Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokko arresteert Oeigoerse vluchteling op verzoek van China

  •  
28-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
2560px-مطار_محمد_الخامس_بالدار_البيضاء
De Marokkaanse autoriteiten hebben op verzoek van China een Oeigoerse vluchteling gearresteerd. Dat meldt The Guardian. De man, de 33-jarige Yidiresi Aishan, was door China op de opsporingslijst van Interpol gezet na een beschuldiging van terrorisme. Volgens mensenrechtenorganisaties die zich bezighouden met het lot van de Oeigoeren , misbruikt China Interpol om dissidenten over de grens op te pakken.
Aishan, vader van drie kinderen, woont al sinds 2012 in Turkije waar hij een verblijfsvergunning heeft en werkt als webdesigner. Daarnaast is hij actief voor een krant die zich richt op Oeigoeren buiten China, evenals voor andere activistische media die aandacht vragen voor de Chinese vervolging van Oeigoeren. Ook hield Aishan zich bezig met het verzamelen van bewijs van misdaden en geweld tegen de Oeigoerse bevolking in China. Vanuit de provincie Xinjiang verdwijnen al jarenlang vele Oeigoeren spoorloos, ook bestaat er inmiddels hard bewijs dat veel Oeigoeren in Chinese concentratiekampen belanden.
China ontkent in alle toonaarden dat het om concentratiekampen gaat en noemt het opsluiten van naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren ‘strijd tegen terrorisme’. Volgens onderzoekers worden Oeigoeren, een islamitische minderheid in China, al opgepakt na reizen naar het buitenland of na het bezoeken van door China verboden religieuze bijeenkomsten.
Inmiddels vaardigt China dus ook internationale arrestatiebewijzen uit voor gevluchte Oeigoeren, waaronder Aishan. Hij verliet Turkije op 19 juli nadat in zijn omgeving meerdere Oeigoeren waren opgepakt. Direct na de landing in Casablanca werd ook hij aangehouden en staat nu op het punt uitgeleverd te worden. China misbruikt de Interpol-lijst overigens niet uitsluitend voor de onderdrukte Oeigoeren. In april van dit jaar werd de in de VS wonende Chinees 19-jarige Wang Jingyu opgepakt tijdens een overstap in Dubai. Dat was vanwege kritiek die Wang online had geuit op een grensgeschil tussen China en India vorig jaar. In mei werd Wang vrijgelaten, waarop hij samen met zijn verloofde naar Nederland is gevlucht.
cc-foto: Anass Sedrati
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 jul. 2021 - 11:51

Dit gaat puur om de centen en het feit dat China zich politiek niet laat piepelen. Iets dat politiek soft NL bij herhaling wel is overkomen door Marokko. Afrika is niet anders, China is en wordt steeds machtiger.

1 Reactie
N van de B
N van de B29 jul. 2021 - 15:58

“Dit gaat puur om de centen en het feit dat China zich politiek niet laat piepelen. Iets dat politiek soft NL bij herhaling wel is overkomen door Marokko.” De man, de 33-jarige Yidiresi Aishan, was door China op de opsporingslijst van Interpol gezet na een beschuldiging van terrorisme. Je zou je ook kunnen afvragen hoe het kan zijn dat iemand zomaar als terrorist gekenmerkt wordt door een land, en dat Interpol daarin zomaar meegaat en de persoon op een opsporingslijst plaatsen.

Greendutch
Greendutch28 jul. 2021 - 20:02

we kunnen hier wel kritiek uiten maar de regering hoort hierin uitspraken te doen maar vanwege economische belangen weigert men dat

Mini2
Mini228 jul. 2021 - 14:51

Blijft raar hoe zoveel Islamitische landen zich inlaten pakken door China én China ook nog steunen omtrent hun Oeigoeren beleid..

5 Reacties
lmgikke
lmgikke28 jul. 2021 - 14:58

Ga je jezelf toch wel afvragen of wij wel het hele plaatje te horen krijgen.

Martin108
Martin10828 jul. 2021 - 15:05

¥¥¥¥

Ecclesia
Ecclesia28 jul. 2021 - 16:14

Helaas heeft China zijn tentakels al ver in de wereld laten groeien, m.n. in Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Oost Europa.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 jul. 2021 - 16:16

de VS en China vragen aan kleinere landen zaken in strijd met mensenrechten en die gehoorzamen meestal Wedden dat Nederland ook iedereen uitlevert aan de VS zonder vragen ?

JasDon
JasDon29 jul. 2021 - 9:22

"Wedden dat Nederland ook iedereen uitlevert aan de VS zonder vragen ?" Zeker niet, dit wordt gewoon getoetst door de rechter. https://nos.nl/artikel/2373975-zeeuwse-mag-worden-uitgeleverd-aan-de-verenigde-staten https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/bundel/2488461/uitlevering-sabir-k Dus wat was de inzet?

JasDon
JasDon28 jul. 2021 - 13:19

"Hij verliet Turkije op 19 juli nadat in zijn omgeving meerdere Oeigoeren waren opgepakt." Vreemd, ik dacht dat Turkije zich inspande voor de Oeigoeren. Is hier iets veranderd?

5 Reacties
Martin108
Martin10828 jul. 2021 - 15:05

https://www.trouw.nl/buitenland/oeigoeren-in-turkije-voelen-zich-verraden-de-stilte-van-ons-broedervolk-over-de-chinese-misdaden-is-pijnlijk~bd1888fc/

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 jul. 2021 - 16:06

@JasDon Je er is iets veranderd Erdogan heeft zo ongeveer ruzie met iedereen zoals Europa de VS, Rusland en Iran. Hij richt zich nu op “vriendschap” met China door allerlei mythische sagen omtrent de Zijderoute e.d. op te poetsen. Had hij een jaar nog de mond vol over de islamitische Turkse broeders, nu probeert hij een wit voetje te halen bij de Chinezen door Oeigoeren op te pakken Zelfde verhaal bij onze islamitische mannenbroeders in Marokko.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9328 jul. 2021 - 17:16

Dat heeft Turkije een tijdje gedaan maar door het gekke buitenlandbeleid van Erdogan had Turkije zo weinig vrienden over dat ze het simpelweg niet kunnen veroorloven om hard in te zetten tegen China. Erdogan poogde van meerdere walletjes te eten en dat mislukte. Europa is geen vriend meer, de VS niet, Rusland ook niet echt, Arabische landen niet. Alleen Azerbaijan en Qatar maar dat zijn wel echt kleine landjes in een grote wereld. Bovendien gaat het economisch erg slecht in Turkije en China gaat Turkije niet meenemen in de belt and road als Turkije het steeds over de Oeigoeren heeft. Gewoon een stukje realpolitiek.

nikita72
nikita7229 jul. 2021 - 4:39

RechtdoorZee93 Erdogan had natuurlijk ook Realpolitik kunnen bedrijven door niet te gaan stoken in Syrië (wat ruzie met Rusland opleverde) of door met de EU goede afspraken te maken over Cyprus en de olievoorraden tussen Griekenland en Turkije. En de relatie met de EU zou ook wat beter zijn als hij de rechtsstaat respecteren zou. Dat is geen realpolitik, dat is geklungel van iemand die denkt dat hij met niemand rekening hoeft te houden.

Lucaz2
Lucaz229 jul. 2021 - 4:46

De wereld is niet echt rechtvaardig, de goede krachten verliezen op dit moment van de kwade. Vraag je je af voor hoe lang dit blijft.