Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mark Rutte is het grote obstakel voor een minderheidskabinet

  •  
28-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Arrival of Leaders

© cc-foto: NATO

De kans is groot dat hij zijn sleutelpositie de komende dagen versterkt, omdat zijn onderhandelingspartner Sigrid Kaag grote politieke schade lijdt door het fiasco van Kaboel
Mark Rutte heeft met wijlen Daan Monjé, de oprichter van de SP, één uitgangspunt gemeen: vertrouwen is goed, controle is beter. In al zijn kabinetten heeft hij geprobeerd het parlementaire proces zoveel mogelijk te bevriezen. Als de Kamers eraan te pas kwamen, waren de werkelijke besluiten al achter gesloten deuren voorgekookt, bijvoorbeeld in het beruchte maandagse fractievoorzittersoverleg tijdens zijn derde kabinet.
In 2012 speelde gedoogpartner Geert Wilders tijdens zo’n regiebespreking in het Catshuis het spel niet meer mee zodat het kabinet zijn basis verloor. De PVV-leider mag sindsdien nooit meer meedoen in kabinetten. Niet omdat hij een racist en een antidemocraat is, maar omdat hij in de ogen van de premier geldt als een ongeleid projectiel. Datzelfde lot trof Baudet en Van Haga: te onvoorspelbaar. Met Joost Eerdmans wordt het voorlopig nog aangezien. Het zal nog enkele jaren duren voor hij de reservebank mag verlaten.
Aan het begin van de zomer overleefde Mark Rutte de gevaarlijkste crisis uit zijn politieke loopbaan. Het was kantje boord maar uit zijn gedrag sindsdien, blijkt dat hij zich steeds meer teruggetrokken heeft in zijn eigen gelijk. Er is maar één methode om dit verdeelde land te regeren en dat is de methode Rutte. Eerst timmer je achter de schermen alles dicht. Dan komen er geen ongelukken van. Voor echte dissidenten dreigt de functie elders. Daarom is de kans bijzonder klein dat Mark Rutte ooit de leiding over een minderheidskabinet accepteert. Je vaart dan wateren in waarvan je geen zeekaarten hebt. Daar houdt Rutte niet van.
Een echt minderheidskabinet is gedwongen veel meer aan het vrije overleg in de Kamers over te laten dan hij wenselijk acht. Ook al telefoneren en appen ministers zich voor de vergadering gek om er van tevoren achter te komen hoever ze kunnen gaan. Tegelijk moet als bewindspersoon bijna altijd bereid zijn je verlies te nemen zonder meteen de portefeuillekwestie te stellen.
Toch zou het een manier zijn om de huidige impasse te doorbreken. Een minderheidskabinet kan snel geformeerd worden. Je hoeft immers niet naar meerderheden te zoeken. Je hebt een team nodig van mensen die met elkaar door één deur kunnen, elkaar wat gunnen en niet té doctrinair zijn ingesteld. Er is niets op tegen om bij de rit naar zo’n regering, Hoekstra in een haarspeldbocht door de vangrail te laten vliegen. Zijn partij verkeert in staat van ontbinding. Het CDA is een rem en een sta in de weg. CU-leider Seegers heeft zelf gezegd dat een minderheidskabinet de enige oplossing is. Dus die valt ook weg. D66 en VVD kunnen gemakkelijk samen een coalitie vormen om vervolgens links en rechts op zoek te gaan naar meerderheden in de kamer.
Helaas staat control freak Rutte dat in de weg. De kans is groot dat hij zijn sleutelpositie de komende dagen versterkt, omdat Sigrid Kaag grote politieke schade lijdt door het fiasco van Kaboel. Tot nog toe weet hij zich aardig achter haar te verschuilen, zoals de premier altijd bescherming zoekt achter een zondebok als er weer eens een schandaal opdoemt.
En de klop op de deur van PvdA en GroenLinks dan? Rutte zal niet open doen. Hij verzint wel weer een list om de deur in het slot te laten. Laat dat maar aan hem over. Ze zeggen wel eens: de kruik gaat net zo lang te water tot hij barst. Dat spreekwoord biedt valse hoop voor idealisten die dromen van een Nederland met een functie voor Rutte elders, liefst ver weg.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

Wat?
Wat?29 aug. 2021 - 18:31

Wat als we fuseren met België?

