Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Marktplaats verkoopt huisdierenleed

  •  
24-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
kitten

© Cc-foto: Petra Bajusová

Huisdierenleed heeft geen prioriteit bij Marktplaats. Voor een piepjonge kitten of een gecoupeerd pupje, met afgeknipte oortjes nog vers in het verband, kan ik nog steeds gewoon terecht op de advertentiewebsite.
Marktplaats en huisdieren. Een ellendige combinatie als je het mij vraagt. Je koopt er veel te gemakkelijk de wildste diersoorten, de schattigste poesjes of de goedkoopste konijnen. Het stikt er van de broodfokkers waarbij zieke dieren als zoete broodjes over de toonbank gaan. Want mensen willen het, een knorrende mopshond met platte snuit. Of een kitten van drie weken oud. Waar vraag is, is aanbod.
Maar een kitten van drie weken oud verkopen is verboden. Dat staat in de Wet dieren. Daarin is bijvoorbeeld bepaald dat katjes niet van de moeder gescheiden mogen worden voordat ze zeven weken oud zijn. Toch zie je ze te koop staan op Marktplaats. Vrije handel in verboden waar.
Waarom kun je zo makkelijk adverteren met een kitten van drie weken oud? Ik had gehoopt dat er heel langzaam een einde zou komen aan dit soort praktijken: minister Schouten van LNV maakte afspraken met Marktplaats en de regels voor het verkopen van dieren werden strenger. In maart kondigden de NVWA en Marktplaats trots aan dat ze gingen samenwerken in de strijd tegen verboden advertenties. Hoera voor al de huisdieren die illegaal op Marktplaats staan.
Deze samenwerking lijkt echter een wassen neus. Huisdierenleed heeft kennelijk geen prioriteit want voor een piepjonge kitten of een gecoupeerd pupje, met afgeknipte oortjes nog vers in het verband, kan ik nog steeds gewoon terecht op de advertentiewebsite. Couperen mag alleen als er een medische noodzaak is. In alle andere gevallen is het verminken van je dier hartstikke verboden. En waarom zou je het willen? De Wet dieren moet dieren beschermen tegen dit soort egoïsme, waarbij mensen het uiterlijk belangrijker vinden dan het welzijn van een dier. Maar wat heb je aan een Wet dieren als er geen hond controleert en handhaaft?
Anderhalve week geleden kwam er een rapport uit over het functioneren van de NVWA: ze faalt bij toezicht op slachthuizen. Daar zal het 15 oktober vast vooral over gaan in de Tweede Kamer, tijdens het Algemeen Overleg NVWA. Wie voegt daar het leed van de tientallen miljoenen huisdieren aan toe? Meer toezicht en controle is nodig om de beloftes waar te maken en dieren te kunnen beschermen tegen de beesten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

[verwijderd]
[verwijderd]25 sep. 2019 - 9:21

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Lerang2
Lerang211 okt. 2019 - 15:40

Nee Oma, u lult oeverloos. Marktplaats faciliteert dierenleed. Geld zoeft de schaamte voorbij ...

G.S. Volk
G.S. Volk24 sep. 2019 - 20:39

Kun je één voorbeeld noemen. Geef eens een advertentienummer.

