Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mark Rutte, Hugo de Jonge, kopieer zo veel mogelijk de Duitse maatregelen

  •  
02-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
318 keer bekeken
  •  
Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus

© ANP LEX VAN LIESHOUT

Open brief over een effectieve aanpak van de pandemie
Drs. M. Rutte Minister van Algemene Zaken
Dhr. H.M. de Jonge Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Excellenties,
De nieuwe maatregelen die de Duitse Bondsregering deze donderdag bekendmaakte, zijn ongetwijfeld al op Uw bureaus beland. Er is geen enkele reden het wiel opnieuw uit te vinden. Daarom adviseer ik U met klem ze onverkort over te nemen voor zover relevant voor de Nederlandse situatie. De huidige halve lockdown kan dan vervallen.
Ik  begrijp dat U geen besluiten wilt nemen zonder wetenschappelijk advies. Welnu, het moet een fluitje van een cent zijn binnen een halve dag een spoedvergadering van het OMT bijeen te roepen. Jammer voor de leden die dan ontbreken. Aan hen zou U de stelling van dr. J. Walenkamp, telg uit het beroemde Leidse drogistengeslacht, kunnen voorleggen: “Geen tijd, geen prioriteit”.
Als het OMT zijn advies heeft doorgegeven, houdt U diezelfde middag nog een persconferentie. De volgende ochtend kan de Tweede Kamer dan bijeenkomen. Sputtert de voorzitter, dan haalt U de stelling van Walenkamp er opnieuw bij. De maatregelen gaan zo snel mogelijk in. Nu al is het de gewoonte niet op parlementaire goedkeuring te wachten. Zeker sinds de landing van het omikron virus is de situatie ernstiger dan ooit. Dit stel ik voor:
 1. Er wordt een coronacrisisstaf ingesteld die zich vooral bezig houdt met logistiek. Ook zorgt deze ervoor dat de prikken zo snel mogelijk worden gezet met voorbijgaan aan bureaucratische hinderpalen.
 2. Er komt een landelijke campagne met gebruikmaking van alle sociale en andere media om mensen tot vaccinatie te bewegen. Met zeer frequente spots op de televisie, advertenties in de gedrukte media en affiches, vooral in wijken met een lage vaccinatiegraad. En wel nadrukkelijk ook in de talen die in die wijken worden gesproken als dat niet alleen Nederlands is. Aan voorlichting rond vaccinaties mag niemand nog kunnen ontkomen. Leer van de manier waarop supermarkten hun aanbod onder de aandacht brengen.
 3. Het 2G-beginsel wordt ingevoerd voor horeca, musea, theaters, bioscopen, en de detailhandel met uitzondering van winkels in eerste levensbehoeften. Niet gevaccineerden hebben daar dus geen toegang meer. Het is aan de ondernemers de toegang te controleren. De gemeentes krijgen de aanwijzing hen daarbij naar vermogen te ondersteunen.
 4. Niet gevaccineerden mogen in hun huis slechts twee personen van buiten per dag op bezoek hebben. Kinderen tot veertien jaar zijn hiervan uitgezonderd. Partners in een LAT-relatie gelden als één huishouden. Voor zover gevaccineerden en genezen personen andere mensen ontvangen die ook gevaccineerd en genezen zijn, geldt deze maatregel niet.
 5. Bij voorstellingen in overdekte ruimtes mag 30 tot 50% van de capaciteit worden gebruikt met een maximum van 5000 toeschouwers. Voor bijeenkomsten in de open lucht zoals sportwedstrijden of concerten geldt hetzelfde maar dan met een maximum van 15000 bezoekers. Uiteraard met inachtneming van de 2G-regel. Het is mogelijk daaraan de eis van een recente test toe te voegen. Dit nadrukkelijk niet als vervanging voor vaccinatie.
 6. In gemeentes waar het aantal infecties 0,3% van de totale bevolking overstijgt, worden clubs en discotheken in overdekte ruimtes gesloten tot het getal weer lager is. In dat geval wordt bovendien het maximum aantal bezoekers voor private bijeenkomsten zoals huwelijken, beperkt tot 50 personen in overdekte ruimtes en 200 in de open lucht.
 7. De bestaande regels rond de mondkapjesplicht blijven gehandhaafd.
 8. De beperkte openingstijden worden afgeschaft.
 9. Kinderen tussen 5 en 12 jaar worden zo snel mogelijk gevaccineerd. Dat staat niet in de Duitse maatregelen. Dat voeg ik er zelf aan toe. Argument: kinderen worden nu al gevaccineerd tegen rode hond, een onschuldige kwaal, behalve voor zwangere vrouwen en dat is de reden van de vaccinatie.
 10. Voor Oud- en Nieuwjaar wordt een samenscholingsverbod afgekondigd.
 11. Uiteraard wordt gezorgd voor behoorlijke compensatieregelingen.
 12. Wie op medische gronden geen vaccinatie kan nemen, wordt met gevaccineerden gelijkgesteld. Hiervoor is een medisch attest noodzakelijk.
 13. De anderhalve meter maatregel blijft gehandhaafd.
 14. Datzelfde geldt voor de voorschriften rond zelfisolatie en quarantaine.
 15. Benadruk dat thuis werken de norm is, tenzij absoluut onmogelijk zoals voor verplegend personeel, truckchauffeurs etc. De norm voor kantoorwerk is in ieder geval thuis. De overheid van hoog tot laag geeft het voorbeeld. Een landelijke voorlichtingscampagne ondersteunt dit.
De Duitse regering bereidt verplichte vaccinatie voor. Ik wil dit buiten de discussie houden want ik zou graag zien dat U de bovenstaande regels uiterlijk woensdag doorvoert. Eerder als dat mogelijk is. Sputtert Uw omgeving tegen, dan zegt U eenvoudig: ¨Waar een wil is, is een weg¨.
Mag ik op U beiden rekenen?
Hoogachtend,
Han van der Horst
Vrij heer en ambteloos burger
Bijlage: ten overvloede: hier alle maatregelen die de Bondsregering samen met die van de Länder heeft genomen. Het geheel heet Daad van Nationale Solidariteit. Goed gekozen vindt U niet?
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis van Han van der Horst en John Knieriem.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (70)

