Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marktwerking: extra betalen in verzorgingshuis voor wasgoed

  •  
19-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
7463028772_28bf019431_o

© cc-foto: palomaleca

Zorgaanbieder Thebe presenteert bewoners die op hun zorg zijn aangewezen een rekening als ze hun persoonlijke textiel, zoals washandjes en beddengoed, willen laten wassen. Het bedrijf dwingt armlastige bewoners zo het uniforme textiel te gebruiken. Belangenbeschermers en politici reageren onthutst op deze commerciële aanval op de toch al ingeperkte levensvreugde van de behoeftige ouderen.
Dagblad BN / De Stem bericht over de misstand.
"Bewoners moeten nu een bedrag betalen van 5 euro per ‘gewone’ wekelijkse verschoning. ,,Terwijl dit vóór de invoering van de Wet Langdurige Zorg (begin 2015, red.) op kosten was van de instelling ,” vertelt Hans Marcelis van de cliëntenraad. ,,Omdat zeker nieuwe bewoners heel veel waarde hechten aan iets eigens, zoals bed- en badgoed van thuis, moet de zorgorganisatie hier soepel mee omgaan.” (…) Thebe erkent via een schriftelijke reactie aan deze krant dat de aanbieder onder de WLZ moet zorgen voor schoon bed- en badgoed. ,,Wanneer een cliënt kiest voor bed- en badgoed van de instelling zelf, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht.” "
Volgens de zorgaanbieder is het verzorgen van de persoonlijke was “te duur” om als zorg te leveren.
PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft de misstand inmiddels aangekaart via Kamervragen: “Hoe kan het dan dat deze instelling het mensen met een laag inkomen onmogelijk kan maken om onder hun vertrouwde dekbed te slapen. Dat is toch bizar!”
cc-foto: palomaleca

Meer over:

politiek, leven, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.