Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Massale supportersfeesten leidden niet tot gevreesde explosie coronabesmettingen

  •  
03-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Spontane straatfeesten met duizenden mensen die zich amper aan de coronaregels houden leiden niet tot een golf aan besmettingen. Dat wordt geconcludeerd nadat voetbalsupporters in Nijmegen en Kopenhagen de overwinningen van hun club hebben gevierd op een manier die velen verontrustend vonden. Er werd gezongen en gedanst zonder afstand te houden en zelfs geknuffeld.
In Nijmegen werd vorige week zondag een groot feest gevierd vanwege de promotie naar de eredivisie van NEC. Naar schatting 8000 supporters dromden daarbij samen. Medici waarschuwden voor het ernstige besmettingsgevaar.
"Daar blijkt nu helemaal niets van, zegt een woordvoerder van de GGD: ,,Op dit moment zijn er minder dan 20 besmettingen gelinkt aan het feest van NEC. Dat is iets meer dan op dit moment de prevalentie in de algemene bevolking is. Ongeveer de helft van de mensen denkt de besmetting tijdens het feest opgelopen te hebben, de andere helft denkt elders of weet het niet. We zien in ieder geval tot op heden geen clustering.” Kanttekening is wel dat niet alle mensen die aanwezig waren bij het feest zich laten testen. "
In Kopenhagen waar de fans Brøndby IF op soortgelijke wijze vierden dat hun club kampioen werd, is evenmin sprake van een golf. De Deense gezondheidsraad laat weten dat het aantal beperkt is en er in tegenstelling tot wat gevreesd werd geen zogeheten superspreader event is geweest. Tien dagen na het festijn werden 96 besmettingen vastgesteld.
Volgens sommige medici toont het aan dat het risico op besmetting in de buitenlucht niet groot is en dat het mogelijk moet zijn weer veilig openluchtconcerten te organiseren, als de bezoekers tenminste over een pas beschikken dat aantoont dat ze gezond zijn. Niet iedereen is ervan overtuigd dat het verstandig is. 92 besmettingen is volgens wetenschapper Christian Wejse geen reden te stellen dat het geen superspread event is geweest. “Dit feest staat zeker bovenin de lijst van evenementen tijdens de pandemie waar veel mensen besmet zijn geraakt.”
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2021 - 12:17

Ondertussen in Suriname ...

1 Reactie
LHTJ
LHTJ9 jun. 2021 - 14:56

Dit gaat over besmettingsgraad, Suriname kampt met de zorg niet op orde hebben. 2 totaal verschillende zaken

JasDon
JasDon4 jun. 2021 - 7:41

De vraag is ook wat de testbereidheid is onder deze groepen. Gezien het gedrag gok ik dat deze lager is dan gemiddeld, al helemaal wanneer er de spotlight van de media er op wordt gezet. Desalniettemin, hef die onzinnige beperkingen buiten zsm op. Geef mensen juist daar de ruimte, juist in dit seizoen. De komende weken gaan mensen zich binnen verstoppen met grote groepen, om daar maar voetbal te kunnen kijken. Well played kabinet!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jun. 2021 - 10:22

"De vraag is ook wat de testbereidheid is onder deze groepen. " Inderdaad, ik vind het ook behoorlijk voorbarig.

P Haan
P Haan4 jun. 2021 - 6:19

Mooi man, kanonnenvoer. Dat geeft de burger moed.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -3 jun. 2021 - 19:27

het gaat dus over (oa) kerkdiensten waar zoveel commotie over te doen was. Niets aan de hand dus blijkt nu.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt3 jun. 2021 - 20:08

Te snel hoor, met je conclusie. En slecht geïnformeerd. mei 20220: Bij een kerkdienst in een baptistengemeenschap in Frankfurt am Main zijn veertig mensen besmet geraakt met het coronavirus Januari dit jaar: Tijdens de opnames van een online kerkdienst voor de Protestantse Gemeente in Biddinghuizen (Flevoland) zijn in december zeker tien personen besmet geraakt met corona. Twee mensen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van de ziekte

vdbemt
vdbemt3 jun. 2021 - 20:08

mei 2020

Greendutch
Greendutch3 jun. 2021 - 17:24

al dat gedoe om een spelletje!? waarom MOET men op schermen kunnen kijken op pleinen met honderden bij elkaar? waar gaat het om? als het om een spelletje gaat dan kun je ook blij zijn dat die wedstrijd weer gespeeld wordt en dat je die op tv kunt zien!

3 Reacties
P Haan
P Haan3 jun. 2021 - 18:25

Omdat het leuk is?

Peterrr3
Peterrr33 jun. 2021 - 21:28

@Greendutch, is er in jouw ogen dan wel een reden om met honderden bij elkaar te komen?

