Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Martin Simek is geen bromvlieg

  •  
25-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_bcc62c4c93.jpg
In de nabijheid van de Quinsy's en de Sylvana's van deze wereld moet je voortdurend op je tenen lopen
De attitude van mensen als Quinsy Gario en Sylvana Simons roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van het feminisme, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. De Kabouters verlieten hun paddenstoel voor een wethouderszetel en de Provo’s hadden hun Witte Fietsen ingeruild voor een BMW van de zaak.
Mijn puisten en het feminisme bloeiden echter als nooit tevoren. Zo kwam het, dat er regelmatig feministen op televisie verschenen. Zij verkondigden daar hun mening. In het wild zag je ze ook wel eens, duidelijk herkenbaar aan een ziekenfondsbril , piekhaar en een zorgvuldig slordig over de schouders gedrapeerde handdoek, maar dan spraken ze niet, althans niet tegen mij.
Op televisie kwam er wel geluid uit. Zo vermoedden zij bijvoorbeeld achter elke boom een intimiteit van de ongewenste soort. Daar waren zij dus tegen. Elk weldenkend mens is daar tegen, maar de handdoeken ventileerden dat standpunt alsof ze het buskruit hadden uitgevonden.
Ik wist trouwens eigenlijk niet precies wat een ongewenste intimiteit was. Als de testosteron over de rand klotst kan elke intimiteit niet gewenst genoeg zijn, maar dat terzijde.
In de filosofie van het feminisme was de vrouw een zielig hoopje mens, dat door iedereen bepoteld werd. De vrouw was kansarm, onderdrukt, kortom, vrouw zijn was gelijk aan een kwijnend bestaan in een middeleeuwse kerker. Als ik dan, nauwelijks bekomen van die onheilspellende boodschap, om me heen keek, zag ik heel andere vrouwen. Ik zag huisartsen, advocaten, ministers, burgemeesters en docenten. Ik zag ook huisvrouwen, maar ik begreep niet wat daar mis mee was, want zo te zien hadden ze er plezier in.
Mij bekroop het donkerbruine vermoeden dat het vooral de feministen zelf waren die zuchtten onder hun vrouw-zijn, en niet zozeer de vrouwen die ze met niet aflatende ijver inpeperden dat ze onderdrukt werden. Het leek erop alsof ze liever een man waren geweest. Alsof dat zo leuk is.
Per ongeluk De gedachtewereld van Gario en Simons vertoont overeenkomsten met die feministische kruistocht. Zij bespeuren achter elke boom een racist en ze stellen de goegemeente ervan op de hoogte dat discriminatie verwerpelijk is. Gario trekt ten strijde tegen Zwarte Piet en Simons zit constant op het puntje van haar stoel om geen opmerking te missen die als racistisch zou kunnen worden uitgelegd. Soms werpt dat vruchten af, zoals onlangs, toen Martin Simek het woord zwartjes in de mond nam.
De zachtaardige goedzak Martin Simek, het toonbeeld van beschaving, kind van de communistische dictatuur die als geen ander weet hoe het is om onderdrukt te worden, zei per ongeluk ‘zwartjes’. Maar zo praat Simek, hij bedoelt daar helemaal niks mee. Er zit geen kwaad in die man. Dat begrijpt Simons ook wel, want je kunt van alles van Sylvana vinden, maar niet ze niet goed bij haar hoofd is. Toch vond ze het nodig om het buitenkansje aan te grijpen en Simek op zijn nummer te zetten.
Valt dat te begrijpen? Ja en nee. Misschien moet je je inderdaad niet bedienen van een woord als zwartjes, maar de anti-discriminatiewetgeving is niet in het leven geroepen voor mensen als Martin Simek. Ze is bedoeld als stok achter de deur voor domme mensen die niet begrijpen dat er niet zoiets bestaat als ‘rassen’, maar dat we gewoon allemaal mensen zijn, van wie de een door klimatologische omstandigheden een andere huidskleur heeft ontwikkeld dan de ander. Iedereen met meer hersens dan een bromvlieg snapt dat, maar omdat er hele volksstammen bestaan die ook van een bromvlieg niet kunnen winnen met schaken, heeft de wetgever een en ander nog maar eens op papier gezet. Meer kunnen we niet doen. 
In de nabijheid van de Quinsy’s en de Sylvana’s van deze wereld moet je voortdurend op je tenen lopen. Je moet zo op je woorden letten, dat je van de weeromstuit juist de verkeerde dingen gaat roepen. “Ja, die Holocaust, dat was een zwarte periode in de geschiedenis.” Oh, wacht, neem me niet kwalijk! Ik bedoel donkere. Nee, ook niet. Heel nare, bedoel ik. Het lijkt soms wel alsof Gario en Simons liever wit waren geweest. Alsof dat zo leuk is.  @GardSimons
cc-foto: Julien Bell

Meer over:

opinie, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

7anpau1
7anpau125 mei 2015 - 11:37

Ik zie toch wel een groot verschil tussen mevrouw Simons en de heer Gario. Ik geloof niet zo dat zij nu achter iedere boom een racist ziet. Je bent toch als vrouw ook niet meteen zo'n gefrustreerde stekelhaar/tuinbroek feminist als je vraagt waarom iemand het heeft over 'vrouwtjes' als het over vrouwen heeft. Ik heb het zelf ook altijd opmerkelijk gevonden dat zowel mannen als vrouwen een tijd lang een vrouwelijke collega steevast 'collegaatje' noemden en mannelijke collega's 'collega'. Daar mag je wel een opmerking over maken? Dat de heer Simek meteen in de verdediging schoot als een puisterige puber die betrapt wordt bij het gluren in de vrouwenkleedkamer kan mevrouw Simons niet zoveel aandoen.

Roberti
Roberti25 mei 2015 - 11:37

De egocentrische Simonsen geven blijk van een superoriteits complex waarin ze zich kennelijk bedreigd voelen door de Quinsy's en de Sylvana's.

Patrick Faas
Patrick Faas25 mei 2015 - 11:37

Als je op je tenen moet lopen om geen racistische taal uit te slaan op televisie, ga je gewoon niet op televisie.

Donutz
Donutz25 mei 2015 - 11:37

Geweldig geschreven! Zoals je inderdaad doorgeslagen feministen hebt (ook wel feminazis gehetwn) zijn er ook doorgeslagen anti racisten die achter elke boom racisme zien. Quincy gaat daar heel ver in, in mijn ogen zover dat hij ironisch genoeg zelf racistisch denkt door zo extreem in rassen en racisme hokjes te denken. Maar rassen bestaan niet en mensen beoordeel je als individu, niet aan een onbenullig kenmerk zoals het pigment niveau of dat je nu een snee of een fluit tussen je benen hebt. Sylvana lijkt me een stuk nuchterder maar ze reageerde wel als een trauma slachtoffer, zo leek het tenminste metde blik op haar gezicht. Ik voelde eigenlijk medelijden dat ze zo heftig reageerde op een wat onhandige en minder gepaste term (verkleinwoordjes kunnen heel vernederend overkomen ook al is bij lange na absoluut niet altijd zo bedoeld). Of ze denken dat het als blanken allemaal een stuk makkelijker/beter is? Dat zou net als met feminazis natuurlijk kunnen. Onzin natuurlijk want je geslacht, pigment level of wat dat ook geeft je bij lange na geen voorsprong. Wat wel helpt is geboren worden in een HiSo familie met veel geld en connecties (ons-kent-ons). Quinsie zie er er best voor aan zo extreem absurde ideeën er op na te houden, Sylvana lijkt mij een heel redelijk mens die bij DWDD pijn voldoe en dit misschien ietswat ongelukkig wou laten merken en bespreken.

