Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Matthijs, mag ik alsjeblieft naar DWDD?!

  •  
09-03-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zo worden schrijvers rijk ... Een gesprek met een DWDD redacteur voelt als hospiteren in een studentenhuis: zelden heb ik zo'n druk gevoeld om iemand anders te zijn
‘Dat is nou wat je noemt een meesterwerk’. Als Matthijs het zegt, dan is het zo. Bonita Avenue, de puntgave roman van Peter Buwalda, lag al een jaar in de winkel. Er waren enkele tienduizenden exemplaren verkocht. Totdat DWDD er een paar minuten aan besteedde – inmiddels zijn er meer dan 150.000 over de toonbank gegaan.
Hoe werkt zoiets? Rent iedereen van de tv naar de boekhandel? Nee. De meeste lezers beslissen pas in de boekenwinkel welk boek ze kopen. Het waren de boekhandelaren die vanaf de bank naar de uitgever belden; de volgende dag werden er hele tafels ingeruimd. Matthijs is de Oprah van Nederland. Als hij beweert dat hij je boek heeft gelezen, dan ben je binnen.
Dat politiek en samenleving worden beheerst door de media weten we allemaal. Maar altijd was er dat ene bastion van diepgang: het boek. De geur van het papier en het knisperen van de bladzijden doen denken aan de tijd waarin Elsbeth Etty nog bepaalde wat een meesterwerk is. Maar inmiddels is zelfs de boekenwereld gemediatiseerd. Het geschreven woord is onderworpen aan het gelikte beeld. De schrijver die dat ontkent, is niet goed bij zijn hoofd.
De telefoon ging. ‘Hoi, met Pieter van de De Wereld Draait Door. Bel ik gelegen?’ Mijn hart begon te bonzen. ‘J-jawel hoor’ antwoordde ik. ‘Oké, het is even druk, dus is het goed als ik je morgen terugbel?’ Tuut-tuut-tuut.
Waarom bel je dan, vroeg ik me af, maar toch stond ik vroeg op om een dag naar mijn telefoon te staren. Aan het einde van de middag was het zover: ‘Hoi, met Pieter van de Wereld Draait Door. Bel ik gelegen? – Ja sorry, echt even druk hier. Kan je snel vertellen waar je boek over gaat?’
Ik had 3000 woorden uitgetikt over wat ik nu moest zeggen. Maar mijn computer stond uit. ‘Ehh, nou, mijn boek gaat over de geschiedenis van de actualiteit’. Vet saai!, realiseerde ik me. ‘Ik denk dat vroeger niet alles beter was, maar dat je in zeker zin zou kunnen betogen dat juist nu alles beter is.’ Niet zo genuanceerd doen, idioot! ‘Okee, we bellen er morgen even over’. Pieter hing op. De volgende dag hoorde ik niets, en de dag daarop ook niet. Totdat: ‘Hoi, met Pieter van de De Wereld Draait Door. Bel ik gelegen?’
Job Cohen was net afgetreden en Friso lag in het ziekenhuis. Ik vermoedde het ergste. ‘Sorry Rutger ik moet je teleurstellen. Een volgende keer denken we aan je. Een gekke tweet kan al genoeg zijn hoor.’ Maar je volgt me niet eens op Twitter, wilde ik nog zeggen. Toch ben ik als een gek gaan tweeten.
’s Avonds zat er een andere Rutger in de uitzending. Hij had ook een boek geschreven – over Ibiza. Zal vast een bestseller zijn geworden. Maar een paar dagen later ging de telefoon weer: ‘Kun je nu naar Amsterdam komen?’ – ‘Ja… ja!’ Ik opende snel het document van inmiddels 4000 woorden om te beslissen wat ik zou gaan zeggen. Maar een half uur later: ‘Sorry, we gaan het toch even anders doen’. Ik had verloren van Peter R. de Vries.
Twee weken lang heeft DWDD me aan het lijntje gehouden. Twee weken heb ik gepiekerd over wat ik tegen Pieter moest zeggen, en twee weken heb ik nagedacht over wat voor sappige oneliners ik op de tafel van Matthijs zou kwakken. Een gesprek met een DWDD redacteur voelt als hospiteren in een studentenhuis: zelden heb ik zo’n druk gevoeld om iemand anders te zijn.
Selexyz.nl heeft een tabblad ‘in de media’ dat vrijwel synoniem is aan het tabblad ‘bestverkocht’. Om in ‘in de media’ te komen, heb je een akkefietje nodig. Geen verhaal van nu al 5000 woorden. Eigenlijk wilde ik iets vertellen over dat we in Nederland verslaafd zijn aan doemdenken, terwijl het in het licht van de geschiedenis juist geweldig gaat. Maar in tijden van crisis is zo’n optimistische boodschap niet echt actueel.
Pieter en Matthijs, gefeliciteerd. DWDD is een geniaal programma dat hoge cultuur door de strot van 1,5 miljoen kijkers duwt met het glijmiddel dat entertainment heet. Maar mochten jullie dit lezen, ik kan ook echt hele sappige, botte en ongenuanceerde dingen zeggen. Ik beloof dat ik van alles beweer over dingen waar ik nauwelijks verstand van heb. Of anders maken jullie me gewoon een kwartiertje belachelijk – there is no such thing as bad publicity.
Toe nou, een paar minuutjes maar. Mag ik ook in jullie boekenkast?
Rutger Bregman (23) is historicus. Onlangs verscheen zijn boek ‘Met de kennis van toen. Actuele problemen in het licht van de geschiedenis’ bij De Bezige Bij. Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad

Meer over:

opinie, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

BasVV
BasVV9 mrt. 2012 - 15:35

Tsja. Zo gaat dat.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort9 mrt. 2012 - 15:35

Pieter en Matthijs, gefeliciteerd. DWDD is een geniaal programma dat hoge cultuur door de strot van 1,5 miljoen kijkers duwt met het glijmiddel dat entertainment heet. Meui! Leuk artikel dit.

janhdv
janhdv9 mrt. 2012 - 15:35

En dan is het ook nog zo dat mensen zoals jij te horen krijgen dat ze geacht worden vanwege exclusiviteit niet met andere media te praten. Wij lopen daar in de regionale journalistiek regelmatig tegen aan. P&W leggen ook van dat soort claims.

Waterbeer
Waterbeer9 mrt. 2012 - 15:35

ik zal in de boekhandel eens aan u denken - gewoon puur om van nieuwkerk te pesten

SonnyBoliv
SonnyBoliv9 mrt. 2012 - 15:35

Welkom in het wereldje van de tv, allemaal te grote ego's, voor en achter de schermen. Maar DWDD is idd wel wat botter wat betreft de omgang met (potentiële) gasten. Maar, hey, jij bent iig nog netjes terug gebeld! :)

HenkvanD
HenkvanD9 mrt. 2012 - 15:35

Rustig maar Rutger, Jouw tijd komt nog wel. (Of niet, natuurlijk)

Opinius
Opinius9 mrt. 2012 - 15:35

citaat ""Toe nou, een paar minuutjes maar. Mag ik ook in jullie boekenkast? " Dit kunt U niet menen als slot Uw betoog , in hun boekenkast? U kwalificeert U daarmee lager dan kleine gasten ooit in : " achterwerk in de kast "

denmol
denmol9 mrt. 2012 - 15:35

Ik geloof dat Rutger een hele slimme en talentvolle jongen is maar ben van mening dat hij nog alleen nog even moet rijpenom een mening te hebben die recht doet aan zijn kwaliteiten.

Joeri2
Joeri29 mrt. 2012 - 15:35

Maar als je wil dat veel mensen je werk kennen dan zit je als papier vervuiler wel in het verkeerde vak. Dus moet dwwddw je aan meer geld of aan meer roem helpen? Dat werd me niet helemaal duidelijk uit dit stukje.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2012 - 15:35

Waarom heb je om te beginnen niet onmiddellijk de hoorn opgegooid toen je gebeld werd door DWDD? Vertoon je daar toch niet! Laat mij dat maar doen, ik maak de kachel met ze aan. Ik heb namelijk niks te winnen of te verliezen. Je bent te verleiden omdat je iets te winnen of te verliezen hebt. Bevrijd je!

1 Reactie
Bart van Oerle
Bart van Oerle9 mrt. 2012 - 15:35

Je hebt een punt, Rutger is gevangen in het felle licht van DWDD. Misschien maar goed ook dat 'ie niet is uitgenodigd, hij is nog te needy en dan kan 'ie juist afgaan als een gieter. Sommige dingen in het leven komen nu eenmaal pas als je ze niet zo graag wilt. Dus, ontdoe je van die last en wees vrij!

