Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokko: seks, leugens en gebrek aan persvrijheid

  •  
31-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
649 keer bekeken
  •  
Omar_Radi

© Beeld: Wikimedia

De hypocrisie spat ervan af als de Marokkaanse regering gebruik maakt van seksuele taboes en ‘gele’ media inzet om niet welgevallige journalistieke en andere stemmen tot zwijgen te brengen
Er zijn landen in de Arabische wereld die nog slechter scoren dan Marokko op het gebied van persvrijheid. Denk aan Egypte of Saoedi-Arabië, die samen met China en Turkije op een oneervolle lijst staan van landen met een enorm aantal journalisten in de gevangenis. Ook Algerije doet het niet veel beter dan buurland Marokko, met voortdurend arrestaties van journalisten en websites die worden geblokkeerd.
Maar in Marokko is iets bijzonders aan de hand. Het land pretendeert persvrijheid te hebben, maar in werkelijkheid wordt kritische journalisten het zwijgen opgelegd doordat justitie en de sensatiepers hen aan de schandpaal nagelen. Lasterlijke beschuldigingen, vaak met een flinke scheut controversiële seks, moet van de journalisten een soort liederlijke monsters maken.
Neem de zaak van onderzoeksjournalist Omar Radi, die woensdag voor de zoveelste maal werd gearresteerd en nu door de openbare aanklager wordt beschuldigd van “spionage en gewelddadige verkrachting”. Radi kwam eind juni in het nieuws toen Amnesty International een rapport publiceerde waaruit blijkt dat  alle communicatie met Radi’s mobiele telefoon gemonitord werd met behulp van Pegasus spyware van de Israëlische firma NSO. Het rapport was schadelijk voor de Marokkaanse overheid. Er werd immers vastgesteld dat de autoriteiten een van Marokko’s meest prominente onderzoeksjournalisten onder digitale surveillance hadden gesteld. Amnesty International had overigens ook al eerder vastgesteld dat in Marokko kritische journalisten, YouTubers en rappers hinderlijk werden gevolgd door de overheid.
Marokko ontkende het Amnesty-rapport in alle toonaarden en pro-regering trolls voerden een campagne op sociale media waarbij Amnesty International in diskrediet werd gebracht. De mensenrechtenorganisatie werd onder andere uitgemaakt voor een op geldbeluste, gewetenloze “bende huurlingen”.
Minstens net zo erg was dat journalist Omar Radi het slachtoffer werd van -wat internationale mensenrechtenorganisaties noemden- “gerechtelijke intimidatie”. Bij die intimidatie leek duidelijk sprake te zijn van vergelding voor Radi’s contacten met Amnesty en voor zijn journalistieke onderzoekswerk. Radi werd vanaf eind juni negen keer gesommeerd voor verhoor door de politie “in verband met het aannemen van buitenlands geld en contacten met buitenlandse diensten”. Op 29 juli werd Radi vastgezet in de gevangenis, waar hij zijn proces op 22 september moet afwachten.
De intimidatie door politie en justitie gaat gepaard met karaktermoord in de sensatiemedia. Die “gele” bladen en tv-stations blijken inzage te hebben in politiedossiers en op de hoogte te zijn van allerlei, al of niet fictieve, persoonlijke details van de “criminele” journalist. De nieuwswebsite AtlasInfo publiceerde donderdag het relaas van een vrouwelijke collega van Omar Radi die door hem op gewelddadige wijze zou zijn verkracht.