1 Reactie
Qizilbash2
Qizilbash226 sep. 2019 - 12:50

Zoek anders zelf eventjes 2 minuten. Onderstaande kittens zijn geboren op 28-08-2019 en te koop gezet op 14-09-2019. Na 17 dagen al. Er is nu 1 kitten over. https://www.marktplaats.nl/a/dieren-en-toebehoren/katten-en-kittens-overige-katten/m1457114583-kittens-geboren-28-augustus-nog-1-beschikbaar.html Naast te jonge kittens heb je nog gecoupeerde honden (puppy’s) en de verkoop van illegale diersoorten. Deze stichting heeft in drie maanden 55 illegale dierenadvertenties aangetroffen op Marktplaats. De PvdD en D66 hebben hierover Kamervragen gesteld aan minister Schouten van LNV. Hoe kun je dan nog vragen ‘Kun je één voorbeeld noemen’? https://bit.ly/2mTD3DM https://bit.ly/2mWWuLS De minister antwoordde dat NVWA niet continu de plaatsing van advertenties kan controleren door de veelheid aan platforms en advertenties. Als naar aanleiding van meldingen van bijvoorbeeld consumenten blijkt dat deze aanbiedingen niet voldoen aan wet- en regelgeving worden deze op aanwijzen van de NVWA door Marktplaats verwijderd. Als je de plaatsing van de advertenties zelf al niet afdoende kunt controleren hoe moet je dan controleren of de kittens wel echt pas afgestaan worden als ze 8 weken oud zijn? Kittens worden namelijk al te koop geadverteerd als ze pasgeboren zijn of zelfs weken voor de geboorte (reservering). De NVWA zou middels audits (nepkopers) moeten controleren of de verkopers zich wel echt houden aan de termijn van 8 weken. Als een dergelijke controle te duur of te moeilijk is dan moet er gewoon een verbod komen op het adverteren van ongeboren, pasgeboren en te jonge kittens. Bijvoorbeeld pas vanaf 6 weken adverteren en het daadwerkelijke afstaan vanaf 8 weken. Verder is er volgens mij bij de advertenties of elders op Marktplaats nergens informatie te vinden over wetgeving (8 weken oud, couperen oren e.d.) omtrent huisdieren. Duidelijk dat het ministerie dit probleem niet serieus genoeg aanpakt.

Gandalf2
Gandalf224 sep. 2019 - 15:31

Ik koop nooit meer een puppy bij een fokker. Was eens maar nooit meer. Altijd voor een puppy bij een particulier die uit hobby een keer een nestje nemen. Stamboom etc. Geef ik niks om. De sterkste en gezondste honden zijn die zonder stamboom.

1 Reactie
adriek
adriek25 sep. 2019 - 11:33

Er zijn goede loodgieters en er zijn knoeiers. Zo ook zijn er goede fokkers en lieden die snel veel geld met puppies willen verdienen. De particulier die uit hobby een keer een nestje neemt is vaak een broodfokker die vier werpkisten in de garage van zijn zwager heeft staan. Het is een beetje onzin om alles over een kam te scheren. De fokker van mijn hond geeft openheid over de keuze van haar (fok)dieren, heeft een webcam boven de werpkist hangen en stelt als eis dat kopers in de eerste acht weken regelmatig komen kijken. Uiteraard worden alle honden (en pups) op alle 'gangbare' afwijkingen getest. Als je als koper op maandag besluit dat je een pup of kitten wilt en er op vrijdag eentje via marktplaats gaat ophalen ben je niet goed bezig.

Freek3
Freek324 sep. 2019 - 14:50

Ik heb mijn huis ook te koop gezegd voor de datum die ik in gedachte had als vroegste datum van overdracht. Natuurlijk zet men te jonge kittens te koop voordat ze verkocht mogen worden, men wil gewoon op het moment dat het wel mag genoeg kopers hebben.