Anonimus2
Anonimus225 mei 2015 - 11:37

Ik volg niet genoeg media om een goed beeld te hebben van wat Gario en Simons precies voor stijl of karakter hebben. Voor het gemak neem ik even aan dat de auteur gelijk heeft, en zij overdreven anti-racisme spreekbuizen zijn die doorschieten in hun ideaal. Als dat inderdaad het geval is en zij zijn wat extreem, dan lijkt het me normaal dat hij/zij een opmerking maakt of vraag stelt wanneer hij/zij zelf op tv onder de noemer 'zwartjes' wordt geschaard en dit niet prettig vindt. Om een signaal af te geven dat dit de spreker misschien heel normaal is, doch voor het zwartje niet leuk om te horen. Als je Geert Wilders spreekt op tv en hem als kaaskop, blondje of juist pinda, vrijheidsstrijder of 'halfbloed' benoemt, zal hij ook aangeven dit niet prettig te vinden. Een feministe verwelkom je niet met "Hallo Wijffie!" Als ik vijf keer in mijn leven naar een kerkmis ga, slaag ik er moeiteloos in die paar uurtjes geen Godverdomme te zeggen en ''Joden!!!" kun je wel bij Ajax roepen maar beter niet bij een herdenking op 4 mei. Misschien lees je mee Gard, maar waarom heb jij het gevoel dat je constant op je tenen moet lopen? Hoeveel tijd wordt jij nou gedwongen om met "de Quinsy's en Sylvana's van deze wereld" door te brengen? Waardoor vertoon jij in je normale gedrag zoveel potentieel racistische (taal)gebruiken dat het een zware aanpassing zou zijn om dit niet te doen? Of beter: Waarom ben je niet jezelf en ga je een normaal gesprek aan met iemand die een mening heeft over jouw mening / argument, zonder dat je dit ervaart als op je tenen lopen? Racisme is een heel rekbaar begrip maar de kern ervan is dat het als onprettig wordt ervaren. Er is veel van in de wereld en ik vind het fijn dat er ook een heel klein groepje mensen is dat hier openlijk tegen strijdt, ongeacht het resultaat. Je een-na-laatste alinea over wetgeving vind ik kul, het is algemeen geaccepteerd dat men met iemand kan praten over onprettig gedrag, ook als hierbij geen enkele wet is overtreden. Mensen die te veel zeiken over hun ziekte, werkloosheid, discriminatie, scheiding, kinderen of gluten zijn allemaal vervelend. Maar soms is het moeilijk in te schatten wat te veel zeiken is. Het lijkt me in ieder geval niet nodig om die mensen die veel over racisme zeiken er specifiek uit te lichten, aangezien racisme / discriminatie nog op grote schaal voorkomt. Als ik 4 verjaardagen per jaar bij schoonfamilie zou zitten waar men graag over zwartjes praat zou ik het persoonlijk niet al te gezellig vinden.

LoLiTa2
LoLiTa225 mei 2015 - 11:37

Gard Simons: "Ik ben geen seksist hoor, nee, echt niet, dat zijn mijn hormonen. En ik ben ook geen racist hoor, nee, geloof me, dat zijn mijn genen." Gard Simons: de enige, echte 'white man's burden.'

gotlib
gotlib25 mei 2015 - 11:37

Het wordt niet duidelijk waar de man nu eigenlijk helemaal naartoe wil met zijn kwaadsprekerij. Met "de Quinsy's en de Sylvana's van deze wereld" zet de schrijver al in de subtitel een lasterlijke, aanmatigende toon. Op Komrij-achtige wijze probeert hij vervolgens een pseudoprobleem aan te kaarten en dit wil (vanzelfsprekend) niet echt lukken. Vervelend stuk, inderdaad. Eens met Sjoerd Fennema.

mordicant
mordicant25 mei 2015 - 11:37

Als we nou eens afspreken dat het gebruik van het woord "zwartjes" een beetje onnozel was van Simek. De sukkel had niet echt goed door hoe verkeerd dat kon vallen. domdomdom. Als we dan ook afspreken dat Simons het recht heeft zich ge-irriteert te voelen door het gebruik van dat woord maar dat ze niet per sé dat aan had hoeven kaarten op live tv.. Dan zien ze elkaar na de uitzending en zegt Simons er wat van, Simek zegt "oh sorry ik bedoelde het niet zo vervelend" en het zou eigenlijk verder nauwelijks niemand op hebben moeten vallen. Zand erover, no harm done. Echter de hele week al wordt het halve internet er over volgeleuterd, enerzijds door de (laten we zeggen) 'PoliCor Joop' die Simek zowat als vieze racist op willen knopen en anderzijds door (laten we zeggen) 'PostOnline DomRechts' die iedereen die zich bewust is van latent racisme beschuldigen van overgevoelige lange tenen en zouden zelfs vrolijk de KKK weg bagatelliseren als ze de kans zouden krijgen. Zoals altijd ligt de waarheid in het midden. Als Simons maar vooral beide discussiërende partijen wat minder principieel dogmatisch zouden zijn en iets toleranter ten opzichte van elkaar zouden policor joopmenschen en domrechtse geenstijlmenschen niet allebei overgevoelig hoeven te zijn en had niemand een echt punt gemaakt van dit stormpje in een borrelglaasje.

panterarosso65
panterarosso6525 mei 2015 - 11:37

dus als ik het goed begrijp zijn domme mensen racisten en slimme (hoogopgeleide) worden verkeerd begrepen

JoopSchouten2014
JoopSchouten201425 mei 2015 - 11:37

Martins' vrouw zou hem vergeven. http://www.casasimek.com/nl/felderhof-123.html

Freeman2
Freeman225 mei 2015 - 11:37

Deze column zou enige rechtvaardiging kunnen krijgen indien Simek de volgende keer naast zijn beroemde "zwartjes" mogelijk ook "joodjes", "zigeuners" , "homotjes" en dergelijke in zijn volgende uitspraak zou eventueel laten afglijden. Ben ik het grotendeels eens dat Martin Simek het niet slecht bedoelt, doch glijden we meteen af naar de eindeloze discussie welke intenties men heeft. Dit kan nooit de normale beschaafde omgang dat normaliter voor de maatschappij vereist is laten vervangen. Simek deed een afglijder waar hij zelf pas achteraf ontdekte wat hij gezegd had en het is het goede recht van mensen om daar verklaring voor te vragen. Het is niet an hem of aan de auteur hier om dit onderwerp te blijven bagatelliseren die erg gevoelig bij de betrokkene mensen aankomt.

