Joop

Massa-ontslag KLM door coronacrisis: vijfduizend banen verdwijnen

  •  
31-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
schiphol-klm-plane-airport-blue-royal-landing-travel-fly
KLM schrapt de komende jaren zo’n vijfduizend banen als gevolg van de coronacrisis. Dat maakte het bedrijf vrijdagochtend bekend. Een miljardenlening van het kabinet om de luchtvaartmaatschappij door de crisis te loodsen mocht op dat gebied niet baten.
Donderdagavond lekte het nieuws al uit dat er zeker 1.100 banen op de tocht staan. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers bleek dat in het tweede kwartaal van 2020 het verlies van KLM gegroeid is naar 493 miljoen euro, mede als gevolg van een omzetdaling van 75 procent. Ook denkt het bedrijf 1,6 miljard euro te moeten terugbetalen aan geannuleerde vliegreizen. Voor de te verdwijnen banen hoopt KLM voor de helft gebruik te kunnen maken van vrijwillige vertrekregelingen en natuurlijke verloop. Daarnaast worden zeker 1.500 tijdelijke contracten niet verlengd.
Eind juni bereikte KLM een akkoord met het kabinet over een bedrag van 3,4 miljard euro aan staatssteun. Die bestaat uit een directe lening van 1 miljard euro, aangevuld met nog een lening van 2,4 miljard euro van elf banken. De Nederlandse overheid staat garant voor dat bedrag. Een van de voorwaarden voor die steun was dat KLM de salarissen zou verlagen. Medewerkers met meer dan drie keer modaal moesten bijvoorbeeld 20 procent salaris inleveren, maar ook personeel dat minder verdiende werd gevraagd akkoord te gaan met een verlaging. Daarnaast mag KLM geen dividend uitkeren aan aandeelhouders of bonussen uitkeren zolang de lening niet is terugbetaald.
In een toelichting op de aankomende ontslagronde liet KLM-topman Elbers weten dat hoewel er “ontzettend veel gedaan” is om het bedrijf door de coronacrisis te loodsen, “moet er zo snel mogelijk meer gebeuren om de toekomst van KLM veilig te stellen”.
Bron: NOS / cc-foto: pikist
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden2 aug. 2020 - 12:10

Frans Kwakman: "dus op louter financiële gronden hadden we de tent gewoon moeten nationaliseren." Yep, -en zo gauw ze winst maken weer privatiseren natuurlijk, net zoals in het geval van de banken, want er gaat niets boven het kapitalisme

Pater
Pater1 aug. 2020 - 10:39

Ik kan me de kritiek levendig voorstellen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er bij een omzetdaling van 75 % echt iets moet gebeuren. De regering moet volledige verantwoording vragen aan KLM en de zaak uitleggen (als het uit te leggen valt) aan de Kamer. Ik was eerst niet tegen bedrijfssteun, temeer omdat het leningen waren, want een bedrijf met ca. 30.000 werknemers om laten vallen is nogal wat. Een structureel beleid om vliegen terug te dringen is wat anders dan de KLM om laten vallen. Maar nu vraag ik me af of dit geen bodemloze put wordt. Dan zijn WW-uitkeringen aanzienlijk goedkoper.

Paul250371
Paul25037131 jul. 2020 - 20:48

Rutte waar ben je?

Jim De boer
Jim De boer31 jul. 2020 - 19:47

Waarom worden er leugens als reacties continue geplaatst? Op een ticket van €800 zit er €300 belastingen. Geld wat rechtstreeks de bv Nederland ten goede komen. Er wordt altijd gedaan alsof de KLM de staat alleen maar kost. Het levert een groot aandeel van het BNP, heeft veel mensen aan het werk die ook weer belasting betalen etc. En als iemand jaloers is op wat een werknemer daar verdient, je kan toch zelf ook solliciteren? Dit soort reacties rieken naar jaloezie.

9 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot1 aug. 2020 - 9:13

'Op een ticket van €800 zit er €300 belastingen.' Ik geloof er geen bal van, maar jij hebt vast wel een bron. 'heeft veel mensen aan het werk die ook weer belasting betalen etc. ' Zou de KLM niet bestaan dan zouden die mensen voor andere maatschappijen werken en ook belasting betalen.

Pater
Pater1 aug. 2020 - 10:18

@Jim De enige belasting op vliegen is luchthavenbelasting voor vliegtickets. Dit is een bedrag dat iedere vliegtuigmaatschappij per klant moet betalen aan de luchthavens waar de maatschappij vanaf of naartoe vliegt. Het is dus belasting zodat de klant de luchthaven kan gebruiken. Luchthavenbelasting heeft niets met de overheid te maken, maar is puur een vorm van hoe luchthavens geld verdienen aan alle passagiers. Omdat het woord “belasting” erin zit, is dit nog wel eens verwarrend. Ik wil je niet meteen als leugenaar betitelen, misschien heb je ooit een ontzettend duur vliegveld getroffen. Er zit geen BTW op de tickets, en op de kerosine zitten geen accijns. Niet alleen si dat een vrijbrief voor milieuvervuiling, het is ook oneerlijke concurrentie voor de trein.

Jim De boer
Jim De boer1 aug. 2020 - 10:58

@) Joespeedboat Je gelooft er geen bal van, en toch heb ik hier een e-mail liggen met een specificatie. Voor drie tickets. Ik ben er niet zo van om een Thomas te voorzien van bewijs maar goed, voor het grotere doel zeg maar: Prijsspecificatie voor uw boeking. Totaal belastingen alle passagiers 933.03 EUR Totaalprijs: 2482.03 EUR

LaBou
LaBou 1 aug. 2020 - 15:15

" Ik ben er niet zo van om een Thomas te voorzien van bewijs..." Nee, zomaar wat roepen is veel gemakkelijker. Overigens moeten we jou, wat betreft die email, ook maar op je blauwe ogen vertrouwen. En zo werkt het niet. Uitgangspunt is en blijft: wie wat beweert moet dat kunnen bewijzen (een variant van:wie eist bewijst).

Jim De boer
Jim De boer1 aug. 2020 - 15:34

@Pater. Dit betreft tickets van de KLM en Schiphol. Deze heffingen gaan dus wel naar de NL staat. @Labou. U gelooft mij niet, prima. Het is een e-mail van de KLM. Jammer dat u een bedrijf klaarblijkelijk “niet moet”. Het zou wel zo eerlijk zijn als u dan het ware verhaal verteld en niet uw mening probeert te verkondigen die dus echt niet waar is. Als hier plaatjes hadden kunnen worden geüpload had ik een screenshot gestuurd.

Robert Follon
Robert Follon1 aug. 2020 - 21:19

[het is ook oneerlijke concurrentie voor de trein] Sinds wanneer rijden er treinen naar Curacao?

LaBou
LaBou 2 aug. 2020 - 5:40

Jammer, jim de boer, dat je je gelijk op je pikkie getrapt voelt. Jouw verhaal geeft aan dat je eigenlijk niets wilde aantonen. Je wilt alleen aantonen dat klm niets verkeerd kan doen in jouw ogen. En een screenshot: uploaden en een link plaatsen. Zo moeilijk is het niet. Wat je nu doet is een tekstje typen dat als bewijs moet dienen voor een ander tekstje

Pater
Pater2 aug. 2020 - 22:22

@Follon Ik zei: het is ook oneerlijke concurrentie voor de trein. Jij: Sinds wanneer rijden er treinen naar Curacao? Ik weer: Wat knap van je dat je zomaar weet dat Curacao in zee ligt !

Pater
Pater3 aug. 2020 - 7:34

@Jim Echt, NL heft geen belasting op vliegen. In 2021 waarschijnlijk wel, e 7,50 per ticket. Ik ben wat gaan zoeken op internet, en ik zag dat er allerlei toeslagen worden gerekend. Bijv. toeslag brandstof: om de prijsverhoging van de kerosine op te vangen. De maatschappijen hebben er belang bij de kosten van het ticket zo laag mogelijk voor te stellen, zodat de reiziger denkt: dat ticket valt nog wel mee, maar al die toeslagen en belastingen ! Ik zag een voorbeeld met een ticket voor 190 e en een totaal prijs van e 600. Je wordt compleet bedonderd. Plezierige vakantie trouwens.

