Joop

Mark Rutte is een uniek fenomeen en PvdA-GroenLinks zijn in de val gelokt met pensioenwet

  •  
27-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8089 keer bekeken
  •  
ANP-470233166

De Nederlandse samenleving verdrinkt bijna onder de vele crisissen. Waarvan de oorzaak te herleiden is tot één of meerdere kabinetten onder leiding van VVD-premier Rutte. Een premier met twee klinkende records op zijn naam. Hij is niet alleen de langstzittende premier van Nederland. Maar ook de premier onder wie het vertrouwen en geloof in de politiek onder burgers nog nooit zo laag is geweest.

Via het openbaren van het beroemde velletje papier met daarop geschreven de tekst functie elders weten we dat Rutte veel energie steekt in het verwijderen van zijn politieke opponenten. Of juist het nabij halen ervan. Pieter Omtzigt viel in de eerste categorie. Het dicht naar zich toe trekken van zijn politieke opponenten is bij velen minder bekend. Die tactiek heeft Rutte met D66 leider Kaag in de formatie van 2021 toegepast. Om PvdA en GroenLinks in zijn regering te kunnen krijgen.  

Die poging mislukte destijds maar in 2023 is wel iets anders tegen deze onderbelichte feiten opgevallen. De impact van dit uit het brein van politicus Rutte ontstane idee om zijn macht te versterken met het zogenaamde linkse blok. Als in sommige situaties welkome steun voor zijn beleid. Ik doel dan op de “slippendragers” rol die de PvdA en GroenLinks voor Rutte IV vervullen in het debat over de nieuwe pensioenwet in de Eerste Kamer. Nadat ze in de Tweede Kamer de coalitie ook al aan een meerderheid hadden geholpen.  

Zoals het er nu uitziet zullen PvdA en GroenLinks vóór de pensioenwet gaan stemmen. Een andere keuze is er voor hen ook niet meer om nog aan het gepensioneerde deel van hun achterban geloofwaardig uit te kunnen leggen.

Nadrukkelijk is namelijk in de Senaat door de PvdA-woordvoerder tegen kritische oppositie senatoren gemeld dat het niet doorgaan van de nieuwe wet en terugvallen op de oude wet schrikbarende dekkingstekorten bij de fondsen zou opleveren. Vanwege de reeds uitgevoerde indexaties van de meeste pensioenfondsen begin 2023. Vooruitlopend op het met succes aannemen van de nieuwe pensioenwet in de Eerste Kamer. Een met steun van de PvdA en GroenLinks politiek volledig gecontroleerd gokje derhalve. Met als inzet 1.500 miljard euro gespaard pensioenvermogen.

Bekend is dat vele politici/bestuurders nauwe banden hebben met de grootste pensioenfondsen. De CDA-senator en woordvoerder mevrouw Oomen is zo’n pensioenbestuurder. Het debat in de Eerste Kamer over de nieuwe pensioenwet is dus feitelijk voor de meerderheid in de Senaat een debat geweest voor de bühne. Alleen een uniek politiek fenomeen als Mark Rutte kan zo’n geraffineerd politiek strategisch spel bedenken en vervolgens ook uitvoeren. Zonder dat de slachtoffers dat zelf tijdig door hebben!

PvdA en GroenLinks moeten zich nog eens goed achter de oren krabben hoe lang zij nog in voorkomende gevallen als slippendrager van deze voor Nederland unieke premier willen fungeren. Toen de indexatie van de pensioenen begin 2023 werd uitgevoerd stond politiek al feitelijk vast dat ten koste van alles het nieuwe casinopensioen door de Eerste Kamer moest komen. Door de uitgevoerde indexatie begin 2023 was er geen weg meer terug voor de PvdA en GroenLinks. Kan je het als premier nog slimmer bedenken? 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Rode druppel
Rode druppel28 mei 2023 - 10:35

