© Ruim 20.000 studenten demonstreerden vanmiddag tegen de plannen van het kabinet om fors te bezuinigen op hoger onderwijs. SP-leider Emile Roemer was aanwezig en sprak de demonstranten toe: V
Het mooiste zou zijn als alle deelnemende stakers op 15 maart ook van de gelegendheid gebruik maken om gele hesjes aan te trekken. De beste publiciteit om de eisen van de staking in te willegen zou een Nederlandse politieagent zijn die een stakende docent of hoogleraar in de boeien slaat, of erger met wapenstok en/of pepperspray bewerkt.
Misschien is het een idee om onderwijzend personeel te motiveren meer full time te gaan werken. Niet alleen creëer je dan meer capaciteit het is ook nog eens veel efficiënter werken waardoor er ook nog eens minder leerkrachten nodig zijn. Dat motiveren zal wel lastig zijn want nu krijgen parttimers ook al de volle mep tweeverdienersubsidie. Het tekort aan onderwijzers en werkdruk verdwijnt bij wat meer inzet als sneeuw voor de zon. En omdat er veel efficiënter gewerkt wordt hoeft het ook nog eens weinig/niks te kosten.
Welnee, De werkdruk is dusdanig hoog geworden, dat alleen minder gaan werken de mensen op de been houdt. Wie fulltime werkt en een gezin erbij heeft pleegt roofbouw op zijn lichaam. Officieel is een fulltime baan 42 uur per week volgens het te verantwoorden aantal te werken uren. Voor velen betekent dit vele uren meer werken, waar je naar eigen inzicht extra tijd wilt besteden aan bv. nakijkwerk of lesvoorbereidingen.......
Het zal inderdaad lastig zijn Grijsje om met die parttimers die er nu zitten uit de vicieuze cirkel van inefficiënt werken te komen. De parttimers zitten elkaar wijs te maken dat ze het zo zwaar hebben zonder zich te realiseren dat ze daar zelf de oorzaak van zijn. En dat niet alleen ze belasten de hele organisatie, ook die paar mensen die nog wel fulltime werken. Een ander probleem is ook dat er nogal wat kneusjes rondlopen. Niet gekwalificeerd en/of onterecht een kwalificatie verkregen.
Beste Oen, Voor een deel zorgen parttimers voor een hogere werkdruk. Bijvoorbeeld waar men moet overdragen aan de collega voor dezelfde groep welke lessen zijn gegeven en wat er eventueel is voorgevallen tussen leerlingen of oudergesprek. Meestal wordt afgesproken binnen het team, dat iedere leerkracht in verhouding tot zijn aanstelling overige taken krijgt toebedeeld. De grootste taakbelasting komt vanuit het schoolbestuur en de eisen van de inspectie. Wie niet de vereiste administratie, leerlingdossiers, waaronder de CITO uitslagen per leerling (van alle groepen) kan overleggen, krijgt alleen daardoor een slechte kwalificatie. Het stempel slechte of zwakke school levert de school veel negatieve reclame en een intensief verbetertraject op.....
''Wie niet de vereiste administratie, leerlingdossiers, waaronder de CITO uitslagen per leerling (van alle groepen) kan overleggen, krijgt alleen daardoor een slechte kwalificatie.'' Het lijkt mij dat parttimers ook voor dit soort werk minder (betaalde) tijd hebben dan een fulltimer. Terwijl ze wel hetzelfde moeten leveren. Ook qua voorbereiding van de lessen e.d. wil je hetzelfde niveau halen als een fulltimer. Kortom, full time banen opsplitsen is inefficiënt en verhoogt de werkdruk. Zeker als dat massaal gebeurt zoals in het onderwijs. Een baan van 40 uur moet je niet willen vervangen door 2 parttime banen van 20 uur. Dat wordt minimaal 2 x 24 uur wil de werkdruk gelijk blijven. Plus ook nog tweemaal de volle mep tweeverdiener subsidie etc. Fulltime gaan werken is een win/win/win situatie. Veel minder docenten nodig, lagere werkdruk en ook nog lagere kosten.
De mensen die hier alweer wijzen op het aantal vrije dagen weten niet waarover ze praten en hoe een jaartaak wordt ingevuld. Laat dat vooroordeel a.u.b. op stal. Feit is dat het onderwijs de afgelopen jaren achterloopt in salarisontwikkeling en steeds meer moet presteren buiten de hoofdtaak: lesgeven met steeds minder goed opgeleide mensen. Feit is dat investeringen in het onderwijs het BNP verhogen.
