Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marktplaats is medeplichtig aan dierenmishandeling

  •  
26-09-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
animalstoday-broodfokpuppys-Marktplaats-nieuw-2

© Screenshots advertenties op Marktplaats van malafide broodfok puppyhandelaar uit Diessen

Marktplaats kan de handel in broodfokhondjes uit Oost-Europa stoppen, maar laat dat na.
Soms ben je het zat en dat heb ik nu met betrekking tot alle inspanningen die dierenbeschermers hebben gedaan afgelopen jaren om de malafide broodfok puppyhandelaren hun platform te ontnemen. En dus heb ik aangifte gedaan tegen Marktplaats , wegens medeplichtigheid aan economische delicten, dierenmishandeling en valsheid in geschrifte. Misschien dat dit ze dan uiteindelijk wakker schudt!
Het leek er even op dat Marktplaats eindelijk de eigen regels ging toepassen. Ongeveer 2 weken geleden werden er plotseling door een beruchte broodfokhandelaar uit het Brabantse Diessen ‘s ochtends advertenties geplaatst, die in de middag allemaal verwijderd waren door Marktplaats. Fantastisch en eindelijk! We weten van gedupeerden die we gesproken hebben, inmiddels meer dan 50, dat de meeste mensen hun hondje vonden via Marktplaats.
Marktplaats speelt dus een ontzettend belangrijke rol om de handel in broodfokhondjes uit Oost-Europa te stoppen. En dat zou makkelijk moeten zijn, want als je de huisregels van Marktplaats erbij pakt dan overtreedt deze broodfokhandelaar heel wat regels. En die regels zijn opgesteld om deze handel tegen te kunnen gaan. Maar ja, als je daar dan vervolgens helemaal niets mee doet…
Al in 2016 zijn dierenbeschermers in Amsterdam in gesprek gegaan met Marktplaats en toen zijn er afspraken gemaakt over hoe de broodfok puppyhandel tegen te gaan. Hondenhandel zou, zo stelde Marktplaats B.V., ‘prioriteit krijgen’. Afgesproken werd dat er een directe lijn zou komen waar advertenties gemeld konden worden, uiteraard onderbouwd door feiten, waarop Marktplaats de advertentie kan verwijderen. Na een paar keer in de fout gegaan te zijn zou een account geblokkeerd kunnen worden.
De directe lijn kwam er echter niet. Keer op keer werd er melding gemaakt van advertenties van broodfokkers. Al het bewijs werd meegeleverd, maar Marktplaats bewoog niet mee.
Tot op vandaag overtreden broodfokhandelaren, zoals de beruchte puppyhandelaar uit Diessen, de regels die door Marktplaats zelf zijn opgesteld en daarop wordt door Marktplaats niet of nauwelijks actie ondernomen, hoe vaak er ook klachten over dit soort advertenties binnenkomen. Op sommige dagen werden er wel 32 advertenties geplaatst onder 32 verschillende accountnamen, waarvan sommige accounts al 15 jaar actief waren met maar liefst 32 verschillende rassen broodfokhondjes afkomstig uit Hongarije.
Dat weten wij en dat weet Marktplaats ook heel goed, maar nietsvermoedende kopers kijken op een account, zien een nestje met een lieve foto van hondjes en geen verkoopgeschiedenis van de verkopende partij, dus ze denken dat ze bij een gezin terechtkomen, of een kleine fokker die nu toevallig een nestje hondjes heeft. Blijkbaar kan een verkopende partij de geschiedenis wissen.
Misleiding In werkelijkheid gaat het om hondjes uit Oost-Europa, die onder vreselijke omstandigheden in Hongarije gefokt worden. Daarna worden ze te jong, vaak ziek en getraumatiseerd naar Nederland geëxporteerd en verkocht, vaak onvoldoende of niet gevaccineerd tegen voor mensen gevaarlijke ziekten als hondsdolheid ( rabiës ).
De misleiding in de advertenties begint al met de omschrijving. De hond zou gesocialiseerd worden. Dat is volstrekt onmogelijk. Het transport dat House of Animals recent traceerde bevatte 80 puppy’s die de dag erna al verkocht werden.
Bij herkomst staat Nederland. Je denkt dus dat je een Nederlands hondje krijgt, terwijl ze toch echt allemaal uit Hongarije komen.
Bij leeftijd wordt aangegeven dat deze 7 tot 15 weken is. De hondjes zijn over het algemeen inderdaad zo’n 6 tot 8 weken. Maar de honden horen wettelijk minimaal 15 weken te zijn omdat ze uit het buitenland komen, onder meer in verband met de werking van inentingen tegen rabiës.
Bij type aanbieder geeft hij aan dat hij een professionele fokker (professional) is, maar dat is deze handelaar natuurlijk niet. Het is een (broodfok)handelaar die jaarlijks duizenden puppy’s vanuit Oost-Europa broodfokfabrieken naar Nederland haalt.
Aangifte tegen Marktplaats Ik deed in deze zaak al aangifte tegen de broodfokhandelaar uit Diessen en ook tegen toezichthouder NVWA , die ondanks glasheldere bewijzen niets tegen de puppyhandelaar onderneemt. En Marktplaats had ook al jaren geleden kunnen en moeten ingrijpen. Zeker gezien de enorme hoeveelheid meldingen die er zijn gedaan de afgelopen jaren, door gedupeerden en oplettende dierenvrienden. Maar Marktplaats geeft niet thuis.
Doordat Marktplaats B.V. niet en/of niet adequaat optreedt tegen de misleidende advertenties, die onder andere een van de grootste broodfokhandaren op Marktplaats plaatst, verschaft Marktplaats dit bedrijf de gelegenheid om misdrijven te (blijven) begaan. Het verschaffen van gelegenheid is een vorm van medeplichtigheid, zoals omschreven in Artikel 48 Wetboek van Strafrecht.
En dus doe ik ook aangifte tegen Marktplaats. Want wij gaan deze afschuwelijke handel stoppen. Is het niet linksom dan maar rechtsom.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Schoppenvrolly
Schoppenvrolly5 okt. 2020 - 11:27