Silvio Dante
Silvio Dante25 mei 2015 - 11:37

[quote]"je voortdurend op je tenen lopen. Je moet zo op je woorden letten[/quote] Er is niks mee om op je woorden te letten, woorden kunnen verschillende ladingen hebben voor individuen. Je hoeft ook niet zo zeer op je woorden te letten. Maar wanneer je gewezen wordt op een woord of uitspraak, gaat het er om dat je er even over nadenkt. Juist omdat je het onbedoeld zegt. Maar het gaat er net zo goed om de woordkeuze en vooral toon, welke men gebruikt om je er op te wijzen. Simek gebruikt "zwartjes" zonder dit met een vergelijk te gebruiken. Hierdoor is het een verklein woord , en dus schijnbaar kleiner/minder dan.... Anders was het geweest wanneer hij had gezegd "de witjes moeten de zwartjes helpen" . Of alleen had gezegd "zwarten". Had Simek nadien gezegd, zo heb ik dat niet bedoeld, maar inderdaad misschien dat de woordkeuze dat kan tegenspreken, sorry!. Dan was het klaar. [quote] Het lijkt soms wel ... liever wit waren geweest. Alsof dat zo leuk is. [/quote] misschien niet leuker maar wel vele malen makkelijker. Niet waar?.

JensM
JensM25 mei 2015 - 11:37

Het 'voortdurend op de tenen moeten lopen' klinkt bekend en er zit zeker ook wel wat in. M.n. i.h.g.v. Quinsy Gario - al doet zelfs hij het nog wel netjes en welbespraakt en niet in een soortement van 'duckspeak' zoals de typische Engelstalige identiteitspolitieke blogger of 'activist'. Echter, in het geval van Martin Simek en Sylvana Simons is er toch wel sprake van iets anders. Martin Simek gebruikte een verouderde, en een beetje denigrerende, term en Sylvana Simons stelde hem daar een vraag over, niet met de agressiviteit en het dogmatisme kenmerkend voor identiteitspolitiek, maar gewoon verbaasd. Niet veroordelend, maar onderzoekend. Doe dat één keer en dan denkt Gard Simons blijkbaar dat je 'constant op het puntje van je stoel' zit. Overigens ook een zeer verdraaide karakterisering van het feminisme die doet vermoeden dat Gard Simons het soort persoon is die heel veel kritiek heeft op feminisme, maar er eigenlijk bar weinig vanaf weet.

1 Reactie
JannesJ2
JannesJ225 mei 2015 - 11:37

"Overigens ook een zeer verdraaide karakterisering van het feminisme die doet vermoeden dat Gard Simons het soort persoon is die heel veel kritiek heeft op feminisme, maar er eigenlijk bar weinig vanaf weet." Gevalletje: https://en.wikipedia.org/wiki/Mansplaining Verder is het sowieso een waardeloos stuk, geschreven door een zoveelste ignoramus die aan meerdere feiten voorbij gaat. Dat begint al bij de nogal denigrerende aanhef over kabouters en provo's. Een herinnering nota bene vanuit zijn pubertijd. Zou er om kunnen lachen, ware het niet zo triest. ---"Simons zit constant op het puntje van haar stoel om geen opmerking te missen die als racistisch zou kunnen worden uitgelegd. Soms werpt dat vruchten af, zoals onlangs, toen Martin Simek het woord zwartjes in de mond nam." Welgeteld één oprechte vraag, maar volgens Gard Simons zit Sylvana S. *constant* op het puntje van haar stoel. Dan heb je niet alleen een plaat voor je bekrompen harses, maar zit jezelf op het puntje van je stoel zoekende naar een zoveelste bevestiging van je onderbuik. Dit soort schrijfsels zal het vast leuk doen op de 'domrechtse sites', zoals geenstijl, TPO, DDS. Daar slikken ze dat geneuzel als ware het zoete koek.

BasVV
BasVV25 mei 2015 - 11:37

Ach Gard. Het verschil is dat Martin daadwerkelijk hulp geeft aan die "zwartjes". En Sylvana alleen maar aan tafel van Matthijs zit.

3 Reacties
GSimons
GSimons25 mei 2015 - 11:37

;-)

kapitanlaipose
kapitanlaipose25 mei 2015 - 11:37

En dat geeft Simek het morele recht om het over "zwartjes" te hebben. Simek durfde zelfs het "my best friend is black" argument te gebruiken. Dan ben je echt de weg kwijt en krijg ik het vermoeden dat zijn moreel kompas net zo verstoord is als het racistische gedeelte van de PVV.

MOJOMAN
MOJOMAN25 mei 2015 - 11:37

Wat weet je dan van het leven van Sylvana ? Net zoveel als ik : Niets ? Hoe kun je dan zo'n uitspraak doen ?

neutralist
neutralist25 mei 2015 - 11:37

Goed punt, tekst naar mijn hart. We worden soms gegijzeld door die hard core racismezoekers op laag water.

2 Reacties
BasVV
BasVV25 mei 2015 - 11:37

Maar.Wie heeft Sylvana zo mooi gekleed. Haar Makupe gedaan. Goed gedaan. Ze ziet er heel mooi uit. Maar waarom kan ze daar veilig zitten. Ze zit onder water. Heeft een allochtoon daar al eens antwoord op gegeven.

Nuanimo
Nuanimo25 mei 2015 - 11:37

Misschien láát u zich gijzelen? U bent toch niet ook zo'n elastiekje dat al naar gelang "men" wil een vormt aanneemt en zelfs kan knappen?

kapitanlaipose
kapitanlaipose25 mei 2015 - 11:37

Sylvana stelt gewoon een vraag naar het gebruik van het woord "zwartjes". Maar blijkbaar mag je als zwarte vrouw geen vraag stellen naar het woordgebruik van een blanke man. Want dan loopt deze witte man al op zijn teentjes. Als mijn conversatiepartner een vraagtekens stelt bij mijn woordgebruik dan kan ik simpel mijn verontschuldigingen voor gebruiken en verder geen heisa van maken. Einde van het stuk is ontzettend flauw door gebruik van het woord "zwarte periode". Alsof er bezwaren zijn tegen het gebruik van het woord zwarte periode. Verder begrijp ik dat hij als witte man denkt dat gekleurde mensen als Gario en Simons stiekem blank willen zijn. Als je jezelf zo op een voetstuk plaats ga je dat namelijk als snel denken.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 mei 2015 - 11:37

[Sylvana stelt gewoon een vraag naar het gebruik van het woord "zwartjes". Maar blijkbaar mag je als zwarte vrouw geen vraag stellen naar het woordgebruik van een blanke man. ] Asl dat zo zou zijn geweest dan had ze venijnig retorisch gevraagd "Vind je het nu echt nodig het denigrerende woord zwartjes te gebruiken?", om vervolgens, geen ruimte latend voor een reactie, in te gaan op de inhoud die overigens prima was.

schleborsjki
schleborsjki25 mei 2015 - 11:37

Men zegt niet per ongeluk 'zwartjes'. Zeker niet als zogenaamd toonbeeld van beschaving. Verder zie ik weer veel ontkenning en gebrek aan inlevingsvermogen van een verzuurde bleekscheet.