Martinel
Martinel3 dec. 2021 - 17:18

Overigens zijn die 2 die u aanschrijft demissionair. DEMISSIONAIR.

Me, myself and I2
Me, myself and I23 dec. 2021 - 17:06

Je bent het kwijt Han. Verplichte vaccinatie is een brug te ver. Dat was het twee jaar geleden al. Hugo is hier voor gewaarschuwd en bij twijfel had hij een eenvoudig bevolkingsonderzoekje kunnen doen. Vanaf het begin is duidelijk geweest dat niet iedereen zich ging laten vaccineren. Daarnaast, als je met een vaccinatiegraad van 85% onder de volwassenen, waarbij kinderen per definitie niet in het ziekenhuis terecht komen (ja af en toe 1 maar statistisch gezien dus niet), nog steeds geloofd dat vaccinatie de oplossing is, dan ben je je logisch denkvermogen kwijtgeraakt. Portugal met 98% dekking zit ook nog in de problemen. Hoe fijn het ook voelt om een groep de schuld te kunnen geven, je zit er naast en niet zo'n beetje ook. Maar we zullen het weten. Oostenrijk gaat beginnen met de vaccinatieplicht. Dus in de zomer zou het probleem verdwenen moeten zijn in Oostenrijk. Ik wacht met spanning af.

2 Reacties
Sonic2
Sonic23 dec. 2021 - 21:10

Ik zie vooral ongevaccineerden op zeer grove toon elke keer afgeven op andere groepen. Op de politiek. Op de "schapen". Uitzonderlijk ongemanierd. Voor de rest krijgen we hier alleen geen vaccinatie plicht als het virus verdwijnt. de komende maanden. Voor de rest kun u van alles vinden. En Gimli55 ook. De overheid en heel West Europa en ook de maatschappij kan deze pandemie niet aan. Dus zal deze autoritaire maatregel komen. Waar ik ook geen voorstander van ben. De pandemie zal in politieke zin klaar zijn. De boel zal niet meer dicht worden gegooid. Dat is na z'n zware ingreep ondenkbaar.

Me, myself and I2
Me, myself and I24 dec. 2021 - 17:15

@Sonic Hier in Zweden, volgens mij ook West Europa, toch?, gaat het anders prima. Vaccinatieplicht zal hier niet komen. Gelukkig zijn mensen hier op het gebied van vrijheid wat principiëler. En ja, je kunt wel blijven blaten, maar het valt niet te ontkennen dan: - De wetenschap al jaren roept dat Corona niet meer weg gaat - De gezondheidszorg al jaren roept dat ze onderbezet zijn - Het vaccin niet de beloofde oplossing was, hoewel het wel meehelpt, alleen helaas niet zo heel veel - De uitweg uit deze pandemie ligt in uitbreiding van de gezondheidszorg en verbetering van de gezondheid van iedereen Vaccinatieplicht is een brug te ver en zal weinig uithalen. Het verzet zal groeien en corona krijg je er niet mee weg. Als je nu nog niet ziet dat de leiders van een groot aantal landen op een dwaalspoor zitten, dan ben je een van die mensen die straks roept dat ze het niet hebben zien aankomen. En da's dom, want in tegenstelling tot vroeger, kun je het nu wel zien aankomen.

