Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Marokkanengezeik

  •  
20-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het komt er dus echt, het ‘Marokkanendebat’
Het is een nieuw fenomeen in de Nederlandse politiek: een debat over een etnische groep, die blijkbaar in haar geheel als een probleem wordt beschouwd.
Geert Wilders had zijn collega fractievoorzitters hiertoe opgeroepen in een brief die is te lezen op de website van zijn partij. Een brief waarin wordt gesmeten met cijfers die er niet om liegen: “60% van de 12-26 jarige Marokkanen is verdachte van een misdrijf. Geen enkele groep recidiveert zo vaak als Marokkanen. Maar liefst 80 procent gaat opnieuw in de fout. De tweede generatie is zelfs nog crimineler dan de eerste. Bovendien maken ze zich stelselmatig schuldig aan geweld tegen niet-Marokkanen.”
Zo, die cijfers zijn niet mals. En ze komen uit het ‘Jaarrapport Integratie 2012’, van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Niet bepaald een instituut dat als xenofobisch bekend staat, uit onomstreden bron dus. Alleen een klein groepje die-hard multiculturelen, de gebruikelijke goedpraters en wegkijkers zal ontkennen dat er inderdaad een probleem is met deze groep.
Precies daar zit hem de crux, in die drie laatste woorden: “met deze groep”.
Toch ben ik van mening dat politici termen als ‘Marokkanenprobleem’ niet dienen te gebruiken en zeker niet moeten debatteren over hele groepen allochtonen (een rotwoord, ik weet het) als een probleem, als waren alle leden ervan potentiële criminelen. Ten eerste omdat het gewoon niet klopt. Het feit dat een groep jonge, mannelijke Marokkanen er een zooitje van maakt, betekent niet dat de overige leden van de dik 350.000 leden tellende Nederlands-Marokkaanse gemeenschap een probleem vormen.  Dit lijkt mij zo evident dat ik er verder geen woorden aan vuil wil maken.
Ten tweede is het signaal dat de politiek hiermee zendt op zijn best zinloos en op zijn kwaadst negatief. Zinloos omdat een debat in de Tweede Kamer niets zal veranderen aan het gedrag van ook maar één criminele jongere en negatief omdat de grote meerderheid gezagsgetrouwe, hardwerkende Marokkanen het gevoel kunnen krijgen dat hun gedrag absoluut niet op waarde wordt geschat.
Nog even over het zinloze: ik heb nog geen enkele PVVer met concrete voorstellen voor verbetering van de situatie zien komen. Nu laat ik mij graag overtuigen door de rechts-populisten. Wat is nu precies jullie oplossing van het Marokkanenvraagstuk? En hou het liefst een beetje realistisch: iedereen weet dat deportatie van (minderjarige) Nederlandse staatsburgers nooit – ik herhaal: NOOIT – zal plaatsvinden.  In ieder geval niet zolang één Nederlander zich herinnert wie Johan Rudolph Thorbecke ook alweer was.
Het debat zal dus weer gaan over die grijsgedraaide “noodzaak tot benoemen”. Welnu, PVVers (en VVDers, SGPers en Vijftig Plussers) ik heb nieuws voor jullie: de problemen worden benoemd. In de grootste krant van Nederland, in het grootste opinieblad, op het grootste politieke weblog, bij de best bekeken talkshow, in de enige kwaliteitskrant en soms – heel af en toe – zelfs op Jouw Online Opinie Pagina.
Dus wat willen Wilders en co nu echt bereiken met hun debat? Scoren voor de camera, lijkt me. Eurofobie heeft electoraal niet opgeleverd wat de PVV ervan had gehoopt en dus duikt de partij op haar eerdere, meer succesvolle stokpaardje: immigratie en islam. (En nu we het er toch over hebben, kunnen we ophouden de woorden ‘moslim’ en ‘Marokkaan’ als synoniemen te gebruiken door te doen alsof al die Marokkaanse (straat)criminelen hun wangedrag vertonen omdat dit ze persoonlijk door de profeet Mohammed is bevolen? Choukran bezef!)
Dat de Wildersianen stevig worden geholpen door Mocro jeugdvoetballers, kickboksers en om opsporing verzochten, geeft aan dat er inderdaad een probleem is. Daarover mag best stevig worden gediscussieerd, ook, nee: zeker, in de Kamer. Maar noem het beestje dan bij zijn ware naam: problemen met mannelijke (jeugd)criminelen van Nederlands-Marokkaanse komaf. Kijk serieus naar oorzaken, komt met realistische voorstellen voor aanpak en preventie, betrek de groep, hun ouders en hun familie bij het debat.
Doe je dat niet, is en blijft het een Haags toneelstuk voor de blanke Bühne. Een Marokkanendebat over het Marokkanenprobleem is niets meer en niets minder dan een hoop Marokkanengezeik.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (128)

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 jan. 2013 - 10:09

Probleem is sowieso al een erg groot woord in dit geval. Zou het zelf een miniscuul ergernisje willen noemen.

rbakels
rbakels20 jan. 2013 - 10:09

Dat andere partijen het verzoek om een debat steunen zegt weinig. Ik denk dat menigeen de kans te baat zal nemen Wilders de wind van voren te geven. Is de suggestie van Wilders dat de Marokkanen *als groep* moeten worden aangepakt? Dat kan helemaal niet, zelfs als het ergens op zou slaan - wat natuurlijk niet het geval is, want er zijn genoeg probleemloze Marokkanen. De Marokkanen zijn hier destijds naar toe gehaald om functies aan de onderkant van de maatschappij te vervullen. Dan moet je niet gek kijken dat er veel "Tokkies" tussen zitten. In elk geval bevestigt Wilders impliciet dat de islam niet het probleem is, want anders moest hij ook de Turken noemen. Maar die zijn minder crimineel dan Morokkanen.

TabulaRasa
TabulaRasa20 jan. 2013 - 10:09

Quote: " In ieder geval niet zolang één Nederlander zich herinnert wie Johan Rudolph Thorbecke ook was ". Nou, dat is wel erg de kat op het spek binden Bart. Ik maak me sterk dat de meeste vvd-ers nog weten wie deze eminente politicus was om nog maar te zwijgen over de rest van Nederland.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra20 jan. 2013 - 10:09

== Dat geldt toch echt alleen voor de eerste generatie. De tweede generatie is in het algemeen vrijwel volledig geamerikaniseerd. En bij de derde generatie is nagenoeg ieder spoortje dat nog naar Nederland verwijst uitgewist. == Nou kwam ik tot een paar jaar geleden regelmatig in de VS, en als ik in Iowa was, kon ik het niet laten om hierheen te gaan: http://orangecityiowa.com/ . Orange City bestaat sinds 1870, dus nu een dikke 140 jaar, maar men hangt nog zeer aan Nederlandse tradities... Verder heb je natuurlijk Holland in Michigan http://www.holland.org/ , Pella in Iowa: http://www.pella.org/ , Fulton in Illinois: http://www.cityoffulton.us/ , Little Chute in Wisconsin: http://www.littlechutewi.org/ en zo zijn er nog wel meer.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 jan. 2013 - 10:09

Een deel van het probleem is volgens mij dat de marokkaanse gemeenschap geen poot uitsteekt om het probleem waar ze zelf slachtoffer van zijn te helpen oplossen, het lijkt erop dat het probleem wordt ontkend, dat gaat het probleem niet oplossen, we hebben de buurtvaders gehad, werkte voor geen meter hoewel ik denk dat daarin een oplossing gelegen zou kunnen zijn, als je goed begrijpt hoe ingrijpend dit probleem het land heeft veranderd, tot in de stembus dan mag je toch wat meer inspanning verwachten van de gemeenschap, geldt overigens ook voor andere groeperingen maar daar gaat het hier niet om, de marokkaanse dames doen het over het algemeen stukken beter, weten sociale vaardigheden aan de dag te leggen waar menigéén een voorbeeld aan kan nemen, misschien moeten die nadrukkelijker betrokken worden bij het aanpakken van de probleem jongens.

bob b.
bob b.20 jan. 2013 - 10:09

Het is als met slecht onderzoek, de probleemstelling bepaalt de uitkomst. En de uitkomst staat al vast: we hebben een probleem, maar we weten niet hoe we het moeten oplossen want we hebben het probleem te ingewikkeld gemaakt. De Telegraaf kopt: Het Marokkanenprobleem is onoplosbaar. Waarmee de PVV en allen die in dezelfde vijver vissen, zich van een voortbestaan verzekeren. En zo boort de spiraal zich naar diepere en nog duistere gronden. En hou op over aanpassen, niemand hoeft zich aan te passen, we zijn geen dorp hier, ieder heeft recht op het leven zoals hij dat wil leven. Inburgering is het toverwoord, maar wat inburgeren , hoe inburgeren, het roept meer vragen op dan het beantwoord. Omdat het een holle kreet is, niets zegt, het is speilerij van ambtenaren en leeghoofdige burgers.