Eens met de schrijver. Roep al meer dan 30 jaar dat ik geen pensioen meer krijg, ik ga over 2 jaar met pensioen. Dit om mensen bewust te maken van de risico s. Men geeft zich over aan een kapitalistische markt. Daar zitten grote risico s aan. Om dan nog meer in te zetten op deze markt is vragen om ongelukken. De gevolgen voor mensen zullen enorm zijn. Dat GL en PVDA hierin meegaan betekent dat men het neoliberale denken nog steeds bezigt.

moranje
moranje28 mei 2023 - 9:08

Hans Wiegel zei ooit eens over Joop den Uyl: ....en daar zit Sinterklaas! Wie is er Sinterklaas in dit nieuwe pensioenstelsel? Rutte? Ten gunste van de pensioenbanken? En wie is weer de Zwarte Piet?

6 Reacties
LaBou
LaBou 28 mei 2023 - 11:09

Ik weet wel wie in dit verhaal jan met de korte achternaam is. En verschillenden daarvan zijn op dit moment nog dolenthousiast ook. Pas aan het eind komen de tranen want dan realiseren ze zich dat datgene wat ze die penionados van nu toe wensten ook voor hen gaat gelden.

Sonic2
Sonic228 mei 2023 - 16:28

Wiegel deed die uitspraak in 1972. En het is 50 jaar later nog steeds een enorme leugen. Het is dat "rechts" en haar zo ontzettend en extreem dom is dat ze het nog steeds slikken. Van Agt/ Wiegel lieten in hun eerste kabinet de begroting flink uit de pas lopen. Dat niet was niet Den Uyl in het kabinet daarvoor. Maar dat is het enige wat "rechts" goed. Op zo'n goede manier liegen dat ze er mee weg komen en hun niet als te snuggere aanhang er ook nog in trapt. Ze zijn ook nog erg goed in andersdenkenden demoniseren, uitschelden, schofferen en haten

Kuifje3
Kuifje328 mei 2023 - 17:43

@Sonic: Je doet het weer… je gaat weer volledig onbeschoft los met termen als leugen en dom en demoniseren en haten… Bah! Gedraag je nou eens een beetje volwassen. Joop den Uyl heeft bij het opzetten van een aantal sociale wetten in de ogen van velen veel te snel en te ruimhartig gehandeld. Wiegel riep regelmatig dat de aardgasbaten niet volledig weggegeven moesten worden. Zijn opmerking over Sinterklaas was met zijn visie redelijk terecht. Dat de begroting daarna volledig uit de hand liep had wel iets te maken met het beleid daarvoor, maar nog veel meer met de wereldwijd instortende economie. Daar gaven en geven nu nog steeds links en rechts elkaar de schuld van, maar als den Uyl zijn gedroomde 2e kabinet had gehad was het niet anders gelopen. Den Uyl zij hierover zelf toen al dat de marges waarin gemanoeuvreerd kan worden in de politiek erg smal zijn.

Sonic2
Sonic228 mei 2023 - 21:01

@ Kuifje U gedraagt zich juist elke keer bij mij als een onvoorstelbare kleuter. Net als al die andere rechts radicale kleuters hier. Die alleen maar als een rode lap op een stier reageren. Wat u voor de rest allemaal persoonlijk van me vindt zal me een zorg zijn. U heeft net zoveel mensen kennis als politieke kennis. 0.0. En voor de rest moet je je eens verdiepen naar de 1% groei beperking van Duisenberg. Je weet overduidelijk niet waar je over praat. Na het kabinet den Uyl 1 was het tekort 3.7%. Na Van Agt en Wiegel boven de 10%. Dat zijn FEITEN Kuifje. En laat me voor de rest met rust. Ik hoef je emotionele volslagen onterechte gebral niet te lezen. Ik heb al lang geleden voorgenomen om niet meer op je te reageren. En dat deed jij gelukkig ook een tijdje niet op mij. Laat me voor de rest met rust. En vertel dat ook door aan je "rechtse vriendjes" hier.

