Joop

Marokkaanse organisaties spreken zich uit tegen antisemitisme

  •  
11-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
erasmus300.jpg
Organisaties veroordelen tegelijkertijd ook optreden Israël in Gaza en criminalisering van pro-Gaza demonstraties
De oorlog in Gaza heeft wereldwijd tot een hoop oproer geleid. In Nederland zouden er als gevolg hiervan zelfs tekenen zijn van groeiend antisemitisme. Eerder sprak een aantal prominenten, op uitnodiging van het CIDI, in een paginagrote advertentie in de krant van Wakker Nederland zich al uit tegen dit groeiende antisemitisme. Een aantal Marokkaanse organisaties heeft nu zelf een verklaring opgesteld waarin het zich uitspreekt tegen antisemitisme.
Naast antisemitisme veroordelen EMCEMO, het Landelijk Beraad Marokkanen, Aknarij en het Collectief tegen Islamofobie & Discriminatie ook het optreden van Israël en het criminaliseren van de pro-Gaza demonstraties.
De organisaties schrijven:
Net als al die miljoenen mensen in de wereld hebben de Marokkaanse organisaties in Nederland met afschuw gezien hoe Israël doelbewust onschuldige kinderen, vrouwen en mannen vermoordde in Gaza. Groot is onze bitterheid om te zien hoe Obama en de Europese politici geen enkele gewetenswroeging hebben om de misdaden van Israël schaamteloos te steunen als “zelfverdediging”.
Tegen deze misdaden en de laffe houding van deze leiders stonden gelukkig veel burgers in de wereld op om hun stem te verheffen, ook in Nederland.
Een enkele keer werden tijdens solidariteitsdemonstraties voor Gaza hatelijke uitspraken gedaan tegen Joden. Wij verwerpen deze uitspraken met alle kracht. De Joden hier zijn niet aansprakelijk voor het barbaarse optreden van Israël jegens de Palestijnen. Sterker nog: we werken al jaren samen om racisme, islamofobie en anti-semitisme te bestrijden in Nederland.
Met dezelfde scherpte en vastberadenheid verwerpen we ook al die manipulaties die de laatste tijd zijn aangewend om de aandacht op bovengenoemde verwerpelijke uitingen te richten om – zodoende- de demonstraties voor Gaza te criminaliseren en de aandacht af te leiden van het leed van de Palestijnen. Maar dat zal niet lukken: de Palestijnen voeren een rechtvaardige strijd tegen de bezetting en onderdrukking. Veel Joden in de wereld steunen daarom deze strijd. We hebben groot respect voor hen.
cc-foto: Abdelkarim El Fassi

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Tom Meijer
Tom Meijer11 aug. 2014 - 19:33

Heel goed.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 aug. 2014 - 19:33

Uitstekend!

msj_meijerink
msj_meijerink11 aug. 2014 - 19:33

Krek zo

JStokx
JStokx11 aug. 2014 - 19:33

Misschien kunnen ze dat in de Schilderswijk even komen vertellen.

Ratelaar
Ratelaar11 aug. 2014 - 19:33

Waarom, spreken marokanen zich uit voor Palestijnen? Waarom niet voor Joden? Waarom kan een terroristische organisatie op meer sympathie rekenen? Wat verbind de Palestijnen met Marokanen?

DitBenIk2
DitBenIk211 aug. 2014 - 19:33

'Met dezelfde scherpte en vastberadenheid verwerpen we ook al die manipulaties die de laatste tijd zijn aangewend om de aandacht op bovengenoemde verwerpelijke uitingen te richten om - zodoende- de demonstraties voor Gaza te criminaliseren en de aandacht af te leiden van het leed van de Palestijnen' Volgens mij deden die demonstranten dat toch echt zelf door antisemitische leuzen te roepen en met terroristen vlaggen te zwaaien.

Eric Minnens
Eric Minnens11 aug. 2014 - 19:33

Antisemitisme is een misbruikt woord. Antisemitisme is een afleidingsmanoeuvre. Het CIDI gebruikt het om de aandacht af te leiden van de misdaden van Israël. De Marokkaanse organisaties gebruiken het om de aandacht af te leiden van de misdaden van Hamas. Antisemitisme is een rookgordijn, om je achter te verschuilen. Antisemitisme mijn reet. Het gaat erom partij (of geen partij) te kiezen in de strijd tussen Hamas en Israël. Ich bin ein Gazan! PS Aber kein Hamasan.

Meta Foor
Meta Foor11 aug. 2014 - 19:33

zo kun je je wel tegen alle zaken uitspreken. deze regering bijvoorbeeld is tegen armoede, is tegen gebrek aan bejaardenzorg,is tegen verval van onderwijs .... maar ondertussen ,,, het is de praktijk waar je op beoordeeld wordt he ?!!