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Drie opvallende punten in het stuk van Bart Schut. 1) Zijn 'politieke incorrecte reputatie' heeft hij te danken aan zijn retoriek. De wijze waarop hij 'problemen' benoemt gaan voorbij een analyse. Die draagt een politieke lading, die doorgaans instemming krijgt van sympathisanten van de PVV. 2) Hij zich wentelt zich in de slachtofferrol. Andersdenkenden ontkennen of bagatelliseren het bestaan met immigratie, integratie en islam, insinueert hij indirect. Sterker nog hem wordt zelfs discriminatie en racisme verweten. Alleen verteld hij niet door wie. Dat lijkt op vage paranoiia. 3) Hij heeft met zijn artikelen juist veel bijgedragen aan het Haags toneelstuk voor de blanke Bühne, resulterend in dit gezeik over Marokkanen. Wel jarenlang meehuilen op de toon van nieuw rechts. En nu is daar het climax leidt, snel de keutel weer intrekken. De PVV mag hem wel bedanken. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3251930/2012/05/08/Hebben-Marokkanen-een-racismeprobleem.dhtml http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/16333_voor_marokkaanse_vrouwen_is_de_breinaald_goed_genoeg/

michaelamsterdammokum
michaelamsterdammokum20 jan. 2013 - 10:09

Goededag. Is dit in eerste instantie niet een gotspe met name zeer waarschijnlijk een debat in de Tweede Kamer binnenkort houdt kennelijk over een bepaalde bewolkingsgroep in dit geval Nederlanders van Marokkaanse afkomst? Als de PVV consequent bent in het bedrijven van de Haagse politiek gaat de PVV in de nabije toekomst ook een debat over b.v. al die homo's in de Nederlandse samenleving vragen? En kort daarna misschien ook een debat over b.v. al die hetero's in de Nederlandse samenleving? Ik heb een grote fan van die Deense politieke tv serie Borgen (inmiddels al bij aflevering 6 van het seizoen 2 op BBC4 op zaterdagavond vanaf 22.00-24.00 uur). Wat gebeurt in deze serie is natuurlijk puur fictie maar geeft het in ieder geval een goed blik hoe een ontzettend populistische en ultrarechtse politieke beweging zoals de PVV in Denemarken en de PVV Nederland in elkaar zitten. In één woord: onbetrouwbaar wat mij betreft. De coalitiepartner van de VVD in de huidige regering is de PvdA, met name een partij met een grote Nederlanders van Marokkaanse achterban. Moet de VVD in eerste instantie dit gepland debat steunt? Aan eventuele stemmingmakkerij van de PVV zal ik persoonlijke nooit meedoen. Ik wens jullie een heel fijne en mooie dag.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2013 - 10:09

Het is voornamelijk een 'jongensprobleem'. Culturele verschillen zijn ondergeschikt en voeden slechts xenofobie. Vaders moeten eindelijk eens hun verantwoording nemen. Daarnaast moeten er veel meer mannen bij de hulpinstanties bij komen. Vrouwen, een overgrote meerderheid bij hulpverlenende instanties, zijn onvoldoende geschikt om jongens in de pubertijd bij te staan, te begeleiden en te corrigeren. Een gevalletje 'mannen onder elkaar' zal ik maar zeggen. Sorry meiden.

meijerlahn
meijerlahn20 jan. 2013 - 10:09

Cultuurverschillen over onder andere opvoeding tussen westerse en niet-westerse bevolkingsgroepen worden in deze twee opiniestukken pijnlijk duidelijk. Marokkanen zijn Marokkaanse overlast spuugzat http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3355639/2012/11/29/Marokkanen-zijn-Marokkaanse-overlast-spuugzat.dhtml Marokkaanse jongetjes worden thuis verwend als prinsjes http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3363447/2012/12/14/Marokkaanse-jongetjes-worden-thuis-verwend-als-prinsjes.dhtml

bruces
bruces20 jan. 2013 - 10:09

Mostafa Mouktafi. Maak je niet zo druk en laat je niet steeds op de kast jagen. Leer dat happen eens af. Als jij je een Nederlander voelt ? dan is dat Marrokaanse gedoe jou probleem niet. Ga dan gewoon je eigen gang, in het land waar je verder wilt. Mijn kleindochter heeft een vriendinnetje, moeder Marokkaans, vader Surinaams. Ik heb met de opa's een kookclubje opgericht. Wij maken ons niet druk over dat gedoe. Wij genieten gewoon samen met de oma's erbij. Plus helpen elkaar.

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

"Alleen een klein groepje die-hard multiculturelen, de gebruikelijke goedpraters en wegkijkers zal ontkennen dat er inderdaad een probleem is met deze groep." Als Bo Campman gelijk heeft, dan hoeven we niet verbaasd te zijn, wanneer er hier rellen uitbreken, zoals in Athene en Tel Aviv. Daar heeft men het gemunt op hun varianten van het 'Marokkanenprobleem'. Afrikanen, Indiers of Pakistanen bedreigen de dominante culturen en identiteiten, volgens de instigators aldaar. Bovendien leidt het de aandacht af van de binnenlandse sociale en economische problemen. Hoe anders is het hier? Zijn wij anders dan zij of net zo cynisch, beste Bo en jouw meerderheid van gelijkgestemden in ons mooie land? http://www.huffingtonpost.com/2012/11/12/greece-racist-attacks_n_2116302.html http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/24/tel-aviv-protest-violence-immigration

Trees2
Trees220 jan. 2013 - 10:09

Mostafa, je je kunt ook die jongeren wijzen op de vrijheid die hun ouders , en zij zelf hier hebben, om een hoofddoek te dragen, en om naar de moskee te gaan. Die vrijheid hebben de nederlanders hen gegeven. Laat ze dan respect tonen aan de nederlanders , anders zou die vrijheid wel eens verloren kunnen gaan.

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

==...Mostafa staat een leuk filmpje you tube...== Zeg Ger, heb jij opdracht gegeven voor die mishandeling? Of zie jij Mostafa er serieus voor aan, dat hij opdracht heeft gegeven. Of dat hij dat geweld toejuicht? Wat kon jij eraan doen, om dat geweld te voorkomen? Wat kon Mostafa eraan doen? Is het niet vreemd, om iemand persoonlijk aan te spreken voor het misdadige gedrag van idioten, die jij of hij waarschijnlijk niet eens kent?

Achterhoeker2
Achterhoeker220 jan. 2013 - 10:09

Lafaards! En dan lopen mensen hier nog te ontkennen dat er een probleem is. Hoeveel van dit soort filmpjes moeten er nog online gezet worden, voor er ogen open gaan? http://www.omroepbrabant.nl/?news/187300502/Politie+toont+beelden+van+daders+zware+mishandeling+Vestdijk+in+Eindhoven.aspx

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Bo Campman, "Mocht het ooit tot rassenrellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan." Weet jij nog van wie die uitspraak is? Degene die een fixatie heeft op Marokkanen, ben jij. Degene die beweert dat je er op kunt wachten, dat dit een keer geweldadig uit de hand loopt, ben jij. Degene die hier vanuit de onderbuik reageert, ben jij.

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Er lopen hier kennelijk toch een paar mensen warm voor rassenrellen en deportatie. Het gaat lekker met de anti-immigratie lobby.

KoningPruts
KoningPruts20 jan. 2013 - 10:09

Het probleem zijn niet de geintegreerde allochtonen. Diegenen die netjes Nederlands spreken, die bijdragen aan de samenleving, die naar school gaan, geen ruzie schoppen. Daar moet eens een duidelijk onderscheid in zijn. Ik heb zelf geen enkel probleem met allochtonen. Waar ik wel een probleem mee heb, zijn mensen die zich niet aanpassen aan de samenleving waarin ze wonen. Mannen die 3 meter voor de vrouw uitlopen en af en toe omkijken of ze wel netjes haar afstand tot haar superieur houdt hou ik niet van. Is geen integratie. Jongeren van de tweede, soms derde generatie, die in de trein/bus/straat met elkaar de moedertaal spreken OF een mengelmoes van Nederlands/De moedertaal spreken zorgen ervoor dat ik facepalm. Gek hé dat je geen werk vind als je half/half spreekt? Hoe kun je volledig integreren als je elke gelegenheid aangrijpt om je moedertaal te spreken i.p.v. Nederlands? Tuurlijk loop je dan een taal achterstand op. En natuurlijk wil dan niemand je hebben. Hetzelfde als dat de gemiddelde turkse bakker / dönertent geen Nederlanders in dienst heeft omdat het makkelijker communiceert in de eigen taal. Kunnen ze weer lekker boos zijn op de maatschappij dat ze niet geaccepteerd worden als Nederlander en vervolgens kaaskoppen in elkaar trappen. Uiteindelijk doen ze het zelf. In het kort: Normen & waarden botsen tussen andere culturen en de onze. Taalbarrieres tussen andere culturen en de onze. Dus wat is dan de meest logische oplossing? Voor heel Nederland een cultuuromslag naar het Pools/arabisch/aziatisch? OF moeten de mensen die hier komen wonen zich aanpassen? Elke Nederlander elke allochtone taal uit het boekje laten leren? Of alle allochtonen Nederlands laten leren? Het is allemaal niet zo moeilijk.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2013 - 10:09

... Ik moet ineens aan al die schoftig dronken Nederlanders in vakantieoorden denken.

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Een groep jongens tuigt een voorbijganger af. Laf en diep triest gedrag. Er zijn hier reacties geplaatst, die insinueren dat de daders de 'usual suspects' zijn. Daarin wordt opgeroepen, dat Mostafa afstand moet nemen van geweld gepleegd door Marokkanen. Wie kent de exacte identiteiten van de (Belgische) daders? Geenstijl heeft een groepsfoto geplaatst van de verdachten met enkele vermoedelijke namen. Tom K, Stefano B, Jordy M, Ismail B en Bob S. Waarom moet Mostafa excuses maken voor hun geweld? http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/01/teringtiefustuigh_op_de_foto.html#comments

sam tosha
sam tosha20 jan. 2013 - 10:09

Die kopjes thee van Cohen destijds waren reete sterk kan ik u verzekeren en hebben veel meer opgeleverd dan de tanks die sommige politici in bepaalde wijken wilde sturen. Sterker nog met repressie lok je alleen maar meer problemen op. Ik verbaas me nog steeds dat de onaflatende stroom olie die de pvv op ieder brandhaartje gooit, niet tot excessen heeft geleid. De pvv is heimelijk uit op excessen zodat ze hun racisme kunnen botvieren. En ik voorspel dat de pvv andermaal met geen enkele oplossing voor dit probleem gaat komen. Ze zal enkel roepen om nog harder en langer straffen, voor nog meer politie op straat, voor nog meer politiestaat voor nog meer onbehagen.

sam tosha
sam tosha20 jan. 2013 - 10:09

Wel actueel dit artikel. De gestoorde schoppers in Eindhoven zijn . . . 'gewone' Nederlandse jongens: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21240828/__Schoppers_gezicht_zijn_NL_ers__.html Ik vind iedere hier geboren jongen, met wat voor een culturele achtergrond dan ook, overigens een Nederlander. En daarom het aankomende debat over een groep van etnische kommaf te beschamend voor woorden. Dit debat is een zwarte bladzijde in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Pvv 's rascisme wordt salonfähig gemaakt. Chapeau VVD, SGP en 50+. Maar let wel: jullie hebben het geweten!

