Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Massaal protest tegen NPO-plan om Kassa en Radar te kortwieken

  •  
16-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
john
In amper een dag tijd hebben al zo’n 50.000 mensen hun handtekening gezet onder een petitie tegen de afbraak van de consumentenprogramma’s Kassa van BNNVARA en Radar van TrosAvro. De ondertekenaars eisen dat de geplande halvering van de zendtijd voor beide programma’s niet doorgaat.
De Netmanagers van de NPO zijn van mening dat de consumentenprogramma’s op NPO1, met meer dan een miljoen kijkers per uitzending, hun zendtijd moeten halveren. Daarbij wordt er totaal niet stil gestaan bij de impact van deze programma’s en hoeveel knellende zaken er bestaan waarin de burger zich niet begrepen of gehoord voelt. Al tientallen jaren houden KASSA en RADAR de vinger aan de pols in deze sterk veranderende maatschappij. De programma’s ogen fris, worden vol passie en enthousiasme gemaakt – in het belang van de burger – en maken het verschil voor het individu én de grote groep. Hoezo halveren qua zendtijd? aldus de petitie.
De consumentenprogramma’s zijn juist een voorbeeld van de ‘tegenmacht’ waar Den Haag de laatste weken zo de mond van volheeft, constateert ook acteur John Buijsman, bij consumenten onder meer bekend van de ‘dat zeg ik’-reclames voor een bouwmarktketen. Zijn alter ego Sheriff 010 die wel vaker optreedt tegen sociale misstanden zegt in een clip op Instagram en Twitter:
“Rutte pleitte voor een club die uitzoekt waar het misgaat tussen de overheid en de burger. Nou das mooi want dat is wat Kassa al dertig jaar doet.”
KASSA en RADAR tonen met grote regelmaat misstanden aan die leiden tot Kamervragen, kritische debatten en zelfs wetswijzigingen, stelt de petitie.
“Laten we alsjeblieft deze kritische programma’s in de lucht houden in een tijd waarin de stem van de individuele burger zo slecht gehoord wordt. En dat betreft zeker ook de stem van jongere generaties!” schrijft een van de inmiddels bijna 50.000 ondertekenaars in een reactie. Als gevolg van de grote toeloop is de petitiesite enige malen overbelast geraakt.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Wilma3
Wilma317 mei 2021 - 10:04

Hoe kan de NPO hier nu voor kiezen! Dit soort programma's beschermen de consument en moeten beslist blijven.

Jozias2
Jozias217 mei 2021 - 9:09

En als we toch bezig zijn: de programma's van Frits Bom en 'Ook dat nog' terug op TV?

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer17 mei 2021 - 9:53

@ Jozias Het is wel duidelijk. U heeft deze programma’s nog nooit serieus bekeken. Het programma gaat niet over ditjes-en-datjes. Het gaat over serieuze problemen waar mensen tegenaan lopen als het gaat om de overheid, banken en bedrijven. Blijft over: de enige mogelijkheid om ruchtbaarheid te geven aan onrecht hen aangedaan zijn de consumentenprogramma’s en niet zonder succes.

Jozias2
Jozias217 mei 2021 - 15:00

@merel Dat deden ‘ook dat nog’ en Frits bom ook. En dat hebben we ook overleefd.

harmmeijer
harmmeijer17 mei 2021 - 7:01

Gisteren, zondag, de hele middag en bijna de gehele avond sport (voornamelijk gaat het over voetballen) op NPO 1. Elke dag minstens een half uur een sportprogramma. Daar worden we al jaren mee opgezadeld, alles moet er voor wijken: voetballen, zowel nationaal als internationaal met allerlei wedstrijden waar maar een beker te winnen is. Het wordt eerder meer dan minder. Komende maanden juni en juli: Europese kampioenschappen voetbal. Voor de niet-voetballiefhebber (zoals ik) een heel vervelende tijd. En dan besluiten om consumentenprogramma’s een kopje kleiner te maken. Schandalig.

Truus Boterkoek
Truus Boterkoek17 mei 2021 - 4:11

Programma's komen en gaan, dat is al zo oud als het omroepbestel. En ik vind dat er wel belangrijke zaken zijn om je druk over te maken.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries17 mei 2021 - 8:48

Truus, je zegt dat er wel belangrijker dingen zijn om je druk over te maken. Dat is natuurlijk een dooddoener omdat je die op bijna elke zaak kunt plakken. Als de onafhankelijkheid van het omroepbestel je lief is, dan is deze censuur wel degelijk iets om je druk over te maken.