Langzamerhand bekruipt mij het gevoel dat het onderwijs ook maar eens naar zichzelf moet kijken. In mijn directe omgeving ken ik twee jonge mannen die opgeleid zijn als leerkracht in het basisonderwijs, razend enthousiast begonnen, maar er na een paar jaar mee gestopt zijn, allebei op een andere school. Mannen, waar ze zo'n behoefte aan hebben! Reden, werkdruk? Salaris? niets daarvan. Ze waren het zat, de ellenlange teamvergaderingen zonder besluitvorming, de beklemmende en tijdrovende overlegcultuur waarin je geen vrijheid hebt om zelf een keer iets leuks te doen in je les, de softe directies die alleen maar sturen op wat de inspectie wil en geld oppotten. Het is nu tijd dat het onderwijs ook eens naar zichzelf kijkt. Op bezoek gaat bij scholen waar het wel goed en lekker werkt (die zijn er). Af en toe ook eens lak heeft aan alle vernieuwingen die vanuit de beleidsambtenaren komen en die negeren. Eerlijk roepen dat het systeem van gepast onderwijs een drama is en niet werkt. Erkennen dat het lerarentekort geen algemeen probleem is, maar een regionaal probleem. Erkennen dat het lerarentekort ook deels veroorzaakt wordt door de sector zelf (zie mijn twee voorbeelden). Erkennen dat je meer tijd hebt voor het onderwijs als je minder vergadert, etc.
Wat je beschrijft komt voort uit opgelegde werkdruk vanuit beleid en inspecties, vanuit de eisen die steeds vaker aan het aanbod worden gesteld, dus je draait de zaak een beetje om. Wat wel waar is, is dat men inderdaad eens op moet staan en zich moet gaan verzetten, zelf moet gaan over de inhoud. Dat gebeurt nu voorzichtig, beter laat dan ooit. Overigens zijn er regionaal verschillen in de tekorten, maar ze zijn er overal.
@Uilenspiegel Tegen beleid en inspecties, bedacht door de politiek, moet het onderwijs zich inderdaad stevig verzetten. Voorzichtig is niet genoeg, meer lef is nodig. Maar dan nog ga je niet in op wat ik zeg over de hand in eigen boezem steken. Weg met de overlegcultuur en de tijdverslindende vergaderingen zonder agenda en besluitvorming. Dat scheelt heel snel een halve dag per week.
@Uilenspiegel ik denk dat u wel een punt heeft: Onderwijs wordt ook steeds meer door de politiek en ouders opgezadeld met 'maatschappelijke' hobbies: Aandacht schenken aan genderproblematiek; aan pesten; aan… noem maar op: waar blijft de verantwoordelijkheid van de ouders?
@Middenman Dat tijd, o.a. vergadertijd, effectiever kan worden besteed is zeker waar, maar geloof me daar red je het niet mee. Voor het voorbereiden en nakijken van de lesstof geldt bijvoorbeeld een opslagfactor, als je dat terug rekent naar tijd per leerling, per les is die factor belachelijk laag. Als je 25 opstellen of serieus wilt beoordelen ben je daar nu eenmaal veel tijd aan kwijt. Als je een zorgleerling hebt en je moet in gesprek met de leerling, ouders, zorginstanties etc. dan ben je niet met onderwijs bezig enz.
Participatie in samenleving geldt voor iedereen , en dus ook voor het onderwijs. Daarnaast: jaarsalaris mag misschien aan de modale kant zijn, maar daar staat tegenover een fikse bonus bij pensioen/weggaan (ref ''maastricht'' en t feit dat ontslag vijwel onmogelijk is in onderwijs), en als je salaris per werk-uur gaat bekijken (dus vroeg naar huis, laat beginnen en al die vacanties) is er m.i. niets te klagen. Over lichaamsslijtage zal ik het (ivm bv arbeider) maar helemaal niet hebben.
Beste Joop, Mijn vader was arbeider, ik was onderwijzeres. Mijn erfelijk belaste slijtage trad bij mij vroeger in dan bij hem. Het verschil was de ontkenning in mijn geval.
Prima als er geld bij komt. Maar gaat het hier alleen over geld, of ook over een stuk waardering/status voor het beroep als onderwijzer? Imo kan de 1 niet zonder de ander bestaan.
Het zou ook over waardering en status moeten gaan. Met alle respect voor de mensen die het doen, concludeer ik dat er veel zijinstromers voor de klas komen, die daar niet horen, er niets van bakken. Dus ook geld en strengere eisen naar en voor de opleidingen.
De gedachte is dat meer loon meer mensen aantrekt. Dat zal wel, maar betekent dat ook dat vakmanschap daarmee omhoog gaat? Of dat de feminisering van het onderwijs meteen stopt? Voor het leren vergeten zorgen de scholen. En waarom zou men in het onderwijs nog bevoegdheden stapelen, zichzelf verder ontwikkelen als de extra inspanning niets in de beurs oplevert? De grootste problemen zijn er bij de scholen die de leerlingen opvangen die de minste kansen hebben, de kleinste bij de meest bevoorrechte. Dat is sociaal noch solidair. Laat ik nou denken dat dat de speerpunten zijn van JOOP. Is dat rood? Geel is het nieuwe rood.
"Of dat de feminisering van het onderwijs meteen stopt?" Dat is inderdaad zorgelijk, omdat het die kinderen zal ontbreken aan de nodige agressie en bereidheid om zich in de rat-race naar voren te vechten. Vernedering is de motor van de agressie, werd ons nog niet zo lang geleden duidelijk gemaakt - https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U
"De AOb wil dat het kabinet de komende jaren investeert in hogere salarissen en werkdrukverlaging." En bij die bond weten ze niet hoe het onderwijs is georganiseerd? Er is de afgelopen jaren door de overheid al extra geïnvesteerd met het oog op werkdrukverlaging. Alleen is het nimmer ter bestemder plekke terechtgekomen, omdat de overheid het geld niet mag oormerken maar het ziet verdwijnen in de lumpsum. Leuk dus dat de onderwijsinstellingen de zorgen delen maar zij zijn het die hier verantwoordelijk voor zijn.