Kuifje3
Kuifje328 mei 2023 - 23:16

@Sonicje: Het tekort liep op omdat de economie wereldwijd instortte. De inkomsten vooral vielen weg. Als je het zo goed weet had je dat toch ook moeten weten. Andere landen hadden datzelfde probleem. Ik verwijt den Uyl juist helemaal niets hier en wat Duisenberg betreft denk ik dat ik hem heel wat beter heb gekend tijdens mijn jaren op het ministerie dan jij met je feitenvrij gebazel. Nog iets: Die scheldpartijen van jou heb ik inderdaad genoeg van. Als jij je als een kleuter op deze site gedraagt dan kan je rekenen op een weerwoord en kennelijk niet uitsluitend van mij.

Polarisario
Polarisario29 mei 2023 - 9:56

@Sonic: Kuifje heeft 100% gelijk wat betreft je nare reacties steeds. In plaats van je de kritiek ter harte te nemen blijf je volharden in je kinderachtige geblaas. Gewoon wat minder foeteren en niet alles naar jezelf trekken levert je waarschijnlijk al snel veel positievere reacties op. Je doet feitelijk precies hetzelfde steeds als schreeuwer Wilders. Je roept juist zelf dat hij door zijn geschreeuw niets bereikt en je hebt daarin gelijk. Waarom kopieer je dan zijn gedrag steeds?

west012
west01228 mei 2023 - 8:41

#hgroen2 In 2010 hadden de pensioenfondsen gezamenlijk een vermogen van ca. 740 mld (inderdaad voornamelijk in beleggingen). Thans bedraagt het vermogen ongeveer 1500 miljard en dat terwijl we de laatste jaren een extreem lage rente hebben gekend. De enorme toename was het gevolg van hoge rendementen op de beurs en waardestijging van onroerend goed.

1 Reactie
PversusNP
PversusNP28 mei 2023 - 11:27

De stijging van de waarde in de pensioenpotten heeft weinig te maken met prestatie op de beurs of stijging onroerend goed. De grote stijging komt door daling van de rente waardoor FI een kleiner verdisconteringseffect heeft in de mark to model evaluatie. Verder zijn de verplichtingen veel meer toegenomen door daling van de rente wegens een undermatched portfolio dus is equity (eigen vermogen, own funds) nog steeds gedaald. Iedereen die maar enige seconde kijkt naar de 1000, 1500 of 10 miljard kijkt heeft er weinig van begrepen. Hoeveel geld de fondsen hebben is irrelevant. Het enige wat relevant is, is het eigen vermogen en deze daalde alleen structureel tot de recente stijging van rente in 2022. De architect van dit akkoord was nog Rutte, nog kaag, nog Klaver. De grote politieke aanjager was huidige directeur bij NS en die heeft het alleen zover gebracht op aandringen sociale partners. Het huidige systeem is onhoudbaar maar er zijn wel partijen die een keizerlijke boterham genieten en hun brood in gevaar zien door de wetswijziging (wie precies? Primair de partijen die sexy investeringen doen op 1-5% van het vermogen van pensioenfondsen. Deze partijen zijn bang dat bij individuele potten er weinig geld voor ze overblijft om mee te spelen want elke deelnemer krijgt meer grip op in wat ze willen investeren en dit wordt vaak niets anders dan vastgoed, equity indexes en staatsobligaties). De nieuwe wet is prima. Uitvoering wordt wel uitdagend maar goed.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 mei 2023 - 22:25

Dat is niet bedacht door Rutte, behalve in details. Dit is alleen maar een specifieke campagne in het neoliberale program dat breed door de regerende politieke klasse gedeelt word. Voor prive interesse, tegen sociale veranwoordelijkheid. In de VK proberen de magnaten en volgers van het Thatcher model de NHS de nek om te draaien. Hier doen de liberalen met derde weg ex linksers dat met de woningbouw en de pensioenen.