Mostafa
Mostafa31 jul. 2020 - 18:33

Eigen vliegtuig, vliegende auto’s en Vliegende vrachtwagens is de oplossing. Denk ik zomaar. Of dat was een grapje van onze technologen : de vliegende vrachten en auto’s komen eraan en natuurlijk als een auto het vliegen kan kan de vrachtwagen het ook. Het blijkt Nu met Corona dat ook deze technologie van tegenwoordig loopt Inderdaad ver weg achter de feiten aan!

4 Reacties
Mostafa
Mostafa31 jul. 2020 - 18:38

Het vrachtwagen... Graag begrip voor af en toe zulke fouten...ik doe mijn best...rustig schrijven en denken..! Dank u wel : redactie en Joopers.

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 aug. 2020 - 11:41

Mostafa, alle begrip, ik kan er ook wat van. Maar over vrachtwagens, er zijn toch vrachtvliegtuigen, ook. Combi’s maar die gaan er binnenkort uit begreep ik. Vliegende vissen zijn er al!

Mostafa
Mostafa1 aug. 2020 - 16:11

Frans, Vliegende vissen bestaan echt...ik zag ooit een filmpje over vliegende blije visjes die tijdens het vliegen van een plek naar een andere komen zij precies in een wijd open mond van een beer terecht...visjes waren Zalmpjes !

Mostafa
Mostafa1 aug. 2020 - 16:12

Frans, Trouwens, bedankt voor het begrip!

Uitgekleed
Uitgekleed31 jul. 2020 - 15:49

Het hele vliegverkeer is toe aan een herwaardering. Als voorname oorzaak van deze pandemie en het uitbesteden van productie faciliteiten aan lage lonen landen met de nijpende tekorten in het land, het niet doorberekenen van transportkosten welke het milieu schaden en op het bordje komen van de gemeenschap. Nu door deze pandemie het water aan de lippen staat van de vliegmaatschappijen die blijken hun strategische eigendomswaarden van bedrijfsmiddelen te hebben verpand aan lease bedrijven, zijn zij als een keizer zonder kleren. Wat overblijft is het nut van de consument andere werelddelen te bezoeken ter bevrediging des mensen nieuwsgierigheid en kennisverwerving van andere culturen.

Tampert
Tampert31 jul. 2020 - 13:32

Bij mij staat het klimaat op nummer één, twee en drie. Jammer dan...

Leontrotsky
Leontrotsky31 jul. 2020 - 12:52

Het wordt nu tijd de KLM en Schiphol beide op te heffen. Ze leveren maar 0,0001% bijdrage aan de economie maar kosten Nederland veel te veel in termen van geld en ook klimaatschade. Zonder Schiphol en zonder KLM kan Nederland de toekomst veel beter aan.

8 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend31 jul. 2020 - 15:26

Echt.. ik snap niet waarom die compleet onzinnige bijdragen van jou nog steeds geplaatst worden. Een internationale luchthaven is essentieel voor BV Nederland. Er moet toch ergens geld verdient worden om jouw linkse hobby’s te kunnen blijven betalen.

Van S tot H
Van S tot H31 jul. 2020 - 18:47

Onzin NETTO omzet Schiphol 2019 1,7 miljard Directe werknemers Schiphol ca 70.000. Dan nog niet te spreken over alle overige verbonden bedrijven met hun werknemers

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof31 jul. 2020 - 19:09

@Leon Trolsky, Waarom liegt u, inclusief de indirecte opbrengsten is dit ca 1,3 % vn het BNP dus ongeveer 13.000 maal zo veel als u hier beweert, dat leert ons 3 seconden googelen.

Max6
Max631 jul. 2020 - 19:59

Zonder Schiphol vertrekken er waarschijnlijk veel internationale bedrijven uit Nederland. Wil je aantrekkeljk blijven voor deze bedrijven zul je dus een internationale luchthaven moeten hebben/houden. Sluiten van Schiphol zou dus potentieel veel meer BNP kosten. Stukje infrastructuur waar je in deze tijd echt niet zonder kunt.