Eerder al had een andere Marokkaanse pro-regering website gehoord van “bronnen die het dossier kennen” dat de journalist geld zou hebben ontvangen van “een Nederlandse agent”. Radi zou geregeld contact hebben gehad met “de politieke secretaris van de Nederlandse ambassade” en genereus betaald zijn voor zijn diensten. Als de rechtbank verkrachting en spionage bewezen acht kan Omar Radi voor lange tijd de bak in gaan.
Dat is precies wat in 2018 gebeurde met de hoofdredacteur en oprichter van het veelgelezen kritische dagblad Akhbar Al Yaoum. Taoufic Bouachrine werd tot 12 jaar veroordeeld wegens “mensensmokkel, machtsmisbruik met seksueel oogmerk, poging tot verkrachting en verkrachting”. Toen Bouachrine vorig jaar in hoger beroep ging kreeg hij er nog eens drie jaar bij, in een proces dat door de VN en mensenrechtenorganisaties als oneerlijk en niet-transparant werd bestempeld. Getuigen werden geïntimideerd en bedreigd.
Vier vrouwen die tijdens het proces door de Openbare Aanklager werden aangemerkt als verkrachtingsslachtoffers, ontkenden dit in alle toonaarden. Een van de vrouwen die later de politie beschuldigde haar verklaringen te hebben vervalst, werd zelf zes maanden vastgezet wegens belediging van de politie.
Ook de journalist die hem als hoofdredacteur van Akhbar Al Yaoum opvolgde, Sulaiman Raissouni, kreeg dit jaar de beproefde behandeling van justitiële intimidatie en karaktermoord in de gezagsgetrouwe gele media. Raissouni werd op 22 mei vlakbij zijn huis gearresteerd door een groep van 15 politiemensen in burger. Enkele dagen eerder had een LGTB-activist Raissouni op zijn Facebookpagina ervan beschuldigd “gebruik te hebben gemaakt van zijn zwakte en hem te hebben gebruikt om zijn seksuele behoeftes te bevredigen”.
In de maanden voorafgaand aan Raissouni’s arrestatie hadden zijn kritische artikelen in Al Akhbar Al Yaoum over het optreden van politie en justitie en de aanpak van de coronacrisis in Marokko al tot woedende reacties geleid bij de pro-regeringspers. De met veel details uitgemeten verhalen over de seksuele uitspatting van Raissouni, nog wel met een man, maakten de karaktermoord in het homofobe Marokko compleet.
In Marokko zijn homoseks en seks buiten het huwelijk formeel strafbaar en afpersing, chantage en bedreiging van vermeende gays zijn aan de orde van de dag. Er zijn, vanwege het sociale stigma dat slachtoffers riskeren, weinig rechtszaken in Marokko over verkrachting. Als het om kritische journalisten gaat, blijkt de beschuldiging van verkrachting echter een effectieve manier om hen in diskrediet te brengen.
En dan zijn er nog de internationale mensenrechtenorganisaties en watch dogs. Als een prominente Saoedische journalist wordt vermoord en in een consulaat in stukken wordt gezaagd, bestaat er geen twijfel over recht en onrecht. In de groezelige sfeer van beschuldigingen van verkrachting en spionage ligt dat, zeker in tijden van #MeToo, niet zo zwart-wit. De internationale verdedigers van persvrijheid zijn toch niet tegen vrouwenrechten of tegen de rechten van de onderdrukte LGTB-gemeenschap in Marokko?
De hypocrisie spat ervan af als de Marokkaanse regering gebruik maakt van seksuele taboes en ‘gele’ media inzet om niet welgevallige journalistieke en andere stemmen tot zwijgen te brengen. Uiteindelijk zijn de affaires van Omar, Taoufic, Sulaiman en van andere moedige collega-journalisten, die gevoelige onderwerpen durven aan te snijden, een teken aan de wand: het gaat niet goed met de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Marokko.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Fredje3
Fredje31 aug. 2020 - 6:04

Ach, ik ken landen waar het erger is, landen die cartoonisten het bed uitlichten omwille van critische cartoons. Landen die internationaal er alle aan doen om klokkenluiders monddood te maken en dat zijn dan nog landen die andere landen durven te bekritiseren over vrijheid e.d.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander1 aug. 2020 - 9:33

@Fredje Dus eigenlijk niets aan de hand in Marokko? Eigenlijk wel een mooie leidraad als we hier weer eens een column zien over andere misstanden.

Wat?
Wat?2 aug. 2020 - 11:51

Ja, Fredje weet het wel hoor. Die man kent zoveel landen. Zoveel dat het wel meevalt in Marokko

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty1 aug. 2020 - 5:20

Terechte constatering dat het helemaal de verkeerde kant op gaat met mensenrechten in Marokko. Tel daar de bezetting van de Westelijke-Sahara bij op, dan is het onbegrijpelijk dat de EU jaarlijks 132 miljoen euro overmaakt aan Marokko. Hier waren eigenlijk voorwaarden aan verbonden als het het gaat om het verbeteren van de rechtsstaat. Veelzeggend dat Marokko lak heeft aan internationale conventies is een uitspraak van de minister van mensenrechten[!] die homo's kwalificeerde als menselijk afval of iets dergelijks.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9331 jul. 2020 - 18:07

Helaas zijn we hier niet veel beter als ik dit vergelijk wat er met Assange is gedaan. Zeer triest hoe journalisten monddood gemaakt worden omdat journalisten een belangrijke maatschappelijke rol hebben. Als we geen fouten kunnen uitlichten kunnen we ook niks verbeteren.

1 Reactie
Pater
Pater1 aug. 2020 - 3:08

@Recht door zee "Helaas zijn we hier niet veel beter als ik dit vergelijk wat er met Assange is gedaan." Graag checken alvorens te schrijven. Zweden wilde hem horen over beschuldigingen van verkrachting door meerdere vrouwen. Is daar wat mis mee? Dat Assange die ondervraging niet aandurfde ligt niet aan de Zweden. De VS besloot in 2013 Assange niet in staat van beschuldiging wegens spionage te stellen: "The Obama DOJ spent years exploring whether it could criminally charge Assange and WikiLeaks for publishing classified information. It ultimately decided it would not do so, and could not do so, consistent with the press freedom guarantee of the First Amendment. After all, the Obama DOJ concluded, such a prosecution would pose a severe threat to press freedom because there would be no way to prosecute Assange for publishing classified documents without also prosecuting the New York Times, the Washington Post, the Guardian and others for doing exactly the same thing." Natuurlijk kwam de Trumpf-regering daar weer van terug.

Mostafa
Mostafa31 jul. 2020 - 15:54

Sander, Wie heeft Irak gesloopt? Wie heeft Syrië gesloopt ? Wie heeft Libië gesloopt ? Wie heeft Palestina gesloopt ? Wie heeft dictator SiSi van Egypte gesteund ? ....ect..... Neem tijd...adem in ...adem uit ...denk even...en denk even na....dan komt u bij de feiten...en niet zomaar dingen uit de lucht naar beneden halen en naar mij hier gooien?,...hhh

4 Reacties
Mostafa
Mostafa31 jul. 2020 - 16:16

Deze reactie voor Sander had hier onder moeten...reactie is zomaar naar boven gesprongen! Voor de duidelijkheid.

DanielSchie
DanielSchie1 aug. 2020 - 5:47

@mostafa als ik u was zou nog extra hard gaan in- en uitademen. Hopelijk komt u dan tot de juiste feiten en realiteitszin. Succes!

Buitenstaander
Buitenstaander1 aug. 2020 - 9:31

@Mostafa Ach ha ha, 'het hullie doen het ook of nog erger verhaal". Het gaat toch niet over de rest vh M-O, toch? Het gaat over een land waar u blijkbaar moelijk een kwaad woord over wilt horen, en dat is wellicht het echte cultuur probleem: Nooit kritiek op de eigen bevolking of familie. Zoek eens op: Introspectie :-)

Loebkesman
Loebkesman1 aug. 2020 - 13:57

Mostafa Precies dat wat Sander zegt. Het is altijd de schuld van een ander.

GoudenBergen
GoudenBergen31 jul. 2020 - 15:41

Dit geldt niet alleen voor Marokko maar voor vrijwel de hele Arabische wereld. De rechtstaat is er onbekend, mensenrechten doen er niet toe, dictatuur, cliëntelisme en corruptie voeren hoogtij. Dat is al heel lang zo en dat zal voorlopig wel zo blijven. Het is een voorrecht om in een land Nederland te mogen wonen. Je kunt hier de hele dag op regering schelden en iedereen de schuld geven van je eigen falen, zonder dat dat vervelende consequenties voor je heeft.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen31 jul. 2020 - 16:53

Het is een voorrecht om in een land Nederland = Het is een voorrecht om in een land als Nederland

