Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mars: Greta Thunberg heeft gelijk, cacaoproductie loopt gevaar door klimaatcrisis

  •  
05-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
gretathunberg
Greta Thunberg heeft gelijk als ze klaagt dat leiders uit de politiek en het bedrijfsleven vooral mooie praatjes (“ blablabla ”) houden over het klimaat, maar veel te weinig doen. Dat vindt Grant Reid, de directeur van Mars, het bedrijf dat ook bekend is van M&M’s, Twix en Royal Canin-hondenvoer.
Vorig jaar kwam Mars nog onder vuur te liggen van het Rainforest Action Network dat het bedrijf beschuldigde van ‘greenwashing’. Volgens de actiegroep doet de chocoladeproducent veel te weinig om ontbossing tegen te gaan.
Enig cynisme bij het groene opiniestuk van Reid in The Guardian is dan ook zijn plaats. De ceo van Mars schrijft dat “we alles moeten doen om te laten zien dat onze klimaatbeloften geen ‘blablabla’ zijn, zoals Greta zegt.”
Reid schrijft dat het makkelijk is voor bedrijven om aan te kondigen dat ze in 2050 koolstof-neutraal zullen zijn. “Maar al te vaak ontbreken er belangrijke componenten, en zo gaat onze collectieve inspanning om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen niet slagen.”
Zelf is Mars ook van plan om in 2050 netto niets meer bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Een van de manieren waarop de producent dat wil bereiken is door de salarissen van de top te koppelen aan de broeikasgasuitstoot van het bedrijf.
Enig eigenbelang speelt vermoedelijk ook een rol. De klimaatcrisis kan een bedreiging vormen voor het voortbestaan van Mars. Barry Parkin, hoofd duurzaamheid bij de chocoladefabrikant, vertelt dat de droogte in West-Afrika tot problemen leidt bij de cacaoproductie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

dirk den boer
dirk den boer6 okt. 2021 - 13:29

In een ver verleden ooit college gelopen tropische gewassen, waaronder cacao, maar ik snap echt niets van dit verhaal. Cacao kan niet zonder bos en beschaduwing, dus met het bos, verdwijnt ook de teelt. Ook apart van die teelt, het wordt nog steeds voornamelijk door kleine boertjer in marginale streken verbouwd, gesnoid en geplukt ( door kindslaven vaak helaas). Die kinderen, ooit door een welwillende journalist gevraagd wat je ervan kon maken (want je kunt ze niet eten of direct zo gebruiken) hadden geen idee wat ermee gebeurde, en wisten niet eens wat een reep chocola was. Chocola? Iets voor verwende westerse kindertjes die zeuren.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer6 okt. 2021 - 21:21

Na het verhaal nog eens 3x overgelezen te hebben ( het gewas interesseert me wel), begint het me toch te dagen. Greta zegt helemaal niets over die cacao, blijkt, wel de directeur van Mars. Hij vindt dus dat hij de passie moet preken, bedoelt hij dat dat via via in het belang van zijn bedrijf en de chocolademarkt is??...... wel erg ver gezocht hoor, wel weer een nieuwe link bedrijfsleven/klimaat voor mij.Die cacao heeft dus vele kanten, behalve die kindslaven (waar de connectie meteen duidelijk is).

HarrieV2
HarrieV26 okt. 2021 - 7:15

"Enig eigenbelang speelt vermoedelijk ook een rol" Natuurlijk. Lijkt me niet vreemd dat bedrijven primair sturen op EBITDA en continuïteit van de organisatie. Sta er dan ook positief tegenover dat ze inzien dat de aarde niet een onuitputtelijk bron is en dat als ze geen aandacht hebben voor klimaateffecten ze dat onherroepelijk parten gaat spelen. Laat dat de winst zijn van al die acties van o.a. Greta. Ja, en dat gaat natuurlijk allemaal niet snel genoeg en wie weet zijn we te laat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2021 - 20:41

Galdhøpiggen. Mooie berg en niet erg moeilijk om er op te komen.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer6 okt. 2021 - 15:53

Greta is niet de enige die reclame voor de noordelijke wreled maakt, wie gaat daar nou heen op vakantie (nooit noordelijke gekomen dan Kopenhagen) Noma is ook weer nummer een geworden, rauwe mieren met korstmos op een stokje gestoken, hmmmmmm, heerlijk vurrukkuluk, drie sterren en numero uno van de 50 besten, eindelijk die franse keuken een beetje in de schaduw, het werd tijd.....

Nina4
Nina45 okt. 2021 - 16:47

2050....bla bla bla.