Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Massale demonstratie in Rome tegen fascistische corona-ontkenners

  •  
16-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
290 keer bekeken
  •  
ITALY - HEALTH - VIRUS - ECONOMY - LABOUR - DEMO - ANTI - FASCISM

© A general view shows people attending an anti-fascist rally called by Italian Labour unions CGIL, CISL and UIL at Piazza San Giovanni in Rome on October 16, 2021, a week after a demonstration

In Rome zijn meer dan 50.000 mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen fascisten die tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen met veel geweld het kantoor van een de oudste vakbond van Italië aanvielen. Het protest met de titel ‘Nooit meer fascisme’ werd aangevoerd door de voorzitter van de vakbond CGIL, Maurizio Landini die ook een beroep deed op andere landen. “Het is noodzakelijk om over het hele continent een democratisch anti-fascistisch netwerk op te bouwen.” In Italië, bakermat van het fascisme, wordt de heropleving van extreemrechts in Europa met grote zorgen aanschouwd. Onder meer de minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio en voormalig premier Giuseppe Conte sloten zich bij het protest aan.
“Ant-fascist zijn betekent dat je democratie garandeert voor iedereen en dat je de principes van onze grondwet beschermt,” hield Landini de demonstranten op de Piazza San Giovanni voor. Ook werd er opgeroepen neofascistische groepen te verbieden, onder meer omdat ze een gevaar vormen voor de democratie. Een deel van de demonstranten sprak regelrecht steun uit voor vaccinaties. Het protest van de corona-ontkenners dat vorige week ontaardde in fascistisch geweld was gericht tegen de vaccinatieplicht die Italië heeft ingevoerd voor de werkvloer.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 okt. 2021 - 8:12

Verwarrend, een fascistische overheid zou vaccinatiedwang niet schuwen.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2021 - 11:12

het hoeft niet per se makkelijk te zijn Dick.

Zandb
Zandb18 okt. 2021 - 12:06

Dick Misschien dat het voor u ook te begrijpen valt, wanneer u zich realiseert dat er van geen vaccinatiedwang geen sprake is. En dat een overheid en een volksvertegenwoordiging als de onze, een uitvloeisel zijn van vrije verkiezingen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 okt. 2021 - 13:34

In Italie is wel vaccinatiedwang, zandb.

Zandb
Zandb18 okt. 2021 - 14:50

Dick Sorry Dick. Klopt. Beetje dom: "Vaccinatieplicht voor de werkvloer".

Bouwman2
Bouwman217 okt. 2021 - 8:53

Het fascisme was extreem autoritair, en dwingend. en er was dus een bepalende leider.. Dat ontbreekt bij de menigte die zich verzamelde voor het kantoor van de vakbond.FIOM -CGIL om daar de ruiten in te werpen. Wat wel doet denken aan fascisme is de afkeer voor de rede en. de voorkeur voor emotie.en de mateloosheid.bij de stenen gooiers. De democratie kan best een stootje, velen. Het gaat in Rome om een opflakkering van primitieve emoties. Maak het niet groter dan het is.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 okt. 2021 - 20:51

Wappies zijn middels hun keus voor complotbelijdingsgoed reeds welkom voedsel voor populariserende extreeemrechtse elementen. En hebben derhalve hun recht op sociaal mededogen aan de kapstok gehangen. Ik vind het zielig voor hun nakroost.

4 Reacties
Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 7:43

Hannes Iedereen heeft dezelfde rechten. Zo niet, dan bent u een extreemrechts element.

frankie48
frankie4817 okt. 2021 - 8:33

Beste Hannes, Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de problemen in de geestelijke gezondheidszorg door de bezuinigingen en invoering van de marktwerking ons laten zien dat zij nu een gemakkelijke slachtoffer zijn geworden voor charlatans in de Tweede Kamer die vaak ook nog eens achter die bezuinigingen hebben gestaan! En het moeten wonen in probleemwijken lijkt mij voor ouders ook een inspirerende bron te zijn om tegen de gevestigde tuig -(orde)- te gaan lopen schoppen, want als je daar als kind opgroeit is dat ook geen keuze die jouw ouders ooit zelf gemaakt hebben, want die verstandige keuze om daarin te moeten vertoeven, dat is voor die kinderen ook al in Den Haag gemaakt. En laten dat nou ook precies de mensen zijn die toch al niet meer op dat recht van sociale mededogen hoefden te rekenen van dat 'Neoliberale'- extremistische tuig in Den Haag, dus waar heeft u het over?

