Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Massaal verzet tegen ‘ontharingsverbod’ minister Schippers

  •  
23-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Exemple_epilation_laser
Als het aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid ligt, komt er een verbod op licht- en lasertherapie voor schoonheidsspecialistes om pigmentvlekken en overmatige haargroei te behandelen. Volgens Schippers kleven er teveel risico’s aan de behandelingen, maar daar zijn schoonheidsspecialistes het niet mee eens. De branchevereniging vreest dat er door een verbod duizenden zaken noodgedwongen zullen moeten sluiten. Maandagavond is er een actiebijeenkomst. De Nederlandse brancheorganisatie van Schoonheidsspecialisten ANBOS is inmiddels een online petitie gestart tegen het voornemen van de minister.
José Meuleners van het Gilde van Cosmedische Schoonheidsspecialisten (GCS) zegt in het AD :
"Voor veel ondernemers is dat een grote financiële strop. Ze hebben geïnvesteerd in apparaten van 40.000 euro, die ze straks niet meer mogen gebruiken."
De minister wil het verbod invoeren omdat de behandelingen met laser- en lichtstralen te gevaarlijk zouden zijn. Schoonheidsspecialistes hebben minder kennis van huidaandoeningen dan dermatologen waardoor het risico groter is dat ze kwaadaardige pigmentvlekken verwijderen of niet goed kunnen inschatten hoe een huid op een ontharingsbehandeling zal reageren. Haar wetsvoorstel gaat binnenkort naar de Tweede Kamer.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mislukte laserbehandelingen kunnen leiden tot brandwonden, onherstelbare littekens of permanente pigmentvlekken. Maar hoe vaak het precies misgaat is niet bekend.
Als het wetsvoorstel erdoor komt, mogen straks alleen speciaal opgeleide artsen en dermatologen nog laseren. Dat heeft ook als gevolg dat tatoeëerders niet meer zelfstandig tatoeages mogen weg laseren.
De branchevereniging zegt dat schoonheidsspecialistes professioneel genoeg zijn om met laser- en lichttherapie te werken. Ze hebben een speciale opleiding gevolgd om de behandelingen te kunnen uitvoeren en weten prima wat ze doen. Ook wijst de branche erop dat dermatologen niet op dit soort behandelingen zitten te wachten bovenop het werk dat ze doen. Zij zijn er om echte aandoeningen te behandelen, niet om een ‘bovenlip ontharen’, aldus de voorzitter van het GCS in het AD.
Beeld: Wikimedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.