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Hahaha Bijstandskoning zie jij voor de helft Marokkanen op de groepsfoto? Met de vermeende namen erbij: Brent, Brett, Bob, Tom, Jordy en Ismail. Jij werkt toch niet bij het CBS. Moeten wij ons zorgen maken over de juistheid van de statistiek over criminaliteit? http://www.geenstijl.nl/archives/images/belgischekopschuppers.html

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Geweld 'niet zomaar' Geweld Eindhoven na opmerking fiets EINDHOVEN - De acht jongens die begin januari hun agressie botvierden op en machteloos slachtoffer, deden dat niet zomaar, aldus de advocaat van een van hen. Een van de jongens had een trap tegen een fiets gegeven en de man had daar iets van gezegd. Daarop besloot de groep het slachtoffer aan te vallen. De raadsman zegt dat de groep bestond uit zes Nederlanders en twee Belgen. http://www.telegraaf.nl/binnenland/21241701/__Geweld_Eindhoven__niet_zomaar___.html

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Ach Klaas Jeltsma, jij noemt mij een losse flodder. Ik noem jou een cynische flodder. In dit debat.

Miesje3
Miesje320 jan. 2013 - 10:09

Is wel een goed idee eigenlijk. Ik stel voor dat we dat in landen als Canada ook doen: Het Nederlanders-debat! Wat komen die aardappelprakkers eigenlijk doen in een land als Canada? En een Nederlanders-meldpunt is ook hard nodig! Nederlanders komen alleen maar naar Canada omdat er wat te halen valt. gewoon afblijven van onze Canadese cultuur, kaas lusten we niet en van die eeuwige saaie Hollandse nuchterheid krijg je ook een patathoofd. Die Hollandse kinderen lopen alleen maar te schreeuwen, zijn de Hollanders brutaal en passen ze zich niet aan. Ze hebben allemaal satellietschotels op hun dak om maar elke dag naar de TROS te kunnen kijken waar alleen maar een stel palinghappers te zien zijn die eigenlijk helemaal niet bij Nederland horen, genaamd de Republiek Volendam en doen ze poeslief een aardig tegen je om je vervolgens achter je rug zwart te maken en over je te roddelen.. en ga zo maar door, wat een vervelend volkje! Wat komen die Hollanders dan doen in Canada? Als ze zo graag hun Hollandse cultuur willen houden en zich nog optimaal Nederlander willen voelen, kunnen ze toch beter terug gaan naar Nederland! Een Nederlander hoort gewoon in Nederland! Dus WEG met al die Nederlanders in het buitenland.. WEGGG!! WEG ERMEE!! (dit was ff mijn Theo Maassen momentje)

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Eén ding hebben ze gemeen met ''ons'' hier: zij kunnen niet leven zonde Hollandse zoute drop, duizenden zakken van die zoute zwarte drop gaan jaarlijks de lucht in, terwijl ik hier meteen dat spul uitspuug als hij in mijn mond per ongeluk lomt, bah! brrrrrrrr...brhhhhhh!

sjaakie2
sjaakie220 jan. 2013 - 10:09

Nederlanders staan erom bekend om zich snel aan te passen als ze in een ander land gaan wonen. Vandaar dat niemand een hekel heeft aan Nederlanders als ze zich ergens vestigen. (let op, dit is iets anders dan Nederlandse toeristen of vakantiegangers) Daarnaast zijn Nederlanders niet oververtegenwoordigd in criminaliteit-cijfers in Canada. Uw verhaaltje slaat dus helemaal nergens op.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen20 jan. 2013 - 10:09

Erwin een intelligente mening beschouwing over het integratie of een criminaliteitsvraagstuk kan niet beginnen en eindigen met de valse constatering van 60% van een groep is verdachte...etc... Dergelijke constateringen zijn slechts relevant indien degenen die aanhouding, opsporing e.d. verrichten op hun onbewuste= of beleidsmatig gestuurde discriminatie doorgelicht worden, of dat sociaal-economische en geografische kenmerken worden meegenomen. De manier waarop Bart Schut groepen definieert en dat nog e=steeds mag doen van de redactie van joop.nl en nu doet alsof dat niet moet gebeuren is vals. Hij gooit namelijk nu zijn tegenstanders en wilderianen op 'e'en hoop. Het blijft een versimpeling van een debat dat beneden het peil van ik hier zou wensen geschiedt. Zeker jouw steun zonder de kanttekening van systeem-consequenties en oorzaken valt me tegen.

harryo2
harryo220 jan. 2013 - 10:09

Het 'Jaarrapport Integratie 2012', waaruit de cijfers van Geert Wilders zouden stammen, bestaat nog niet. -- 60% van de 12-26 jarige Marokkanen is verdachte van een misdrijf -- Dat is een botte leugen! Enkele cijfers betreffende criminaliteit uit het jaarrapport Integratie 2011: • 61,3% wordt toegewezen aan de groep 'autochtonen' • Niet-westerse migranten van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Antilliaanse herkomst vertegenwoordigden 22,2%van alle verdachten; • 7,1% was van overig niet-westerse afkomst • en 9,4% was een westerse migrant Van alle autochtone Nederlanders was 1% verdacht en van alle migranten met een niet-westerse afkomst 3,8%. Naar verhouding waren Nederlanders van Antilliaanse afkomst het sterkst vertegenwoordigd in de verdachtencijfers: in 2009 is namelijk 6% van hen aangehouden in verband met het plegen van een misdrijf. Dat zelfde percentage voor de groep Marokkanen is 5,3. Wie een hoog percentage wil vinden moet het zoeken in de groep Marokkaanse mannen in de categorie 18- tot 24-jarigen: 19,5%! Dan kun je dat ook zo formuleren: 'Een op de vijf jongvolwassen Marokkaanse mannen verdacht'. Op die leeftijd piekt iedere categorie trouwens. Zogenaamde debatten over ethnische minderheidsgroeperingen ontstaan eigenlijk altijd in samenlevingen waarin teveel mensen het gevoel hebben dat ze er niet meer toe doen. En door het zo te stellen krijgt het probleem natuurlijk een ander karakter: het wordt hiermee tot een sociaal probleem.

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso20 jan. 2013 - 10:09

http://www.nrcnext.nl/blog/2012/05/15/next-checkt-65-procent-van-de-marokkaanse-jeugd-ooit-aangehouden/

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Die problemen zijn een keuze uiteindelijk. Het draait om het aannemen van Nederlandse leefgewoonten. Want anders slaag je hier niet. In mijn allochtone familie was zulks nooit een issue. We waren in Nederland dus we waren Nederlanders. Het waren allemaal laagopgeleide mensen, sommigen zelfs analfabeet. Allemaal zijn ze rap gesocialiseerd, geïntegreerd en geaccepteerd. De volgende generatie werd een doorslaand succes. Met mij als uitzondering dan... maar een rare snuiter komt in de beste families voor nietwaar. Bij mensen uit de derde wereld mag je nog strikter zijn wat dat betreft. Geef geen speling en schep geen onduidelijkheid met beloften als "met behoud van eigen identiteit". Zorg dat ze niet blijven hangen in hun oude mindset want die botst met de realiteit hier. De omschakeling is te groot en uiteindelijk stranden de mensen opnieuw. Hun situatie van ongelijkheid zet zich dan voort in Nederland... en dat wilden we juist voorkomen. Een andere route is erkennen dat de verschillen tussen de orthodoxe islam van het Afrikaanse platteland en mondaine westerse vrijheid/kapitalisme totaal botsen. Heb je buren die enorm verschillen dan krijg je ook bonje. Datzelfde heb je op grotere schaal met culturen. Het zou idealiter niet mogen maar is vaak de realiteit. Dan kun je beter ieder op je eigen plekje wonen, even goede vrienden.

1 Reactie
Rootman
Rootman20 jan. 2013 - 10:09

Volgens mij heeft die 2e generatie niet echt veel met N Afrika en de islam te maken (hoewel ik eens in een bordeel een discussie in prima Duits tussen 3 Marokkaanse jongemannen volgde, waarin unaniem werd besloten om veel later 'echt' te gaan 'praktizeren'). Het is ook een Ghettocultuur, waarin alleen de allersterksten/slimsten boven de minimumgrens kunnen komen. Er is veel wantrouwen naar de maatschappij. Een van de grootste handicaps is mi. de positie van de jongens in het gezin: verwende prinsjes zonder ook maar de geringste zelfkritiek. Hoe los je dit nu op? In Amerika gaat dit VEEL beter omdat immigranten niet van het arbeidsproces worden uitgesloten. Wel vaak de zwarte Amerikanen, waar dan ook soortgelijke problemen optreden.

ruudh2
ruudh220 jan. 2013 - 10:09

Schut suggereert: "Maar noem het beestje dan bij zijn ware naam: problemen met mannelijke (jeugd)criminelen van Nederlands-Marokkaanse komaf." Als je er jarenlang alles aan doet om systematisch te ontkennen dat er überhaupt een probleem met Marokkaanse jongeren is, dan zul je dit onvermijdelijk terugvinden in de woordkeuze van degenen die te lang tot roependen in de woestijn gemaakt zijn. De geest is nu na vele eindelijk uit de fles en om de bevrijding uit het juk te vieren boert ie er even lustig op los. Laat hem lekker. Volkomen begrijpelijk dat de roependen zich nu uit frustratie een tikje overschreeuwen of grijpen naar de provocatie om hun gelijk er nog eens even lekker in te wrijven. Als het daarbij echter dan binnen de Marokkaanse gemeenschap nog eens oorverdovend stil blijft over erkennen van het probleem met hun masculine adolescenten, tsja, dan heb je natuurlijk de perfecte cocktail voor het ontstaan van zoiets als een woord 'Marokkanendebat' ? Prima dat we pogen om het probleem scherper te definiëren om daarmee te voorkomen dat er een stereotype van een hele groep gemaakt wordt (al is dat meteen ook weer het mooie van het begrip 'stereotype', het is namelijk ook altijd een beetje waar), maar laat dit dan gepaard laten gaan met een duidelijke zelfreflectie en erkenning van het probleem binnen die hele groep. Daar moet de zelfreinigende werking en uiteindelijk de oplossing van het probleem vandaan komen. Bart's stuk klinkt nu juist weer als de 'blanke man die wel even denkt voor het-zich-netjes-gedragende-deel-van-de-Marokkaanse-gemeenschap-dat-we-moeten-beschermen-tegen-gemene-denkers-met-hun-stigmatiserende-woordkeuzes, met als gevolg dat zij daarmee meteen weer in de onmondige hoek gedrukt worden (of gewoon achterover leunen en denken: 'laat die blanke mannen maar weer lekker met elkaar over woorddefinities vechten. Ze zoeken het maar uit'). Om de scherpe kantjes van Wilders retoriek af te vijlen, zou het volgens mij daarom effectiever zijn als er door politieke partijen nu gewoon eens ruiterlijk wordt toegegeven hoezeer men de kop in het zand gestoken heeft en hoezeer men de slachtoffers (horen we niemand over!) van het "probleem met mannelijke (jeugd)criminelen van Nederlands-Marokkaanse komaf" geschoffeerd heeft door serieuze problemen telkens laf en veilig als 'incidenten' te bagatelliseren. Dat haalt wellicht op veel effectievere wijze de angel uit dit debat en uit de onnodig harde toon van Wilders cum suis.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer220 jan. 2013 - 10:09