Daarom willen de bonden steeds vaker dat geld geoormerkt wordt, komt men dus stilaan op het eerdere standpunt terug. Weg met de lunpsum.
Piet heeft weer eens helemaal gelijk: hier geven ze ook onderwijs zonder lesmateriaal in bouwvallige ruïnes.
@Uilenspiegel Als die bonden en leraren het nu allemaal zo goed weten, waarom hebben ze dan toentertijd niet beter opgelet toen het geld werd uitgegeven aan zaken waar t niet voor bedoeld was?
Hier twee prachtige 'brede school' gebouwen neergezet de laatste jaren, een onlangs, waarin menigeen onderdak vindt. In ieder kerkdorp een. Nu gaan ze zonnepanelen op het dak leggen. Maar het lerarentekort blijft onverminderd groot. Bij ziekte is het hier en daar nog steeds een ramp. Wel heb ik gelezen dat bijzondere scholen ' probleemkinderen' afschuiven op het openbaar onderwijs. Dat klinkt mij heel plausibel in de oren. Zo herkennen we weer wat dat onderwijs zo bijzonder maakt. ( de liefde voor de mens?)
@norm Leerkrachten horen verantwoordelijk te zijn voor de onderwijsinhoud, niet voor de financiën, daar hebben ze geen kaas van gegeten. De vakbond dacht dat dit lokaal (mr en gmr) wel zou werken, maar dat was en is een vergissing, zeker als je beseft dat directies/besturen een hele organisatie met "deskundigen" optuigen. Dit mag je de vakbonden aanrekenen.
“De AOb wil dat het kabinet de komende jaren investeert in hogere salarissen”: In het basisonderwijs moet men zich eens realiseren wat ze in het bedrijfsleven maar zouden verdienen met een baan op dat niveau en met zoveel vrije dagen. En leraren in het voortgezet onderwijs hebben al een behoorlijk salaris.
Dat is meer een bewijs dat het bedrijfsleven geen idee heeft van daadwerkelijke maatschappelijke waarde, dan een aantijging tegen basisschool-leraren. Mensen die zoveel tijd met kinderen tussen de 4 en de 12 door moeten brengen, die verdienen nog meer vakantie dan ze al krijgen. Ik zou het nog niet doen voor een CEO-salaris.
@Zeeuw, Uw verhaal is achterhaald. De nieuwste inzichten zijn toch echt, dat men geen mensen meer kan vinden die in het onderwijs willen werken tegen de huidige voorwaarden. Uw verhaal is overigens pertinent onjuist. Vandaag nog in een onderzoek naar overwerk laat zien, dat vooral in het onderwijs ook in het weekend wordt gewerkt aan lesvoorbereidingen. Extra geld dat naar onderwijs ging is inderdaad nooit bij het veld terecht gekomen. Het is vooral ingezet om het personeel les te geven in nieuwe didactische, zeer intensieve lesvormen om de bezuiniging van het passend onderwijs mogelijk te maken. De te dure, oudere leerkrachten, die op grond van hun jarenlange ervaring, tegen de ontwikkelingen protesteerden, zijn weggewerkt. Goedkoper, jonger pas opgeleid en onervaren personeel is ingezet. Het idee was waarschijnlijk, je kunt ze nog opleiden en dan komt alles goed. Gevolg? Er is weer groei in het speciaal onderwijs. Dus het passend onderwijs heeft niet gewerkt..... Leerlingen presteren slechter, voor hoog-of meerbegaafden is bijna geen begeleiding meer mogelijk. Tel uit je winst.
In het bedrijfsleven verdient men circa 15%+ meer, in vergelijkbare banen, daar is onderzoek naar gedaan.
En het aantal uren dat men per week draait is hoger dan gemiddeld, dit los van het feit dat in het Nederlands onderwijs er veel meer contacttijd is met leerlingen dan in de ons omringende landen, tel daarbij de zinloze administratielast bij op en je loopt gillend weg. Verdiep je eerst eens in een onderwerp voordat je wat roept.
Die foto bovenop is erg leuk, vooral met het voorstel voorop "Try ignorance". Tja, we hebben het allang in ons land uitgeprobeerd, hebben we reeds jaren een partij van de ignoranten in het Parlement - de PVV met rond twee miljoen aanhangers. Daar kan niemand tegenop, zeg.
" Try ignorance " : dat zou ook kunnen gelden voor degenen die ( goedgebekt en al ) deze eisen stellen aan de verbetering van hun arbeidsvoorwaarden. In het bedrijfsleven en zeker in de sfeer van zzp'ers , zou men maar wat graag dit soort salarissen ontvangen met daarbij als toetje de forse hoeveelheid vrije dagen en vakantiedagen.