Mark Huysman
Mark Huysman29 aug. 2021 - 9:51

Ik snap Han’s redenering totaal niet. Een rechts minderheidskabinet lijkt me ideaal voor de VVD omdat -zoals anderen hieronder al schrijven- er een rechtse meerderheid in de kamer is. Oppositie vanuit de PvdA en GL zal nog zwakker zijn dan tegen een rechts meerderheidskabinet omdat de partijen af en toe wat kruimels toegeschoven krijgen en continu in de illusie zullen verkeren dat als ze zich ‘constructief’ opstellen dat ze invloed hebben. Ik ben ook tegenstander van deelname van de PvdA en GL aan een meerderheidskabinet Rutte IV omdat ik denk dat het uiteindelijk toch VVD-D66 beleid zal zijn wat de trom slaat. Maar een rechts minderheidskabinet is denk ik nog een stuk slechter.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman29 aug. 2021 - 10:07

Beste houding voor links: Accepteren dat er een rechtse meerderheid is in de dit land. Laat rechts regeren en laat links de oppositie bouwen. In de kamer en daarbuiten in sociale bewegingen, buurtprotesten, vakbeweging, milieubeweging, etc. Of rechts wil regeren met een meerderheidskabinet of met een minderheidskabinet, is aan rechts. Maar links moet ophouden om telkens in de val van Rutte te stappen (Rutte2, Lente-akkoord) en in ruil voor wat kruimels verantwoordelijkheid nemen voor destructief beleid. Alleen als er een sterk links tegengeluid is bestaat er de mogelijkheid om deuken te slaan in de rechtse meerderheid.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*29 aug. 2021 - 8:54

Hallo. Als het niet lukt met PvdA+GroenLinks, moet de VVD toch maar z.s.m. een minderheidskabinet gaan formeren met alleen D66. Het CDA heeft inmiddels in de peilingen een paar zetels verloren door de hele Pieter Omzigt affaire en zal ook een paar jaar tijd nodig hebben om te herstellen. Mijn persoonlijke wens: 2 jaar Mark Rutte als MP en daarna ook 2 jaar Sigrid Kaag als MP Een vrouwelijke MP, het wordt tijd, wat mij betreft, in Nederland, nog altijd een van die meest openminded landen ter wereld, in bijna alle opzichten. Een fijne zondag!

Wat?
Wat?29 aug. 2021 - 7:24

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik echt van idealistisch naar cynisch ben gegaan. Ooit in 2014 in Amstelveen bij de SP gegaan en toen de grootste fout in mijn leven gemaakt op politiek vlak. Naar Amsterdam verhuist. Het was nodig om de partij van binnen te slopen zodat links sterker zou worden. Ondertussen zitten we met zijn allen te hopen dat rechts vrijwillig aan de kant gaat. En voor al die revolutionairen binnen de SP. Ze zijn weg. Hebben nu podcasts en zitten over het algemeen bij Bij1. Rutte is onze premier. Narcisme en egoïsme is ons.

Rechtvznraap
Rechtvznraap29 aug. 2021 - 6:59

Goed stuk Han. Helemaal mee eens. Om gek van te worden. Ik wens iedereen veel wijsheid en urgentie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2021 - 6:41

Naar ik denk probeert ze die schade nu te beperken door zich op pad te begeven naar 'elders'. Ik kon dat laatste woord helaas niet vermijden, omdat ik Omtzigt niet kan en wil vergeten en hem graag nog in herinnering wil brengen en actueel wil houden. Hij is een realiteit en niet een onaangename willen we op z'n minst de rechtsorde herstellen.

harmmeijer
harmmeijer29 aug. 2021 - 5:54

In Duitsland staan de op sterven na dood gewaande sociaal democraten in de peiling in aanloop naar de verkiezingen op 26 september op forse winst en fors verlies van de christenen. Na Merkel (16 jaar bondskanselier) is er bij de CDU niets meer wat de kiezer boeit. Na Rutte is er bij de VVD niets meer wat de kiezer boeit. Dat geeft de burger moed.