Martinel
Martinel3 dec. 2021 - 17:05

Als AZ gevaccineerde zal ik nooit een booster nemen met welk MRNA vaccin dan ook. Als nu 64 jarige die van de Jonge AZ MOEST nemen zal ik nooit een booster nemen. Wat wordt er dan weer in mijn lijf gespoten? En welke bijwerkingen krijg ik na de booster die afwijkt van AZ? Heer van de Horst heeft Pfizer al gehad? En gaat nu voor het verplicht stellen van die booster door Pfizer? Onbegrijpelijk. Ik zit al 2 jaar thuis en blijf dat doen. Ik heb geen QR code die ik kan downloaden want al 4 maanden gevaccineerd, maar nee dank je. Nooit. Ik kan hem morgen op welke app dan ook downloaden, maar zal dat nooit doen. En die Pfizer booster waar de broer van de Jonge aandelen heeft, waar Ursula en haar man belangenverstrengeling mee heeft...Nooit. Er is geen keuze en de keuze die ik maak is nooit meer welke prik in mijn lijf. Ik zit thuis en dat blijf ik. Een aangepaste AZ tzt ok, maar een Pfizer of Moderna nooit. Vriend van mij al derde prik Moderna gehad, 68 jaar. Hoezo? Een vriendin van hem ook. Waarom weer dat onderscheid? Weet u heer van der Horst blijf thuis en veroordeel niemand meer middels dit zielig stukje. Neem uw 3de Pfizer, maar laat mensen hun eigen afweging maken.

5 Reacties
Martinel
Martinel3 dec. 2021 - 17:09

En laat Hugo en Mark verdwijnen. Laat zij volledig verdwijnen wegens incompetentie op elk gebied.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2021 - 17:31

Je moet maar denken: thuis is het ook gezellig.

Martinel
Martinel3 dec. 2021 - 17:44

Wat een inhoudsloze non reactie.

Martinel
Martinel3 dec. 2021 - 17:57

Wel eens gehoord over eenzame ouderen? Heer van der Horst? Nou hier is er dus zo eentje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 dec. 2021 - 5:31

Martinel Als ik zie en hoor welke mensen nu al een prik hebben gehad, denk ik ook weleens; Hoezo? Er klopt helemaal niets van. Ze zorgen allemaal heel goed voor zichzelf, maar dat is niet nieuws, is mijn leven lang al zo geweest, al doen er unieer mensen aan mee. Gelukkig heb je nog wel een vriend!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 dec. 2021 - 16:30

Ik vrees dat dhr. V. der Horst buiten de waard rekent, handhaven en het delegeren daarvan aan b.v. café eigenaren, daar loopt het al spaak, het signaal dat Rutte afgeeft, weigeraars worden met fluwelen handschoenen aangepakt, dat is niet aan dovemans oren gezegd, een Trump light aanpak, Rutte beroept zich op een lijstje waarin Nederland het goed zou hebben gedaan terwijl code zwart je naar de strot grijpt, in de kamer een stuitende ambivalentie, Fleur Agema die zich erover beklaagt dat mondkapjes op de publieke tribune verplicht zijn maar op de "werkvloer” niet, en om haar argument kracht bij te zetten spreekt ze dat uit zonder mondkapje, Sylvana Simons die de regering beschuldigt de grondwettelijke plicht te verzaken, een scala aan oude koeien die van stal worden gehaald om haar betoog gewicht te geven, geen mondkapjes in het begin, te snel versoepelt, inhalig als het om de inkoop van vaccins gaat, OMT geeft advies waarvan de helft in de prullenbak belandt, eerst wordt er een persconferentie gegeven daarna is het de beurt aan de kamer om touwtje te trekken over marginale maatregelen maar voor de burger de meest ingrijpende details, burgers die zich beschermd wanen op een kluitje is een recept voor een ramp, ik kan zo nog even doorgaan, alle verantwoordelijkheid wordt bij de regering gelegd, voor een deel gaat dat zeker op maar zou ik mw. Simons willen voorleggen, met onwillige honden is het slecht hazen vangen, je kan lullen tot je een ons weegt, als het handhaven niet lukt om wat voor reden dan ook wordt het niets, art. 1 wordt van stal gehaald, de WHO wordt ook aangeroepen, vaccins zijn niet de panacee voor de crisis met oplopende besmettingen en polarisatie tot gevolg, ik begin me ernstig af te vragen wat ze wil, een podium of wil ze de crisis echt bestrijden, you can't have your cake and eat it too, wat Rutte bezielt kan ik niet zeggen maar dat hij ongeschikt is om dit land door de crisis te leiden staat voor mij vast, geld moet rollen, door ieder muizengaatje en op ieder geitenpaadje, A.J Boekestijn zei eens over Rutte dat hij ideeënarm was, dat blijkt, zeker in deze donkere dagen, je kan de verantwoordelijkheid niet alleen bij burgers leggen als handhaven een wassen neus is, je zal via heldere lijnen beleid moeten uitzetten en met harde hand moeten handhaven, aangezien beide ontbreken zal het algemeen belang nog lang lijden, zolang kamerleden niet langs die lijn oreren hoef ik ze niet te horen.