ton14024
ton1402417 okt. 2021 - 9:44

Iedereen met een QR-code heeft dezelfde rechten.

frankie48
frankie4817 okt. 2021 - 10:40

Beste Ton14024, "Iedereen met een QR-code heeft dezelfde rechten." Ton probeer jij onze overheid daarmee nou in een kwaad daglicht te plaatsen, want dat illegale snuffelrecht waar jij onze overheid dan van wil gaan betichten, dat is een fantasie wat alleen in jouw bovenkamer zou kunnen afspelen!

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 okt. 2021 - 19:29

Ik keur het niet goed, maar het huidige politieke klimaat, woke dwang, kromme maar extreme klimaatvisie, ontkenning vd gevolgen vh huidige beleid....je geeft gratis munitie weg.

19 Reacties
Satya
Satya17 okt. 2021 - 6:55

Zo werkt het niet met fascisme. Verbaas me altijd over de excuses die mensen geven. Zoiets als 10 Afrikanen gedragen zich slecht en daarom ben ik racist en veroordeel ze allemaal. Persoonlijk denk ik dat mensen als jij verantwoordelijk zijn voor de opkomst van extreme stromingen, jij vindt het begrijpelijk terwijl extremisme niet te begrijpen zou moeten zijn. Je reactie is eigenlijk om van te janken, zeer extreem ook, anti vrijheid en ondemocratisch. Zorgwekkend.

Eric Minnens
Eric Minnens17 okt. 2021 - 6:59

Wat bedoel je Raymond?

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 7:02

Joop Hoe doe je een dooddoener dood? Met een dooddoener: Wanneer ik u wil pakken, geeft u hoe dan ook munitie weg, en ook nog eens gratis.

Ecclesia
Ecclesia17 okt. 2021 - 7:08

'Ik ben geen fascist, maar...'

Tom11
Tom1117 okt. 2021 - 7:32

@Eric Minnens "Wat bedoel je Raymond?" Ja wat zou die nou bedoelen, es effe denken, ja nou wat zou die nou bedoelen, ben ik nog niet woke, moet ik de verwarring uit m,n ogen wrijven, goh nou ik ga maar weer ééns een tukkie doen in mijn bubbeltje, wel zo veilig en lekker gemakkelijk als een: A Pig(=Mens) in a Cage on Antibiotics Radiohead - Fitter Happier (Lyrics On Screen) https://www.youtube.com/watch?v=3RFwhEvVqnA (Binnen afzienbare tijd wel als Pig(mens) met een door KPMG statistisch berekend frictieloos (banaal) DNA natuurlich)

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!17 okt. 2021 - 8:43

Satya, Vaker over gehad. Jij bent niet verantwoordelijk voor hun gedrag. Maar je moet je wel aanspreken. Zij vertegenwoordigen ook jouw groep en ze geven de groep een slechte naam of uitstraling.

Nelisje
Nelisje17 okt. 2021 - 9:51

Volgens mij is het niet begrijpen, of nog erger het niet willen begrijpen van RaymondenJoop de gratis munitie waar hij het over heeft. Vooral doorgaan met doodoeners als racisme verwijzen naar de oorlog enz, op die manier mensen monddood maken en niet naar de onderliggende zorgen luisteren is net datgene waar "leiders"van dit soort groeperingen dankbaar gebruik van maken. Deze bijvoorbeeld."terwijl extremisme niet te begrijpen zou moeten zijn". Als je geen poging doet ze te begrijpen vindt je ook geen argumenten om ze te overtuigen van hun ongelijk. Gratis munitie.

Satya
Satya17 okt. 2021 - 10:46

Nelisje Deze mensen zijn het stadium van argumenten ver voorbij. Wat begrijp je niet aan extremisme? Geloof jij echt dat met leden van de SA een gesprek te voeren viel? Dat ze met argumenten te overtuigen zijn? Dit zijn geen volgers maar de voorhoede. Jij wilt dit volk normaal maken. Beangstigend. Hopelijk klaag je niet als linkse groepen een stad afbreken.

Satya
Satya17 okt. 2021 - 10:48

Tom Wat een begrip voor het fascisme, alweer.

Mark Huysman
Mark Huysman17 okt. 2021 - 11:58

[Volgens mij is het niet begrijpen, of nog erger het niet willen begrijpen van RaymondenJoop de gratis munitie waar hij het over heeft.] Raymond heeft het o.a. over een ‘extreme klimaatvisie’ die voeding zou geven aan de fascisten. Ik weet niet precies wat hij onder ‘extreme klimaatvisie’ verstaat maar de overgrote meerderheid van de wetenschappers is het erover eens dat we in een extreme situatie aanbeland zijn. Als er nu niet radicaal ingegrepen wordt dan staat het vast dat er weinig toekomst meer is voor het leven op aarde. Het lijkt me tamelijk krankzinnig om dat te blijven ontkennen omdat fascisten als Baudet daar tegenin gaan en gebruik van willen maken.

Satya
Satya17 okt. 2021 - 11:58

2e kans Ik deel niets met die mensen behalve uiterlijke kenmerken. Zijn mensen met blauwe ogen ook degenen die zich tegen raar gedrag van blauwogigen moeten uitspreken? Volgens mij zal ik mij moeten uitspreken tegen mensen die zich misdragen en niet denken van dat is een blanke, nu is het de verantwoordelijkheid van blanken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop17 okt. 2021 - 14:37

@bovenstaande reacties Zoals verwacht dus. Wat ik wil aangeven is dat het niet helpt als je zegt dat er per huishouden 30k geïnvesteerd moet worden, terwijl de tegenstrijdige klimaatplannen je om de oren rollen. Bij Duitsers subsidie voor het gas, wij van het gas. Woningbeleid, mensen die opmerkingen maken over dat immigranten plaatsen innemen vervolgens wegzetten als facist/racist. Dan kan je beter als o zo bewuste en woke Nederlandse afvragen waarom we dus amper huizen hebben om due mensen te plaatsen, terwijl wachttijden voor sociale huur makkelijk 15 jr is in grote steden. Opvang van vluchtelingen in de regio per definitie afkeuren, etc Voorbeelden te over. Wat ik durf te stellen is dat door overmatig de juiste 'woke' kant te kiezen je hier de problemen ontkent en daardoor de munitie geeft aan extremen. Je hebt extreem links en je hebt extreem rechts. Het is het grote midden dat dan op een bepaald moment voor het eigen belang kiest. Wie z'n schuld is dat dan mede?? Niet van die zoon of dochter die op z'n 35e nog thuis moet wonen. Niet van die Afghaan die hier een huis krijgt. Maar vh poltiekr wanbeleid. En met dat idiote facisme/racisme shaming bereik je dat die middengroep die tot nog toe 20% extreme kiezers nog groter maakt Richt je energie op de oorzaak zeg ik hierbij aan de reacties op mijn post.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 15:47

Joop Dat zeg ik toch; als je wilt kun je altijd munitie vinden. U doet weinig meer dan daarvan goede voorbeelden geven. Het sausje waarmee u overgiet is helaas niet voldoende om de smerige smaak weg te nemen.