== "als je er jarenlang alles aan doet om systematisch te ontkennen dat er überhaupt een probleem met Marokkaanse jongeren is, " == ??? Wie doet dat dan? Het wordt juist a jáááren niet meer ontkend werd. Én dát ontkennen is nu precies het Marokkanengezeik waar Bart op doelt; zie de alinea in het artikel waarin staat: "ik heb nieuws voor jullie: de problemen worden benoemd. "

arieroos
arieroos20 jan. 2013 - 10:09

[Als je er jarenlang alles aan doet om systematisch te ontkennen dat er überhaupt een probleem met Marokkaanse jongeren is, dan zul je dit onvermijdelijk terugvinden in de woordkeuze van degenen die te lang tot roependen in de woestijn gemaakt zijn.] Maar goed, zoals je weet wordt er helemaal niet ontkend dat er een probleem met Marokaanse jongeren is. Waar komt die woordkeuze dan vandaan ?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 jan. 2013 - 10:09

Van de Marokkaanse jongens is maar liefst 65 procent tussen hun 12e en 23e levensjaar weleens aangehouden door de politie. Het Sociaal Cultureel Planbureau noemt die ontwikkeling in het rapport 'schrikbarend'. Maar u noemt het Marokkanengezeik. Een probleem proberen op te lossen is geen gezeik maar wenselijk voor de samenleving en voor de Marokkaanse jongens.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer220 jan. 2013 - 10:09

== " Het Sociaal Cultureel Planbureau noemt die ontwikkeling in het rapport 'schrikbarend'. Maar u noemt het Marokkanengezeik." == ?? Nee Hans, dat noemt Bart juist níét. Lees het artikel even zou ik zeggen. Wat *jíj* hier schrijft is een goed voorbeeld van Marokkanengezeik, dát is wat Bart bedoelt.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 jan. 2013 - 10:09

[Van de Marokkaanse jongens is maar liefst 65 procent tussen hun 12e en 23e levensjaar weleens aangehouden door de politie. ] Dat getal zegt op zich niets: de verklaring zit hem namelijk mede in de al dan niet aanwezige objectieve houding van de politie. Dat blijkt ook zo te zijn wanneer je bekijkt van wat voor feiten ze worden verdacht en die vergelijkt met waar autochtone jongeren van worden verdacht. Marokkaanse jongens in preventieve hechtenis plegen vaker, maar minder ernstige delicten dan Nederlandse jongens in preventieve hechtenis. http://www.uu.nl/NL/Actueel/Pages/MarokkaansejongensinpreventievehechtenisplegenminderernstigedelictendanNederlandsejongens.aspx Ik ontken niet dat de cijfers, ook als je naar veroordelingen kijkt en daarbij meeneemt dat Marokaanse jongens al voor minder zware delicten worden aangehouden als autochtone jongens, dat ze nog steeds zijn oververtegenwoordigd, maar deze dicriminatie helpt daarbij niet bepaald. De oververtegenwoordiging is het gebrek aan sociale netwerken, waardoor er niets anders voor ze overblijft dan op straat te gaan hangen. Overal ter wereld zie je dat straatcultuur uitmondt in criminaliteit (bv Koreaanse jeugdgroepen in de VS, Pakistaanse straatjongens in Oslo en Chileense migrantenkinderen in Barcelona.) http://www.groene.nl/2007/47/niet-lullen-maar-poetsen

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Platon, wilt u beweren dat de Nederlanders die in Canada wonen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit? Ik zal zeggen welterusten. En blijf het Marokkanen probleem maar lekker ontkennen. Inderdaad de Canadezen cellen zitten vol met Nederlandse delinquenten.

1 Reactie
Platon
Platon20 jan. 2013 - 10:09

Zo, dat is een felle reactie. Maar lees nog eens wat ik schreef. Waar Sjaak beweert dat Nederlanders niet oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitsstatistieken, beweer ik alleen dat hij deze uitspraak niet kan onderbouwen omdat in Canada in haar statistieken afkomst niet meet. Waar je uit mijn reactie concludeert dat ik het "Marokkanenprobleem" ontken is me een compleet raadsel. Wellicht heeft het meer met je eigen preoccupatie te maken?

hminkema
hminkema20 jan. 2013 - 10:09

“60% van de 12-26 jarige Marokkanen is verdachte van een misdrijf". Mag ik vragen naar een precieze en serieuze bron voor deze statistiek? Als dat niet te kwetsend is, tenminste.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2013 - 10:09

Pubers mensen in een culturele spagaat geven vaker problemen. Mensen met een Marokkaanse achtergrond lijken meer op Nederlanders dan Nederlanders willen inzien of kunnen toegeven. In plaats van 'over' Mensen met een Marokkaanse achtergrond te praten zou je met ze moeten praten. Desnoods met handen en voeten. Hoe zie jij dat dat Mostafa?

harryo2
harryo220 jan. 2013 - 10:09

-- Mag ik vragen naar een precieze en serieuze bron voor deze statistiek? Als dat niet te kwetsend is, tenminste. -- Jaarrapport Integratie 2011, pagina 207. Hier is de bijbehorende grafiek: http://ubuntuone.com/1jb5gj6YPZtBzhpW4bPlAW Let op: het gaat hier om de groep jongeren die geboren is in het jaar 1987.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 jan. 2013 - 10:09

Daar zijn gewoon cijfers over. Het grappige is wel dat men dan altijd blijft hangen bij de piek in criminaliteit op die specifieke leeftijd. Wat namelijk ook blijkt is dat marokkanen vooral oververtegenwoordigd zijn in die leeftijds catagorie. Als je verder doorkijkt zie je dat naarmate de marokkanen ouder worden, de criminaliteit afneemt. De groep Antillianen, Surinamers, en autochtonen pieken welliswaar niet, maar blijven langer crimineel. Het zou juist interessant zijn eens te kijken waar het aan ligt dat Marokkanen vaak op jongere leeftijd dit gedrag vertonen. Te onderzoeken waarom het op latere leeftijd juist sterk afneemt, en daar een oplossing voor proberen te vinden. Dat zou denk ik meer opleveren dan een nutteloos m-a-r-o-k-a-n-n-e-n-p-r-o-b-l-e-e-m debat in de tweede kamer

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Er wordt binnenkort dus over mij gedebateerd in de kamer. Dat gebeurt altijd wel, als student ooit, als belastingplichtige, als weggeruiker, als vervuiler en zelfs als moslim (voor zover ik dat nog ben) enzovoorts. Maar deze keer komt er een heel ander debat over mij, als persoon, als Marokkaans persoon. De politiek wordt steeds persoonlijker lijkt het wel. Is dit wat ze bedoelden met de politiek dichter bij de mensen te brengen? De standaard allochtoon hatende partijen hebben we tenminste al op een rijtje: PVV (haat alles wat niet blank is), SGP (haat alles wat niet gristelijk is), 50 + (weet ik weinig van) en natuurlijk de VVD (wil een beetje meeprofiteren van de PVV-haat, want je bent rechts of je bent het niet). Kennelijk zien de andere partijen CDA, PvdA, CU, SP en PvdD geen electorale brood in dit debat. Benieuwd naar hun beweegredenen om het debat niet bijvoorbaat te steunen. Ben benieuwd wat de inzet zal worden en vooral ook naar de uitkomst.

2 Reacties
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso20 jan. 2013 - 10:09

Schrijf een brief met al je gedachten, ins & outs, argumenten, context, achtergrond en weet ik wat en stuur hem op. Laat jouw inbreng daarin meegenomen worden. Er moeten inderdaad niet wat blanke mannen en vrouwen over jou gaan praten. Maar als zij over wie het gaat niets inbrengen... dan gaat dat wel gebeuren.

DitBenIk2
DitBenIk220 jan. 2013 - 10:09

LOL

bob b.
bob b.20 jan. 2013 - 10:09

Het is toch godgeklaagd dat we onze kostbare tijd gaan verdoen met dit soort gebabbel. Het lijkt wel een gezelschapsspel, een soort pim pam pet, heb jij voor mij: straattereur van Marokkanen, dan heb ik voor jou: geen nederlands spreken op de markt. De PVV heeft het weer goed voor elkaar, niets doen aan de echte problemen, en intussen theekransen met elkaar over de pijntjes en de jeukjes van de leeghoofdige burgerij die hoofd en bijzaken niet kan scheiden. Wat een onzin.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

''Het is toch godgeklaagd dat we onze kostbare tijd gaan verdoen met dit soort gebabbel.'' Wij zeggen in Marokko:'' rouwstoet is drie kilometer lang, de overleden is een muis''..

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

"Toch ben ik van mening dat politici termen als ‘Marokkanenprobleem’ niet dienen te gebruiken ... Ten eerste omdat het gewoon niet klopt" Ik denk nou komt het, hij gaat zeggen dat het geen Marokkanen maar Nederlanders zijn.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Ik snap ook een ding niet: Een blanke Zuid Afrikaan van Nederlandse afkomst mag de troste Zuid Afrikaan zich noemen, een Nederlander van Marokkaanse afkomst wordt nog niet in democratie doorgeslikt en geaccepteerd dat dat wel bestaat en uiteindelijk om mensen gaat?! Is Zuid Afrika in hemelsnaam democratischer, wijze en menselijker dan Nederland? Zo ja, mámá mia! waar ben ik terecht gekomen?!!

GingerTed
GingerTed20 jan. 2013 - 10:09

Ik ben ook tegen de term Marokkanendebat. Het is onterecht stigmatiserend naar de Marokkaan in het algemeen zoals het dat ook is als je het in negatieve zin over de autochtonen in het algemeen, of de burgers van Israël idem. Maar het is wel nodig om de veelvoorkomende problemen die wel degelijk samenhangen met een aantal cultuurgroepen, in dit geval met een in een of meerdere generaties teruggaande buitenlandse achtergrond als van grote invloed te erkennen omdat zeker niet elke in oorsprong vreemde cultuurgroepen dezelfde problemen met zich meebrengen. Dat de strenge cultuur, vaak nog samenhangend met religie, een gebrekkige of geen opleiding van de verantwoordelijke ouders, een gebrek aan behoefte om te integreren (integendeel) wel degelijk verantwoordelijk zijn en dit glashelder benoemen als hoofdredenen van de problemen kan dan wel degelijk degenen met een gelijke achtergrond, of een afwijkende maar wel gelijk land van oorsprong, die het wel goed doen ontzien. Overigens bestaan er ook nog al zeer lang of zelfs van oorsprong in Nederland verblijvende cultuurgroepen die met vergelijkbare problemen kampen. De ons aller bekende kampers die naast een kleiner deel roma, en sinti vooral bestaan uit voormalige seizoensarbeiders en een volledig autochtone achtergrond hebben. Ook deze grote delen van groepen vertonen veel overlast gevend gedrag en ook dit behoeft een harde hand waarbij eveneens, dus net als bij de Marokkaanse, Antilliaanse, etc. Nederlanders ook het kaf van het koren gescheiden kan en moet worden om de onschuldigen niet te stigmatiseren. We verwijten Jan Smit, Rafaël van der Vaart, en Ali B. niets (hooguit onschuldiger zaken) maar hoeven en moeten tegelijkertijd niet langer wegkijken van de wel degelijk met cultuur samenhangende problemen die grotere delen van deze groepen tot overlastgevers maken.

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso20 jan. 2013 - 10:09

de naam vind ik ook niet correct.

Machosofty
Machosofty20 jan. 2013 - 10:09

Volgens mij hebben we in Nederland een mannenprobleem, want veruit de meeste criminelen zijn mannen. Misschien moet de politiek zich daar eens over buigen? Goed stuk trouwens van Bart Schut, deze keer!

3 Reacties
marietjejansen
marietjejansen20 jan. 2013 - 10:09

Verfrissend, deze reactie en ook het stuk van Schut.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2013 - 10:09

Ik lees net je reactie. Ik kwam tot dezelfde slotsom zei het iets uitgebreider. : )

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Klopt, de Nederlandse meisjes van Marokkanse afkomst doen het op school veel beter dan Nederlandse meisjes die met bier flesjes en energy drank rond hangen. En dat mag gezegd worden, één keer!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Nederlanders worden genaaid waar ze erbij staan, door elk dag te horen krijgen dat een Marokkaanse-grip onderweg is. Een valse Alarm die lijkt op die valse Alarm over de Mexicaanse-Griep. Later koste ons, als belastingbetalers veel en veel centen, door onnodig injecties te kopen. Trouwens, waar blijven die miljoenen gekochte injecties tegen dat zogenaamde gevaarlijk Mexicaanse griep? Ik weet het nog: zeep tegen bacterie lag al klaar in de Deka en overal, ook bij de schoenen maker, elk burger loopt toen met een zeepje of een zeep-spuit rond tegen de gevaarlijk monster! Ook op het kantoor, boerderijen, scholen, ziekenhuizen, patat-zaak, kroegen, pizzeria...ect...overal lag Zeep tegen de monster die Mexicaanse Griep heet, later schijnt een valse Alarm te zijn, waar Farmaceutica tassen vol geld hebben aan verdiend. Nu, sommige media en politici en journalisten waarschuwen over een zogenaamde Marokkaanse-Griep, zij willen bekend worden en betaalde stukjes over Marokkanen schijven. Op de rug van deze zwakke gemeenschap?? Zijn de Marokkanen die de voetbalstadion beschadigen, vernielen, racistische leuzen roepen en rellen, tijdens de potjes voetballen? Zijn de Marokkanen die in de onderwereld wonen? Zijn de Marokkanen die in kinderporno zitten? Zijn Marokkanen die in vrouwenhandel zitten? Zijn de Marokkanen die de Koninginnedagen verpesten, en veel burgers doodrijden en onze nationale dag verpesten? Zijn de Marokkanen die met enorme wapens de winkelcentrum in gaan en veel burgers neerknallen? Zij de Marokkanen die in de pedofilie betrapt zijn? Zijn de Marokkanen- politici die betrapt zijn met zware corruptie? zijn de Marokkanen-politici die betrapt zijn met fraude in het wetenschap? Zijn de Marokkanen die een partij begonnen om één gemeenschap aan de kant van de maatschappij te zetten, zo als PVV-er het doen? Zij de Marrrrrrrrr. ''Mostafa! ho maar, ho maar'' Is goed.

2 Reacties
JohannZuurIch
JohannZuurIch20 jan. 2013 - 10:09

Beste Mostafa! Nee maar buiten het voetbal om de haverklap. Nou en of. Ongetwijfeld. In groten mate. Elk jaar. Regelmatig. Ja. Hele ladingen. Moeten ze wel eerst publiceren. Nee, daarvoor hebben zij een geloof. Hoop dat Uw vragen hiermee beantwoord zijn.

JandeBoer2
JandeBoer220 jan. 2013 - 10:09

Indrukwekkende lijst Mostafa. Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat we in Nederland een Nederlanderprobleem hebben. Daar moet maar eens een kamerdebat over komen!

Superwillie
Superwillie20 jan. 2013 - 10:09

We kunnen hier wel debatteren over het woord marokkanenprobleem. Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat de bevolking een probleem ziet met voornamelijk marokkanen. De volksvertegenwoordiging zal er dus gewoon iets aan moeten doen. Dus hoe je het ook noemt. Tijd voor aktie. En niet door gaan op de manier van de afgelopen 40 jaar.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Actie? Geen één voorbeeld.

MBosman2
MBosman220 jan. 2013 - 10:09

Een hele goede stap zou zijn om toch voer te gaan tot het afpakken van het paspoort en het terugsturen naar afrika van jongeren die meerdere malen de fout ingaan. Dit hoeft niet op grote schaal te gebeuren, alleen de dreiging die ervan uitgaat is al voldoende. En nu kun je stellen 'dit gebeurt niet, kunnen we dus niet over discussieren. PUNT' maar zelf in het multiculturele utopia wat we zweden noemen is dit al gebeurt (met de stockholmse metro dief) Helemaal geen gek idee volgens mij.

2 Reacties
michaelamsterdammokum
michaelamsterdammokum20 jan. 2013 - 10:09

Kan dat zomaar, ik vraag me af, om paspoorten van Nederlanders van buitenlandse afkomst die in Nederland geboren en getogen zijn af te pakken en hen terug te sturen naar het land van herkomst van hun ouders en grootouders? Dat zal tegen alle rechten van de mens zijn en vooral in een beschaafd en hoogontwikkeld land zoals Nederland, één van die 27 leden van de EU. Om zoiets zomaar te zeggen of om te roepen is **100% stemmingmakkerij á-la-de PVV** wat mij betreft. P.S. Stel dat op een dag in de toekomst de PVV echt de grootste partij van Nederland zal worden. Stel dat de PVV op een dag in de regering komt. Stel dat Geert Wilders op een dag onze nieuwe MP zal worden. Op dat moment moeten Geert Wilders en de PVV alle één miljoen Nederlandse moslims nog steeds als gelijken behandelen als die andere 16 miljoen Nederlanders die geen moslims zijn. Dat staat namelijk in onze Nederlandse grondwet. P.S. Afgelopen weekend ben ik naar de tsunami-film The Impossible geweest. Bij de tsunami op tweede kerstdag in 2004 kwamen een paar honderd duizenden mensen in Indonesië, Thailand, Sri Lanka, India, Viernam, Birma enz. om. Een Nederlandse politicus zoals Geert Wilders die ooit zomaar en kennelijk en blijkbaar zonder goed na te denken over het gevolg van zijn harde woorden, *een tsunami van moslims* openbaar roepte, kunnen wij hem voortaan nog serieus nemen?

mees.
mees.20 jan. 2013 - 10:09

ah....je wilt ze dus het Nederlandschap afnemen en ze deporteren. 14/15 jarigen deporteren. Dat dit soort taal wordt gebezigd vindt men blijkbaar heel normaal. Racisme is openlijk aanwezig,men schaamt zich er niet eens voor. Een Jodendebat...is ook heel normaal om te houden blijkbaar