Na het krijgen van meer dan 2 kinderen wordt het tijd om het houden van huisdieren ter discussie te stellen. Er zijn in NL meer dan 33 miljoen huisdieren zonder welke we onze ecologische footprint dramatisch zouden verbeteren. Ik zeg ontmoedigingsbeleid inzetten en over paar jaar fokprogramma's verbieden. Dieren horen in de natuur, niet als milieubelastende accessoire in huis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2020 - 8:30

Je kunt je beter afvragen wat de NVWA nog wel doet. Zolang er geen goede regels bestaan in Nederland of daar geen handhaving in plaatsvind, of beter Europabreed aangepakt wordt, denk ik dat we over 10 jaar nog precies hetzelfde gaan zien. Hoe zit het overigens met die fokkers uit België. Dat is ook altijd een ramp geweest. Ik geloof dat Spanje ook een probleem is maar weet dat niet zeker meer. Daarvandaan worden ook veel dakloze honden baar hier gehaald door privé-personen. Hoe zit het met de nodige papieren, zijn die vervalst of ontbreken ze nog steeds. Hoe reageren dierenartsen hier dan op. Volgens mij moeten die aangifte doen. Of is het dan te laat om in te grijpeen omdat de advertentie al weg is en de herkomst aldus 'onbekend' is en onbekend blijft als er van hogerhand niet ingegrepen wordt? De NVWA loopt niet meer zo hard, is te klein, heeft teveel hooi op de vork en ze vallen volgens mij nog steeds onder een 'samengevoegd' ministerie waardoor het slecht functioneert en belangen tegengesteld zijn. Eerlijk gezegd weet ik het ook niet meer. Dit probleem sleept zich al zolang voort. Als het op die ministeries overal zo'n chaos is als nu blijkt met de corona-crisis, financiën ( o.a.bij de belastingdienst) en justitie, dan houd ik mijn hart vast.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2020 - 8:35

Om nog maar niet te spreken dat door landbouw m.b.t. de boeren en milieu, incl. dierenwelzijn en volksgezondheid helemaal niets gebeurd is. Schouten heeft knap werk geleverd door alles buiten de deur te houden, helemaal niets aan dit alles te doen tot jawel de volgende verkiezingen en er nog mee weg te komen ook. Knap werk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2020 - 8:37

met de corona-crisis bij VWS.

Fredje3
Fredje327 sep. 2020 - 13:19

@Minoes&Tuin, aanvankelijk was ik het wel eens met uw eerste stelling. Regeltjes... hartstikke mooi, alleen als er niet gehandhaaft wordt dan stelt het niets voor. Dan opeens begint u over boeren e,d, waar helemaal niets gebeurd is en toen vroeg ik mij af. Hoe kan het zijn dat iemand zo weinig weet van iets en er toch over probeerd mee te praten. Als er een inovatieve sector in Nederland is, dan zijn het de boeren wel en alhoewel dit net als elke sector vervuild is met kwaadwillenden vind ik uw blindheid toch wel stuitend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2020 - 15:45

Fredje Van alle plannen die minister Schouten had t.b.v. het milieu voor de boeren. Hoeveel is daarvan terecht gekomen? Niets of bijna niets. Ik heb het niet over alle boeren. Zij die vanuit zichzelf de noodzaak zagen en iets gedaan hebben daarmee, daar heb ik het niet over. Ik heb het over het beleid van Schouten dat tot bijna niets geleid heeft. Doen dus niet alsof ik er niets van weet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2020 - 15:47

Doe dus niets alsof ik er niets van afweet. Dat is niet zo.

