Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Massaal protest tegen moslimban, rechter voorkomt terugsturen passagiers

  •  
29-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
31770230713_bee985e948_o

© cc-foto: Beverly Yuen Thompson https://flic.kr/p/QpqJJv

Update 16:53:
Het Witte Huis lijkt terug te krabbelen met de moslimban. Stafchef Reince Priebus heeft bij het programma Meet the Press verklaard dat zogeheten ‘green card’-houders, mensen in het bezit van een verblijfsvergunning, niet onder de ban vallen. In de praktijk werd mensen die afkomstig zijn uit de zeven verboden landen de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd, ook als ze een verblijfsvergunning hadden. Even later wijzigde hij zijn uitleg weer en vallen green card-houders toch onder het decreet in de zin dat ze bij aankomst verhoord en onderzocht worden.
Eerder vandaag: Op Amerikaanse luchthavens door het hele land is massaal geprotesteerd tegen het decreet van president Trump om per direct inwoners uit de islamitische landen Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen, Somalië en Syrië de toegang tot de VS te ontzeggen en per kerende vlucht terug te zenden.
Het protest op de luchthaven van Seattle:
Crowd has gotten huge, loud here at #seatacprotest pic.twitter.com/gCuNhQvB72
— Lindsey Wasson (@lindseywasson) 29 januari 2017
De protesten worden breed gesteund. Zo voegde de oprichter van Google zich bij de demonstratie in San Francisco:
En Hillary Clinton sprak haar steun uit:
Er was tot nu te verwarring over de keuze van de zeven landen waarvan de inwoners tot persona non grata zijn verklaard. Geen van de terroristen die de afgelopen 40 jaar een aanslag pleegden in de VS was afkomstig uit een van de landen, wel uit andere staten zoals Saoedi-Arabië. Critici wijzen er op dat Trump persoonlijk zakelijke belangen heeft bij de landen die hij heeft ontzien.
De maatregel treft vooral mensen die juist op de vlucht zijn voor terreur:
New Yorkse taxichauffeurs chauffeurs gingen in staking tegen de maatregel van Trump. Het ultrakapitalistische taxibedrijf Uber, waarvan de oprichter adviseur is van Trump, trachtte vervolgens de staking te breken. Die actie had een boemerang-effect. Op grote schaal wordt er opgeroepen tot een boycot van Uber.
Andere tech-bedrijevn spreken zich juist uit tegen Trump:
Ook Twitter protesteert tegen Trump en krijgt de suggestie om in actie te komen:
Als gevolg van de maatregel zijn reizigers uit de zeven landen bij aankomst in de VS vastgehouden. In sommige gevallen zelfs gehandboeid:
In Los Angeles werden vijftig passagiers van een KLM vlucht vastgezet:
Twee federale rechters hebben zaterdag een deel van de maatregel teruggedraaid. Reizigers die geland zijn en in bezit van een geldig visum of verblijfspapieren mogen niet meer teruggestuurd worden. Ook moeten ze toegang krijgen tot juridische bijstand. Onder de mensen die geweigerd worden zijn passagiers die al tientallen jaren in de VS wonen. Het was de speciale wens van de extreemrechtse Trump-topman Steve Bannon dat deze groep ook onder de maatregel zou vallen. Trump vroeg zijn belangrijkste juridische adviseurs niet om raad. Trump verklaarde dat de maatregel ‘heel goed uitpakt, dat kun je zien op de vliegvelden’. Wat hij daarmee bedoelde is onduidelijk aangezien de maatregel leidde tot chaotische taferelen die zelden zijn meegemaakt.
Bij de protesten brak gejuich uit toen een van de eerste Trump-slachtoffers na de uitspraak van de rechter toch het land binnen mocht:
Overigens geven nog niet alle autoriteiten gevolg aan het vonnis van de rechter:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.