Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokkaanse misstanden

  •  
26-09-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom wel op de barricades voor Palestina maar niet voor Marokko?
Zaterdag wordt er geprotesteerd bij de Marokkaanse ambassade in Den Haag uit solidariteit met Ali Anouzla en soms word ik er wanhopig van. Eigenlijk best vaak. Wanneer er wat gebeurt in Marokko en ik de Nederlandse Marokkanen niet kan bereiken. Niet kan bewegen, boos kan maken en ze niet eens kan ergeren.
Gisteren werd de Marokkaanse journalist Ali Anouzla aangeklaagd wegens het ‘plegen van terroristische daden en het behartigen van de belangen van terroristen’. Ali Anouzla is journalist en redacteur van de kritische website Lakome en is op 17 september gearresteerd. Twintig politiemannen stormden zijn huis binnen en sindsdien zit hij vast. Zijn misdaad? Het posten van een fimpje. Correctie: het posten van een link naar een filmpje waarin de Marokkaanse tak van Al Qaeda Marokko ‘een corrupt koninkrijk’ noemt en het bedreigt met aanvallen.
Ali Anouzla zit nu vast in een gevangenis in Sale. Ex-gevangenen noemen deze gevangenis ook wel ‘Guantanamo Bay’. Kun je je voorstellen dat een redacteur of journalist van de Volkskrant of Vrij Nederland een link van een filmpje post op de website van zijn werkgever en daarvoor wordt gearresteerd door twintig politiemannen? Kun je je voorstellen dat deze persoon dan aangeklaagd wordt voor het ‘adverteren’ en ‘steunen van de makers’ van het filmpje?
Moeilijk voor te stellen? In Marokko is het allemaal mogelijk. Vroeger kon het en nu kan het ook nog. Zelfs nadat King Cool M6 aan de macht is gekomen en niet kan stoppen met het aanleggen van mooie playas . Als jij, ja jij daar, op de straten van Tanger, Casablanca, Marrakech of Agadir, je kritisch durft uit te laten dan beland je zonder pardon in de gevangenis.
Op dezelfde dag dat Anouzla werd beschuldigd van terrorisme, is er een lijk van een activist in Nador gekidnapt. Als er geen lijk is, kan er natuurlijk ook nooit een moord zijn geweest. Een tactiek van de Marokkaanse geheime dienst om politieke liquidaties in de doofpot te stoppen.
En dan is er nog het nationale lijk in de kast; kindermisbruiker Daniel Salvan. Deze man heeft god only knows how many Marokkaanse kinderen misbruikt. Kinderen die op ons lijken toen we klein waren, die lijken op nichtjes of neefjes, voor sommigen op hun eigen kinderen. Hij is met koninklijke gratie vrijgekomen. Een koninklijke verklaring legde uit dat de koning zelf van niets wist. Meneer Salvan was ondertussen in Spanje aangekomen. Maar de Spaanse autoriteiten hebben meneer meteen weer opgepakt en gezegd hem te zullen uitleveren aan Marokko. Ook dat kan in Marokko.

Mijn wanhoop Ik begon mijn met de wanhoop omdat ik Nederlandse Marokkanen niet mee krijg in de bewustwording rond de verslechterende situatie in Marokko. Dit gezegd hebbende, moet ik ook constateren dat ik de Marokkaanse gemeenschap in Nederland één van de meest betrokken gemeenschappen ter wereld vind. We doen mee, worden advocaten, doktoren en soms burgemeesters. Zamelen geld in voor Marokkaanse weeshuizen, voor Syriërs zijn we ook gul, en voor de Palestijnen? Alles voor de Palestijnen! Rabia profielfoto’s op Facebook waar ik maar keek. Maar ik merk nu niks van een protest of afkeuring over het feit dat een Marokkaanse journalist 5 tot 20 jaar de gevangenis in dreigt te gaan. Simpelweg omdat hij een goede journalist is.