Satya
Satya17 okt. 2021 - 17:39

Raymond Woke? 16.300 miljard dollar  in veertig jaar tijd uit Afrika vertrokken als tegenprestatie voor ontwikkelingshulp en nog heb je niet genoeg? Ik moet godverdomme medelijden met jou hebben? Over die 16.300 miljard dollar moet het gaan als Wilders loopt te janken. Je herkent woke niet als het je reduceert tot wat het je wil reduceren. Woke komt niet op voor de slachtoffers van die 16.300 miljard dollar. Niet iedereen is op basis van huidskleur dader of slachtoffer, het is wel zo dat de slachtoffers zwart zijn net als sommige daders. Blanken zijn soms dader maar nooit slachtoffer. Maar goed ik moet begrip opbrengen voor een 35 jarige die bij zijn ouders woont in, dankzij die 16.300 miljard dollar in een van de rijkste landen ter wereld woont, een van de veiligste landen ter wereld. Kan ik dat inmiddels niet meer dan ben ik woke. Godverdomme! Wat een onnozel volk loopt er rond. Ga je me straks vragen medelijden met Hitler te hebben? 16.300 miljard dollar ! ! Volledig onderbouwd in de vele links die ik hier heb gedeeld. Klaar mee, deze onzin figuren die zwelgen in zelfmedelijden nog langer verdragen is onmogelijk. Je leeft godverdomme in een van de beste landen ter wereld en zelfs dat zeer kleine aandeel in vluchtelingen opvang, 15 % is nog teveel, na 16.300 miljard dollar. War Bob Marley, speciaal voor Raymond en Tom. "Until the philosophy which hold one race superior And another inferior Is finally and permanently Discredited and abandoned Everywhere is war Me say war That until there no longer first class and second class citizens of any nation Until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes Me say war That until the basic human rights are equally guaranteed to all Without regard to race Dis a war That until that day, dream of lasting peace, world citizenship Rule of international morality Will remain in but a fleeting illusion to be pursued, but never attained Now everywhere is war War And until the ignoble and unhappy regimes that hold our brothers in Angola In Mozambique, South Africa Sub-human bondage have been toppled, utterly destroyed Well, everywhere is war Me say war War in the east War in the west War up north War down south War, war Rumours of war And until that day the African continent will not know peace We Africans will fight, we find it necessary And we know we shall win, as we are confident In the victory Of good over evil Good over evil, yeah Good over evil Good over evil, yeah Good over evil Good over evil, yeah" https://youtu.be/4XHEPoMNP0I Woke, wat een schertsfiguur. 16.300 miljard dollar in 40 jaar ! ! En wij gaan godverdomme winnen van jullie ! ! Karma ! ! Terugbetalen of je aanpassen ! ! Pak tuig als Wilders maar aan dat die 16.300 miljard dollar niet noemt. 16.300 miljard dollar, gratis en voor niets. 16.300 miljard dollar. 16.300 miljard ! ! ! ! Woke ? ? Fascisten en racisten leggen de gevolgen van het verdwijnen van 16.300 miljard dollar enkel bij de slachtoffers. Benieuwd wat hier gebeurd als er zoveel verdwijnt.

RaymondenJoop
RaymondenJoop17 okt. 2021 - 19:04

@zandb Ik moet vd reacties diep zuchten. Jullie kijken weg, want de spelende problemen zijn altijd minder erg. Altijd direct de racisme en facisme kaart trekken om aan te geven dat deze problemen niet zo kwalijk zijn als het racisme en facisme. Ondertussen op de man zeer kwalijke reacties geven. Niet alleen nu, eigenlijk altijd. Bottom line is dat ook facisme/racismr, maar juist door dat niet te willen inzien/benoemen/ ondergeschikt maken van, zorg je dat dit voeten krijgt in de samenleving. Vind ik zelf net zo kwalijk.

RaymondenJoop
RaymondenJoop17 okt. 2021 - 20:04

@Satya Wat wil je nu zeggen? Ook al is het 100.000 miljard, de mensheid is nog niet toe aan wereldburgers die overal dezelfde rechten en plichten hebben. Naïviteit voert je rechtstreeks naar de afgrond. In combinatie met arrogantie vetliest iedereen. Zolang religie leidend is, zoland Brussel denkt dat de EU de wereld is, vergeet het. Tot dan, houd NL leefbaar. Zorg dat je eerst hier de boel op orde hebt, dan praten we verder. Op jouw manier lever je alles in en heeft niemand wat. Ook niet degene die al honderden jaren worden achtergesteld. Die zeker niet, gegarandeerd.

Mark Huysman
Mark Huysman17 okt. 2021 - 20:49

[Wat ik wil aangeven is dat het niet helpt als je zegt dat er per huishouden 30k geïnvesteerd moet worden, terwijl de tegenstrijdige klimaatplannen je om de oren rollen. Bij Duitsers subsidie voor het gas, wij van het gas.] Ah, omdat wij van het gas moeten en de Duitsers gas subsidiëren krijgen we fascisme. Heel logisch.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 okt. 2021 - 8:19

@Mark Precies. Vooral doorgaan met framen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2021 - 11:23

'Zoals verwacht dus. ' Right back at ya leg me eens uit hoe Raymondenjoop een maatregel die geld kost lekker laat vallen bij de bevolking die niet wil betalen voor iets dat niet onmiddellijk concreet voordeel oplevert? Of krijgen we nou de 'dat is mijn baan niet? Als het je baan niet is maar je het wel eens bent met de boodschap zou je niet iedere keer met dit soort goedpraterij moeten komen. Daar komt helemaal niks goeds van.