2 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 dec. 2021 - 16:37

oops foutje: "te snel versoepelt"= versoepeld.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 dec. 2021 - 16:38

ach kan beide

Mark Huysman
Mark Huysman3 dec. 2021 - 14:51

Goeie analyse van het afbrokkelende draagvlak voor het coronabeleid in dit land: https://socialisme.nu/regering-heeft-draagvlak-voor-coronabeleid-zelf-ondermijnd/ "Iedereen kent inmiddels de coronacyclus van dit kabinet. Het beginpunt is altijd dat er zogenaamd geen vuiltje aan de lucht is. De problemen vallen mee, of ze liggen achter ons. Een voorbeeld hiervan was het ‘dansen met Janssen’-verhaal: iedereen moest zo snel mogelijk de club in en op vakantie. Goed voor de economie. De tweede stap is dat deze roekeloosheid het voorspelbare effect heeft: de besmettingen lopen op. Op dat moment komen de ministers vertellen dat alles meevalt, maar dat het de schuld van het publiek is als ze toch moeten ingrijpen. Dat wordt volgehouden totdat de intensive care weer volstroomt. Dan beginnen zelfs sommige OMT’ers aan de bel te trekken en de regering onder druk te zetten. Dan komt stap drie. Het roer gaat abrupt om. Drie elementen komen nu samen. Ten eerste moet iemand de schuld krijgen voor de ellende. Dat zijn meestal de mensen die zo dom waren om het regeringsadvies bij stap één op te volgen. Ten tweede is alles dat voorheen werd beweerd – dat de mondkapjes niet werken of dat kinderen niet ziek kunnen worden, bijvoorbeeld – nu niet langer waar. Vergeet die onzin. Wie heeft je dat verteld? Tot slot komen er dan nieuwe maatregelen die voor het grootste deel nergens op slaan."

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 dec. 2021 - 5:34

Ik stond met mijn oren te klapperen toen ze zeiden dat we 'alles' mochten loslaten, ook de 1,5 meter. En dan moet je ze nu horen! Onbegrijpelijk. Voor het overige weet ik al dat je gelijk hebt, heb het allemaal gevolgd.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers23 dec. 2021 - 12:33

Dus iedere gezonde 25 jarige met een afgeronde sterftekans van 0,0%, moet zich verplicht laten vaccineren omdat anders de Zorg vastloopt. Klinkt best logisch, dat wil zeggen, uit de mond van iemand die ze niet meer op een rijtje heeft. Inmiddels is ook dat verschijnsel enorm besmettelijk gebleken. ????????

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2021 - 13:00

Nou, als die tumor in je hoofd zich openbaart, zou het toch prettig zijn als je meteen voor een medische behandeling in aanmerking kwam, in plaats van dat 500 coronapatiënten voorgaan, vinjeooknie?

adriek
adriek3 dec. 2021 - 13:31

Als die 25jarige plechtig belooft het virus niet te verspreiden onder (meer) kwetsbare land- of planeetgenoten hoeft hij zich ook helemaal niet te vaccineren. Als hij zijn leven wil leven zoals hij altijd doet/gedaan heeft is vaccinatie een belangrijk en nuttig middel om de pandemie een halt toe te roepen (of in elk geval in de hand te houden).