Paul250371
Paul25037131 jul. 2020 - 20:56

Hoofdschuddend BV Nederland, een liberaal waardig. De BV. Fok de inwoners. En welke linkse hobbies financiert jouw BV Nederland? En dat Schiphol de BV spekt en bedriegt en rooft welke voordelen hebben de inwoners, de inwoners en niet de BV? Ik snap niet dat met je domrechtse geleuter de moderator beklaagt. van s tot h NETTO omzet Schiphol 2019 1,7 miljard Hoeveel steun hebben ze gehad en waarom 5000 ontslagen?

EricDonkaew
EricDonkaew1 aug. 2020 - 4:31

@Hoofdschuddend e.a. ----------------------------------- Volgens mij doet hij het er gewoon om. Zo extreem mogelijke reacties plaatsen op diverse onderwerpen en dan kijken hoe mensen reageren. Niet voor niets zijn zijn reacties soms volkomen met elkaar in tegenspraak...

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 aug. 2020 - 9:49

'Wil je aantrekkeljk blijven voor deze bedrijven zul je dus een internationale luchthaven moeten hebben/houden.' Eens, maar het kan best wat minder megalomaan groot. Slechts ca 40% van het verkeer op Schiphol is zakelijk, de rest zijn pretvluchten met minimale marges. Zweden, Denemarken, etc zijn niet minder succesvol dan NL, gewoon met middelgrote internationale luchthavens.

EricDonkaew
EricDonkaew1 aug. 2020 - 10:08

@Speedboat: Zweden, Denemarken, etc zijn niet minder succesvol dan NL, gewoon met middelgrote internationale luchthavens. ------------------------------------------------ Die landen hebben minder inwoners. Bijna 10 miljoen resp. 5,6 miljoen. Dat maakt het verschil.

Phantom3
Phantom331 jul. 2020 - 9:55

Dat zag toch iedereen aankomen. Maar het argument was toen dat mensenlevens niet uit te drukken was in geld. Daar ga je dan...

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon31 jul. 2020 - 12:17

[Maar het argument was toen dat mensenlevens niet uit te drukken was in geld] Volgens mij wordt er personeel ontslagen, ze worden niet geruimd....

Tampert
Tampert31 jul. 2020 - 9:42

Uitstekend nieuws want het klimaat is hier zeer bij gebaad. Laat die ontslagen mensen maar omscholen tot lieden waar we nu tekort aan hebben.

4 Reacties
Robert Follon
Robert Follon31 jul. 2020 - 12:18

[Laat die ontslagen mensen maar omscholen tot lieden waar we nu tekort aan hebben.] Jij geeft hier het goede voorbeeld neem ik aan?

Phantom3
Phantom331 jul. 2020 - 13:41

Dus je wilt van een piloot een verpleger maken bijvoorbeeld?

rvb2
rvb231 jul. 2020 - 16:44

@Phantom: een piloot is maar een vervoerder. Die kan ook aan de slag als ZZPer op de fiets voor Uber eats.

itsme3
itsme331 jul. 2020 - 18:23

Wat schiet het klimaat er mee op als voortaan gereisd wordt met Lufthansa, emirates of Ryanair inplaats van KLM. Hooguit worden de werknemers wat meer uitgebuit.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden31 jul. 2020 - 9:40

Met het bedrag dat nodig is om de KLM voor de aandeelhouders te behouden, hadden we dat bedrijf 3x kunnen nationaliseren.

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt31 jul. 2020 - 9:50

Ik ken het juiste bedrag niet maar dat was ook mijn oplossing geweest, kopen dat bedrif. Dan heb je niet met anderen, de Fransen, te maken. Alleen vrees ik dat die EU dat in al haar wijsheid verbiedt.

itsme3
itsme331 jul. 2020 - 14:25

@Klaas Punt "k ken het juiste bedrag niet" Het juiste bedrag is nul komma nul. Het zijn namelijk uitsluitend leningen en bankgaranties. en aangezien de betaalde rente op de leningen groter is dan wat de Nederlandse staat er voor betaald, maar de staat de facto winst.