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Er is geen probleem met die groep (Marokkanen). We hebben problemen met die mensen die problemen hebben met Marokkanen/allochtonen. Zou je een onderzoek doen als SCP naar de problemen die m.n. Wilders-volgelingen en hun kroost veroorzaken kom je waarschijnlijk vele vele malen negatiever uit. Zij zijn het immers die al ver voor "Wilders" van mening waren dat allochtonen hier niet horen. Wilders heeft daar handig op ingespeeld, door ze ook nog eens allerlei "kwaliteiten" toe te dichten die vanuit hun "verderfelijke fascistische ideologie" ontsproten zijn. Maar iedereen die een beetje ervaring heeft met mensen als Wilders cs weet dat zij veruit de grootste veroorzakers zijn van de ellende in de wijken. De SP-aanhang doet ook een beetje mee, maar op een andere manier. Zij verwijt niet zozeer de allochtonen, maar meer de overheid van de "overlast". Bij Wilders zijn het de allochtonen die puur uit kwaadaardigheid hier zijn komen wonen en ons hun cultuur en ideologie willen opdringen daarbij gesteund door de linkse elite die hen als stemvee naar binnen haalt. (Wilders heeft overigens nog niet kunnen uitleggen hoe het komt dat ze "stemvee" zijn terwijl elke Wilders-gelovige zeker weet dat moslims niks moeten hebben van democratie.) SP'ers maken zich niet bewust schuldig aan discriminatie al gebeurt het vaak onbewust wel. Echter dat heeft dan meer te maken met echte xenofobie en dus niet de aangeprate haatfobie door Wilders. Wilders kan met geen mogelijkheid ook maar enige beschuldiging waarmaken, maar men neemt ze maar al te graag als "waar" aan als excuus voor het eigen gedrag. Wilders hanteert de cijfers dusdanig dat het net lijkt of de hele wereld ongeveer alle ellende heeft door allochtonen, maar als je ze, zelfs met de bijeen gelogen cijfers van Wilders goed interpreteert, dan kom je toch beroerder uit als je alleen al naar de eigen aanhang kijkt. Immers op het moment dat hij heeft over de criminaliteit onder Marokkanen en zegt dat dat 2 of 3 maal zo hoog is dan... gaat hij er aan voorbij dat z'n eigen aanhang 5 à 6 maal zo hoog is dan die van de hele Marokkanen gemeenschap. En het kan daardoor dan ook niet anders dat we vele malen meer te maken hebben met "zijn" mensen. En iedereen die in een wijk woont of te maken heeft (gehad) met mensen van zijn slag en waar geen allochtonen wonen weet dat ze inderdaad voor de meeste overlast zorgen. Ook daar bestaan rapporten van. Laten we maar eens inderdaad een objectief onderzoek naar het functioneren van deze mensen en daar dan een debat over houden. Wedden dat Wilders voor geen goud daar aan mee zal werken?

4 Reacties
JohannZuurIch
JohannZuurIch20 jan. 2013 - 10:09

Wat een onzin, Henk Veldman! Wilders baseert zich op cijfers van het Sociaal-Cultureel Planburo, zoals Dhr. Schut al schrijft zijn die cijfers onomstreden. U verzint vervolgens vanuit uw onderbuik een fenomeen, zonder met cijfers te komen. Dat heeft een naam: laster. Zonder de PVV te verheerlijken (of er sympatie voor te hebben) kun je stellen dat U Uw hele bovenstaande reactie uit Uw duim heeft gezogen Treurig, treurig, treurig.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Zij kijken alleen naar de lege helft van de fles bij ons!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Ik ben zeer met je eens en zo denk ik ook.

Nico de Mus
Nico de Mus20 jan. 2013 - 10:09

"Wilders heeft overigens nog niet kunnen uitleggen hoe het komt dat ze "stemvee" zijn terwijl elke Wilders-gelovige zeker weet dat moslims niks moeten hebben van democratie.) " Stemvee zijn ze omdat ze op linkse partijen stemmen,maar er is ook weinig keus want alle partijen hier zijn meer links dan rechts. zelfs de pvv.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 jan. 2013 - 10:09

Henk Veldman doet een uitstekende suggestie. De ovetlast en de criminaliteit onder PVV-stemmers is zo uit verhouding met de rest van Nederland, dat het maar eens geregistreerd moet gaan worden. Zonder registratie geen SCP- en CPB-cijfers, en zonder cijfers kun je het probleem niet benoemen, en stel je voor dat dat niet zou kunnen, dan zou er een politiek taboe zijn, en dat mag niet. De politie moet dus bij elke aanhouding kunnen gaan vaststellen of iemand PVV heeft gestemd. Omdat het duidelijk een kwestie van cultuur is, moeten we niet alleen uitgaan van de eerste-generatie PVV-stemmers, maar van elk individu in Nederland ook vastleggen of één van beide of beide ouders PVV hebben gestemd. Misschien moeten we zelfs zo ver gaan dat we ook tweede-generatie PVV-stemmers meenemen in de tellingen: je moet tenslotte het probleem goed in kaart kunnen krijgen. Het grote voordeel: de PVV zal hier voor stemmen, want die is van het benoemen van problemen, en houdt van elke vorm van registratie.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2013 - 10:09

: )))))

Nico de Mus
Nico de Mus20 jan. 2013 - 10:09

"De ovetlast en de criminaliteit onder PVV-stemmers is zo uit verhouding met de rest van Nederland, dat het maar eens geregistreerd moet gaan worden." kletskoek En u bent een expert? Ik heb nog nooit ergens gelezen : pvv stemmer breekt in,of pvv stemmer overvalt een juwelier ,pvv stemmer heeft een wietplantage

Superwillie
Superwillie20 jan. 2013 - 10:09

Het lijkt alsof je voorbij gaat aan het probleem en aje alleen druk maakt om hoe het gebracht word. De beste remedie tegen hoe dit gebracht word is het oplossen van het probleem. Kom met ideeen. Kom met in ieder geval iets. Een oplossing. Een plan En als je dat lukt zul je zien dat er in de toekomst niet meer op deze manier over marokkanen gesproken word. Dan ben je zinvol bezif in plaats van roeptoeteren. Niet over het probleem, maar over de manier waarop dat probleem omschreven word. En daarmee wek je de indruk dit weg te honen, te lachen en te ontkennen.

JohannZuurIch
JohannZuurIch20 jan. 2013 - 10:09

Voor idereen die niet wil luisteren naar feiten en cijfers over criminaliteit onder Marokkanen, voor alle wegkijkers dus, heb ik een suggestie. Venezuela is een van de landen met de meeste moorden op aarde. Deze epidemie werd natuurlijk niet bestreden door de president, Hugo Chavez, die ontkende het probleem gewoon omdat het niet in overeenstemming was met zijn linkse doctrine. Immers het ging zo goed met de bevolking van zijn land sinds zijn "Bolivariaanse revolutie" dat een stijgend moordcijfer welhaast niet KON kloppen. Dus wat deed de president uiteindelijk? Hij verbood zijn eigen ministeries de cijfers voortaan bij te houden of te onderzoeken. Zo daalde het moordcijfer van bijna 20,000 in een klaps naar 0! Briljant. Misschien is dit een suggestie voor Nederland, zodat de politek korrekten zich dan gelukkiger voelen en niet steeds met die vervelende rotcijfers geconfronteerd worden. Dan hoeft U niet eens meer weg te kijken. Alleen een beetje jammer voor de slachtoffers, zowel voor die van Marokkaanse criminelen in Nederland als voor de inmiddels meer dan 20,000 per jaar vermoorde Venezuelanen.

2 Reacties
michaelamsterdammokum
michaelamsterdammokum20 jan. 2013 - 10:09

Hebben de PVV en haar aanghanhers ooit een oplossing aan deze zogenoemde *Nederlandse-Marokkaanse* probleem bedacht behalve misschien deze twee radicale suggesties steeds aan het voortbrengen kennelijk en blijkbaar met name: (1) het afnemen van hun Nederlandse paspoorten (dat is juist onmogelijk: wij wonen in eerste instantie in een democratische rechtsstaat) (2) het uitzetten naar het land van herkomst van hun ouders en grootouders (dat is ook onmogelijk: nogmaals wonen wij in eerste instantie in een democratische rechtsstaat) Mijn persoonlijke conclusie: het is puur stemmingmakkerij van de kant van de PVV en haar aanhangers om in eerste instantie zoiets te suggereren volgens mijn vrijheid van meningsuiting.

kapitanlaipose
kapitanlaipose20 jan. 2013 - 10:09

Heeft die Chavez ook last van Marokkanen? Ze veroorzaken ook werkelijk overal overlast. Het moet wel per definitie in hun specifiek Marokkaanse cultuur liggen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Waarom ik de afgelopen jaren zo vaak geïrriteerd ben door kranten en journaal en andere berichtgeving!? Nou, door voortdurend discriminerende uitspraken over alle andere nationaliteiten dan Nederlandse en vooral Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Hoe vaak is laatste jaren in kranten op voorpagina voorgekomen ” Nederlander heeft beroofd/ vermoord/ …..” !??? Of op die manier in nieuws gekomen? Nou, volgens mij geen enkele keer wordt met koeienletters geschreven dat Nederland(st)er criminele daad heeft uitgevoerd. Maar zo gauw het een andere nationaliteit betreft zie je direct, en vooral Marokkaanse of Antilliaanse , met grote letters aangekondigd. Volgens mij kunnen mensen die zoiets melden en schrijven zich echt niet voorstellen hoe het voelt in dit land om buitenlands te zijn en te zien dat een andere nationaliteit dan Nederlandse op die manier beschreven en behandeld wordt. Nederlanders zijn engelen en doen nooit iets verkeerds, lijkt uit berichtgeving. Hoogstens wordt gemeld: Tilburgers of Amsterdammers of zo iets en in een klein artikeltje nauwelijks merkbaar. Als het Marokkaan of Antiliaan of hoe dan ook buitenland(st)er is, dan haalt het snel voorpagina en redelijk vaak grotere lettertype e.d. Ja, ik ben ook niet van geboorte Nederlander. Sinds 1992 in dit mooie land met ook veel aardige mensen, maar toch met overwegend gevoel ” hier voel ik me niet welkom en wordt gediscrimineerd “. En dat is niet alleen gevoel. Praktijk is hard en erg discriminerend, dat heb ik op eigen huid ondervonden en ondervind bijna dagelijks. Triest.

1 Reactie
bruces
bruces20 jan. 2013 - 10:09

"hoe het voelt in dit land om buitenlands te zijn" Ik voel mij prima in dit land. Maar wij blijven dan ook buiten de media.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Vreemd he, het gaat alleen over Marokkanen en een enkele keer over de Antilliaan. Maar inderdaad de Marokkanen steken er met kop en schouders boven uit. En hoe kan dat nou mostafa? En ook in België en Frankrijk, ja mostafa je hebt het altijd over je oma met haar mooie gezegde's nou wij hebben ook nog een dat heet, hand in eigen boezem steken.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Ben je net wakker? Hebben jullie daar in het buitenland ook sneeuw? Zoja , steek je hoofd in een berg sneeuw tot je schouders, goed voor je, zeggen ze.