Jaarlijks vertrekken we als pelgrims naar Marokko met zakken vol euro’s, hard verdiend bij de Appie. We kunnen niet wachten met het uitgeven ervan. De euro’s van de Marokkanen zijn een belangrijk en groot onderdeel van het Marokkaanse bruto nationaal product. Als we nu eens met zijn allen een jaar niet naar Marokko zouden gaan en geen geld zouden sturen, uit protest tegen alle misstanden?
Is het dat we twijfelen aan de feiten? Amnesty, HRW en VN. Alle drie veroordelen ze de gevangenschap van Anouzla. Of is het simpelweg te dichtbij huis? Hebben we teveel te verliezen? Zijn we bang?
Wanneer in 2011 tijdens de Arabische Lente activisten werden opgepakt in Tunesië en Egypte, konden die terugvallen op de Tunesiërs en Egyptenaren in het westen. Die hadden blijkbaar minder te verliezen en konden in het Engels of Frans, de westerse media te woord staan. Want nieuws is tegenwoordig pas nieuws als westerse media dat vinden.
Wij, Marokkanen in Nederland, hebben niks te verliezen. Wij blijven hier. Hier, in Utrecht, Rotterdam, Vlissingen, Den Haag etc. Maar een journalist als Anouzla staat op het punt zijn vrijheid te verliezen. Zijn moeder, die nu in het ziekenhuis ligt door een paniekaanval omdat haar zoon in de Guantanamo Bay van Marokko opgesloten zit. Kinderen in Marokko verliezen hun onschuld door toenemend sekstoerisme in Marokko. Zijn zij geen profielfoto waard op Facebook? Willen jullie dan niet de straat op voor hen die zoveel op ons lijken? Wel toch? Die zijn het waard om je stem voor te verheffen.
Dus kom, zaterdag naar Den Haag. Voor de Marokkaanse ambassade, waar jullie vast wel geweldige ervaringen hebben opgedaan. Kom en wees solidair met de journalist Ali Anouzla en schreeuw voor een democratisch, eerlijk, en waardig Marokko.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Bas van Doremalen
Bas van Doremalen20 nov. 2017 - 23:30

Mooi lijstje AntiZionist. Maar zolang het conflict tussen Hamas en Fatah niet wordt opgelost komt er ook geen oplossing met Israel.

Rootman
Rootman26 sep. 2013 - 13:30

Dit lijkt een binnenlandse aangelegenheid. Uiteraard zouden mensen meteen Marokkaanse achtergrond, en zeker met een paspoort, hun mening dienen te bepalen en adequate actie moeten ondernemen. Palestina hierbij halen is onzin. Dat is een internationale kwestie, die, direct en indirect, reeds tot miljoenen slachtoffers heeft geleid (Irak inbegrepen).

RobGeurtsen
RobGeurtsen26 sep. 2013 - 13:30

Ik help het je hopen Mariam, dt er zterdg genoeg mensen zijn bij de demonstratie. Mijn observatie van Marokkannen in Nederland, maar ook in Marokko is dat ze chauvinistisch in het onredelijke zijn. Leve de Koning, leve ons eigen land... Weet je nog waar die hoge officier is gebleven die beschuldigd werd van vrouwen en kindermisbruik... wel die is allang weer gewoon thuis. De uitwassen van de Marokkaanse maatschappij horen bij de verziekte hypocrisie van de meeste mensen op het gebied van gezag, autoriteit, seksualiteit, religie, materialisme, gebrekkig burgerschap, democratie... en om slachtoffers onder de kinderen te wijten aan sekstoerisme (buitenstaanders en dus niet wij zelf) is echt een paar slagen te hypocriet. Het gaat in Marokko niet meer om de vrijheid van een individu maar om een verrotte hypocriete passiviteit van de burgers en een misplaatste combintie van superioriteitsgevoelens en calimero gedrag.