1 Reactie
BasVV
BasVV25 mei 2015 - 11:37

Relativeer nou eens. Ik werd in een bepaalde situatie manneke genoemd. En mijn partner wijfie. Dat vonden we natuurlijk niet leuk. Tot iemand ons uitlegde dat dat de sublieme manier was om mensen te accepteren. We hebben nog een rondje besteld en allemaal vrienden.

Feu3rbach
Feu3rbach25 mei 2015 - 11:37

''Mij bekroop het donkerbruine vermoeden dat het vooral de feministen zelf waren die zuchtten onder hun vrouw-zijn, en niet zozeer de vrouwen die ze met niet aflatende ijver inpeperden dat ze onderdrukt werden.'' Dit somt elk debat met een minderheid die iets ''wilt'' op. En in het begin van een betreffende sociale revolutie zal het altijd nodig zijn hard stelling te nemen als ''willende'' groepering om zo de trage dynamiek van sociale veranderingen te doorbreken. Echter, de idealisten aan deze en gene zijde zullen zoals de Faustiaanse traditie (a la Oswald Spengler) betaamt nooit rust vinden zolang niet al hun idealen verwezenlijkt zijn, dit zou namelijk een realistische, nuchtere visie op de wereld vereisen, ofschoon een ''realistische'' visie ongerijmd is met de aard van de revolutionair, daar ''realistisch'' een realiteit veronderstelt, terwijl het juist zaak is deze te veranderen. En zelfs al zouden alle eisen worden ingewilligd, dan zullen de revolutionairen geen rust vinden, want zij zijn de revolutie geworden en verslaafd geraakt aan het belonende karakter van de Verandering. En neem nou het geforceerde karakter van menig sociale verandering (mits niet gesteund door een grote meerderheid van de bevolking). Deze zorgt er altijd voor dat het lijdend voorwerp van de verandering een negatieve connotatie achter zijn of haar naam krijgt. Om een lang verhaal kort te maken, geloof in jezelf en niet in primordiale sociale conventies, al dan niet met je geboorte meegegeven. En glimlach enige ervaren sociale dispariteit weg opdat je weet dat door dit eeuwige (vredige) proces van internalisaties en wederkerige bewustwording de natuurlijke dynamiek van sociale verandering z'n werk doet en er een punt komt waarop datgene bereikt is wat mogelijkerwijs a priori al als wenselijk werd geacht.

1 Reactie
JanB2
JanB225 mei 2015 - 11:37

"ofschoon een ''realistische'' visie ongerijmd is met de aard van de revolutionair, daar ''realistisch'' een realiteit veronderstelt, terwijl het juist zaak is deze te veranderen. Een kronkel die geen hout snijdt. Een omwenteling gaat immers om het vervangen van de ene realiteit door een andere, niet om het om zeep helpen van de realiteit. Dat laatste is namelijk onmogelijk en hooguit alleen maar te benaderen door iemand met zijn vinger aan de knop.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mei 2015 - 11:37

Geweldig stuk! En 100% waar ook! Hulde!

1 Reactie
MOJOMAN
MOJOMAN25 mei 2015 - 11:37

Ik snap nu waarom je jezelf sillie noemt. Die noem doe je beslist eer aan. Wat is er zo geweldig aan het in de grond trappen van feministen en mensen die racisme durven aan te kaarten ?

Robles
Robles25 mei 2015 - 11:37

Vervelend stuk weer waarbij opnieuw Simons de schuld krijgt terwijl ze een doodnormale vraag stelt waarbij ze Simek verder nergens van beschuldigd. Ze wordt nu zelfs in een uitermate vals stuk van Arthur van Amerongen op TPO voor gold digger uitgemaakt. T'is wel duidelijk hoe veel blanke mannen zich blijkbaar bedreigt voelen door een sterke zwarte vrouw. Dus er is nog veel op te lossen lijkt me.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose25 mei 2015 - 11:37

+1

Blazin
Blazin25 mei 2015 - 11:37

Dit artikel past goed in de recente trend om mensen die discriminatie aankaarten als daders neer te zetten: Zonder hen zou er geen discriminatie bestaan, ze roepen het over zichzelf af en vallen daarmee de arme goedbedoelende blanke man aan, die vervolgens heel zielig op zijn woorden moet gaan letten. Arme blanke man. Dit artikel lijkt me geschreven door iemand die weinig inlevingsvermogen heeft in de belevingswereld van mensen met een andere achtergrond. Want ja: Rassen bestaan niet in de reële zin, en als blanke man merk je er weinig van, dus zoeken degenen die dit wel doen het zelf op, of het zijn idioten die dit niet snappen. Meneer Simons, ras bestaat wel degelijk, niet als feitelijk gegeven maar wel als zeer invloedrijk sociaal construct dat een zeer beladen historische betekenis heeft. Hoewel u zich dat waarschijnlijk niet goed kan voorstellen -en gelooft dat iedereen in Nederland gelijke kansen heeft en als gelijkwaardig wordt beschouwd behalve door enkele idioten- heeft het sociale construct ras en de daarmee samenhangende (vaak onderbewuste) discriminatie wel degelijk grote invloed op het leven van veel Nederlanders. U vertegenwoordigd een elitair standpunt dat min of meer neerkomt op: Ik zie het niet dus het bestaat niet. Racisme bestaat wel degelijk in Nederland, en neemt toe. Dit komt niet door mensen als Sylvana of Quinsy. Hoewel ik vooral Quinsy Garia vind uitschieten in zijn poging hier iets aan te doen zijn zij bezig met een belangrijke strijd en door hen als daders neer te zetten die de blanke man onderdrukken (want ojee hij moet nu op zijn woorden letten) werkt u ze tegen in deze strijd waarmee u Nederland absoluut geen goed doet!

2 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose25 mei 2015 - 11:37

+1 (eigenlijk +2)

GSimons
GSimons25 mei 2015 - 11:37

Beste Lucas, Bij mijn weten bestaan er geen 'rassen' in de menselijke soort. Ik heb eens begrepen dat de verschillen in uiterlijke verschijningsvorm niet aan de criteria voldoen die het zouden rechtvaardigen om in strikt wetenschappelijke zin te kunnen spreken van verschillende rassen. Maar ik ben geen deskundige op dit gebied, dus ik heb het me ook maar laten vertellen.

Armagaddon
Armagaddon25 mei 2015 - 11:37

>>> Mij bekruipt het onzalige gevoel dat de Gard(st) Simons een ziek makende uiting geeft aan een pathologisch zelfbeklag en vooral minderwaardigheid gevoel en gebrek aan evenwichtige levenswijzeanalyse..!!! >>> Psstt.....De kern van het de genetische handicap van het ultra rechtse denken....een waarlijke handicap tot een evenwichtige volwassenheid....het typische geleuter van een vervelende verwende kleuter... >>> Het geen hij gelukkig op een zeer overdreven stuitende huilerige en lachwekkende wijze een schijn inhoud heeft kunnen geven.. >> Het grote voordeel voor hem is, dat hij nu de opkomende onderbuikse diarree kwijt is.....het gaat u hopelijk verder goed....sarcastic pityful smile...