Bart Kuipers2
Bart Kuipers24 dec. 2021 - 0:31

@hanvanderhorst Het is van tweeën één; of je gooit iédere patiënt uit zijn IC bed, die er verwijtbaar in ligt in tijden van schaarste, of je doet het bij niemand. Hoe dan ook, die 25 jarige dwingen tot een vaccinatie om iets te voorkomen wat bij hem niet voorkomt, blijft volstrekt idioot, druist in tegen iedere gezonde logica. Dat die momenteel ver te zoeken is, dat is wel duidelijk. We schieten inmiddels met een kompleet leger met hagelgeweren in het rond, in de hoop iets te raken.????

Bart Kuipers2
Bart Kuipers24 dec. 2021 - 0:54

@Eirda Het probleem is de vastlopende Zorg en het daarom willen voorkomen dat iemand richting IC gaat. Nu vastgesteld is dat die 25-jarige daar niet terecht zal komen, gaan we gauw het andere argument aanvoeren. Die prik moet en zal er blijkbaar in. Dus de ongevaccineerde 25-jarige moet beloven niemand te besmetten, terwijl de huidige massale verspreiding vooral gebeurt door de gevaccineerden. Een QR license to spread, als beloning voor goed gedrag. Wat een waanzin. Afgelopen november in mijn omgeving: na een kaartclub avond driekwart aanwezigen besmet, allemaal gevaccineerden bij elkaar. Na een bridge avond merendeel besmet, allemaal gevaccineerden bij elkaar. ????

NL-Vrij
NL-Vrij3 dec. 2021 - 12:13

Laat die Duitsers met rust. Je ziet daar dezelfde problemen. Rutte en De Jonge moeten zelf hun broek op leren houden. Tijdens de laatste conferentie net doen of je het boetekleed aantrekt en dan alles weer naar de klote helpen. Tijd voor vernieuwing.

Hoi3
Hoi33 dec. 2021 - 12:07

''Mark Rutte, Hugo de Jonge, kopieer zo veel mogelijk de Duitse maatregelen'' Als amateur historicus zeg ik ''Das war einmal'' Niet dat we moeten wegkijken van wat de Duitsers doen, zeker niet. De Duitsers massaal aan het gas en wij er vanaf! Maar je mag toch wel verwachten/hopen dat Nederland in staat is om zelfstandig goed (corona) beleid te voeren. Als dat niet meer kan dan moet er dus echt iets veranderen. Bijvoorbeeld de populisten in de regering/2e kamer wegstemmen die niets anders doen dan angstvallig met halfslachtig coronabeleid komen omdat ze hun aanhangers niet tegen de haren in willen strijken. De volgende verkiezingen zijn voor populisten nog steeds het belangrijkste.

adriek
adriek3 dec. 2021 - 10:57

Ik ben voor vaccinatie, maar tegen verplichting, tenzij er geen andere uitweg meer is. Gewoon weer lekker zes weken lockdown, inclusief avondklok, en we zijn weer waar we een jaar geleden ook waren. De geschiedenis herhaalt zich.

4 Reacties
Jozias2
Jozias23 dec. 2021 - 12:07

@Eirda En waarom is 6 weken lock down een betere uitweg dan een verplichte vaccinatie. Waarom zouden er mensen failliet moeten gaan, kinderen school moeten missen, mensen werkloos moeten raken, mensen in een sociaal isolement moeten enkel en alleen omdat er een paar mensen een volkomen veilig vaccin weigeren?

EricDonkaew
EricDonkaew3 dec. 2021 - 13:24

@Eirda: Gewoon weer lekker zes weken lockdown (...) -------------------------------------- Vooral ook door het woordje 'lekker' merk ik dat jij geen enkele maatschappelijke of sociale verplichting hebt. Dat praat wel 'lekker' makkelijk hè? @Eirda: (...) en we zijn weer waar we een jaar geleden ook waren. -------------------------------------- Ja, en dan zijn we dus nergens. En dan komen we in het scenario dat er geen andere uitweg meer is.

adriek
adriek3 dec. 2021 - 13:35

Die zes weken lockdown lijkt inmiddels onvermijdelijk. De genomen maatregelen zijn te laat en te licht om het aantal ziekenhuisopnames snel terug te brengen. Het aantal besmettingen lijkt weliswaar te stabiliseren (maar nog niet serieus te dalen), we zitten wel weer boven de vijftig doden per dag en als we door blijven modderen zal dat niet snel minder worden.