Qizilbash2
Qizilbash224 sep. 2019 - 13:49

'Daarin is bijvoorbeeld bepaald dat katjes niet van de moeder gescheiden mogen worden voordat ze zeven weken oud zijn. Toch zie je ze te koop staan op Marktplaats. Vrije handel in verboden waar' Ik heb even gekeken en er worden inderdaad al kittens te koop aangeboden vanaf 3 weken oud zonder vermelding dat gewacht moet worden tot ze 8 weken oud zijn. Sommige advertenties vermelden wel dat de kittens (pasgeboren zelfs) gereserveerd kunnen worden (dus wachten tot ze 8 weken oud zijn) maar wie controleert dat er daadwerkelijk gewacht wordt tot ze 8 weken oud zijn? Achter de schermen kan er op marktplaats handel plaatsvinden in te jonge kittens. De oplossing is om steekproefsgewijs te controleren of de verkoper erop ingaat als een potentiele koper (controleur) extra geld aanbiedt om de kittens te ontvangen terwijl ze nog te jong zijn. Als dat te duur is (mankracht, arbeidsuren) dan is een andere optie om het adverteren van kittens pas toe te staan vanaf bijvoorbeeld 6 weken. Dan wordt het medium (marktplaats) tenminste niet misbruikt om te jonge kittens te verkopen. Ik weet dat het niet echt te vergelijken is (weken i.p.v. jaren, koop i.p.v. huur), maar dit voelt voor mij als sommige ‘online kledingcatalogen’ in Oost-Europa waar ‘kleding’ te huur wordt aangeboden met minderjarige modellen. 1 minderjarig model per kledingstuk met naam model erbij i.p.v. informatie over het kledingstuk. Opvallend dat de ‘huur’ prijzen extreem hoog zijn voor de aangeboden ‘kleding’, je helemaal nergens iets ziet staan over kledingmaten en er geen kleding te ‘huur’ is voor volwassenen. Als er geen controles uitgevoerd worden, kunnen op een vergelijkbare manier te jonge kittens ter ‘reservering’ worden aangeboden op sites zoals marktplaats.

Jonkheer
Jonkheer 24 sep. 2019 - 13:29

Hè, Kitty, je strijdt voor een goede zaak. Maar dit voelt erg aan als framing van Marktplaats. Dat is niet keurig. Je woordkeuze komt vanuit jouw onderbuik en is gericht op de mijne. Bovendien laat je het na om je verhaal te onderbouwen met cijfers. Hoe groot is het probleem werkelijk? Cijferloze betogen maken mij altijd vreselijk argwanend. Mijn welgemeende advies is daarom simpel: houdt het feitelijk en sla mij knock-out met getallen waar ik niet omheen kan.

3 Reacties
Halve Zoolstra
Halve Zoolstra24 sep. 2019 - 14:06

Het getalsmatig onderbouwen lijkt me niet ter zake doen. Elke advertentie met verboden levende koopwaar is er één teveel. En Marktplaats had toch aangegeven er op te gaan controleren?

Jonkheer
Jonkheer 24 sep. 2019 - 15:09

@Halve Zoolstra - Natuurlijk maakt dat wél uit. Als er op Marktplaats honderden van dit soort advertenties staan ("het stikt er van...") is dat een heel stuk schrijnender dan wanneer dat incidenteel is. Als je iemand bij de enkels afzaagt, moet je dat goed kunnen onderbouwen. Anders doe je aan framing. Nog zo'n stukje framing: "In maart kondigden de NVWA en Marktplaats trots aan dat ze gingen samenwerken in de strijd tegen verboden advertenties. (...) Deze samenwerking lijkt echter een wassen neus." Wie zegt dat ze dat niet hebben gedaan? Wie zegt dat er geen resultaat is bereikt? Als je beweert dat iets een wassen neus is, moet je dat niet alleen roepen, maar ook beargumenteren.

Lerang2
Lerang211 okt. 2019 - 15:45

Marktplaats is de grootste advertentiesite in NL. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid. Maar zoals al eerder gezegd: geld zoeft de schaamte voorbij ...

OlavM
OlavM24 sep. 2019 - 12:02

Het is van groot belang de dit voorjaar aangenomen Wet Dieren uitgebreid onder de aandacht van het grote publiek te brengen, en daarnaast natuurlijk forst te investeren in de inspectie. Het blijkt helaas niet zonder te kunnen.

2 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje524 sep. 2019 - 12:11

Ik doe een gok dat er juist al tijden wordt bezuinigd op de inspectie. Net als bij de FIOD e.d. want je houden aan de regels kost geld en gaat ten koste van de winst en dat is niet goed voor een economie die valt of staat bij groei en liefst zoveel mogelijk op z'n kort mogelijke termijn.

adriek
adriek24 sep. 2019 - 13:07

Zelfregulering blijft een groot goed in de vrije markt. Elke minister krijgt de resultaten van het werk van zijn voorganger onder ogen, reageert geschokt, stelt een commissie samen, verandert als het meezit een paar regeltjes (bij voorkeur oegt hij/zij regels toe) en dan is de kabinetsperiode alweer voorbij.