Dehnus
Dehnus17 mei 2021 - 0:00

Alles voor de vrindjes, de massa rent wel achter Linda de Snol aan of host met Hazes.

sr626
sr62616 mei 2021 - 21:11

Consumenten programma's als Kassa en Radar zijn de beste legitimatie van de NPO. Er zijn nu duidelijk krachten in de top van de NPO bezig om dit soort programma's op extinctie te zetten. Een echte en valide reden wordt niet gegeven. Het is wachten op de club van VVD, D66 en CDA om de publieke omroep verder uit te kleden, zoals In de VS al is gebeurd; dankzij Trump. De rechtse media hebben sowieso een hekel aan de linkse NPO. Onderteken de petitie mensen!

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart16 mei 2021 - 20:58

De adverteerders nemen de NPO over. Met dank aan de de overheid die zichzelf laat beïnvloeden door het marktruttedenken.

1 Reactie
Jozias2
Jozias217 mei 2021 - 15:02

Er kijken meer dan een miljoen mensen naar, dat is alleen maar interessant voor adverteerders. Als ze verwijderd zouden worden vanwege lage kijkcijfers dan had u een punt.

Greendutch
Greendutch16 mei 2021 - 20:04

getekend omdat dit bij uitstek programma' s zijn die iedereen aangaan, waar iedereen iets aan heeft, niet zoals bij de programma's van wnl en pow etc , slechts bedoeld voor een klein publiek

Satya
Satya16 mei 2021 - 19:18

Bij de NPO moet het internet nog indalen denk ik. De jongeren gaan ze niet terug winnen.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha17 mei 2021 - 8:48

Over het algemeen kijken jongeren zeker nog lineair. Alleen niet via de 'normale' manier via de tv, maar met laptop, desktop of smartphone. En per saldo is dat ook lineair kijken. https://tinyurl.com/dunfc7w3

Winterdepressie
Winterdepressie16 mei 2021 - 17:46

Televee gaat uitsterven, dat is onvermijdelijk, maar tot de tijd dat het medium daadwerkelijk overbodig is, heeft het als taak het overgebleven publiek zo goed mogelijk te dienen. Dat zullen voornamelijk oudere mensen zijn en als die dood zijn is TV dat ook. In de tussentijd zou er geen cent belastinggeld moeten gaan naar het belachelijk naïeve idee dat het medium na die tijd überhaupt nog relevant zou kunnen zijn en een toekomst heeft. Blijf de huidige kijkers bedienden en sterf dan gewoon af.

3 Reacties
LaBou
LaBou 17 mei 2021 - 5:49

"Televee gaat uitsterven, dat is onvermijdelijk,..." Papier zou met de intrede van de computer ook verdwijnen. En toch zie je nog steeds geprinte documenten (zoals bij Ollongren nog niet zo lang geleden). Ik zou dus toch wat voorzichtiger zijn met roepen van "dat is onvermijdelijk".

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 mei 2021 - 6:48

Dat wordt al jaren geroepen. Vooralsnog verkopen tv's nog prima en de schermtijd (rond de 3 uur per dag) neemt ook nauwelijks af.

Winterdepressie
Winterdepressie17 mei 2021 - 11:19

@Labou, En toch is het onvermijdelijk. @Joe, Dat zijn voornamelijk "smart" TV's die Netflix en Hulu streaming apps hebben ingebouwd. @Beide, het is heel simpel. De demografie van televee kijkerts zijn aan het vergrijzen. Er komt weinig nieuw bloed bij, dus het is een aflopende zaak. Het kan nog 10 of 20 jaar duren, maar dan is het toch echt wel gebeurt met dat medium.

ton14024
ton1402416 mei 2021 - 17:32

´´De Netmanagers van de NPO zijn van mening dat de consumentenprogramma’s op NPO1, met meer dan een miljoen kijkers per uitzending, hun zendtijd moeten halveren.´´ Dus dan verplaatsen we kassa van 3 uur ´s middags naar half 2, en dan?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 mei 2021 - 17:31

De NPO weet niet meer dat ze bij de gratie van de belastingbetaler bestaat, ga zo door, ik zie het NPO schip graag zinken.

2 Reacties
sr626
sr62616 mei 2021 - 21:13

De belastingbetaler, een dooddoener die nergens op slaat. Als de NPO verdwijnt blijft een medialandschap over van commercie en rechtse schreeuwers.

HappyBuddha
HappyBuddha17 mei 2021 - 8:51

@Ook een mening 16 mei 2021 at 19:31 De NPO weet niet meer dat ze bij de gratie van de belastingbetaler bestaat, ga zo door, In principe wordt alles betaald door de belastingopbrengsten. Daar zit voor een ieder wel wat bij wat hij/zij op prijs stelt. Ook een aantal dingen die men niet op prijs stelt. Zo heb ik er ook wel een paar die ik zou willen zien verdwijnen