1 Reactie
Grozny
Grozny25 mei 2015 - 11:37

Degene die hier toch echt ultra rechts denkt ben jij met je praatjes over genetische inferieure mensen.

MilesD3
MilesD325 mei 2015 - 11:37

"Als de testosteron over de rand klotst kan elke intimiteit niet gewenst genoeg zijn, maar dat terzijde." - Ik vind dit echt ongelofelijk. Hoe HAAL je het in je hoofd dit te zeggen, als het onderwerp feminisme is, de strijd tegen systemische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Denkt dit jongetje nou echt dat ongevraagd betasten gewenst is? Aanranding? Een verkrachting?

1 Reactie
Haastig
Haastig25 mei 2015 - 11:37

Tja, hij zal wel balen dat vrouwen het recht hebben "nee" te zeggen tegen zijn hijgerige testosteron-gehalte. Helaas is het nog steeds zo dat er meisjes en vrouwen verkracht worden: door (stief)vaders, testeron-puisterige broers, neefjes, ooms, vrienden van de familie, priesters, onbekende kerels, vriendjes. In mijn eigen omgeving ken ik een aantal vrouwen dat is verkracht, door vader, kennis en onbekenden; een meisje van mijn lagere school heeft het niet na kunnen vertellen, haar dader heeft haar ook gemartelt, vermoord en geprobeerd te verbranden. Ja, die zeikerige feminazi's die testosteron-gedreven viezertjes proberen te belemmeren zijn zeker het probleem....

MrOoijer
MrOoijer25 mei 2015 - 11:37

Sinds wanneer is "zwartjes" een fatsoenlijke uitdrukking?

4 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra25 mei 2015 - 11:37

Hangt ervan af hoe je die uitdrukking gebruikt Jan. Je hebt hem daarnet zelf gebruik bijvoorbeeld. Niets mis mee, net zo min als er iets mis was met de manier waarop Simek hem gebruikte. Je moet natuurlijk wel beschikken over enige verbeeldingskracht om dat te kunnen begrijpen en gezien alle ophef is de gemiddelde tv-kijker daarvoor te stompzinnig.

MOJOMAN
MOJOMAN25 mei 2015 - 11:37

Nou Jan, Stop eens met drammen. Je ziet achter elke boom een racist.

deltanine
deltanine25 mei 2015 - 11:37

In mijn boek is dat een zeer denigrerende term. Ik heb het Sylvana en Simek gesprek niet gezien. Maar ik kan me geen context voorstellen waar in dat woord ok is.

Nuanimo
Nuanimo25 mei 2015 - 11:37

Nou, als er met dat woord iets "fatsoenlijks" bedoeld zou worden?

MOJOMAN
MOJOMAN25 mei 2015 - 11:37

Reed vorige week honderd waar je zestig mag. Belachelijk dat ik een boete kreeg voor die overtreding. Wat een drammers zeg, die agenten van tegenwoordig. Eentje zei zelfs nog dat als ik dat weer zou doen, ik nog een grotere boete zou krijgen. Maar zeg nou toch zelf. Ik ben geen wetsovertreder, want daar ben ik veel te aardig voor. Ik heb gewoon per ongeluk het gaspedaal zo diep ingetrapt. Eigenlijk hoorde ik die boete dus niet te krijgen. Omdat ik zo aardig ben, snap je.

2 Reacties
ton14024
ton1402425 mei 2015 - 11:37

Dat heb ik ook wel eens, te diep trappen, waarvoor hierbij mijn excuus.

ZafferY
ZafferY25 mei 2015 - 11:37

Omdat jij aardig bent hoeft de boete niet te worden kwijt gescholden. Maar wanneer je te hard rijdt omdat je iemand naar het ziekenhuis brengt dan krijg geen boete en rijdt de agent in kwestie voor je uit. Het gaat om context en dat willen enkelen hier maar niet begrijpen. Simek gebruikte het woord om zichzelf weg te zetten, niet de bootvluchtelingen. Toen hij zijn verhaal vervolgde herhaalde hij het woord expliciet. Simons was duidelijk niet gedesinteresseerd in zijn verhaal want haar racisme detector was met andere dingen bezig. Deze groep 'antiracisten' zijn 1 op 1 de Amerikaanse black awareness op de Nederlandse maatschappij aan het toepassen. En weet je wat, dat past niet. Het is te militant, te agressief en heeft enkel en alleen polarisatie en wij/zij denken tot gevolg, en wakkert het i.e alleen maar racisme aan.

JonasTH
JonasTH25 mei 2015 - 11:37

Welk een ronduit pijnlijke kolder. Quinsy Gario en Sylvana Simons de schuld geven, omdat ze zaken aankaarten, die ongemakkelijk zijn, terwijl we bepaalde zaken in een beschaafd land best kunnen vermijden. Er hoeft geen halszaak van gemaakt te worden, maar toch. Mij valt het tegen, dat Sylvana Simons Simek tot orde riep, terwijl de toch immer politiek-correcte Matthijs van Nieuwkerk er gewoon als presentator iets van had moeten zeggen. Dan was ons al deze ellende bespaard gebleven, het gaat dan immers om beschaafde omgangsvormen, niet om racisme per se.

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum25 mei 2015 - 11:37

In eerste instantie, gun ik Mathijs van Nieuwkerk zijn grote succes wat betreft DWDD (vooral die kijkcijfers, die blijkbaar echt door het dak gaan, sinds de verhuizing van NPO3 naar NPO1, om 19.00 uur, net voor het 8 uur Journaal). Misschien na zoveel jaren, presenteert hij zijn dagelijks programma soms op een autopiloot mode, wie weet!. Daarom kijk ik DWDD tegenwoordig ook bijna niet meer. Dat gezegd, DWDD als een Vara programma, heeft wat mij betreft nog heel veel betekenis voor links, ruimdenkend en progressief Nederland, samen met Pauw en Zembla.

LoLiTa2
LoLiTa225 mei 2015 - 11:37

Larmoyant huilverhaal. Slap aftreksel ook. Goddank heeft het feminisme gezegevierd.

2 Reacties
TruusBeek
TruusBeek25 mei 2015 - 11:37

Kijk om je heen we hollen daarin achteruit.

Donutz
Donutz25 mei 2015 - 11:37

Ik denk toch dat je het verschil moet doorprikken tussen de normale feminist (hulde) en de doorgeslagen feminist met penisnijd (de man is schuldig aan alles), even als de gewone anti-racist en de doorgeslagen figuur die meent dat blanken per definitie fout zitten en beter af zijn. Doorgeslagen activisme/protest is foute boel. Malala is een goed mens, Sylvana lijkt mij ook vrij normaal maar Quinsy bijvoorbeeld weer niet. Dat zijn de doorgeslagen figuren waar de auteur het over heeft. Zo lees ik dit stuk tenminste.