LaBou
LaBou 31 jul. 2020 - 16:20

Itsme vergeet de maatschappelijke kosten van het massaontslag bij KLM te rekenen. Hij rekent zoals een automobilist: alleen de benzine.

Frans Kwakman
Frans Kwakman31 jul. 2020 - 19:29

Itsme - dus op louter financiële gronden hadden we de tent gewoon moeten nationaliseren. Gezien alles wat nu over ons heen komt, krijgen ze nog een kans. Doen regering, regering!

Markzelluf
Markzelluf31 jul. 2020 - 9:40

De steun aan KLM is nog niet uitgekeerd en goed gekeurd. Piloten weigeren (min.) 20% salaris in te leveren, een eis van de NL regering. Gevolg? geen akkoord, geen steun: failliet en enorm veel ontslagen. Lagere salaris verlaging en zelfde steun: meer ontslagen. Lagere salarisverlaging en meer steun: bezuinigingen elders in onze maatschappij. Piloten verdienen enorm en bij KLM ook meer dan marktconform, dus oplossing lijkt me duidelijk

Phil2
Phil231 jul. 2020 - 9:05

Het begin van een steeds verder hellend vlak. Waar overigens een maand geleden de FT al voor waarschuwde. Luchtvaarmijen zijn momenteel een collectief zwart gat waar je wel geld in kan blijven stoppen. Maar het heeft geen zin zolang niet gesaneerd wordt op een internationaal niveau. Landen hebben nu alleen maar de neiging om hun luchtvaarttrots de hand boven het hoofd te houden.

Jerry Bidet
Jerry Bidet31 jul. 2020 - 6:57

De simpele boerenlul in mij denkt nu: Wat is er met die steun gebeurd?

10 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot31 jul. 2020 - 7:27

Die is oa gegaan richting de leasemaatschappijen waar de KLM haar vliegtuigen van leased en naar brandstofcontracten. De lachende derden zijn de investeerders die daar achter zitten.

Robert Follon
Robert Follon31 jul. 2020 - 7:44

Die steun is nog niet uitgekeerd

Jerry Bidet
Jerry Bidet31 jul. 2020 - 8:59

@R F. Kijk, dat wist ik dus niet. En uiteraard begrijp ik dat die steun alleen niet voldoende is om de harde klappen op te vangen. Het omt alleen zo cru over, zeker voor de medewerkers die ontslag gaan krijgen. (En de bonus voor de topmannen in het achterhoofd.) Dank voor de info in ieder geval.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 jul. 2020 - 10:11

'Die steun is nog niet uitgekeerd' Die nog niet maar ze hebben al wel een paar honderd miljoen subsidie gekregen. 'KLM was bij de eerste ronde voor coronaloonsubsidie van de overheid een grootverbruiker van de steunmaatregel. In totaal betaalde de overheid de vliegmaatschappij en verschillende onderhouds- en cateringonderdelen van het bedrijf ruim 304 miljoen euro om de loonkosten deels te dekken.' https://www.ad.nl/economie/miljardenverlies-voor-air-france-klm-omzet-klm-duikelt-meer-dan-75-procent~a5a3e85e/

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof31 jul. 2020 - 10:58

@Speedboot, U geeft twee reacties waarin u uzelf tegenspreekt, valt u dat zelf niet op? De subsidie was voor de loonkosten, nu volgt een lening en een garantstelling, die worden op de duur afgelost, dat kost de belastingbetaler niets.