Mostafa
Mostafa31 jul. 2020 - 13:37

Het klinkt heel raar maar het is de schuld van Amerika . Niet alleen voor Marokko maar ook voor Europa, de vrijheid en mensenrechten hebben altijd te maken met wie Amerika regeert: Democraten of Republikeinen. Als een Democraat aan de leiding is krijgt altijd de vrijheid en mensenrechten meer aandacht Wereldwijd. Komt een Republikein dan krijgt vrijheid en mensenrechten een klap tegen het gezicht het was altijd zo en het is nu ook zo met Trump....ook de Palestijnen duimen dag en nacht voor een Democraat aan de leiding in Amerika.... De vrijheid en Mensenrechten hangt altijd van wie Amerika regeert...heel raar maar het is waar. Kijk naar de geschiedenis en de feiten als u mij niet gelooft! Dus, ook Marokkanen in Marokko moeten duimen voor een Democraat aan de leiding in Amerika.

7 Reacties
Markzelluf
Markzelluf31 jul. 2020 - 14:30

Citaat: ‘in Marokko zijn homoseks en seks buiten het huwelijk formeel strafbaar’. Dat moet inderdaad wel aan Trump liggen en het neoliberale beleid van de VVD. Even serieus: wat vind jij daar nu van Mostafa? Terecht verbod? Zo ja, Hoe te straffen?

Tampert
Tampert31 jul. 2020 - 15:12

Neem aan dat dit een poging tot satire is. Anders sla je gewoon wartaal uit, me dunkt...

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof31 jul. 2020 - 15:27

@Mostafa, Ja, stel je voor dat Marokkanen de hand in eigen boezem zouden steken... nee, het ligt altijd aan de ander. Wat een kleuterschoolmentaliteit toont u hier.

De nuance
De nuance31 jul. 2020 - 15:32

@Mostafa ik ben erg benieuwd naar die feiten

Mostafa
Mostafa31 jul. 2020 - 15:49

Markt, Ever serieus en graag met feiten reageren. De praktijk! A- ik vecht altijd voor de rechten van alle minderheden, inclusief homo’s. Het is niet voor niets dat ik als veteraan- Jooper altijd noem ik hier en vaak het artikel 1 van de Grondwet. Dus logisch dat ik tegen Homos haat overval ter wereld. B- Over Marokko en homoseksualiteit is het daar een paradijs voor ze, ook homo’s uit hele Europa die tekort aan seks in hun eigen land gaan ze naar Marekech op zoek naar hun plezier .Marekech is bekende stad wereldwijd als Homos-vriendelijk stad....Googlen en kennis maken met Marekech voor dat u reageert !! C- Het probleem met die journalist heeft niets te maken met seks...een lange onderwerp ! Ik ken het verhaal heel goed. D- Met homoseksualiteit blijft voor altijd touwen trekken met radicale gelovigen...Joden...Christenen...Moslims ...Ook radicale gelovigen die in een koe hun God zien zijn tegen...! Terwijl in de praktijk ook onder deze zware gelovigen ook homo’s ....in Marokko zijn ook imam’s die betrapt waren met verkrachten van jongens ...nota bene in de moskee!...

Mostafa
Mostafa31 jul. 2020 - 16:14

Trompet, Satir ? Met andere woorden : ik heb hierover niets te vertellen en toch dingen roepen ? Niets zeggen is ook een kunst bij een discussie ....vraag het maar bij je oma of opa...die weten het beter....ik doe het ook bij mijn oma.

DanielSchie
DanielSchie1 aug. 2020 - 5:27

@mostafa wat is dit voor flauwekul?? Uw bijdrage is er een vanuit de onderbuik zonder onderbouwing. Het is net nog niet dat u beweert dat het een Joods complot is...

GHS
GHS31 jul. 2020 - 12:23

Hieruit blijkt maar weer eens dat "Rechtspraak" niet eenduidig is. Ieder land heeft/krijgt de rechtspraak zoals op dat moment de heersende mening is.

Zandb
Zandb31 jul. 2020 - 11:11

Dit zijn nu situaties waarin mijn idee het meer dan tijd is om moord en brand te schreeuwen. De manier waarop bv Jort en Johan behandeld zijn, is hiermee vergeleken veel meer dan een teken, dat het met onze wijze van 'proberen te beïnvloeden', nog zo kwaad niet gesteld is, dan dat we een groot risico lopen.