Haastig
Haastig25 mei 2015 - 11:37

Tja, zonder de feministen door de jaren heen, had mijn leven er anders uitgezien. Zonder feministen geen ruimte aan de universiteit (1871), geen stemrecht (1917/1919), gedwongen ontslag bij in huwelijk treden, handelingsonbekwaamheid bij in huwelijk treden (tot 1956), geen toegang tot de pil, geen recht op abortus, geen recht "nee" te zeggen binnen het huwelijk (verkrachting binnen huwelijk pas in 1991!!! strafrechtelijk verboden), geen crèches, het vrouwen-inkomen niet meegeteld bij bepalen van de hypotheek. Ongelijke betaling voor hetzelfde werk. Ik ben de feministen veel verschuldigd. En nog steeds is er veel werk te verzetten op het gebied van emancipatie. Zolang er "goedzakken" als Simek het nog hebben over "zwartjes" is er ook op dat gebied veel werk te verzetten. Ik ben echt totaal verbaasd over de ophef over Simons. Ze reageerde uitermate netjes en ingetogen op de verwijzing "zwartjes", wat echt al niet meer acceptabel woordgebruik is sinds 1940. Hooguit wat later nog in Z-Afrika, maar het lijkt me niet dat we ons willen spiegelen aan apartheids Z-Afrika. Misschien kan iemand me uitleggen hoe Simons wel had moeten reageren in dit geval, want ik zou geen andere, even nette manier kunnen bedenken.

1 Reactie
mordicant
mordicant25 mei 2015 - 11:37

"Misschien kan iemand me uitleggen hoe Simons wel had moeten reageren in dit geval, want ik zou geen andere, even nette manier kunnen bedenken." Ik kan je zelfs een nog veel nettere manier uitleggen... Simons had kunnen weten/wist donders goed, dat Simek dit op geen enkele wijze verkeerd/racistisch/denigrerend bedoelde, of ze had daar in ieder geval van uit kúnnen gaan, gezien het feit dat Simek geen Native Dutch spreker is én niet bekend staat als racist. De argwanende en vileine manier om hier op te reageren is live op TV Simek te kakken te zetten, hoe vriendelijk ook geformuleerd, dan ga je er vanzelfsprekend vanuit dat Simek een racist is. De vriendelijke, conflictmijdende manier zou zijn geweest om buiten de uitzending Simek hier op aan te spreken en uit te leggen dat "Zwartjes" in normaal Nederlands taal gebruik als denigrerend opgevat kán worden. kijk zo moeilijk is het niet om niet met een polariserende oplossing te komen.

longlivemokum
longlivemokum25 mei 2015 - 11:37

Goedeavond. Mijn petje af juist aan Quincy Gario en Slyvana Simons: chapeau!. Ze zijn beide juist ontzettend moedige Nederlanders in hart en nieren. Is dat verkeerd, met name om als gelijk als mens te willen behandeld worden, door alle andere Nederlanders, vooral als iemand gewoon in Nederland geboren en getogen bent?. Wonen wij alle 17 miljoen Nederlanders niet allemaal in een zogenaamd beschaafd, hoogontwikkeld en welvarend land??. Een heel fijne 2e Pinksterdagavond aan jullie allemaal!!!

1 Reactie
ZafferY
ZafferY25 mei 2015 - 11:37

Nee hoor, in mijn optiek willen beide personen juist heel bijzonder gevonden worden en er moet heel voorzichtig met taal worden omgesprongen als zij in de buurt zijn. Dan ben je dus in effect geen 'gewoon mens' meer maar een die zichzelf boven/onder of naast de maatschappij plaatst ipv er midden in.

johanversomeren
johanversomeren25 mei 2015 - 11:37

figuren als quinsio en sylvana zien inderdaad overal racisme in. Ze hebben wat mij betreft last van het calimero-syndroom. En waarom de mening van deze omhoog gevallen tmf-presentatrice belangrijk is voor de gemiddelde Nederlander is me ook een raadsel. Sylvana het geweten van Nederland. ...... Joop.nl lijkt onderhand ook alleen maar nog over racisme te gaan. Ik word een beetje moe van al die racisme-onderwerpen in NL. De gemiddelde blanke Nederlander mag voor van alles worden uitgemaakt (niemand die er een probleem van maakt als hij/zij voor witte/blanke/bleekscheet/kaaskop wordt uitgemaakt maar leiden is in last als er termen als zwarten/zwartjes/neger wordt gebruikt. Ik heb begrepen dat Sylvana bezig is met geld bij elkaar te harken voor een programma over racisme. Waarschijnlijk dan tezamen met haar vriendje "Quinsio. Ik voorspel nu al dat als het programma op tv komt het een enorme flop wordt De gemiddelde Nederlander is het zat om voor bijna alles beschuldigd te worden van racisme door de quinsio's, sylvana's, wat blanke/niet-blanke beroepsbetogers met een uitkering, en een klein kliekje zich superieur voelende moraalridders uit de linkse hoek

2 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus25 mei 2015 - 11:37

"figuren als quinsio en sylvana zien inderdaad overal racisme in." het vergt inderdaad een ruime fantasie om racisme te zien in het woord 'zwartjes'. "Ze hebben wat mij betreft last van het calimero-syndroom." calimero wordt zo moe van sylvana, en dat is niet eerlijk. "En waarom de mening van deze omhoog gevallen tmf-presentatrice belangrijk is voor de gemiddelde Nederlander is me ook een raadsel. " vrijheid van meningsuiting slechts door hen die toestemming hebben. "Joop.nl lijkt onderhand ook alleen maar nog over racisme te gaan." en over overdrijven. "Ik word een beetje moe van al die racisme-onderwerpen in NL." dat jij moe wordt, moet koste wat kost voorkomen worden, calimero. " De gemiddelde blanke Nederlander mag voor van alles worden uitgemaakt (niemand die er een probleem van maakt als hij/zij voor witte/blanke/bleekscheet/kaaskop wordt uitgemaakt" gebeurt inderdaad zo regelmatig op tv. "maar leiden is in last als er termen als zwarten/zwartjes/neger wordt gebruikt." je moest het tegenovergestelde wel fantaseren om de 'maar' te kunnen zetten. "Ik heb begrepen dat Sylvana bezig is met geld bij elkaar te harken voor een programma over racisme. Waarschijnlijk dan tezamen met haar vriendje "Quinsio. Ik voorspel nu al dat als het programma op tv komt het een enorme flop wordt" fantaseren en voorspellen vormen de basis voor je strakke argumentatie. "De gemiddelde Nederlander is het zat om voor bijna alles beschuldigd te worden van racisme door de quinsio's, sylvana's, wat blanke/niet-blanke beroepsbetogers met een uitkering, en een klein kliekje zich superieur voelende moraalridders uit de linkse hoek" dit ging toch over martin simek en niet de gemiddelde nederlander? op welke wijze ben jij precies martin simek? omdat je ook regelmatig het woord zwartjes gebruikt als je mensen bedoelt? je behandelt mensen met respect. het woord zwartjes gebruik je dus niet als je mensen bedoelt. als je hier woont, accepteer dan westerse normen en waarden.

