Marokkaanse Nederlanders bereiden zich voor om Nederland te ontvluchten, mocht dat na de verkiezingen nodig zijn. Dat blijkt uit een reportage in de Volkskrant. Zij hebben er geen vertrouwen in dat ze nog veilig zijn in een land waar de PVV van Geert Wilders het voor het zeggen heeft.
In de Volkskrant doen enkele Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond hun verhaal. Zo is er een gezin dat geld opzij heeft gezet om tijdelijk naar Canada uit te wijken. ‘De wereld escaleert,’ zegt advocaat Tim Robbe, getrouwd met een Marokkaans-Nederlandse. Samen hebben ze drie kinderen. Robbe:
‘Ik verwacht niet dat Wilders aan de macht komt en net als Trump per decreet gaat regeren. Mijn nachtmerriescenario is meer dat zijn ideeën zo breed worden gedeeld onder Nederlanders dat het leidt tot geweld. Straks wordt er een Marokkaanse jongen of meid doodgeslagen, puur vanwege de komaf.’
Ook de 37-jarige documentairemaker en universiteitsmedewerker Khadija Al Mourabit houdt er rekening mee dat zij straks niet meer veilig is:
‘Twintig jaar geleden dachten we bij de uitspraken van Janmaat nog: dat gaat nooit gebeuren. Laatst keek ik met mijn moeder naar een item op het NOS Journaal over de moslimban van Trump. Ik zag de angst in mijn moeders ogen.’
Oud-Kamerlid Tofik Dibi begrijpt de onrust. Ook hij is bezig zijn Marokkaanse papieren in orde te maken, mocht het nodig zijn over te gaan op “plan B”: ‘Niet dat ik mijn koffers al gepakt heb,’ laat Dibi weten. Net als andere makers van een backup-plan hoopt hij dat het niet zover zal komen:
‘Ik wil in Nederland blijven. We weten donders goed dat we niet beter af zijn in Marokko of Turkije.’
Jacob Dagevos is niet verrast dat veel Marokkaanse Nederlanders een plan B voorbereiden. Hij is hoogleraar migratie en integratie aan de Erasmus Universiteit en onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hij merkt het ‘groot gevoel van onbehagen’ bij Marokkaanse Nederlanders al langer: ‘Vooral na de minder-minderuitspraak van Wilders zag je een opflakkerend gevoel van ongerustheid.’
Onrust Het SCP schreef in december al een rapport over de onrust die speelt bij Nederlanders met een migratieachtergrond. Dat rapport is nu opnieuw uitgebracht. Uit de cijfers van het SCP blijkt dat veertig procent van Marokkaanse, maar ook Turkse Nederlanders zich niet meer thuis voelt in Nederland. Zij hebben hun kansen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt zien slinken en hebben vaker te maken met discriminatie. Veel jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond vallen volgens het SCP mede om die reden terug op het geloof: ‘De moslimidentiteit is een alternatief voor een identificatie met Nederland.’ Ook Surinaamse Nederlanders, volgens het SCP ‘een groep waarvan de structurele positie relatief goed is’, voelen zich in toenemende mate niet meer thuis in Nederland. Dat gevoel wordt mede gevoed door de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet.