Update: Iedereen wil dat PvdA naar links opschuift ... 'Vertrouwen in PvdA-leider Job Cohen tot dieptepunt gedaald'... Fractieleden adviseren Cohen na te denken over toekomst als fractieleider
De jongste crisis binnen de PvdA is bezworen, aldus fractie-voorzitter Job Cohen. De hele fractie zou achter hem staan, zo verklaarde hij eerder. Uit nieuwe berichten blijkt echter dat het vertrouwen in hem tot een dieptepunt is gedaald. Twee fractieleden adviseren Cohen na te denken over zijn toekomst als fractieleider.
Update 19.2 11:00
De overgrote meerderheid van de PvdA-kiezers steunt de linkse koerswijziging van de PvdA. Dat stelt Maurice de Hond in een peiling. Maar liefst 85 procent van de PvdA-stemmers is er voorstander van. Onder potentiële stemmers is dat zelfs 87 procent en 53 procent van hen die vroeger op de partij stemden steunen die koers. Die ruime steun helpt Cohen echter niet. De meerderheid van de ondervraagden denkt dat zijn dagen als politiek leider zijn geteld.
In de wekelijkse populariteistpeiling door Maurice de Hond verliest de PvdA drie zetels. Volgens de opiniepeiler is dat te wijten aan het gedoe in de partij.
De PVV wint vier zetels in vergelijking met vorige week. De kritiek op het Polen-meldpunt zou daar debet aan zijn. Volgens De Hond sluiten potentiële PVV-kiezers de rijen als er kritiek wordt geuit op standpunten die ze zelf aanhangen. De meeste PVV-stemmers zijn voorstander van een Polen-meldpunt. De meeste Nederlanders zijn tegen. Overigens speelt mogelijk ook de commotie rond de komst van de haat-imam een rol in de stijging van de PVV. De partij heeft electoraal altijd baat bij controverses rond de islam.
Update 18.2 09.30
Het leek er even op dat de hele PvdA-fractie zich achter de leider Job Cohen schaart. Na de crisisvergadering donderdagavond, vanwege een interview in dagblad Trouw waarin Cohen aangaf een ‘SP-light’-koers te ambiëren, stelde hij dat de fractie zich unaniem achter hem schaarde. Dat beeld lijkt nu toch niet te kloppen. De Volkskrant meldt op basis van gesprekken met een aantal fractieleden dat het geloof in het leiderschap van Cohen binnen de fractie juist verloren lijkt.
Tijdens de crisisvergadering zou een ronde gehouden zijn, waarin ieder lid zijn zegje mocht doen. Hieruit kwam naar voren dat het vertrouwen in Cohen naar een dieptepunt is gedaald. Twee fractieleden zouden de PvdA-leider expliciet hebben gezegd dat hij moet nadenken over zijn toekomst als fractieleider.
Aan het einde van de avond konden de rijen achter Cohen weer sluiten nadat Mariët Hamer en Jetta Klijnsma een emotionele oproep hiertoe hebben gedaan.
Eerder:
In dat interview stelde Job Cohen onder meer hoe de partij zich verhoudt tot de in de peilingen uitermate succesvolle SP. “Alles overziende staan zij wat uitgangspunten betreft waar wij staan. Maar er zijn verschillen. Europa is echt een groot verschil.”
Dat leidde tot kritiek van Kamerlid Frans Timmermans. In een naar de NOS gelekte email noemde hij de koers van Cohen en Spekman ‘SP Light’ en hield een pleidooi om de partij juist meer te richten op de middengroepen. Kort daarop stelde hij na overleg niet met Cohen van mening te verschillen.
Kamerlid Jacques Monasch, een van de mensen die er volgens partijleden op uit zou zijn Cohen op te volgen, gooide daarop olie op het vuur door tegenover Nu.nl te verklaren: “Als Cohen en Timmermans nu doen alsof er niks aan de hand is moeten ze niet bij mij zijn. Aan die poppenkast doe ik niet mee”.
Naast Monasch zouden nog andere fractieleden de onuitgesproken ambitie koesteren de leiding van de partij over te nemen. Geen van hen heeft echter voldoende steun.
Bij Pauw & Witteman uitte Jan Markerink , een als veelbelovend gezien PvdA-politicus die de politiek nu gedesillussioneerd verlaat, forse kritiek op de partij. Volgens deze voorzitter van de Rotterdamse deelgemeente Overschie grijpt de PvdA teveel terug op het verleden in plaats van toekomstgericht progressief te zijn. Op de vraag wat er zou gebeuren als de PvdA verdwijnt antwoordde hij: ‘Niets’.
In Nieuwsuur (zie video) reageerde de kersverse partijvoorzitter Hans Spekman op vragen over de crisis in de partij met een betoog over de echte financiële crisis. Spekman stelt dat hij met een overweldigende meerderheid is gekozen op zijn duidelijk linkse agenda en dat hij die gaat uitvoeren. De vraag hoe de partij zich verhoudt tot de SP vindt hij niet relevant omdat het volgens hem moet gaan over de vraag hoe de partij het kabinet moet bestrijden.