Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Massademonstratie in Marokko tegen celstraffen voor Rif-activisten

  •  
15-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Protest in Rabat

© epa06890052 Moroccans demonstrate to demand the release of Hirak detainees in Rabat, Morocco, 15 July 2018. Hirak detainees were sentenced to periods between six months to 20 years in prison,

Tienduizenden mensen zijn zondag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opgelegde celstraffen aan leiders van de protestbeweging in het Rifgebied. Dat meldt persbureau Reuters. Ongeveer veertig protestleiders werden vorige maand veroordeeld tot celstraffen oplopend tot twintig jaar vanwege het organiseren van protesten tegen de achterstelling en onderdrukking van het gebied door de Marokkaanse overheid.
De demonstranten zwaaiden zondag met blauwe, groene, gele en rode vlaggen, droegen borden bij zich met foto’s van de veroordeelden en scandeerden teksten als “vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid”, “Lang leve het Rif”, en “De bevolking eist onmiddellijk vrijlating van Rif-gevangenen.”
De protesten braken eind 2016 uit nadat een visverkoper in een vuilniswagen werd verpletterd terwijl hij door de autoriteiten in beslag genomen vis probeerde terug te pakken in de stad Al-Hoceima, in het noorden van het land. Zowel in 2016 als 2017 werden meerdere grote protestacties in de regio georganiseerd.
De nu veroordeelde protestleiders en hun families hadden opgeroepen tot de demonstratie van zondag, waarin Amazigh-groepen, linkse oppositiepartijen, mensenrechtenorganisaties en ook de in Marokko verboden islamitische beweging Al-Adl wal-Ihsan zich hadden verenigd.
Foto: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.