 4 mei ook elk dag, door-herdenken en daar hebben wij allemaal iets aan.. Wij moeten toch leren van de geschiedenis of hoe zit dat? Ik zat ook te kijken naar Pauw Witteman met zichtbare verdriet. Ik maak altijd zorgen over als zo iets wel terugkomt, haat en moord en beroving...dan denk ik : dan ben ik aan de beurt als Nederlander van Marokkanse afkomst?