Robert Follon
Robert Follon31 jul. 2020 - 11:24

[om de loonkosten deels te dekken] Je kunt het verschrikkelijk vinden dat die vuige vliegers loonsubsidie kregen, maar dat geld is via KLM naar haar werknemers gegaan (zo was dat geld ook geoormerkt, ze konden er geen kerosines van kopen). Die hadden anders (eerder) op straat gestaan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 jul. 2020 - 12:26

'nu volgt een lening en een garantstelling, die worden op de duur afgelost' Dat mag je hopen. Gaat de KLM het schip in, wat niet onwaarschijnlijk is, dan tikt de belastingbetaler 1 miljard plus 90% van die 2,4 miljard af,. Die 11 banken slechts 240 miljoen. Blijkbaar is de KLM zo weinig waard dat die banken zo'n riante bankgarantie van de staat willen. 'Je kunt het verschrikkelijk vinden dat die vuige vliegers loonsubsidie kregen' Je zou denken dat je met 20k per maand wel een buffertje kan aanleggen. Dat soort volkomen uit de tijd zijnde salarissen had men mooi opnieuw kunnen uitonderhandelen bij een doorstart. Dure hobby die KLM.. https://fd.nl/opinie/1343234/overheden-kies-voor-faillissement-van-air-france-klm?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=SHR_ARTT_20200501&utm_content=opinie

Pensionada2
Pensionada231 jul. 2020 - 17:35

Joe Speedboot: een opleiding tot piloot kost je 122000 euro. Van de geslaagden vind 30% ook daadwerkelijk werk bij een maatschappij. Een co-piloot bij KLM verdient gemiddeld 50000 euro per jaar. Een gezagvoerder op een kleiner toestel verdient rond de 100000 euro per jaar. Alleen zeer ervaren piloten op grote toestellen verdienen zeer goed (tot 250000 per jaar). Als voorwaarde van de lening en garantiestelling van de staat moet de KLM kosten besparen. Je kijkt dan naar salarissen en overtollig personeel.

Pater
Pater1 aug. 2020 - 10:31

@pensionada Ik verwijs je graag naar: https://www.consultancy.nl/nieuws/19533/klm-piloot-verdient-veel-meer-dan-collega-vlieger-maar-werkt-minder De KLM-vlieger verdient aanzienlijk meer dan elders. Op een 'narrow' body geen 100.000 maar 226.044, inclusief bonussen en toeslagen. Voor dat bedrag maakt hij of zij per jaar gemiddeld genomen 599 vlieguren. Dit betekent dat het salaris uitkomt op €377 per vlieguur. Het Europese gemiddelde voor piloten die vliegtuigen met een smalle romp besturen ligt echter fors lager. Dit gemiddelde komt – inclusief bonussen en toeslagen – uit op ruim €193.000, oftewel zo’n 17% minder dan bij een KLM-piloot. Bovendien maakt de gemiddelde vliegenier van een Europese airline – zoals Air France, British Airways, Lufthansa en Swissair – jaarlijks meer vlieguren, waardoor hij of zij ‘slechts’ op €313 per vlieguur kan rekenen, waarmee het vlieguurtarief van KLM-piloot 20% hoger ligt. En een piloot op een 'widebody' verdient geen 250.000 maar 291.000. Liefst 24 % meer dan bij Swiss Air. De vergelijking met de prijsvechters maakt het beeld nog veel schrijnender. Waarom verschaf je onjuiste info? En niet een beetje ernaast!

Pater
Pater2 aug. 2020 - 22:20

@pensionada Kom op, waar blijfr je antwoord ?

frankie48
frankie4831 jul. 2020 - 6:56

Lekker hé zo'n bonuscultuur!

6 Reacties
Jozias2
Jozias231 jul. 2020 - 9:10

Elbers heeft daar toch allang vanaf gezien?

frankie48
frankie4831 jul. 2020 - 10:39

Beste Jozias, Als één iemand eenmalig geen bonus ontvangt, dan kan je volgens u niet meer van bonuscultuur spreken?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof31 jul. 2020 - 10:56

@Frankie, Er staat dan ook dat er geen bonussen worden uitgekeerd, heeft u daar gemakshalve maar overeen gelezen?

Phantom3
Phantom331 jul. 2020 - 13:43

@frankie, wel het hele artikel lezen voor je reageert.

frankie48
frankie4831 jul. 2020 - 14:06

Beste Jan, Nou onder die beloftes weten die linkmichels wel uit te komen hoor, want u gelooft ook dat onze bonuswetgeving de beloning in de financiële sector heeft kunnen beteugelen!

Jim De boer
Jim De boer31 jul. 2020 - 19:50

Wat belette u om piloot te worden?