Jozias2
Jozias24 jun. 2021 - 11:51

@greendutch Het is inderdaad gezelliger als u thuis kijkt.

vdbemt
vdbemt3 jun. 2021 - 16:58

De conclusie is afhankelijk van wie de conclusie trekt. De horeca en de organisatoren van grote evenementen zeggen: zie je wel: niets aan de hand. Voor deze massa-bijeenkomsten ging dat kennelijk (gelukkig) wel op. Het is, op dit moment nog in de pandemie, net als met roken. Het is geen garantie dat je van roken kanker krijgt. Maar je vergroot de kans aanzienlijk. Het is voorlopig toch wel verstandig evenementen nog niet te groot en onder de voorwaarden van getest en/of gevaccineerd, te organiseren.

Logische-Intuïtie
Logische-Intuïtie3 jun. 2021 - 16:47

Het is duidelijk dat de meesten van die mensen overtuigd waren dat ze ofwel niet besmet zouden worden, of anders de kracht van hun natuurlijke afweersysteem hen wel zou beschermen tegen ziek worden. Het zou interessant zijn in hoeverre die overtuiging en geen of weinig vrees hebben een rol gespeeld hebben in de naar verhouding weinige zieken. Het is bekend dat angst en stress het afweersysteem verzwakken. Verder kennen we het placebo effect: je gelooft dat iets je zal beschermen of genezen en het heeft dat effect. Ook hypnose werkt zo.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 jun. 2021 - 15:05

als het buiten niet zo erg is hoe kan het dan dat het wel heel erg kan zijn in landen waar het sociale leven zich op straat afspeelt ?

5 Reacties
Björn Borg
Björn Borg3 jun. 2021 - 17:00

Welke landen bedoel je? Kijk je hier https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries en je sorteert op doden per miljoen inwoners, dan is Peru belachelijk hoog, vervolgens krijg je als tweede Hongarije en als daarna sowieso een hoop landen uit Oost Europa. Kijk, absolute aantallen zeggen natuurlijk niet zoveel. En was is 'erg'. Als je een land hebt waar medische hulp niet zo ontwikkeld is, ja dan krijgt je problemen bij ziekenhuizen. "Erg" betekent dan dat door de slechte medische zorg mensen niet geholpen kunnen worden. Dat zegt op dat moment niets over hoe "erg" corona in dat land is. Kijk naar India, daar hebben een tijdje de kranten vol van gestaan, maar ze staan op plaats 109 vwb het aantal corona doden. Maar ik zou best willen weten waarom Peru meer dan 5500 doden per miljoen heeft. Maar ook waarom er zoveel Oost Europese landen in de top 15 staan. En wat België daar doet op plaats 12.

Ik weet het wel
Ik weet het wel3 jun. 2021 - 18:54

Omdat: - Niet ieder land de juiste getallen opgeeft? - Buitenleven misschien ook gepaard gaat met veel omhelzen? - Buitenleven gepaard gaat met buitentemperaturen die niet positief zijn voor het virus - in het algemeen omdat sociaal leven niet de enige parameter is?

itsme3
itsme33 jun. 2021 - 21:48

@bjorn borg Hongarije kan ik u wel vertellen. Ben er vorig jaar eind augustus geweest. Behalve mondkapjes was er geen enkele maatregel. En in België was het probleem dat er twee maal zoveel ouderen dan in Nederland in tehuizen zaten, waar het grootste deel van de sterfte plaats vond. En bij de cijfers van India moet u bedenken dat het land niet eens een functionerende burgerlijke stand heeft. En voor wat betreft het aantal doden moet u ook bedenken dat alleen de mensen in het ziekenhuis geteld worden. Het overgrote deel van de mensen daar sterft gewoon in de spreekwoordelijke goot.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen4 jun. 2021 - 8:11

"hoe kan het dan dat het wel heel erg kan zijn in landen waar het sociale leven zich op straat afspeelt ?" Omdat het rijtjeshuis daar niet in zwang is en hele families in een hutje op elkaar gepakt liggen te slapen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2021 - 12:31

Internationale vergelijkingen zijn los van de administratie problematisch. Vergrijzing, een belangrijke factor wat betreft sterfte, verschilt ook in Europa en de ouderenzorg is verschillend georganiseerd.

Sarajlija
Sarajlija3 jun. 2021 - 14:58

Sinds 1 juni 2020 en demonstratie op de Dam is dat bekend.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt3 jun. 2021 - 16:59

Ik vind de vraag die Griezel stelt (3 juni 17:05) wel een goede.

Sarajlija
Sarajlija4 jun. 2021 - 9:03

Ik niet. Dat is appels en peren vergelijken.

Daniel Blank
Daniel Blank3 jun. 2021 - 14:53

Zou je denken dat er buiten geen besmettingen zijn....Dus ingrijpen tijdens Koningsdag zorgden dat mensen uit het park binnen gingen zitten en elkaar daar besmetten. Even de handjes op elkaar voor deze handhaving, contraproductief. Feestende jongeren haal je liever uit elkaar dan BLM-demonstraten en voetbalsupporters.

LHTJ
LHTJ3 jun. 2021 - 14:40

bevestiging nummer zoveel dat buiten evenementen dus geen enkel gevaar (meer) zijn. Open die handel...geld verdienen en feest vieren deze zomer.