Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Wie kan mij nou eens uitleggen hoe je het maken van onderscheid denkt te kunnen bestrijden door onderscheid te maken? Hoe moet deze discussie in hemelsnaam tot een goed einde komen als huidskleur het éne moment iets is waar niemand een mening over mag hebben, en het ándere moment weer op tafel wordt gelegd in de vorm van "zwarte identiteit" waar "witten" van af moeten blijven en waar iedereen rekening mee dient te houden? Je kunt niet tegelijkertijd je huidskleur als onderscheidend principe in de strijd werpen en vervolgens op hoge toon eisen dat je huidskleur nooit als onderscheidend principe gebruikt mag worden. Zoals ik als eens eerder schreef: als je wil bereiken dat "de witte" niet langer meer "de zwarte" als potentiele slaaf zien, dan moet je ook stoppen "de witte" steeds als potentiele slavendrijver te zien.
Smeets wist wel te vertellen dat Colin Kaepernick is opgegroeid in een blank gezin. Kijk dat vond ik dan wel weer een leuk weetje. Ik begrijp niet goed wat de schrijver van dit stukje nou probeert te vertellen. Door de acties van deze sporters is het onderwerp weer vol op de agenda. Nu eens niet door de zoveelste gedode verdachte, maar door een statement. Patriotisme is nu punt van discussie met de verkiezingen in aantocht. Prima toch. Dat Mart Smeets daar iets over mag zeggen in DWDD, so be it. Een programma waar muzikanten 30 seconden van hun liedje mogen laten horen is nou niet de plek voor een diepgaande analyse door super deskundigen van dit onderwerp. DWDD is fast food televisie. Lekker snel zonder pretenties.
"Ik begrijp niet goed wat de schrijver van dit stukje nou probeert te vertellen" In de "twitterhoek" van de auteur van dit stukje ging het er voornamelijk om dat het toch wel belachelijk was dat een witte man, Mart Smeets, het op tv ging hebben over black lives matter.
@AnthonyB, dat Sander Philipse zelf wit is, is in diezelfde twitterhoek blijkbaar een verwaarloosbaar detail.
De mediaan (niet het gemiddelde, de mediaan!) van salarissen in de NFL was in 2015 860.000 dollar. Dat betekent dat de helft van de spelers méér dan dat verdient. Het laagste salaris is 435.000 dollar. Dan kun je toch moeilijk volhouden dat "slechts een klein deel van de sporters echt goed verdient"...
435.000? Gaat zeker ook nog belasting van af. Moderne slavernij dat is wat het is.
Er wordt geschreven de sport en niet alleen in de NFL. Daar zitten de paar van alle football spelers die goed verdienen. Maar er zijn er heel veel meer die wel football spelen maar niet de NFL halen. Bv de universiteiten teams telt al heel veel spelers.
De universiteitsspelers krijgen veelal studiebeurzen, dat telt op tot best een leuke vergoeding. Ik vraag me werkelijk af welke zwarten dan pijn hebben moeten lijden om blanken aan geld te helpen. Veel eerder zijn het de - voornamelijk blanke - toeschouwers die kaartjes en merchandise kopen die die blanken aan hun rijkdom helpen.
"De universiteitsspelers krijgen veelal studiebeurzen, dat telt op tot best een leuke vergoeding" Gemiddeld 12k dollars per jaar. Dikke vetpot? En 99% haalt de NFL niet of is al eerder lichamelijk te kapot om nog te spelen. Terwijl er ook op Universiteiten wedstrijden heel veel verdiend wordt. Die uni van Texas heeft vorig jaar bv 74miljoen eraan verdien. De spelers mogen uiteraard er niet voor betaald worden dat zijn amateurs. "Veel eerder zijn het de – voornamelijk blanke – toeschouwers die kaartjes en merchandise kopen die die blanken aan hun rijkdom helpen. " Tuurlijk. En waarom gaan die naar het stadion?
@Martin de Vries, vergeet kost en inwoning, boeken, coaching, krachttraining, bijlessen etc. niet.
Mooi land. De Politie Bond heeft opgeroepen dat agenten de beveiliging van de Miami Dolpfins niet meer moeten uitvoeren tot de paar spelers het protest opgeven. Hij vindt dat je als prof-footballer geen vrijheid van meningsuiting hebt en dus vindt hij een goed antwoord om geen bescherming meer voor het hele team te verlenen. Hij vindt dus dat de spelers het recht niet hebben om legaal te protesteren maar wel vindt dat de politie dan het recht heeft hun werk dan maar niet meer te doen. Miami politie heeft al aangegeven dat het contractueel niet kan.
Wanneer mensen tegen je protesteren dan begrijp ik ergens ook wel dat je dan geen zin meer hebt om in de buurt van die mensen te komen. Waar stelt hij eigenlijk dat die mensen het recht niet hebben om legaal te protesteren? Overigens ben ik van mening dat de politie boven deze ongein moet staan en gewoon die wedstrijden moet beveiligen.
@Mark; "Waar stelt hij eigenlijk dat die mensen het recht niet hebben om legaal te protesteren? " Links ga ik niet plaatsen want die berichten verdwijnen. Maar door de oproep te doen aan de politie hun werk, waarvoor ze betaald worden door de burgers en dus de spelers, neer te leggen als de spelers doorgaan met hun legale protest, tenminste knielen en niet meedoen met het volkslied is zover ik weet nog legaal, zegt hij eigenlijk dat ze het recht dus niet hebben volgens hem. Of hij stelt dat niet en wil legale protest acties gebruiken als argument om hun werk neer te leggen zodat de spelers niet meer worden beveilig zodat ze stoppen met het legale proces. Mij om het even want zoals je al aangeeft moet de politie erboven staan. Zelfde als de politie hier zegt dat als je bv tegen politie geweld zou demonstreren dat ze je dan niet meer helpen als je de politie nodig hebt ze eigenlijk zouden aangeven dat je volgens hun dat recht dus niet hebt om op een legale manier tegen hun te protesteren.
' terwijl 40 procent van de Nederlanders de tekst niet kent' Als je iedere week een wedstrijd speelt en dat nummer hoort is het wel heel triest gesteld met je intelligentie als je het na een paar maanden nog niet uit je hoofd weet. Als je een liedje zo nu en dan voorbij hoort komen, is het logisch dat je het niet kent. Nuanceren is ook een mogelijkheid
"Hij verzon er ter plekke ook maar wat solidaire, witte NFL-spelers bij (ik kan er geen vinden)." Het hele seahawks team http://www.si.com/nfl/2016/09/10/seahawks-national-anthem-statement-stand-interlock-arms
De spelers noemen het zelf een "demonstration of unity" en Doug Baldwin (de leider van deze actie) zei expliciet dat het geen protestactie is (http://www.thescore.com/news/1097525 ). De Chiefs gingen ook met zijn allen samen staan, maar Marcus Peters hield als enige zijn vuist omhoog. Sterker nog, het effect van deze gezamenlijke actie is juist dat het individuele spelers veel moeilijker wordt gemaakt om een protestactie te leveren. Met zijn allen staan voor het volkslied is ook hoe men in eerste instantie het volkslied eert.
Dank voor deze toelichting. Smeets heeft altijd een (blijkbaar) onbedwingbare neiging om overal 'de human interest' te zoeken. In dit geval waar de protesterde speler geboren is; of dat er "zelfs een klein wijffie" mee dat. Daarmee verliest hij de kern van het verhaal. Gelukkig lezen we dat hier wel. Oproep aan de DWDD: kan die Smeets van de TV af? Er zijn zoveel mensen die het beter kunnen. Meer feiten; betere achtergronden, minder vergenoegd met henzelf etc..
Was het Mart Smeets die als een oude witte man op kwam dagen en een redelijk verhaal afstak nu de schuldige? Of is het de leegheid van de DWDD rolodex dat ze echt geen andere tafelgast hadden kunnen bellen om duiding te geven?