NicoSchouten
NicoSchouten11 aug. 2014 - 19:33

Tegen de critici: lees eens de gelijkenis na van de verloren zoon (Lucas 15 vers 11-32).

anders020
anders02011 aug. 2014 - 19:33

Relgies = oorlog

Klerck
Klerck11 aug. 2014 - 19:33

Complimenten! Het Landelijk Beraad Marokkanen is nooit zo snel. Kopjes thee he. ;)

spyro1005
spyro100511 aug. 2014 - 19:33

Mooi, zolang afkeuring van haat tegenover een ander niet is uitgesproken is er nooit vrede mogelijk. Dit is een mooi begin van een groep Moslims die aangeeft het niet acceptabel te vinden om anderen te haten om wat ze zijn.

Patrick Faas
Patrick Faas11 aug. 2014 - 19:33

“De Joden hier zijn niet aansprakelijk voor het barbaarse optreden van Israël jegens de Palestijnen.” Zo is het. En er zijn ook Israëliërs tegen het barbaarse optreden van Israël jegens de Palestijnen. Netanjahoe is niet alle Israëliërs, net zo min als Bush alle Amerikanen is.

1 Reactie
lembeck
lembeck11 aug. 2014 - 19:33

Exact!

[verwijderd]
[verwijderd]11 aug. 2014 - 19:33

"Met dezelfde scherpte en vastberadenheid verwerpen we ook al die manipulaties die de laatste tijd zijn aangewend om de aandacht op bovengenoemde verwerpelijke uitingen te richten om - zodoende- de demonstraties voor Gaza te criminaliseren en de aandacht af te leiden van het leed van de Palestijnen." Het benoemen van antisemitisme is niet het criminaliseren van een demonstratie, het doen van antisemitische uitlatingen criminaliseert zo'n demonstratie. Deze organisaties proberen nu de aandacht af te leiden van het antisemitisme in Nederland met het wijzen op het leed van de Palestijnen in Gaza...

1 Reactie
lembeck
lembeck11 aug. 2014 - 19:33

Wil je nog wat slakken? En je krijgt er een gratis vaatje zout bij.

[verwijderd]
[verwijderd]11 aug. 2014 - 19:33

Schande dat ze dat niet eerder hebben gedaan. Uiteindelijk kom je er zo wel achter waar het probleem zit.

1 Reactie
toshiba
toshiba11 aug. 2014 - 19:33

Dat zie je dan verkeerd wat in het verleden hebben zij zich regelmatig daar tegen uitgesproken, mensen zoals jij, ted, peet willen het gewoon niet zien. Niet accepteren dat de overgrote meerderheid van moslims niets van geweld en haat moeten hebben. Het werkelijk probleem is dus mensen zoals jij

[verwijderd]
[verwijderd]11 aug. 2014 - 19:33

Een raar soort van verklaring. Het is vooral een eenzijdige veroordeling van Israël. En in een bijzin wordt even antisemitisme veroordeeld.

2 Reacties
toshiba
toshiba11 aug. 2014 - 19:33

Is het WEER niet genoeg voor je Peet? moet je nog even je voet er nog opzetten en ze nog verder de modder in duwen?

lembeck
lembeck11 aug. 2014 - 19:33

Goeie grutten, Peet. Nu ZIJN er allochtonen die zich uitspreken en dan is het weer niet goed? Kunnen ze eigenlijk überhaupt goed doen bij jou?

GingerTed
GingerTed11 aug. 2014 - 19:33

"Marokkaanse organisaties spreken zich uit tegen antisemitisme" Waarmee ze erkennen dat er onder de bevolking van de Marokkaanse Nederlandse gemeenschappen een groot en groeiend antisemitisch probleem waart. "Organisaties veroordelen tegelijkertijd ook optreden Israël in Gaza en criminalisering van pro-Gaza demonstraties." Waarmee ze erkennen dat dit Marokkaanse antisemitisme zich voedt met het Israëlsich-Palestijnse conflict ook al is het niet de voornaamste bron van dit antisemitisme. Zoals iedereen weet is de hoofdbron van antisemitisme de religie, beperkt zich dit ook niet tot Marokkanen, en is daarmee dit antisemitisme veelal resultaat van islamitische religie, volkscultuur en opvoeding zoals eerdere ook het christendom, bijbehorende volkscultuur, en opvoeding daarvan bron was. Waarom spreken deze Marokkaanse organisaties als ze toch bezig zijn met het veroordelen van onrecht als gevolg van dit Israëlisch-Palestijnse conflict zich overigens niet met minstens zoveel vuur uit over de verantwoordelijkheid voor de slachtoffers en overige ellende richting Hamas? Of is het antisemitische hemd dan toch nader dan de rok?

3 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 aug. 2014 - 19:33

Deze organisaties distantiëren zich van jodenhaat. Waarom zou u dat bekritiseren?

toshiba
toshiba11 aug. 2014 - 19:33

[Waarmee ze erkennen dat er onder de bevolking van de Marokkaanse Nederlandse gemeenschappen een groot en groeiend antisemitisch probleem waart.] Wat ben jij toch erg TEd> Echt werkelijk alles grijp je aan om er tegen aan te schoppen, Je kan zo bij Geenstijl of PW gaan werken. Beoordeel voor wat het is .een oprechte oproep om antisemitisme en aanverwante haatuitingen tegen te gaan. Niets minder, niets meer.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch11 aug. 2014 - 19:33

Komt er eens een positief geluid uit de Marokkaaanse gemeenschap. Zit onze Ted er weer tegenaan te schoppen. Is ook nooit goed bij dat soort gasten.......

MaryJ
MaryJ11 aug. 2014 - 19:33

Wat mij betreft is het probleem altijd het over een kam scheren van grote groepen mensen, 'de' moslims, 'de' joden, 'de' palestijnen, 'de' politici. Zolang men geen onderscheid kan maken tussen wat er echt toe doet, wat er werkelijk speelt, zolang men zich uit in generalisaties en nietszeggende veralgemeniseringen zal de strijd tussen groepen alleen maar verder escaleren en polariseren. Pas wanneer er een paar slimmeriken opstaan aan beide kanten die het lef, het charisma en het geduld hebben om wérkelijk te luisteren en wérkelijk een oplossing te willen en vrede te willen, zal er iets veranderen. Het zich uitspreken tegen antisemitisme door de Marokkaanse organisaties is een beginnetje (maar ook niet meer dan dat: eerst zien, dan geloven) waar we hoop uit moeten proberen te putten. Ik ben joods en ben het met hen eens dat Israëls reactie disproportioneel is: het veroorzaakt onnoemelijk veel leed en veel kinderen (nog generaties lang...) zijn slachtoffer. Maar als je dan oprecht bent: veroordeel dan óók de wanstaltige acties van Hamas. Want ook het vergoelijken wat zij doen biedt geen hoop op vrede.

1 Reactie
lembeck
lembeck11 aug. 2014 - 19:33

Dank voor een mooie reactie, Mary. Wat je vraag betreft: als mensen het kunnen de-personaliseren is het makkelijker om er lelijke dingen over te roepen. De nuancering ontbreekt, omdat je proberen in te leven, zo moeilijk is voor veel mensen.

anders020
anders02011 aug. 2014 - 19:33

Oplossing: demasqué van religies en de term 'racisme': het begrip ras [rassen] gaat uitsluitend op voor dieren en niet voor de mens ! Er is geen gen met de eigenschap 'Nederlanders, Zweed, Marokkaan, Turk, Engelsman e.d.' ... en er is ook geen gen met de eigenschap religie, ook z'n gevaarlijke denktrant om te beweren dat je als bijv. moslim geboren wordt - allemaal gevaarlijke onzin ! Religies zijn gebaseerd op mythes, fabels. De bewijslast voor 'goden' (incl. jahweh, god, allah) ligt bij gelovigen maar die kunnen uiteraard geen bewijzen leveren. Toch blijven religieuzen al hun dogma's herhalen ondanks het feit dat alle 'godsbewijzen' als eeuwen geleden als onwaar zijn ontmaskert (zie o.a. Russell's theepot en Popper's falsificatie). Als sluitstuk nog een verwijzing naar Epicurus [rond 250 vóór onze jaartelling] die afrekent met de vermeende omnipotentie van welke god dan ook. Religies zijn ziektes die onmetelijk leed veroorzaken voor de mensheid. Bertrand Russell zei daarover dat 'een bezoek aan de kinderafdeling van een ziekenhuis zou moeten volstaan om te beseffen dat er geen god kan bestaan, of dat hij, als hij bestaat, een monster is'.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens11 aug. 2014 - 19:33

== het begrip ras [rassen] gaat uitsluitend op voor dieren en niet voor de mens == Klopt. De term racisme zou dan ook beter kunnen worden vervangen door huidskleurisme of iets aanverwants (colorisme?). Dan weet (hopelijk) iedereen waar ie het over heeft. Maar... dat gaat niet gebeuren, zo werkt taal niet. Racisme is ingeburgerd; komt desondanks in de praktijk neer op: negatief onderscheid maken op basis van huidskleur.