Joost Spits
Joost Spits28 aug. 2021 - 21:50

- Rutte uitstekend première. - Dat Rutte wordt afgeschilderd als obstakel, deel ik geenzins. Mijn inziens is Mark Rutte een uitstekend premier. Wat betreft Kaag ben ik het eens. Kaag is een grote fiasco in alle opzichten. Wat betreft CU ben ik het ook niet eens. De Christen Unie, zal zeker steun geven aan Rutte, als een (minderheids) kabinet zich zal moeten wenden tot de Kamer. Dat was voor mij een duidelijk signaal van Gert-Jan Segers. Datzelfde geldt ook voor het CDA. Tja, dan GL, Jesse Klaver... Fons de Poel sloeg de spijker op de kop door Klaver destijds een snotneus te noemen. GL is een failliete partij die na zo'n groot verlies Klaver nog in het zadel willen houden. Kennelijk hebben ze niet beters om naar voren te schuiven. Rutte zal alleen met de PvdA en GL aan tafel gaan, als die twee partijen daadwerkelijk fuseren tot één nieuwe politieke partij. Hij zal wel gek zijn om naast d'66 ook nog eens met twee andere linkse partijen te gaan samen werken. De PVV en Baudet zijn geen serieuze partners.

Kuifje3
Kuifje328 aug. 2021 - 21:06

Er zijn al best wat moties van wantrouwen geweest waar Rutte nog maar net dankzij de steun van de fracties van de regeringspartijen het wist te redden. De laatste keer stemde zelfs de SGP mee tegen Rutte. Een minderheidsregering zou wel eens heel snel tegen moties aan kunnen lopen die de regering doet wankelen. Denk aan Afghanistan bijvoorbeeld waar nog wel een stevig debat over gaat komen. Denk aan de toeslagenaffaire waar nog lang niet het laatste woord over gezegd zal zijn. Boren opnieuw in de Waddenzee? Hoe verzinnen ze het. Corona zal ook nog tot stevige debatten leiden. Pfas, milieu maatregelen, allemaal zware onderwerpen. Rutte weet dat hij een stevige basis nodig zal hebben. Aan linker- en ook aan rechterzijde zijn zijn tegenstanders nog steeds op zijn bloed uit en ook bij Kaag hoeft hij niet altijd meer aan te kloppen voor hulp. Veel vrienden heeft hij niet meer. Zelfs met de CU als vierde partij is de basis te wankel. Binnen het CDA rommelt het en het vertrek van Omtzigt kan leiden tot een scheuring. Dan is de basis weg en valt Rutte4 meteen. Dan maar met de PvdA? Al dan niet met GL is dat ook niet stabiel. Eind van dit jaar komt daar een nieuwe voorzitter en in dat congres kan de partij alle kanten uit. Nieuwe verkiezingen is niemand voor. CDA en D66 zullen dan vrij zeker fors verliezen. De kleine partijen als Volt, BBB en JA21 pakken winst, maar blijven te klein om mee te gaan regeren. Nou, een uitweg lijkt in ieder geval lastig. Heel lastig.

1 Reactie
Wat?
Wat?29 aug. 2021 - 7:54

Ik vind het vreemd dat er zo weinig is gezegd over het feit dat de formatiegesprekken helemaal niet op een serieuze manier verlopen. Ik denk dat Rutte zo lang mogelijk demissionair probeerd te blijven en dat hij en Kaag op het laatste moment hun vriendje Wopke naar binnen trekken. Misschien hoopt ie op een crisis zodat rechts het land weer kan beschermen tegen al dat buitenland.

