Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Van Mars en Venus: Jinek duidt cross-dressing

  •  
12-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De jonge filmmaker Kevin Kok maakte zijn afstudeerfilm ‘van Mars en Venus’ over ‘cross dressing’. In het tv-programma Jinek schuift hij aan tafel om te vertellen over het fenomeen waarbij het ene geslacht zich kleedt als het andere geslacht. Kok kwam er als puber achter dat hij het fijn vond om zich af en toe als vrouw te kleden, zonder direct ook van geslacht te willen veranderen. Ook aan tafel zit Jeroen, maar dan als Marloes.

Meer over:

jinek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Kees van Dijk2
Kees van Dijk213 aug. 2017 - 9:10

Heet tra-vestie nu cross-dressing? Of is het slechts Jinek die haar Engels graag tentoonspreidt?

Dodo van Nooitgedacht
Dodo van Nooitgedacht13 aug. 2017 - 8:59

Dat doe ik ook graag. Het is alleen jammer dat als vogel het bijna niemand opvalt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2017 - 13:08

Misschien vinden ze je wel een vreemde vogel?

Ratelaar
Ratelaar12 aug. 2017 - 12:42

Dit stuk lijkt de in te spelen op het totalitaire egalitarisme. De afgelopen tijd is er veel aandacht voor genderneutraliteit. Dit bericht past binnen het discours. Kijk eens, gender is helemaal niet zo vastomlijnd. Uiteindelijk niets nieuws, dat er travestieten of crossdressers zijn. Leven en laten leven. De taal hoeft echt niet aangepast te worden. Hooguit dat bij twijfel je de gesprekspartner kan vragen hoe die aangesproken wil worden. Dat lijkt me een teken van beleefdheid.

2 Reacties
JanB2
JanB212 aug. 2017 - 22:32

Prachtige kreet, "totalitair egalitarisme". Die houden we erin! Een vlag die de lading helemaal dekt. Ik erger me al langer rot aan deze uitwassen van politieke correctheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 aug. 2017 - 8:57

Als mijn geliefde levi hier onder valt doe ik ook aan cross-dressing of is dat juist weer neutraal? De aanspreektitel is hier overigens " hei". Ook voor hoogleraren.

Anne Zoetemelk
Anne Zoetemelk12 aug. 2017 - 11:22

Is er een bijzondere reden dit hier onder de aandacht te brengen anders dan "het fenomeen" an sich? Was er soms iets mee hoe Jinek de cross-dressing "duidt"? Geen link, ook niet van de bijbehorende uitzending, dat er anders dan het onderwerp iets bijzonders was. Als het alleen om cross-dressing gaat. Het was toch wel bekend dat er vele vormen bestaan waarbij mensen zich in al dan niet tijdelijke, enige, verdere mate, of geheel in slechts uiterlijke of ook in vergaande fysieke vorm van geslacht getransformeerd wensen te zien? En ook dat dat nog niets zegt over de al vooraf bestaande seksuele voorkeur?

rbakels
rbakels12 aug. 2017 - 10:54

Ik vond het vooral verbazend hoe een lelijke kale vrachtwagenchauffeur zich in een best knappe vrouw wist om te toveren.

punt2
punt212 aug. 2017 - 9:56

zou er al een letter voor zijn?

3 Reacties
Beppy2
Beppy212 aug. 2017 - 13:56

CD?

punt2
punt212 aug. 2017 - 17:48

dat zijn er twee........

Dodo van Nooitgedacht
Dodo van Nooitgedacht13 aug. 2017 - 8:57

Z: anders, nl. ...

Rick Hofland
Rick Hofland12 aug. 2017 - 9:52

In een geglobaliseerde wereld waar zo ontzettend veel serieuze misstanden zijn binnen een paar uur reizen vanaf onze luise stoel heeft het iets decadents om dit soort onderwerpen zo prominent naar voren te schuiven. Zelf vind ik het prima hoe iedereen er bij wenst te lopen of zichzelf voelt. Ik kom regelmatig in Thailand en daar zijn zo'n 20 vormen van sexueel geaardheid, of levensstijlen op dit vlak. En ook daar is het soms lastig voor mensen met een andere dan de gangbare rolpatronen, ook al is het wel breed geaccepteerd. Het enige verschil is dat in de serieuze media hier niet steeds zo'n punt van wordt gemaakt. In Nederland worden naar verhouding met de rest van de wereld ook gelukkig heel vormen van geaardheid of rolpatronen redelijk geaccepteerd, maar hier lijken sommige lieden in de media (en daarbuiten) vooral zo graag zo ontzettend betrokken te zijn met deze onderwerpen om vooral te laten zien hoe goed zij zelf wel niet deugen. Zelf accepteer ik iedereen die wil zijn hoe ze zich voelen, maar al door al dat gedweep en naar anderen toe laten zien hoe goed we deugen krijg ik er (bijna) een afkeer van.

2 Reacties
JanB2
JanB212 aug. 2017 - 22:33

In een geglobaliseerde wereld waar zo ontzettend veel serieuze misstanden zijn binnen een paar uur reizen vanaf onze luise stoel heeft het iets decadents om dit soort onderwerpen zo prominent naar voren te schuiven. Daar heeft u een punt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2017 - 6:09

Dat bijna ben ik al voorbij!