P Haan
P Haan27 sep. 2020 - 5:31

Ik help je hopen dat het zoden aan de dijk zet. Het relatieve voordeel van Marktplaats-achtige outlets is, dat het de opsporing makkelijker maakt. De markt haal je er niet mee weg, het vraag- en aanbod spel blijft bestaan. Dieren zijn altijd al makkelijke handel geweest, de illusie dat je dan ook nog wat goeds doet is onweerstaanbaar. Hier loopt ook zo'n beestje langs de weg, die is prima terecht gekomen maar het emotionele appél is bij die mensen helemaal binnen gekomen. Die blijven maar vertellen dat ze hem gered hebben. Tja.

Fredje3
Fredje327 sep. 2020 - 4:31

Persoonlijk ben ik van mening dat er op Marktplaats (maar ook die van Facebook e.d.) helemaal geen levende dieren verhandeld mogen worden en sowieso, wie koopt er nu dieren via Marktplaats? Als een rashond, zeg maar, 1000 euro kost en deze wordt voor 300 euro aangeboden, dan moet er toch wel ergens een belletje gaan rinkelen? Zo niet, dan ben je een dier onwaardig. Beste nog zou zijn een asielhond te nemen, maar ik kan mij voorstellen dat dit misschien wel teveel werk is als zo'n diertje een trauma heeft o.i.d. dat zou dan idd niet voor iedereen geschikt zijn.

MG1968
MG196826 sep. 2020 - 21:40

Uitgaande van het feit dat geen organisatie mag meewerken aan onrechtmatigheden in combinatie met het voorzorgprincipe zou marktplaats in de algemene voorwaarden moeten opnemen dat een account (tijdelijk) uitgeschakeld kan worden als er klachten zijn die nader onderzoek vragen. En dat zal er vast wel zijn. Dan nog de voorwaarde opnemen dat een eerste account gratis is en een tweede account dat te herleiden is tot de zelfde rechthebbende een bepaald (zeer hoog) bedrag per dag kost. Die combinatie kan er voor zorgen dat marktplaats totdat de site 'clean' is hiervan dus tijdelijk een verdienmodel kan maken. Ik wens ze het komende jaar veel extra inkomsten toe.

Bouwman2
Bouwman226 sep. 2020 - 17:50

Je kunt alleen aangifte doen als het jezelf betreft Het heeft dus geen zin om aangifte tehen de buurman te doen als je buurvrouw hoort gillen. Je bent geen partij. Je mag dat pas doen als buurman u belaagt. Wees dus niet verbaasd als de agente die de aangifen opneemt, z

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman226 sep. 2020 - 18:03

zegt: mevrouw, u kunt geen aangifte doen, want u bent geen partij tenzij het uw eigen hond is. Dus als Marktplaats u en uw eigen hond iets heeft aangedaan of er een algemeen belang speelt, zoals bij mevrouw Minnesma die zich een hoedje schrok van verbazing. toen ze gelijk kreeg. De rechter vonniste in haar voordeel, Ik zou uaanraden niet al te zeer overtuigd zijn van het feit dat een tweede keer sprake is van recidive. . . .

MG1968
MG196826 sep. 2020 - 21:51

Bouwman, als ik mijn buurvrouw hoor gillen, en ik bel de politie komen ze direct. Ik doe geen aangifte tegen mijn buurman dan. Als ik in plaats van te bellen morgen naar diezelfde politie ga en mijn verhaal doe nemen ze het op... noem het aangifte ook al is het dat niet... dan wordt het vast genoteerd (maar zullen niet meer met sirenes uitrukken). Als overmorgen mijn onderburen hetzelfde doet, zou het van behoorlijke nalatigheid van de politie getuigen om niets in gang te zetten. Aangifte. Nee. Niet in (de of) uw definitie. Maar doet dat er toe?

Bouwman2
Bouwman227 sep. 2020 - 9:15

Je maakt het nu wel erg exemplarisch. Meestal als je iemand hoort gillen gebeurt er helemaal niets. Ik zal je een waar verhaal vertellen: op een zomervaond liet ik de hond, mijn eigen hond mijn bloedeigen hond uit, want dat is mijn recht toen ik ergens algaande op de stemindeling een vrouw hoorde gillen. Help meende ik te verstaan. Niemand die naderde. Er was enkel de boze stem die zei: "Mevrouw, wilt u het raam sluiten. De kinderen hoier willen slapen". Ik hoorde een klap en toen was het stil. Alleen was er nog geluid van fladderende vleermuizen die op muggenjacht waren.