hgroen2
hgroen227 mei 2023 - 21:04

De pensioenen zitten al jaren met dekkings gat. En het ligt niet in de lijn der verwachting dat ze dat gat kunnen dichten. Dat zou alleen kunnen als over meerdere jaren er sprake is van hoge rentestanden waarvan ze kunnen profiteren. Lage rentes zijn waarschijnlijker waardoor een structureel tekort ontstaat. Hierdoor zullen pensioenen niet mee kunnen komen met de inflatie en verder uitgehold worden. En voor de jongere generaties, die nu wel betalen, zal er niets overblijven. sorry anthonie er is geen alternatief. En je vergeet dat dit plan bij de sociale partners vandaan komt. Dit kan je niet op conto van rutte schuiven. Het is zijn vooral de werknemers organisaties die al jaren pleiten voor deze hervorming. Juist om de pensioenen toekomstig bestendig te maken.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli195528 mei 2023 - 7:24

De lage rentes zijn bewust laag gehouden om de indexatie onmogelijk te maken, terwijl de investeringen en rendementen het totale bedrag hebben laten stijgen van €1200 miljard naar €1500 miljard. De pensioenen worden met het toekomstige systeem juist minder toekomst bestendig en door de eigen pensioen potjes haal je de solidariteit onderuit. De huidige pensioen stijgingen zijn uitgevoerd onder de oude wetgeving en had derhalve ook eerder kunnen plaatsvinden. Je kunt geen bonnen uitschrijven voor overtredingen in nieuwe nog niet aangenomen wetgeving. Daarnaast ligt de wetgeving van de EU al klaar en mijn voorspelling, waarbij ik niet de enige ben die hiervoor waarschuwt, is de zeggenschap over de pensioengelden. Die moet naar de EU worden overgemaakt, zodat de EU geld heeft om al die energie transities te bekostigen. Waarbij sommige landen de voordelen zullen ontvangen en andere landen de rekening zullen krijgen. Vergeet niet de isolatie perikelen in Italië, waarbij de subsidies meer dan 100% van de kosten waren. De sociale partners worden al sinds tijden geleid door oud politici van een bepaalde categorie, die positief staat tegenover de huidige coalitie en de burgers hebben eigenlijk niks meer in te brengen. Vandaar het gebrek aan vertrouwen van de bevolking in de politie, de TK en de overheid en de maatschappelijke instanties en instituten. Dit proces is al 40 jaar gaande en de schade wordt langzamerhand steeds zichtbaarder en groter.

Gimli1955
Gimli195528 mei 2023 - 7:29

2 De uitkomst van het gevoerde beleid is omgekeerd evenredig aan de beloftes gedaan door de politiek, terwijl die goed voor henzelf zorgen, door de negatieve gevolgen buiten het systeem te houden. Pensioenen van politici, burgemeesters en wethouders vallen buiten het nieuwe pensioen stelsel, werd afgelopen week bekend gemaakt. Je stelt het goed, er is geen alternatief en geen perspectief. Er is maar 1 narratief mogelijk en iedereen die afwijkt is fascist, racist en een gevaar voor de heersende macht. De politie en AIVD mag iedereen ongemerkt volgen en afluisteren en alles gaat richting nachtwakersstaat.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mei 2023 - 7:05

@ Gimli1955 Jij schrijft: De lage rentes zijn bewust laag gehouden om de indexatie onmogelijk te maken Wat is dit nou weer voor geleuter. De rentes zijn laag gehouden door de centrale banken van de VS, EU, het VK en Japan en vele andere banken om de investeringen te stimuleren. Hierdoor de economie en daardoor de werkgelegenheid. Er is mondiaal geen enkele centrale bank die de rentes laag hield om de indicatie van de pensioenen tegen te houden. Hopeloze flauwekul. En: Die moet naar de EU worden overgemaakt, zodat de EU geld heeft om al die energie transities te bekostigen En weer hopeloze flauwekul. De pensioenfondsen worden bestuurt door werkgevers en werknemers. Die zijn geheel vrij in hun beleggingsbeleid en kunnen op geen enkele manier ook niet met wetgeving gedwongen worden in zaken te beleggen die ze niet willen. Bovendien kan de EU ook nu heel gemakkelijk geld lenen op de geldmarkt tegen extreem lage rente. Er is nog steeds te veel geld beschikbaar. Je bouwt een betoog op twee zaken in aantoonbaar onjuist zijn en draaft vervolgens door in de meest extremistische uitspraken zoals de opmerking over politici die er doelbewust op uit zijn de bevolking schade toe te brengen. Je bent een ontspoort wappie dat ieder nieuwsfeit zoals over burgemeesters inpast in je eigen parallelle werkelijkheid. De reden voor de discussie over de Appa is dat er een grondwetswijziging nodig is. 2 sec zoeken op google is voldoende om te zien dat dit feit van je onzin is.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal27 mei 2023 - 17:45

Volgens mij zit Rutte meer in Brussel en buitenland dan Den Haag. De Koning is zijn grote voorbeeld.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier27 mei 2023 - 23:09

Wat een gezwam.

RoepToeter
RoepToeter27 mei 2023 - 14:51

''PvdA en GroenLinks moeten zich nog eens goed achter de oren krabben hoe lang zij nog in voorkomende gevallen als slippendrager van deze voor Nederland unieke premier willen fungeren.'' Waarschijnlijk eerder nog langer dan korter. De PvdA/GL elite wil immers niks liever dan op het pluche geraken samen met een rechtse partijen als D66/VVD. Links lullen en rechtse zakkenvullen. En de indexering van arbeiderspensioenen 2023 daar heeft daar heeft PvdA/GL part nog deel aan. Dat was slechts mogelijk omdat de rente is gestegen dankzij oorlog met de Russen.

3 Reacties
hgroen2
hgroen227 mei 2023 - 21:05

Als dat zo is roeptoeter, waarom hield Groenlinks dan de boot af bij de vorming van kabinet rutte III en Rutte IV?

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick28 mei 2023 - 8:12

@hgroen2L: het was de VVD die dat niet zag zitten.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mei 2023 - 7:08

@ Kees Jij schrijft: Dat was slechts mogelijk omdat de rente is gestegen dankzij oorlog met de Russen. Er wordt geen oorlog met de russen gevoerd de russen zijn Oekraïne binnen gevallen. En de rente stijgt niet vanwege de oorlog maar vanwege het beleid van de centrale banken die de inflatie willen afremmen. Als jouw held Poetin besluit zijn leger uit Oekraïne terug te trekken blijven de rentes op hetzelfde niveau of stijgen ze nog door.

Farmer3.0
Farmer3.027 mei 2023 - 14:27

Gl is een groene VVD. Steunen het huidige kabinet met zo'n beetje alles. PvdA is de weg kwijt, en sjokt wat achter GL aan. Hun traditionele achterban stemt nu Sp, PVV of BBB. Over krap twee jaar zijn er verkiezingen. De coalitiepartijen en GL/PvdA houden elkaar stevig vast. Ze hebben geen keuze. Dit betekent ook dat we op deze manier doorprutsen en de BBB de grootste wordt over twee jaar.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier27 mei 2023 - 15:42

Wat moeten wij met het feitenvrij gebazel van een links hater?

Olav Meijer
Olav Meijer27 mei 2023 - 23:24

@ Farmer: Dream on! De BBB is een strak opgeblazen (proef)ballon, die over twee jaar al weer aardig aan het leeglopen zal zijn.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick28 mei 2023 - 8:22

@oproerkraaier: zowel GL en PvdA hebben eerder al Rutte in het zadel geholpen of gehouden. De oude feiten steunen Farmer @Olav Meijer: dit artikel is juist een aanwijzing dat BBB voorlopig prima zit. GL en PvdA gaan, als dit zo door gaat, als grote gedogers en nepoppositie de verkiezingen in. BBB als oppositie waarmee premier Rutte gaat vertrekken. Ik weet wel waar de mensen die geen premier Rutte meer willen, op gaan stemmen…

oproerkraaier
oproerkraaier28 mei 2023 - 16:04

Krankzinnig hoe jullie geloven in je eigen onzin. Jullie verzwijgen ook dat de belangrijkste bondgenoot in het parlement Geert Wilders heet.

Sonic2
Sonic228 mei 2023 - 16:57

Nederland is het meest rechts radicale land van de wereld. Nergens is rechts zo'n beetje zo erg rechts als hier. Groenlinks is de groene VVD. Hahahaha. Dat je het verzonnen krijgt.

west012
west01227 mei 2023 - 14:04

Pensioenen worden meer afhankelijk van beurskoersen. Beurzen zijn te beïnvloeden. Een gerucht is al genoeg om koersen te laten dalen. Het is een spel van vermogenden . Stijgen of dalen in alle gevallen is er aan te verdienen. Dit gaat nu vooral ten koste van de kleine particuliere belegger. Nu komt daar 1500 miljard pensioengeld bij in persoonlijke potjes. Marktwerking, liberalen genieten ervan. Binnen 10 jaar is ons pensioen verdampt met dank aan de PvdA en Groenlinks. In de huidige situatie zou een vaste rekenrente van 2% al voldoende zijn om het pensioen voor iedereen waardevast te maken. De afgelopen jaren hebben we gezien dat een lage rente leidt tot hogere koersen. Dus linksom of rechtsom is er rendement maar de kracht zit vooral in het collectief.

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr327 mei 2023 - 17:16

Mooi gezegd. Bizar dat zoiets simpels maar niet opgepakt wordt door de regeringspartijen...

hgroen2
hgroen227 mei 2023 - 21:07

Pensioenfondsen investeren vooral in onroerend goed en staatsleningen. Ze gaan niet voor short interest op de beurzen. een rekenrente van 2% is schromelijk te weinig. Daar dek je geeneens inflatie mee af. En lage rente tot hoge koersen? waar baseer je dat op? dus nee er is geen rendement. al jaren niet. Daarom is de hervorming zo belangrijk.

EenMening3
EenMening328 mei 2023 - 7:08

@west012 Je vergeet dat een groot deel van de aandelen al in handen is van institutionele beleggers als pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen. Iedereen die een pensioen heeft is dus aandeelhouder en deelt ook mee in het door bedrijven uitbetaalde dividend en de koerswinst. Institutionele beleggers kijken vooral op lange termijn, dan is het rendement redelijk stabiel. Het dividend is mooi meegenomen. Een goed voorbeeld is ook het Noorse staatsoliefonds. Zoals bekend hebben de Noren de oliewinsten wel goed belegd. Het rendement op dat fonds is goed voor 20 % van de Noorse staatsbegroting, dus zijn de belastingen relatief laag.

Rooje Miggy
Rooje Miggy27 mei 2023 - 13:30

Mark is uiterst uitgekookt. Maar dit betekent ook dat PvdA en GL niet de kennis hebben of wil om tegengas te geven. De nieuwe pensioenwet begrijpt niemand dus daarvoor kiezen is dom en recept voor pensioencrises.

Mathijsco
Mathijsco27 mei 2023 - 13:16

Niks ' in de val gelokt'. GroenLinks bestaat bij de gratie van intelligentie mensen, die heel goed weten wat ze aan het doen zijn.

3 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst27 mei 2023 - 15:20

GroenLinks is in één ding goed, namelijk vooral goed voor zichzelf zorgen. Het pluche lonkt…

oproerkraaier
oproerkraaier27 mei 2023 - 15:44

Je bent in de war met de PVV. Dat is de belangrijkste steunpilaar van de VVD. Dat wil jij constant onder het tapijt schoffelen.

EenMening3
EenMening328 mei 2023 - 12:48

@WSP Ik vermoed dat GL niet wil regeren, want dat moet je compromissen sluiten en dat wil een deel van de principiële achterban niet. Door bij kabinetsonderhandelingen bewust eisen te stellen, waarvan je weet dat andere partijen daar niet in meegaan, kun je buiten het kabinet blijven en laten zien hoe principieel je bent. Dat is op zich geen probleem, want dan blijven de middenpartijen aan de macht. Je krijgt dan mogelijk wel suboptimale oplossingen.