mariamelmas
mariamelmas26 sep. 2013 - 13:30

Ik ben tegen het vergelijken van landen met elkaar omdat dat simpelweg onmogelijk is. Als ik Marokko vergelijk met Sudan is het een paradijs, vergelijk ik deze met Nederland wordt het een ander verhaal. Maar dat de Marokkaanse Nederlanders het niks doet dat journalisten verdwijnen in gevangenissen, een pedofiel gratie van de koning krijgt en Marokko een groot sekstoerisme paradijs is geworden. Leed kan nooit worden vergeleken, waar ik wel op let is welke reactie het ontketend.

diadorim
diadorim26 sep. 2013 - 13:30

Ik dacht eerlijk gezegd dat dit stuk zou gaan over de illegale bezetting van de westelijke sahara door Marokko Na de Spaanse terugtrekking in 1975 bezette Marokko de westelijke sahara, een gebied 2,5 x groter dan Portugal en 60x groter dan de westbank en gaza samen, bouwde er de langste illegale afscheidingsmuur van 2700 km ter wereld dwars doorheen (dat het bezette gebied opdeelt in 6 van elkaar gescheiden gebieden waartussen geen verkeer mogelijk is) en legde er de grootste mijnenvelden ter wereld. De levensverwachting in de bezette westelijke sahara is 54, even laag als in Congo (Een goede indicatie hoe het Marokkaanse leger in bezet gebied te keer gaat). De levensverwachting in de gazastrook is trouwens veel hoger dan in ieder Arabisch land en zelfs Hongarije. Marokko heeft bovendien 100+ VN veiligheidsraad resoluties aan z'n broek vanwege de bezetting van de westelijke Sahara. Dat is meer dan enig ander land. http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:VN-resolutie_over_de_Westelijke_Sahara Het systeem van Marokkaanse afscheidingsmuren in bezet gebied: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=File:Western_sahara_walls_moroccan_map-en.svg&page=1 Ten tweede is de levensverwachting in Gaza hoger dan in ieder Arabisch land, hoger dan in Turkije en zelfs in Hongarije. Kindersterfte is er lager dan in Turkije, Brazilie en Suriname. Alfabetisering is in Marokko 55%, Egypte 66%, Congo en angola 67%, Turkije 88% en Gaza 93%. Over het jaar 2012 zijn 2431 aanslagen gepleegd door moslimfundamentalisten, 100.000 Christenen vermoordt door Molsims, 350.000 marokkanen in Nederland waren verantwoordelijk voor de moord op 35 Nederlanders en 500.000 Israeliers op de Westbank waren verantwoordelijk voor de dood van 2 palli's. (Daarmee is de kans dat ik in Nederland vermoord wordt door een Marokkaan 20x hoger dan de kans dat een Palestijn vermoord wordt door een israelier op de Westbank) Waarom nemen we dat Marokkanen gezeur over Palestina eigenlijk serieus?

StormdeBeer
StormdeBeer26 sep. 2013 - 13:30

Ik vind de Palestijnse vergelijking erg ver gaan. Deze mensen wordt een groot onrecht aangedaan. Behandeld als untermensch door mensen die ditzelfde onrecht ooit ook is aangedaan. Verder deel ik het optimisme over de Marokkaanse participatie in Nederland niet. Dit glas is echt half leeg. Helaas.

1 Reactie
Diantha2
Diantha226 sep. 2013 - 13:30

Inderdaad bizar. Toen ik de inleiding van dit stuk last en de link tussen Marokko en Palestina zag, ging ik er gelijk van uit dat het artikel over de Westelijke Sahara ging. Maar neen, het is inderdaad een rare vergelijking over de Marokkaanse democratie. Ik vraag me af hoe die vergelijking met Palestina op wat voor punt dan ook stand houdt. Ik heb ze in dit artikel niet teruggevonden.

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2013 - 13:30

Maak voor de grap eens een lijstje van alle landen ter wereld waar misstanden heersen. Al was het maar om onszelf eens duidelijk te maken dat we niet in staat zijn de hele wereld op haar knieën te krijgen voor onze "morele superioriteit".

1 Reactie
Bas van Doremalen
Bas van Doremalen20 nov. 2017 - 23:31

Wat voor misstanden? Ik zou wel eens een lijstje willen zien over corruptie per land.