JandeBoer2
JandeBoer220 jan. 2013 - 10:09

Weer een hoop Marokkangezeik lees ik hieronder. Verreweg de meest terzake reactie was deze: "Volgens mij hebben we in Nederland een mannenprobleem, want veruit de meeste criminelen zijn mannen. Misschien moet de politiek zich daar eens over buigen?" Hoogste tijd!

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Allen tussen u en ik, niet verder vertellen!! Wij hebben volgens mij geen mannenprobleem, maar mannetjes-probleem. Want je hebt mannen en mannetjes en je hebt kerels en gozers!! Even voor de duidelijkheid, anders..!! Mannen:gewoon mensen respecteren de mensen, de Wet en de grondwet. Mannetjes: eigen rechters, inclusief orthodoxe gelovigen.

sjaakie2
sjaakie220 jan. 2013 - 10:09

====="Volgens mij hebben we in Nederland een mannenprobleem, want veruit de meeste criminelen zijn mannen. Misschien moet de politiek zich daar eens over buigen?"===== Daar heb je gelijk in. Mannen zijn 5 keer zo vaak verdacht van een criminele activiteit als vrouwen. Maar dan hebben we ook een marokkanen probleem, want marokkaanse mannen zijn weer 6 keer zo vaak verdacht van misdrijven als autochtone mannen.

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

==...de vrijheid die hun ouders , en zij zelf hier hebben, om een hoofddoek te dragen, en om naar de moskee te gaan...== Het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens Artikel 9. 1. Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst. Om de vrijheid van godsdienst af te schaffen moet dit artikel worden geschrapt. Daarmee tref je ook de boeddhisten, joden en Christenen in Nederland en Europa. Hoe denk jij dat te bereiken T. van Loon?

1 Reactie
Trees2
Trees220 jan. 2013 - 10:09

Het is een manier om in gesprek te gaan. Niet om wetten te veranderen. Je kunt een jongere aanspreken en vertellen dat wij hier ook nonnetjes met hoofddoeken hadden. Maar dat ze die uit respect voor de samenleving, om niet op te vallen, hebben afgedaan. Je kunt ze nu soms nog herkennen aan het dragen van een kruisje als sieraad. Ook wij hadden priesters met gewaden. Die hebben ze ook afgelegd. Terwijl ze wel priester zijn gebleven.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Er is hoop,want zolang de ellende blijven bestaan, blijft de hoop ook bestaan. Een kwestie van zoeken. Ik werkte in het ziekenhuis en zie vaak blonde Nederlanders vrolijk liggen in de behandelindskamer van een Tukse, Irarier en Marokkaanse arts. Mijn hart klopte vaak van vreugde, in de stilte natuurlijk. Wét een mooie gezicht die de Telegraaaf, de Volkskrant en het NOS hebben gemist!! Ik gaf zelf ooit aan een kale Hollander, met rare kleiding! op straart de eerste hulp. Teon de Ambulance arriveerde, zei hij tegen me: ''ik mag je niet!'' Zijn vriendelijke vriendin of vrouw beantwoorde meteen: ''ik wel, hou je mond Andre!! als je zo door gaat ben ik hier weg'' Prachtig om te horen, ik zal het nooit vergeten. ''erg bedankt meneer!'' zei ze tegen mij op een hele vriendelijke manier. Er is hoop, zeker.

1 Reactie
SadandAngry
SadandAngry20 jan. 2013 - 10:09

Mostafa, een goed verhaal (heb je al eens eerder hier verteld; is prima)! Ikzelf, en ik denk velen hier worden heel graag door iemand geholpen, dus zeker ook door een Marokkaanse (Turkse, Surinaamse, Thaise, whatever) arts of broeder. Prachtig, zeker! En inderdaad, soms ook hartverwarmend. En daar gaat het om: elkaar helpen. En juist dat gaat zo mis met de Marokkanen op straat: nogal wat Marokkaanse volwassen lopen bij wijze van spreken door mij heen, zien mij niet staan, en de Marokkaanse jeugd ziet mij (mijn kinderen) wel, maar dan als mogelijke 'prooi'. Het zou een prachtige wereld zijn, als de Marokkanen zich als groep ook eens prachtig zouden gedragen, zoals jij blijkbaar zeker wel doet.

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Succes voor anti-immigratie activisten. Ben benieuwd of en wanneer het hier zo ver komt. http://www.haaretz.com/news/national/israel-begins-deportation-of-south-sudanese-migrants-1.435523 http://www.msf-azg.be/nl/dossier/vluchtelingencrisis-in-zuid-sudan http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/zuid-sudan

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Als Nederlanders van Marokkaanse afkomst jongeren over het algemeen gezien meer moeite hebben om aangenomen te worden voor laaggeschoold werk, en de laconieke en zelfs beledigende reacties van autochtonen daarover moeten blijven slikken, kan men niet verbaasd zijn als ze over het algemeen een zure verhouding met de Nederlandse samenleving zullen hebben. Natuurlijk kan een individu dit niet aanvoeren als excuus voor onaangepast gedrag, maar eigen verantwoordelijkheid verdwijnt helaas grotendeels op de maatschappelijke schaal waar het over gaat. Een bevolkingsgroep kan niet als een individu behandeld worden, daarvoor zijn de beïnvloedende factoren veel te talrijk en ingewikkeld.

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

De argumenten van anti-immigratie lobby hoor je op allerlei fora wereldwijd terug. Of het mikpunt nu Mexicanen, Soedanesen of Marokkanen zijn. 1) Het is altijd de schuld van verderfelijk links. Naiieve aktivisten die mensenrechtenorganisaties een warm hart toedragen. Lastige Gutmenschen die ons wijzen op suprantionale verdragen, waaraan we ons hebben gebonden als land. Die herinneren aan richtlijnenen van de VN. De papieren tijger zonder tanden of klauwen, die je meewarig keihard superieur in het gezicht kunt uitlachen. Ja, links van de regenbogen, bloemen en het gebroken geweertje. 2) Mexicanen, Soedanesen of Marokkanen bedreigen de dominante cultuur, waaraan zij zich niet willen aanpassen. Spreken de taal gebrekkig. Pikken onze banen in of houden hun hand op voor gratis geld. Dringen hun gedegenereerde gebruiken, gebrek aan normen en waarden op. Zijn eigenlijk een tikkende tijdbom, vijfde kolonne of gezwel in de ooit zo vredige en tolerante haast ideale samenleving. 3) Je mag als criticus nooit de waarheid zeggen tegen de wegkijkende ontkennende multi-kul immigrantenknuffelaars.

1 Reactie
Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Of het is puur toeval. Of men praat elkaar na. Of de anti-immigratie lobby is een bron. Waaraan symphatisanten zich dankbaar laven.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Mostafa, moeten we even turfen hoeveel doden er zijn gevallen door Marokkaans geweld? Je probeert je er uit te draaien op een stompzinnige manier. Keur het geweld eens af van die Marokkanen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Straf wie een strafbaar feit pleegt en laat zijn hele gemeenschap met rust, of hij getint, zwart, Geel, rood, blond of blond met zwarte haar!! Wij hebben hier politie en justitie, daar zijn ze voor en bevoegd, jij en ik niet. Als jij toch je eigen rechter wilt graag spelen, moet je nog verder gaan verhuizen,ga naar Mugabeof zo!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Bart heb je het weer geklikt jongen! Dat noem ik nou pas echte ''journalistiek''. Fantastisch ! Ik voel op dit moment dat jij nog steeds wakker bent, denken over de volgende onderwerp, waar je mag één van de twee kiezen, zoals altijd. ''Zal ik morgen over Marokkanen hebben of toch heel eventjes langs de Islam en de hoofddoek gaan?'' Nou, Marokkaan-se dan of Islam-se! Een goedenavond Bart.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

....geflikt, bedoelde ik Bedankt.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

L.cinq, wat bedoel je met bizarre oproep, ik roep niks op. Je moet bij je vriend mostafa zijn met zijn aanhalen van Apeldoorn. Een Marokkaan zal nooit zijn fout toegeven. Die gaat de boel verdraaien. Als hij een glas omgooit zal hij zeggen: het glas viel om. Hij zal nooit zeggen: sorry ik heb het glas omgegooid.

2 Reacties
Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Ik bedoel gewoon, dat jouw oproep aan Mostafa bizar is. Net zo bizar als, wanneer jij hier verplicht afstand moet nemen van het geweld gepleegd door Tom K, Stefano B, Jordy M en Bob S. Anders ben jij een wegkijker. Dit is een goedkope retorische truc, om iemand verdacht te maken. Een bizarre goedkope retorische oproep aan Mostafa, gerrie. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/01/teringtiefustuigh_op_de_foto.html#comments

denmol
denmol20 jan. 2013 - 10:09

"Een Marokkaan zal nooit zijn fout toegeven." Als je hier in een debat serieus genomen wil worden dan dien je dit soort stigmatiserende, generaliserende en vooral oliedomme uitspraken niet te doen Gerrie. Ga bij jezelf te rade en vraag je af hoe het zou zijn als iemand jou op voorhand zou afwijzen omdat je uit een bepaalde buurt afkomstig bent want mensen uit die buurt zijn volgens die gene per definitie onbetrouwbaar.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Je kan Bart wel aanvallen mostafa of Wilders of de telegraaf. Maar ik heb je nog nooit maar echt nooit eens horen zeggen, inderdaad het is genoeg we moeten ons als Marokkanen gaan verenigingen en de problemen gaan tackelen. Nee mostafa kijkt weg, het is de schuld van anderen want waarom liep die jongen daar? Want als hij daar niet was geweest was er niks gebeurd. Zo denkt mostafa. Mostafa jullie voeden Wilders de telegraaf en Henk en Ingrid.