Nuanimo
Nuanimo25 mei 2015 - 11:37

Geeft u daar nu eens wat concrete voorbeelden van? "De gemiddelde blanke Nederlander mag voor van alles worden uitgemaakt" Maar veel interessanter: U beweert dat de gemiddelde blanke er geen probleem van maakt. Waarom maakt u er, als gemiddelde blanke, dan een probleem van? Of u wordt uitgescholden en vindt dat vervelend en bent dus geen haar beter dan "die anderen", of u wordt uitgescholden en u staat daar, als gemiddelde blanke, ver en ver boven? Wat zal het nu zijn?

Sol Invictus
Sol Invictus25 mei 2015 - 11:37

"maar de anti-discriminatiewetgeving is niet in het leven geroepen voor mensen als Martin Simek. Ze is bedoeld als stok achter de deur voor domme mensen" precies, want het is veel gevaarlijker dat domme Rik het woord 'zwartjes' gebruikt tegen vriend Bert, dan dat een 'gekende beschaafde' man het woord normaliseert in massamedia. Simons stak daar een stokje voor. Ik ken haar niet, maar zag het fragment, en ze bewees daar de beschaving een dienst. "Je moet zo op je woorden letten, dat je van de weeromstuit juist de verkeerde dingen gaat roepen." het kost Gard moeite om het woord 'zwartjes' te vermijden als hij mensen bedoelt? "Ja, die Holocaust, dat was een zwarte periode in de geschiedenis." Oh, wacht, neem me niet kwalijk! Ik bedoel donkere. Nee, ook niet. Heel nare, bedoel ik." natuurlijk. de holocaust een zwarte bladzijde noemen is volstrekt vergelijkbaar met het duiden van mensen als 'zwartjes'. feminisme, communisme, de holocaust en sinterklaas worden erbij gehaald om onderbuiken te voeden. logica is niet meer nodig, noch westerse normen en waarden. weerzinwekkend pamflet.

1 Reactie
LoLiTa2
LoLiTa225 mei 2015 - 11:37

Puik!

LoLiTa2
LoLiTa225 mei 2015 - 11:37

Grienend staan ze bijeen, de heren der schepping. Klagend, jammerend: de antidiscriminatiewet is niet voor ons bedoeld, wij bepalen zelf wel wat goed is en wat slecht! Kronen op de creatie Gods, bromvliegen op een mestvaalt. Om anno nu in een 'oorspronkelijk' stuk te komen aanzetten met een observatietje over de manwijfen met piekhaar van het radicale feminisme van toen.... kom, opa, toe, vertel ons nog eens over die knotsgekke Jesus. Simek - een leuke man, meestal - reageerde verbeten en op zijn pikje getrapt: 'Zwartjes? Hoe moet ik ze anders noemen? Laat me mijn verhaal afmaken. Bewaar dat maar voor later bij Zwarte Piet!' Alle commotie had voorkomen kunnen worden - sterker nog: Simek was de held van de dag geweest, en driemaal op de schouders door de studio gedragen - als hij had gezegd: 'Ja, stom, onhandig woord misschien, ik bedoelde het liefkozend, absoluut niet kwetsend.' Maar Simek waande zich onfeilbaar.

2 Reacties
LoLiTa2
LoLiTa225 mei 2015 - 11:37

manwijven...

mayhem
mayhem25 mei 2015 - 11:37

Precies. Dat was een veel betere reactie geweest. Als je echt het toonbeeld van beschaving bent gebruik je zulke termen niet. Het zou toch wat zijn als hij alle vrouwen gemoedelijk met 'kutje' aan zou spreken. Sylvana insinueerde ook niet dat hij discrimineerde of racistisch was, alleen dat gebruik van de term 'zwartjes' zeer ongelukkig is. Juist omdat Simek een groot hart heeft voor bootvluchtelingen zou hij beter passende termen kunnen gebruiken om zijn compassie kracht bij te zetten. Ze 'zwartjes' noemen doet aan zijn mooie verhaal af.

seniorg
seniorg25 mei 2015 - 11:37

Dat is een interessante container vooroordelen en clichés die u daar omkiepert, mijnheer Simons: " duidelijk herkenbaar aan een ziekenfondsbril , piekhaar en een zorgvuldig slordig over de schouders gedrapeerde handdoek". Tja, ik ben van 1951 dus ik zal wel wat hebben gemist. Plucheplakkende kabouters? Zal wel, maar niet onder mijn paddenstoel. Wel werd het in die tijd steeds drukker door al die provo's in hun dikke BMW's. Fijn dat u emplooi heeft weten te vinden in het columnisme en de filmmakerij, dan hoeft u tenminste niet door het leven als geborneerde rechtse praatjesmaker. Want daar lijkt met permissie uw verhaaltje wel een beetje op. Wat zeuren ze toch, die zwartjes, het zijn net die lelijke manwijven uit de jaren '70 die een probleem maakten omdat ze zelf maatschappelijk niet goed mee konden komen. Zoets bedoelt u toch?

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas25 mei 2015 - 11:37

“Wat zeuren ze toch, die zwartjes, het zijn net die lelijke manwijven uit de jaren '70” Zo lees ik het verhaal van Gard Simons ook. Een onaangenaam kijkje in zijn vunzige geest.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 mei 2015 - 11:37

Ja we leven weer in een hypergevoelige tijd. Rake typering van de jaren tachtig. Die agressieve polarisatie is de laatste jaren weer volledig terug en niet alleen als het over racisme gaat. Klimaatverandering, bootvluchtelingen, Europa, integratie, islam etc. De hedendaagse varianten van het feministische lawaai in de jaren tachtig samen met links krakersgeweld, atoomenergie, SS-20 raketten etc. Toen zag men overal facisme in. Als er ergens iets ' bruins' leek te zijn had men het al snel over marcherende laarzen of geheven armen. Klein Orkest heeft daar nog een serieus lied over geschreven dat bij mij toen al overkwam als een geslaagde parodie met zinsneden als:' Geef hen de macht, marcheren maar, de laarzen staan al klaar'. Die racistische gevoeligheid is niet helemaal onterecht natuurlijk. We leven in een steeds diversere wereld met dito gevoeligheden. Maar de remedie zou juist een grotere ontspanning en relativering moeten zijn. Nuanceren en het hoofd koel houden is helaas niet heel erg populair onder de Gario's van deze wereld.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo25 mei 2015 - 11:37

Als u moest kiezen tussen de Gario's en de Wildersen, dan wist u het wel, wie het meest nuanceert en relativeert?

rbakels
rbakels25 mei 2015 - 11:37

Doet me denken aan het verhaal dat rondvliegende deeltjes in CERN in Genève wel de energie bereiken van een bromvlieg. Dat is gezegd ter geruststelling: die deeltjes wegen bijna niets, maar worden versne tot bijna de lichtsnelheid, en dan is de kinetische energie 1/2 m v kwadraat plotseling toch niet meer helemaal verwaarloosbaar. Maar zoveel als de energie van een bromvlieg.

