Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokkanen eisen echte hervormingen

  •  
27-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
clown_300_01.jpg
Duizenden de straat op tegen voorstel koning
In verschillende Marokkaanse steden, als Rabat en Casablanca, zijn duizenden mensen de straat op gegaan om drastischer hervormingen te eisen. Vrijdag wordt er in Marokko een referendum gehouden voor Grondwetswijziging die de positie van de koning minder autocratisch zou moeten maken.
Ruim een week geleden kondigde de koning een nieuwe grondwet aan waarin is geregeld dat de monarch een deel van zijn macht afstaat aan een democratisch aangewezen premier. Veel Marokkanen vinden dat de hervormingen niet ver genoeg gaan, omdat de koning zeggenschap houdt over veiligheid, leger en godsdienst. 
De protestbeweging ’20 Februari’, voor meer democratie heeft opgeroepen tot een boycot van het referendum over de hervormingsplannen van koning Mohammed VI.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 jun. 2011 - 5:54

Hervormen op papier zijn wij al jaren zeer goed in, in de praktijk blijven wij aan ons normen en waarden houden: de middelvinger naar de hervorming eisers, de gewone burgers. Eerst de bejaarde beulen weg jagen dan hervormen anders is het vrijen met een enge skelet.

TheoJ2
TheoJ227 jun. 2011 - 5:54

Onze overheid wil de opstandige bewegingen met grof geld gaan steunen. Wie snapt dit? Waarom geld geven aan groeperingen waar je niks van af weet?

Polleke.
Polleke.27 jun. 2011 - 5:54

nog steeds geeft NL ontwikkelingshulp geld aan Marokko; weliswaar minder dan voorheen, maar nog steeds substantieel. Dit wordt direct overgemaakt naar de Marokaanse overheid. Onbegrijpelijk dat er nu een extra donatie aan de opstandelingen wordt gegeven. Welk ambtelijk genius heeft zich nu weer laten belobbyen ??

1 Reactie
Trees2
Trees227 jun. 2011 - 5:54

Volgens mij heeft de nederlandse overheid geen ontwikkelingsrelatie met Marokko.