jannie11
jannie119 mrt. 2012 - 15:35

Je wilt te graag Rutger dat is een beetje het probleem. Je net goed op weg om in het groepje van de media elite te komen. 24 jaar, schrijft voor NRC, Parool, Volkskrant, Groene Amsterdammer. Doceerde aan de universiteit, nu je eigen boek. Ik heb je boekje gelezen. Je schrijft goed chapeau. Inhoudelijk schiet je echter te kort en ben je veel te veel overtuigd van je eigen nog jonge en onervaren wereldbeeld. Ik begrijp dat je graag een beetje als Maarten van Rossum wilt zijn maar de geforceerdheid waarmee je dat probeert te zijn is een beetje lachwekkend voor iemand van 24. Ik was nogal teleurgesteld want de titel van het boek beloofde veel en uit de eerdere stukken die ik van je gelezen had bleek dat je gerust origineel voor de dag kan komen. Het bleken echter allemaal dezelfde vluchtige stukjes te zijn die de overdreven pretentie die je in het voorwoord stelt om de geschiedvervalsers aan te pakken niet waarmaakt. De verbanden die je legt zijn gerust leuk maar nergens ben je in staat om op historisch inhoudelijke grond echt een punt te maken, behalve in het het stuk over de verlichting en Hennis. Maar dat is volgens mij ook je bedoeling niet eens. Wat je wilt is in DWDD komen om de rest van je leven bij het gelukkige groepje te horen dat vrijblijvend publiekelijk zijn mening mag geven gebruikmakend van wat leuke interessante feitjes en dwarsverbanden om die paar jaar studie die je gedaan heb te rechtvaardigen. Leuk in in een politieke partij keuvelen met studiegenoten over kansarme mensen - waar je het allemaal voor doet natuurlijk - zonder ook maar een idee te hebben van de problemen van gewone mensen. Ik schat dat het ergste wat jouw in je beschermde omgeving ooit is overkomen, een paar gele urinedruppeltjes in je witte gestreken onderbroek zijn. Dat geeft ook allemaal niet. Jij moet doen wat je wil. Maar laat ik je een advies geven. Laat het dedain dat je ten toon spreidt nog een jaartje of twintig achterwege. Ik kan je verzekeren dat er historici zijn die het niet dun in de ribbroek doen van een camera. Ik ben er namelijk een. En het lijkt me heerlijk om jouw voor de camera een keertje de oren te wassen.

1 Reactie
bregmanrutger
bregmanrutger9 mrt. 2012 - 15:35

Ah, mijn stalker is ook weer van de partij. Wat ken je me weer goed. Ik zal je goedbedoelde adviezen ook nu weer goed in de oren knopen.

denmol
denmol9 mrt. 2012 - 15:35

Je bent jong, slim en hebt een mening en dat is op zich te waarderen maar om over onderwerpen als waar jij het over hebt op een geloofwaardige en gelijkwaardige wijze met ouderen te kunnen discusseren heb je niet alleen intelligentie nodig maar ook wijsheid en dat heeft met intelligentie niet zo veel te maken want dat komt met de jaren. Het is echter wel een noodakelijk en in mijn ogen essentiel onderdeel om een geloofwaardig oordeel te geven dit soort zaken.

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer9 mrt. 2012 - 15:35

ach ja en dan ben je op gegeven moment wijs en dan mag je pas zeiken en wat gebeurt er dan? dan ben je ineens een ouwe zeikerd

BasSluijter
BasSluijter9 mrt. 2012 - 15:35

[Je bent jong, slim en hebt een mening en dat is op zich te waarderen maar om over onderwerpen als waar jij het over hebt op een geloofwaardige en gelijkwaardige wijze met ouderen te kunnen discusseren heb je niet alleen intelligentie nodig maar ook wijsheid en dat heeft met intelligentie niet zo veel te maken want dat komt met de jaren. Het is echter wel een noodakelijk en in mijn ogen essentiel onderdeel om een geloofwaardig oordeel te geven dit soort zaken.] Wij hebben niet zo heel lang terug een korte communicatie gehad met elkaar. Ik deed mijn relaas over leeftijd en wijsheid (dan met betrekking tot politiek), u gaf mij gelijk dat leeftijd geen ruk te maken heeft met kennis en kunde. Wijsheid is niet gerelateerd aan levensjaren. Het heeft te maken met gevoel en ervaring, en iemand van 24 kan natuurlijk al veel meer ervaring hebben dan iemand van 50. Het is immers wat je mee maakt en wat je er mee doet, dat vormt je tot wie je bent. Wellicht dat Rutger nog wat moet rijpen, maar juist de woorden van jonge schrijvers kunnen op alle gebieden verhelderend werken. Het ouwe jongens krentenbrood gebeuren wat ook heel sterk in de boeken wereld leeft is funest voor alle op komende schrijvers. Je moet een podium hebben. Rutger C. van de roze ridders heeft een naam. Rutger B. van joop, ja sorry jongen... Niet belangrijk genoeg. Veroorzaak een relletje, geef DWDD eens een schop... Immers hebben ze alleen interesse in gevestigde namen. Misschien is dat de deur die je moet in trappen.