Pater
Pater28 aug. 2021 - 18:21

VdHorst ziet over het hoofd (of heeft het er liever niet over) dat een minderheidskabinet niet kan ontsnappen aan de rechtse meerderheid, waarbij extreemrechts onvermijdelijk meer invloed krijgt dan ooit tevoren. Op dit moment zit de blokkade meer bij Hoekstra dan bij Rutte. Over een paar weken is er het bijzondere CDA-congres. Best mogelijk dat de rechtse koers van Hoekstra het daar wint, maar dan vallen grote groepen weg uit het CDA en is het CDA ook geen stabiele factor meer. De partij had in het programma (voordat Hoekstra dat concept ingrijpend wijzigde) juist voor een meer sociale koers gekozen.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 aug. 2021 - 19:07

Vergeet niet dat een minderheidskabinet van D66 en VVD die fracties al achter zich heeft. Daarom zijn juist wisselende meerderheden waarschijnlijk.

Pater
Pater29 aug. 2021 - 0:10

Totaal onduidelijke reactie. Welke fracties heeft dat minderheidskabinet al achter zich? Hoezo "daarom juist..."? De analyse van Duralex hieronder komt overeen met de mijne en lijkt me juist. De enige partij die iets te winnen heeft bij een minderheidsregering is de VVD, die altijd kan terugvallen op een rechtse meerderheid. Zeker niet D66. Is dat wat VdHorst wil? Vast niet, geef nou maar gewoon toe dat het een slecht idee is. Het betekent ook: toegeven aan de weigerpartijen, die nog nooit een inhoudelijke discussie hebben durven aangaan. Nieuwe verkiezingen zijn nog eerder te verwachten. En het bijzondere CDA-congres van 10/11 sept. kan nog interessant worden.

Wat?
Wat?29 aug. 2021 - 8:03

Hoe kan je eigenlijk iets over het hoofd zien? Kijk jij dan over iemands' hoofd of zit het dan boven je eigen hoofd? Voordeel aan het tweede is dat je het met een stap naar voren achter je kan laten.

Sonic2
Sonic229 aug. 2021 - 9:51

Zal niet gebeuren, want het zou moeten betekenen dat extreemrechts zoals u het omschrijft dus samen moet gaan werken met D66. Nu kunnen dat soort partijen al totaal niet samenwerken. Zelfs intern niet. Laat staan met D66. De enige invloed die extreemrechts heeft is dat Rutte en het CDA sowieso met D66 moeten. En in het meest negatieve geval( voor hun) dat Rutte ook GL of PvdA of nog erger. Dat hij ze allebei nodig heeft.

Pater
Pater31 aug. 2021 - 1:05

@Sonic Een minderheidskabinet hoeft niet met de PVV samen te werken om wel de steun van die partij te krijgen. Het is onvermijdelijk dat extreemrechts van de afhankelijkheid van een minderheidsregering van voldoende steun in de kamer zal profiteren.

Duralex
Duralex28 aug. 2021 - 18:15

Beste Han, ik deel wel je analyse van de control freak. Maar niet je conclusie. In de eerst kamer heeft Rutte een bijzonder goed track record als het gaat om een minderheids coalitie. Hij is flexibel genoeg om ook daar in de achterkamers gelegenheidscoalities te smeden. Ik zie hem dat ook in de tweede kamer wel doen. Hij wil uiteraard nooit de stemming afwachten. Voor die tijd moet het onderhands al geregeld zijn. Kaag is kwetsbaar in een minderheidsregering, want rechtse meerderheid. Bij elk niet uit onderhandeld punt kan Rutte kiezen, meegaan met Kaag over links of zijn rechtse maatjes optrommelen voor een meerderheid. Hij heeft bovendien de meest elastische fractie, die doet wat de poppenspeler wenst. Ik geloof wel dat hij voorkeur heeft voor meerderheid maaar minder problemen dan Kaag met een minderheidsregering.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 aug. 2021 - 19:08

Als hij dat te vaak doet, valt zijn kabinet uit elkaar.

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 aug. 2021 - 9:05

Ook stemmen de fracties van de Eerste Kamer als puntje bij paaltje komt met die in de Tweede mee. Daar zijn de afgelopen honderd jaar maar een handvol uitzonderingen op.

Sonic2
Sonic229 aug. 2021 - 9:55

In de praktijk zal dat loslopen. Die rechtse meerderheid. En Kaag is niet kwetsbaar om die rechtse meerderheid. Die in de praktijk niets voorstelt. Ik ben geen gokker, maar ik durf er echt wel mijn geld op te zetten dat Rutte nooit over rechts zal gaan de komende jaren. BBB, JA21, FvD en PVV zie ik nog lang in de oppositie zitten. En Han verwijst al terecht dat het kabinet dan zal vallen. En naar de eerste kamer. In dit land is er geen werkbare( ultra)rechtse meerderheid. Het is een verzinsel. Een fantasietje.

Pater
Pater31 aug. 2021 - 1:14

@Sonic Rutte zal geen coalities sluiten met extreemrechts, dat klopt denk ik wel. Maar denk je dat Rutte een (wets-)voorstel in zal trekken als dat er doorheen komt dankzij steun van de PVV? Ik denk van niet. De invloed van extreemrechts zal bij een minderheidskabinet altijd groter zijn dan bij een meerderheidskabinet, dat op eigen kracht een meerderheid vertegenwoordigt.

Hallo4
Hallo428 aug. 2021 - 17:35

Het probleem is dat het nogal lang duurt voordat VVD Rutte het (EU) baantje aangeboden krijgt dat te mooi is om waar te zijn zo eervol en dat hij dus niet kan weigeren. Voor het overige ben ik van mening dat het bijzonder onderwijs moet worden afgeschaft. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die liever kinderen segregeren naar religie, ras, kleur, afkomst etc.

MG1968
MG196828 aug. 2021 - 16:13

D66 zou zich hier niet voor moeten lenen. Niet ‘zo progressief mogelijk’ dan zoekt vvd en cda het maar bij klein rechts voor gedoogsteun. Gaan ze niet doen, dat zou henzelf zover uit het midden trekken dat ze zelf ook gedecimeerd worden.

Jozias2
Jozias228 aug. 2021 - 15:30

Over het CDA: "Zijn partij verkeert in staat van ontbinding. Het CDA is een rem en een sta in de weg." en: "Voor echte dissidenten dreigt de functie elders." Dat eerste is waar en dat is ook de reden waarom het heel logisch is om tijdens de formatie de stabiliteit van de CDA fractie te bespreken, zeker gelet op de lijsttrekkersverkiezing en de voorkeursstemmen van Omtzigt. Het zou naïef zijn om daar niet over te spreken.

Bouwman2
Bouwman228 aug. 2021 - 15:14

Mark Rutte is de grote sta- in- de- weg voor een minderheidsregering. Dat staa hier en vergt vergt uitleg. dus de vraag luidt: hoe zo? Dat wordt in het grote vage midden gelaten. De suggestie is dat de combinatie Rutte/Kaag stuit op de averij die mevrouw Kaag heeft opgelopen door "het fiasco van Kaboul". Wederom, hjoe zo? Het drama Kaboul kan niet zonder meer op mevrouw Kaag worden afgewenteld.Daar zijn andere die daarvoor in aanmerking komen als de Talibs en president Biden en dus niet de mannen en vrouw an de Nederlandse Krijgsmacht. die zo zware offers heeft gebracht. Weliswaar heeft mevrouw Kaag op de exclamatie:" nooit meer Mark" een kort moment geknikt, maar dat is haar al lang vergeven. Rutte is namelijk gespeend van wrok, maar van het sans rancune sans rancoeur model. De verstanhouding is harmonieus te noemen. Kaag maakt zich daarover minder zorgen dan over VOLT, die zich opmaakt om D66 leeg te eten. De kiezer nochtans heeft altijd gelijk. De kiezer, doorschouwde Mark Rutte - en beloon hem - en niet zo zeer de VVD- met verrewg de meeste stemmen. Ik begrijp dat dat weerzin oproept, maar het is nochtans een feit. Maar stel dat er toch een landsbestuur gewenst wordt waar Mark Rutte niet de weg verspert. Hoe denkt men dan dat die ándere minderheidsregering er uit gaat zien? De linkse partijen met uitzondering van de PdD werden allemaal kleiner ijn getal dan voorheen. Ze komen tezamen op 26 zetels. Waar kemedie andere zetels dan vanaan om tot 76 te geraken? Graag opheldering, want . het ligt niet voor de hand dat links en zeer rechts elkaar gaat zoenen. Er staat hier wel iets over de CU en met name over Gert Jan Segers, dat ie wegvalt. om precies te zijn. Hoe zo, dat badinerende wegvallen? De CU is wel een kleine spreler,maar ook kleinere spelers kunnen het verschil net zo goed maken als boomlange, Gert Jan Segers neem ik serieus en kan best gelijk krijgen. Ik sluit dat dus niet op voorhand uit. Hij zegt: een minderheidsregering van de winnaars Rutte en mevrouw Kaag zou wel eens de weg uit de impasse kunnen zijn. . En bovendien, besturen ,met wisselende meerderheden dat is een toch een hartewens? Als Ruud Lubbers een Macher zou zijn dan kan Mark Rutte gerust & respectvol van mij de ONE SIZE FITS ALL kampieoen genoemd mogen worden. In de politiek draait het niet enekel om WINNEN , maar ook om GUNNEN. Als er iemand zichzelf minder beloont t ten faviere van anderen is het Mark Rutte wel. Veel kiezers zagen dat scherp en kozen dus voor Rutte, die ,belijdenis heeft gedaan, en dus weet: geef God zijn deel en de keizer wat des keizers is. ( Matth 22) Als je zoals ik vaak spelfouten maakt dan zou je de ei kiunnen vervangen door ie.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 aug. 2021 - 20:41

Het zijn eerder en meer type-dan spelfouten. Beide zijn ergerlijk maar er is wat aan te doen: eerst de tekst nalopen en corrigeren voordat u op de knop 'Reactie plaatsen' klikt. Doe uw best!

Freddy2
Freddy228 aug. 2021 - 15:09

Ach laat ze toch, niemand die gezond verstand heeft wil maar iets met de huidige politici te maken hebben. De ene is nog walgelijker dan de andere.

RaRa17
RaRa1728 aug. 2021 - 14:41

“ Voor echte dissidenten dreigt de functie elders.” Wat een onzin. Rutte wilde juist dat omtzigt minister zou worden. Dat is algemeen bekend. Het is ook algemeen bekend dat de juist de bewindslieden worden gezien als prominenten van de partij. Daarnaast is het van algehele bekendheid dat Nederland een zeer open democratie heeft, met open besluitvorming en betrokkenheid van de burgers. In diverse onderzoeken staat Nederland in de top, vanwege burgerinspraak, lobby, inzage , etc. Nederland heeft daardoor ook de meest open economie van Europa. wnl.tv/2019/05/23/nederland-meest-open-economie-van-europa/amp Maar dit soort dingen komt natuurlijk niet terug. Want we willen zeiken. Eigenlijk begrijpen we niet waarom mensen hier willen wonen. Eigenlijk zou Afghanistan ons geld moeten sturen.

7 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot28 aug. 2021 - 17:24

'dat Nederland een zeer open democratie heeft' Vandaar dat er zoveel zwartgelakt wordt bij het gemiddelde WOB verzoek. 'wnl.tv/2019/05/23/nederland-meest-open-economie-van-europa/amp' Wij van WC Eend.. Had je nog niet door dat WNL het propagandakanaal van rechts Nederland is. Die kwekken gewoon de VVD na. 'Maar dit soort dingen komt natuurlijk niet terug.' Nee daar hebben slachtoffers van de Toeslagen affaire wat aan. Of wat te denken van mensen die geen huis kunnen vinden omdat de huizenprijzen onder Rutte zijn geëxplodeerd. Of de mensen die hun inkomen al jaren stil zien staan terwijl hun lasten alleen maar stijgen. Of het groeiende aantal mensen wat van de voedselbank afhankelijk is..En dan heb ik het nog niet eens over het klimaatprobleem waarvan Rutte de ernst niet eens snapt. Ik zou zeggen: 'Slaap lekker verder!'

RaRa17
RaRa1728 aug. 2021 - 18:46

Joe: wc eend???? In mijn link staat: “ Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Britse denktank Legatum.” https://amp/s/wnl.tv/2019/05/23/nederland-meest-open-economie-van-europa/amp/ Het zijn andere landen die onderzoeken uitvoeren en Nederland op 1 zetten. Er zijn weinig landen die überhaupt wob verzoeken kennen. Geef mij er eens 2. Je zal maar ondernemer zijn in Corona crises in een land achter België of Duitsland. Of ziek worden. Dan kan je op straat leven. Hou eens op met dat chagrijn. Wees blij dat je in Nederland woont. Anderen wagen hun leven ervoor om hier te wonen. En jij maar miepen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 aug. 2021 - 20:12

Legatum is een Britse investeringsmaatschappij, die onlangs veel geld investeerde in de extreem rechtse hetzezender GB News, thuishaven voor Nigel Farage..https://www.legatum.com/news/article/why-legatum-invested-in-gb-news/.

lmgikke
lmgikke28 aug. 2021 - 20:29

"Wat een onzin. Rutte wilde juist dat omtzigt minister zou worden. Dat is algemeen bekend." Dus geen onzin. Omtzicht is volksvertegenwoordiger. Rutte wilde hem als minister. Dat IS toch dan een functie elders? Elders slaat namelijk op 'anders dan volksvertegenwoordiger'. Want in die rol kan hij Rutte en de regering dwars zitten. En hoe durf je te spreken van een open democratie en dan het hebben over open besluitvorming en lobby? Rutte staat er om bekend niets vast te leggen. WOB verzoeken komen zwartgelakt naar buiten. En dan maar klagen dat 'dit soort dingen' niet terug komen. Nee natuurlijk niet want ze zijn onzin. Ben jij nu echt zo blind/dom dat je je eigen onzin gelooft? je schrijft hele volzinnen die compleet inconsistent zijn en zichzelf onderuithalen.

Pater
Pater29 aug. 2021 - 0:13

@#Rara NL loopt met de WOB juist achter op landen, die geen geheimhouding kennen. De mate waarin de Rutte-kabinetten de Kamer heeft voorgelogen en/of info heeft onthouden is voor een W-Europese regering ongekend.

Zandb
Zandb29 aug. 2021 - 7:05

RaRa Als u inderdaad al geen idee heeft wat "een functie elders" feitelijk betekent, dan houdt het al snel op. En wanneer bewindslieden gezien worden als de prominenten in de partij dan kan er letterlijk uiteraard niet tegelijk sprake zijn van een zeer open democratie. Tenminste, een democratie waarin bewindslieden er voor kunnen zorgen, dat hun beleid aangenomen wordt, is niet eens een democratie. Als u vindt dat mensen niet moeten miepen, dan moet u dat 'principe' maar eens eerst op uzelf toepasen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 aug. 2021 - 7:11

'Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Britse denktank Legatum.” Je kan ook gewoon het Nederlandse CBS nemen. Dat is wat betrouwbaarder. https://www.welingelichtekringen.nl/economie/2693269/cbs-verschil-tussen-arm-en-rijk-is-nog-groter-dan-we-dachten.html 'Geef mij er eens 2.' Zweden, Finland, Noorwegen.. https://www.trouw.nl/opinie/nederland-zou-iets-kunnen-leren-van-zweden-qua-openheid-en-transparantie~b647556e/ 'Hou eens op met dat chagrijn. ' Commandeer je hondje en blaf zelf.

korheiden2
korheiden228 aug. 2021 - 14:27

Moeilijk te zeggen. Het lijkt me denkbaar dat GL en PvdA op sociaal-economisch gebied veel inleveren om er klimaatmaatregelen uit te slepen. Want daar heeft Rutte doorgaans geen problemen mee. Kabinetsdeelname van GL en PvdA zal voor het te voeren beleid waarschijnlijk niet eens zo gek veel uitmaken. De ethische kwesties kunnen eindelijk worden afgehandeld, er zal wat meer druk op vergroening komen en wellicht een iets lager eigen risico in de zorg. Vier jaar is een lange tijd, maar tot nu toe heeft geen enkele partij baat gehad bij regeren met de VVD.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman228 aug. 2021 - 15:25

Uitruilen heeft de naam koehandel meneer Koreiden.Mag ik zo brutaal vragen, zag ik u laatst niet op de veemarkt? Met een koe aan een touw?

korheiden2
korheiden229 aug. 2021 - 11:45

@Bouwman : Noem het zoals je wilt. Ik denk dat GL en PvdA, zo er al geregeerd gaat worden (denk het niet, heb net Henk Kamp gehoord bij Buitenhof), heel erg veel water bij de wijn zullen moeten doen. Dat gaat ontevreden kiezers opleveren en aan het einde van de rit weer winst voor de VVD. Zo gaat het de laatste jaren steeds. Een partij als D66 is op sterven na dood geweest, Jesse Klaver kwam via een restzetel (de vierde voor de toen kleine splinterpartij GL)in de kamer. Ook de VVD fluctueert wel wat, maar het lijkt het erop dat ze veruit de grootste zijn en blijven.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 aug. 2021 - 12:53

Rutte moet gewoon weg Als er een kabinet komt onder Rutte valt dat binnen een jaar

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman228 aug. 2021 - 15:21

Ik zeg dat al de hele zomer, weg met de kilte en de somberheid. Die regen die maar blijft hangen. Weg, weg. Dus ben ik maar in arremoe gestopt. Ik ga nu maar hopen op een Indian summer, maar ik weet dat net een wens is, die vermoedelijk niet uitkomt. Ik vroeg het de mevrouw op de kermis, die de hand leest. Maar ze zei: zulke gladde handen, mag ik vragen: bent u soms van uw dominee? Ik zie dat aan uw toga. Ik was stomverbaasd hoe ze het kon zien. En het kostte maar toen euro.

Eid
Eid28 aug. 2021 - 15:29

@Griezel Alweer? Dat roepen hier velen, maar voorlopig verliest de VVD geen zetels in de peiling, komt er wederom een kabinet Rutte..... tel uit je verlies. De rest staat met de pet id hand om mee te mogen doen.. triest maar waar.

RaRa17
RaRa1728 aug. 2021 - 19:48

Rutte moet gewoon weg? Als je naar de verkiezingsuitslag kijkt, heeft de kiezer voornamelijk de pvda en GroenLinks de rug toegekeerd. Nog even, en die partijen zijn weg of moeten fuseren.

EenMening
EenMening28 aug. 2021 - 23:06

@RaRa "Als je naar de verkiezingsuitslag kijkt, heeft de kiezer voornamelijk de pvda en GroenLinks de rug toegekeerd. Nog even, en die partijen zijn weg of moeten fuseren." LOL Functie elders voor Klaver of Ploumen, of beiden. Beide partijen zitten in een moeilijk parket. Als ze toetreden tot het kabinet, moeten ze water bij de wijn doen, wat kan leiden tot ontevredenheid bij het meer principiële deel van de achterban, met als resultaat zetelverlies bijn nieuwe verkiezingen. Als ze in de oppositie zijn ze vanwege hun beperkte omvang minder zichtbaar tussen al die andere kleine fracties en splinters. In het laatste geval kan een fusie het verschil maken.