Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Martelkampen gevonden in Afrika's rijkste diamantvelden

  •  
08-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Diamonds_searching_300.jpg
Europese Unie stond zojuist op het punt de mijnen in Zimbabwe terug te geven aan de wereldmarkt
Bij Zimbabwe’s rijkste diamantvelden in Marange zijn twee grote martelcomplexen gevonden. Dat maakt BBC’s onderzoeksprogramma Panorama maandag bekend. Mijnwerkers zouden er zwaar worden mishandeld en seksueel misbruikt. Sommige kunnen door verwondingen niet meer lopen, stelt een ex-gedetineerde in het tv-programma.
President Robert Mugabe heeft nog niet gereageerd op de onthullingen van BBC. De uitzending komt op het moment dat de Europese Unie de aan banden gelegde diamantmijnen terug wil geven aan de wereldmarkt.
De mijnen worden sinds 2009 in de gaten gehouden door de Europese Unie. Er gold een gedeeltelijk handelsverbod, maar in interne EU documenten in handen van de BBC zou staan dat de twee mijnen in Marange volgens de internationale standaarden opereren en daarom zo snel mogelijk vrijgegeven moeten worden.
Het handelverbod was opgelegd door Kimberley Process, een internationale organisatie die beleid maakt omtrent de diamantenhandel. De rapporten van deze organisatie schreven eerder over gruwelijke en grootste moordpartijen en mishandelingen door veiligheidsdiensten in de mijnvelden van Marange. 
Eén van de kampen waar de martelingen plaatsvinden ligt zo’n anderhalf kilometer vanaf de Mbadamijn die de EU wilde vrijgeven. Deze ligt in Zimbabwe’s rijkste mijngebied. Eigenaar van de mijn is een persoonlijk vriend van president Mugabe.
Het andere kamp ligt vlakbij Muchena. Een aantal van de mishandelde slachtoffers sprak anoniem met de BBC. “Ze gaven ons 40 slagen in de ochtend, 40 slagen in de namiddag en 40 in de avond”, vertelde een man die nog steeds niet één van zijn armen kan gebruiken door de mishandelingen en nauwelijks nog kan lopen. Een oud-militair die in 2008 op de mijn werkte, vertelde de BBC dat hij toentertijd gevangenen mishandelde aan de hand van verdrinkingsmethodes en door slagen uit te delen op hun genitale.
Ooggetuigen menen dat de martelkampen al zo’n drie gaan bestaan. Burgers uit de dorpen in Marange worden door de politie en militairen gedwongen om illegaal te zoeken naar diamanten. Werkers die een te groot deel van de winst opeisen worden in de strafkampen geplaatst.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

leeuwenvanj
leeuwenvanj8 aug. 2011 - 12:49

http://www.11.be/component/one/artikel/detail/zit_er_nog_bloed_aan_zimbabwaanse_diamanten,109131 Diamanten zijn belangrijker dan een dictator of een mensenleven. http://nos.nl/artikel/177963-72-miljoen-bij-veiling-diamanten-zimbabwe.html Een VN instituut zou Zimbabwe hebben toegestaan om de diamanten te verhandelen . India, Rusland,Israel,Libanon en de VS hebben gekocht. http://www.nu.nl/buitenland/2371693/verbod-export-zimbabwaanse-diamanten-blijft.html Onduidelijk wat er nu wel of niet is verboden, berichten verschillen van week tot week.