Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Massademonstratie in Marokko tegen celstraffen voor Rif-activisten

  •  
15-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Protest in Rabat

© epa06890052 Moroccans demonstrate to demand the release of Hirak detainees in Rabat, Morocco, 15 July 2018. Hirak detainees were sentenced to periods between six months to 20 years in prison,

Tienduizenden mensen zijn zondag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opgelegde celstraffen aan leiders van de protestbeweging in het Rifgebied. Dat meldt persbureau Reuters. Ongeveer veertig protestleiders werden vorige maand veroordeeld tot celstraffen oplopend tot twintig jaar vanwege het organiseren van protesten tegen de achterstelling en onderdrukking van het gebied door de Marokkaanse overheid.
De demonstranten zwaaiden zondag met blauwe, groene, gele en rode vlaggen, droegen borden bij zich met foto’s van de veroordeelden en scandeerden teksten als “vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid”, “Lang leve het Rif”, en “De bevolking eist onmiddellijk vrijlating van Rif-gevangenen.”
De protesten braken eind 2016 uit nadat een visverkoper in een vuilniswagen werd verpletterd terwijl hij door de autoriteiten in beslag genomen vis probeerde terug te pakken in de stad Al-Hoceima, in het noorden van het land. Zowel in 2016 als 2017 werden meerdere grote protestacties in de regio georganiseerd.
De nu veroordeelde protestleiders en hun families hadden opgeroepen tot de demonstratie van zondag, waarin Amazigh-groepen, linkse oppositiepartijen, mensenrechtenorganisaties en ook de in Marokko verboden islamitische beweging Al-Adl wal-Ihsan zich hadden verenigd.
Foto: ANP

Meer over:

marokko, nieuws, rif-gebied,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Ozon
Ozon16 jul. 2018 - 16:28

Dan is er wel een verschil tussen NL en Marokko: veroordeeld tot celstraffen oplopend tot twintig jaar vanwege het organiseren van protesten tegen de achterstelling en onderdrukking van het gebied door de (..) overheid.

1 Reactie
Satya
Satya17 jul. 2018 - 10:30

Klopt, Nederland doet hard mee aan de achterstelling van een continent en niemand word veroordeeld. Ik weet het te zwart wit maar toch..... Er zit een kern van waarheid in. Men protesteert niet eens.

Kopinhetzand
Kopinhetzand16 jul. 2018 - 8:47

Moet in dit verband denken aan de Nederlandse voetballers met een dubbel paspoort die voor Marokko hebben gekozen. Bezint eer ge begint. Ik ga er van uit dat die keuze onomkeerbaar is. Wellicht iets om over na te denken voor al die medelanders wiens hart (nog) in Marokko, Turkije ea. ligt

3 Reacties
Satya
Satya16 jul. 2018 - 20:48

Hoezo? Wat is dat toch voor een rare denkwijze. Ik mag toch gerust mijn hart voor een deel in Kenia hebben liggen. Ik denk dat ik heel wat loyaler aan Nederland ben dan veel blanke landgenoten. Ik bega geen criminaliteit, ik betaal over al mijn inkomsten netjes belasting, gedraag me op straat normaal en als iemand op straat mij aanspreekt met een hulpvraag probeer ik te helpen. Ik draag als ik naar een festival ga vaak traditionele doeken of moderne kleding gemaakt van traditionele stof. Als je bij mij in huis bent zie je Afrikaanse kunst, de muziek gaat van Afrikaans naar punkrock. Als mijn familie over is uit mombasa spreek ik swahili met ze op straat. Is dat raar? Spreek jij swahili als je op vakantie komt in oost Afrika? Ik begrijp helemaal niets van het idee dat ik moet assimileren. Mijn familie is geïntegreerd maar met onze eigen roots. Is dat verkeerd of raar? Ik vind het raar dat mensen daar over vallen.

Jamie3
Jamie317 jul. 2018 - 9:08

@Satya, ligt anders op het gebied van voetbal. Niemand is verplicht te assimileren, maar het is raar dat die Marokkaanse voetballers in Nederland geboren zijn, Nederlands spreken, in Nederland wonen, bij Nederlandse clubs zijn opgeleid en dan toch voor Marokko kiezen. Hassan Bahara van de Volkskrant schreef hier nog een mooi stuk over: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/voetballers-zoals-ziyech-of-amrabat-hebben-het-over-marokko-als-mijn-land-alsof-ze-er-altijd-geleefd-gewoond-en-belasting-betaald-hebben~b1545455/

Satya
Satya17 jul. 2018 - 16:45

Jamie De Marokkaanse integratie is van beide kanten mislukt. Eerste instantie overheid. De Marokkaanse gemeenschap heeft zelf ook te weinig gedaan. Ik begrijp over voetballers soms de frustratie. Ik heb duidelijk voor Nederland gekozen, mijn ouders ook, toch zijn we erg betrokken bij Kenia. Ik hoop een zeer bescheiden bijdrage, mijn vierkante meter, aan de opgang van Kenia en zijn volken.

Ter Haar
Ter Haar16 jul. 2018 - 8:05

Het probleem met landen als Marokko is niet dat er één dingetje mis is, het hele fundament en systeem deugt niet. Allerlei factoren hangen van elkaar af, alleen een andere rechter benoemen zal de problemen niet fundamenteel aanpakken. Ik denk dat een dergelijk land er niet meer bovenop komt.

msj_meijerink
msj_meijerink16 jul. 2018 - 6:21

Misschien een signaal voor de Marokkanen in hun diaspora, om toch nog meer te kiezen voor het 'nieuwe vaderland' en de nostalgie-deur naar Marokko achter zich te sluiten!

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann17 jul. 2018 - 5:50

Marokkanen hebben veel kritiek op Nederland, vanmorgen weer een Marokkaan horen afgeven op Nederland. Wees dan consequent en ga terug naar dat geweldige land, laat Nederlanders met rust.