1 Reactie
Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Kijk zelf eens in de spiegel, gerrie. De daders van het hoofdschoppen waren nog niet bekend. En gerrie riep Mostafa hier voorbarig op, om afstand ervan te nemen. Ging je er automatisch van uit, dat het Marokkanen waren? Je zit er ver naast, gerrie. Wat zegt dat over jouw vooroordelen? http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/01/teringtiefustuigh_op_de_foto.html#comments

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Gerrie, bied jij eens jouw excuses aan voor de hoofdschoppers. Tom K, Stefano B, Jordy M en Bob S. Als Mostafa sorry moet zeggen voor Ismail B. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/01/teringtiefustuigh_op_de_foto.html#comments

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Waarom kreeg de moordenaar van Pim Fortuyn ( bijna premier!) 18 jaar cel en binnen kort wordt hij losgelaten en de moordenaar van Theo van Gogh kreeg levenslang? Zij zijn allemaal terroristen en moordenaars?!!

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Ten eerste waar heb ik het woord excuus gebruikt? Kun je dat aantonen. Nee dus, daar gaat het dus al mank. Mostafa draait altijd om de zaak heen maar zal nooit eens zeggen ja dit gaat te ver we moeten iets ondernemen als marokaanse gemeenschap. Wat doen jullie, mostafa als knuffel marokaan neer zetten.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Weer de verkeerde pillen ingenomen gerrie?!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Dus, alle Nederlanders die democraat , menselijk en sociaal zijn die ook de Wet en de Grondwet respecteren, zijn Mostafas knuffelaar ?? Wat een lelijk woord uitgevonden door de asocialen.

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Gerrie, waar ben jij dan mee bezig, als wij Mostafa hier als knuffelmarokkaan neerzetten? Demoniseer jij Mostafa, als het vleesgeworden geweten van de 'duivelse' Marokkaan? Nu mag jij het woord excuses niet hebben gebruikt, je roept Mostafa wel consequent ter verantwoording, om afstand te nemen van gewelddaden, die door anderen zijn gepleegd, waar hij part noch deel aan heeft. Dus wanneer bied jij jouw excuses aan voor de hoofschoppers en organiseer jij een actie, om iets te ondernemen als Nederlandse/Belgische/Marokkaanse gemeenschap?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 jan. 2013 - 10:09

Hier zet ik mijn naam graag onder. Tnx Cinq.

RemusMcMillan
RemusMcMillan20 jan. 2013 - 10:09

Goed Shut (en mede -Schutters), zeg dan maar hoe het wel moet. Nog meer geknuffel en kopjes thee? Weer meer subsidie potjes opmaken voor een of ander islam-intergratie project. Kom nu toch eens op. U schaart zich meer en meer bij een steeds kleiner wordende groep. Als ik u vertel dat veel Marokkanen doodmoe worden van hun eigen volk en dat er binnen die gemeenschap een grote verdeeldheid heerst, Berbers worden immers niet gezien als echte Marokkanen. Maar deze groep is wel het grootst. De minuscule 'linkse- grachtengordel' groep die het probleem gewoon het liefst negeert, heeft het nu druk met hun 2e leg en maken zich liever hard voor een autovrije binnenstad zodat Jurre en Sterre lekker voor de deur kunnen spelen. Ondertussen breien de overigen nog een geitenwollen sok en beseffen ze dat de tand des tijds ze inhaalt. Thorbecke? das voor velen een plein, meer niet. Diens gedachtengoed is verdwenen door de multi culti onzin die veel mensen door de strot is geduwd. Jawel, want vraag aan een gemiddelde Surinamer uit A'dam Oost maar wat hij vindt. Gek wordt hij van al die allochtonen. Dat 'rotwoord' volgens u. Deze groep is namelijk al lang geleden opgenomen en geassimileerd in onze samenleving en heeft, met recht, een hoop kleur gegeven aan ons bleke landje. Hetzelfde geldt voor de meeste mederlanders. Na een initiele moeilijke start komen ze allen op de pootjes terecht en gaan naadloos op in onze samenleving. Eind goed al goed. Maar nu onze Islam broeders en met name de Marokkaan. Daar gaat het helemaal niet zo goed mee. De cijfers liegen er niet om. En dit is niet een eerste generatie, nee het is de 2e als niet de 3e generatie waar zoveel om te doen is. Maar die mag je niet isoleren. Die moet je volgens u ook over de algemene kam scheren. Waarom? Als een groep zich buitenmaats opstelt, dan mogen er ook buitenmaatse maatregelen toegepast worden om de goeden te scheiden van de onwelwillenden. Want zeg nu zelf er is toch genoeg ondernomen om deze groep met open armen te ontvangen. Kans, na kans, na kans. Maar in plaats van gebruik te maken van deze kasen, hebben ze de term verbruikt en zijn de 'Kansenjongeren' geworden. Zoals het ging met de , in der tijd, bewust gekozen politiek correcte term 'Allochtoon', een term dat nu zo'n negatieve bijklank heeft gekregen dat wij Autochtonen (daarmee bedoel ik iedereen) dat niet meren mogen gebruiken. Wie heeft deze bijklank nu gecreeert? Waarom is het altijd de grootste groep die zich moet aanpassen aan de misstanden van de kleinste. De tijd is gekomen voor een herziende versie van de aanpak. Dat zeg ik niet, dat zegt de tand des tijds.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Na het lezen van uw gekras hier, zag ik in u de verkeerde Messias die bij Joop.NL net geland. U praat en bijt tegelijk en dat vind ik wel heel knap van u. Aanpakt van één gemeenschap in een Maatschappij met verschillende gemeenschappen is racisme en haat met twee lange oren.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Het is al van de gekke dat de wegkijkers gaan aanhalen dat er deze keer ook autochtonen bij waren. Maar ik hoor de wegkijkers al jaren niet. En nu hebben ze opeens het hoge woord. Wees consequent en trek ook je mond open als het om allochtonen gaat.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Niet huilen gerrie! Aaaaaaa..

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Gerrie, jij superkampioen wegkijker! Heb je nog steeds geen sorry gezegd voor de deelname van Nederlanders aan het zinloze geweld? Organiseer je wel een aktie voor de NL/BE/MA gemeenschap?

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Kijk even naar de foto met je twee Marokkanen, kan je ook al niet tellen cinq. Er zijn nu toevallig niet Marokannen bij aanwezig en iedereen roept nu halleluja, kijk eens de autochtoon doet het ook. Hoe ziek kan je dan zijn volgens mij hebben de meeste zitten te wachten als a.u.b een autochtoon wil toeslaan. Het staat in een schril contrast wat er een leed is aangericht door Marokkanen.

1 Reactie
Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Marokkanen obsessief de schuld geven. Hoe ziek is dat, gerrie? Lees je mee in de Telegraaf? 'Meer nationaliteiten mishandeling Eindhoven TURNHOUT - Drie verdachten van de mishandeling in Eindhoven hebben de Nederlandse nationaliteit, vier de Belgische. Eén verdachte heeft een andere nationaliteit, meldde het Openbaar Ministerie in de Belgische plaats Turnhout donderdagochtend. Welke dat is wilde een woordvoerster niet zegen.' http://www.telegraaf.nl/binnenland/21243239/__Nationaliteiten_mishandeling__.html

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Beste gerrie, hoe weet jij zo zeker, dat het Marokkanen zijn? En geen Algerijnen of Egyptische Kopten?

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Heel veel halve Marokkanen kent Nederland, de meeste met Nederlandse moeders. En je hebt ook driekwart Nederlanders, moeder Nederlandse, vader Marokkaan, zijn adoptie ouders zijn Nederlanders van Duitse afkomst....ect....en zo kun je doorgaan. Onze gerrie denkt dat het leven bestaan alleen uit wit en zwart!

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

En daar gaan we weer.....3 Nederlanders, 4 Belgen en 1 waarvan de nationaliteit 'niet genoemd wordt'. Weer lekker discriminerend dit! Die zal wel weer uit zo'n Scandinavisch land komen, zoals altijd.. Kom op Bart Schut, meer, meer, schrijf die policor betuttelracisten totaal aan gort! Opdonderen met dat racisme! Gelijke behandeling voor iedereen, ongeacht afkomst.

1 Reactie
Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Ik ben best wel benieuwd ernaar. Weet jij welke nationaliteit het is? Vertel het gewoon.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Ja mostafa met heel veel Nederlandse moeders. Waren ook maar heel Nederlandse mannen met Marokkaanse vrouwen. En cinq is de telegraaf opeens je beste vriend.

2 Reacties
Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

Haal jij je neus op voor de Telegraaf, gerrie? Ik voel mij niet te goed, om de Telegraaf te lezen. Ik ben geen snob.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Er zijn ook ik ken een paar, leuk gezicht ja. Ben je verslaafd aan het zwarte inkt van de Telegraaf die in je handen achterblijft, na het lezen?! Kijk jij eens in de toppen van je vingers ? als jij de Telegraaf gelezen hebt, op een stapel oude kranten van Telegraaf in een mandje naast je ouderwets kegel ?

Lejoo
Lejoo20 jan. 2013 - 10:09

== 3 Nederlanders, 4 Belgen en 1 waarvan de nationaliteit 'niet genoemd wordt'. Weer lekker discriminerend dit! == Een goede constatering van Bo Campman. In gelijke gevallen vind ik het begrijpelijk, dat je een gelijke behandeling verwacht. Waarom een uitzondering maken? Dan begint hij verontwaardigd over racisme te tieren. Daar vervuilt de discussie. De Rassenwetten van Neurenberg. Dat is een vorm van racisme. Dank je wel Bart Schut voor de taalvervuiling. Een volkomen legitieme stelling van Bo Campman ontaardt in een totaal absurde verwijzing naar racisme. Hoe los je het probleem van zinloos geweld op met dit soort van babelonisch verwarrende hysterie?

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

De blanke tuig, met goede rijke ouders en ''goede'' opvoeding.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2013 - 10:09

Zoals je weet mostafa woon ik niet in Nederland, dus heb ik ook geen telegraaf.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2013 - 10:09

Uiteindelijk je schijnt een mens te zijn zoals zij, hij en ik. Sorry, dat is logisch wat je zei! Niet alle hoofddirecteur-en van de Telegraaf wereld wijd heten meneer Paradijs. Goedenavond.