1 Reactie
LoLiTa2
LoLiTa225 mei 2015 - 11:37

Het is te hopen dat er iemand in zijn omgeving is die een beetje over Gard waakt en hem behoedt voor verdere knulligheden. Verstop die fles, vlug, verberg die coke. Dit is te erg. We staan temidden van stuk gesprongen tandglazuur en plukken haar, met natte broek en hand in hand met Cthulhu te schuddebuiken van het grimlachen. De grap over de zwarte bladzijde van de holocaust genereert meer plaatsvervangende schaamte dan Geert die het koningslied zingt. O, o, o.

MQuaedflieg
MQuaedflieg25 mei 2015 - 11:37

Beste Gard, Een prachtige, bijzonder amusante column, met complimenten voor je schrijfkunst. Als je in Nederland je kop boven het maaiveld durft uit te steken? 'Opa', 'vunzige geest', 'geborneerde rechtse praatjesmaker', dat mag allemaal zomaar gevomeerd worden over het bedenkhoofd van de schrijver van dit 'weerzinwekkende pamflet'. Het is het doel van een goede columnist om 'iets' los te maken, zijn lezers aan het denken, aan het reflecteren te zetten. Daarin ben je optimaal geslaagd. Laat al die stompzinnige verwensingen die er over je heen gebraakt worden maar van je afglijden. Je bewijst al jaren een van de beste columnisten van Nederland te zijn, alleen bleef je publiek beperkt tot de abonnees van de Limburgse kranten. Het doet me deugd dat je de laatste tijd een breder publiek hebt weten te bereiken. Ga vooral door en trek je niks aan van de verongelijkte schreeuwers op de apenrots.

1 Reactie
LoLiTa2
LoLiTa225 mei 2015 - 11:37

Goed dat je dit zegt. Gart Simons heeft, inderdaad, een paar aardige stukken op zijn naam staan. (Niks briljants, niets dat we niet al eens eerder hadden gelezen, maar wel stukken met degelijk vormgegeven en knap verwoordde en vakkundig uiteengezette heldere ideeën). Maar dit 'leutige' stukje hoort daar niet bij. Gard is een volwassen vent en moet kunnen billijken dat wie faalt bij het neersabelen zelf gehakt wordt.

Steven3
Steven325 mei 2015 - 11:37

We zijn het erover eens dat het een tragedie is wanneer mensen verdrinken. Martin Simek noemt de slachtoffers arme zwartjes die aanspoelen aan de kunst van Italie. Ik word er kotsmisselijk van! Maar waarom? Martin Simek is toch een goedzak, geen racist. Velen op dit forum vinden het geen probleem om het woord ‘zwartjes’ te gebruiken als ze ‘afrikanen’ bedoelen. Ik probeer te begrijpen waarom dat er bij mij niet in kan. En dus test ik mezelf. Wat als het omgekeerde zou plaats vinden. Ik moet denken aan een andere tragedie die niet zo lang geleden plaats vond. Het neerstorten van vlucht MH17 in Oekraine met aan boort 298 mensen die allen de dood vonden. Ik vraag me af hoe ik het zou vinden als in DWDD de slachtoffers zouden worden aangeduid als witjes die uit de lucht vallen. Ik voel me ongemakkelijk bij de gedachte en ik kan me zo iets gewoon weg niet voorstellen. Ik ga op het internet op zoek naar uitspraken van die strekking. Maar ik vind niets. Niemand heeft ooit het woord witjes gebruikt als ze de slachtoffers van MH17 bedoelen. Toegegeven aan boord van MH17 zaten ook gekleurde mensen. Maar die werden ook niet zwartjes genoemd. Volgens velen op dit forum moet dat toch gewoon kunnen. Als het inderdaad zo normaal is, dan zou er toch tenminste iemand moeten zijn geweest die de slachtoffers van MH17 witjes of zwartjes zou noemen. Niets daarvan. Waarom niet? Vraag ik me af. Zou het te maken kunnen hebben dat bij de ramp met MH17 overwegend westerse mensen zijn omgekomen en in de middellandse zee overwegend afrikanen zijn omkomen? Nee toch, want als dat het criterium is dan zouden we racistisch zijn. En dat zijn we niet, daar zijn we het over eens. Dus er moet een andere reden zijn waarom de slachtoffers van MH17 nooit witjes en zwartjes zijn genoemd. Ik zoek op het internet nog eens naar de beelden van de wrakstukken van MH17, de aankomst van de vliegtuigen en de indrukwekkende ceremonie. Ik zie al die kisten en de oneindige stoet zwarte auto’s. Ik kijk naar al die mensen langs de weg die elkaar troosten. Ik luister nog eens naar de indrukwekkende speech van Frans Timmermans. Ik kijk nog eens naar de herdenkingsdienst, elke naam die is genoemd, elk kaarsje dat werd gebrand. Na het zien van al die beelden krijg ik net als toen een brok in mijn keel. Ik dwing mezelf om de zin ‘witjes die uit de lucht vallen’ hardop uit te spreken. Ik word er kots misselijk van!

1 Reactie
Indisch4ever
Indisch4ever25 mei 2015 - 11:37

Over de MH 17 gesproken ! http://indisch4ever.nu/2014/07/26/i-m-christiene-sadeleer-en-de-kinderen/ Van Indische komaf : Oma Christiene de Sadeleer, haar dochter, haar schoonzoon en de kleinkinderen. Niemand noemt Oma en haar nazaten bruintjes of indootjes. Omdat er een negatieve emotie aan deze woorden zit. Triest dat zovele mensen in deze Simek-Sylvanadiskussie persé niet willen weten wat er mis is met dat woord. Het is een soort verdringingsreactie van " nee hoor... er is geen discriminatie in Nederland.. niks aan de hand"

Emery
Emery25 mei 2015 - 11:37

De term zwartjes komt niet per ongeluk uit Simeks mond. Geen zwarten, maar zwartjes. De man zal het allemaal goed bedoelen, maar ook hij is een slachtoffer van zieligheidsdenken en "zwartjes" is daar het ultime voorbeeld van. In de postonline erkent hij dat: ...Na tien jaar ben ik gewend geraakt aan het aanspoelen van vluchtelingen en dat vind ik verschrikkelijk. Ik sus me er dan maar mee dat ik lief voor ze ben, ‘ach, ik omhels toch zo’n zwartje?’, alsof het daarmee allemaal goed is. Maar wat doe ik zélf nu eigenlijk om iets te veranderen?”.. http://media.thepostonline.nl/2015/05/19/martin-simek-sylvana-heeft-een-flater-geslagen/

1 Reactie
GSimons
GSimons25 mei 2015 - 11:37

Hij had het over de kinderen, hoor. Vandaar het verkleinwoord. Vertederwoord.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mei 2015 - 11:37

Quincy Gario heeft trouwens een nieuwe windmolen gevonden om tegen ten strijde te trekken: festival Valtifest heeft haar komende editie onder druk moeten hernoemen, Hottentottententententoonstelling is natuurlijk ontzettend racistisch.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo25 mei 2015 - 11:37

Omdat u en ik daar niets bij voelen, behalve "wat een grappig woord", moet dat dan een reden zijn dat iemand die een andere associatie heeft dat niet kenbaar mag maken? Maar stel dat ze het nu eens "Vergas-gasten-gast-stand-toonstelling" hadden genoemd? Dat bekt toch ook lekker?