Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokko op de valreep akkoord met sociale zekerheidsverdrag

  •  
05-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
8150856778_b0b63d9dc2_z
Vlak voordat Nederland het sociale zekerheidsverdrag met Marokko wilde opzeggen, is het land alsnog akkoord gegaan met enkele voorwaarden.
Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend gemaakt. Het aangepaste verdrag is dit weekend getekend. Dat betekent dat vanaf 1 oktober dit jaar de nieuwe uitkeringen van Marokkaanse Nederlanders in Marokko omlaag gaan.
Het sociale zekerheidsverdrag waarin al sinds 1970 is geregeld dat uitkeringen ook naar Marokko kunnen worden overgemaakt aan Marokkaanse Nederlanders, was al langer  een heikel punt. Ieder jaar gingen miljoenen euro’s naar Marokko voor uitkeringen. Daar was niet iedereen over te spreken. De VVD wilde dat het verdrag werd aangepast, maar de PvdA was daartegen omdat het de relatie met Marokko onder druk zou zetten. Minister Lodewijk Asscher van de PvdA was in tegenstelling tot zijn eigen partij wel voor het aanscherpen van het verdrag.
Vorig jaar in september leek het er even op dat de onderhandelingen goed zouden komen, tot Marokko plots toch met een nieuwe eis op tafel kwam. Nederlandse uitkeringen moesten ook naar mensen in de bezette Westelijke Sahara gaan. Nederland vond dit niet acceptabel en dreigde het verdrag eenzijdig stop te zetten. Inmiddels heeft Marokko die eis toch ingetrokken.
Er zijn wel nog enkele wijzigingen in het verdrag opgenomen. Zo komt er een financieel tegemoetkoming voor een groep mensen met kinderbijslag en voor gedeeltelijk verstandelijk gehandicapten. Er is ook afgesproken dat er vermogensonderzoeken komen naar mensen in Marokko die een uitkering krijgen in het kader van de Participatiewet.
Beeld: PvdA

Meer over:

politiek, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.