Jozias2
Jozias23 dec. 2021 - 15:23

@eirda De r was half november weer onder de 1, dat is het effect van de maatregelen van 2 nov. Het effect van de laatste maatregelen moeten nog zichtbaar worden. Succes van maatregelen is vooral afhankelijk van het draagvlak om ze ook op te volgen. Een maatregel voor een selecte groep:2g of verplichte vaccinatie voor 50+ lijkt me proportioneler dan drastische maatregelen voor iedereen. Die 50 doden zijn het probleem niet. Er sterven dagelijks meer dan 100 personen aan suikerziekte. Daar nemen we ook niet zulke drastische maatregelen voor.

ljhbouwman
ljhbouwman3 dec. 2021 - 9:50

Het ontslagnemend kabinet zou met alle liefde een vaccinatieplicht willen invoeren, maar het stuit dan op degenen die dat initiatief afwijzen. Dat is DEMOCRATIE , de meerderheid luistert naar de minderheid. Uiteraard duurt dat allemaal langer. In de BRD verschilt het draagvlak van de bevolking van dat in de delta. Nederland is vanouds meer vrigevochten.en meer egaliteiot waar elders meer hierarchische lijnen bestaan. Dat is te verklaren uit de geschiedenis. Het maakte vor de mentaliteit uit voor je of je op het zand zat of op het slib. Je ziet dat ook terug in Den Haag, de mooie stad achter de duinen. Wie aan de duinrand woont - en wie wil dat nu niet- waant zich vaak gelukkiger dan in de drassige weilanden. In Amsterdam wil men ook liever aan de Amstel en het IJ j wonen. Dat schreef Vondel al: Aan d'Amstel en aan het Y daar doet zich heerlijk open, zij die als keizerin de kroon draagt van Europe. ( Hoewel: voor een etlage in de Pijp vandaag de dag ook een godsvermgen wordt gevraagd).

4 Reacties
adriek
adriek3 dec. 2021 - 10:53

Waarom zou 'vrijgevochten' moeten betekenen dat we ons verstand niet meer gebruiken? Of is vrijgevochten een eufemisme voor stom? Als je de afgelopen maanden niet voorzichtig genoeg geweest bent om verspreiding van het virus te voorkomen ben je niet vrij, maar vrij dom: je had kunnen weten dat dat tot een hernieuwde lockdown zou leiden.

Mark Huysman
Mark Huysman3 dec. 2021 - 11:52

Dus de Duitse bevolking is meer gezagsgetrouw? Hoe verklaar je dan dat de vaccinatiegraad daar zo veel lager is dan hier?

Pater
Pater5 dec. 2021 - 5:58

@Huysman Duitsers zijn im grossen zeker meer gezagsgetrouw en dat blijkt uit de goede naleving van de verplichte basisregels. Inenting is (nog) geen verplichting. Inenting heeft bovendien een minder grote basis onder de bevolking dan hier, misschien mede omdat de Duitsers nogal van de natuurgenezing e.d. zijn. Je treft daar miljoenen mensen die zich compleet laten inpakken in verstijvende verbanden en denken dat zo een Schrothkuur goed is voor de gezondheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 dec. 2021 - 5:35

De Duitse maatschappij kent een vrij hiërarchische structuur.

frankie48
frankie483 dec. 2021 - 8:57

De tijd dat je door het Nederlandse volk verketterd zou gaan worden als je hier zou gaan opperen om een Duits-Oostenrijkse maatregel ook in Nederland te gaan lopen invoeren, die ligt schijnbaar achter ons! En je moet wel up-to-date blijven, want dan had je bij punt 2 na alle woorden die H. de Jonge daarvoor heeft gebezigd op de persconferenties niet opnieuw voorgesteld om met een fijnmazig systeem alle ongevaccineerde landgenoten die in probleemwijken wonen en die niet onze taal machtig zijn op te gaan lopen sporen, en die opnieuw in hun eigen taal te vragen om zich nu wel te laten vaccineren. Dat geld wat je daar opnieuw aan wilt gaan uitgeven kun je beter aan de WHO overmaken, zodat de mensen in de landen waar zij vandaan en die wel gevaccineerd willen worden, daar wel in aanmerking voor te laten komen.

Rutger Groot
Rutger Groot3 dec. 2021 - 8:19

Haha heerlijk dit. Ja zo eenvoudig kan het zijn. Je kunt het niet eens zijn met al deze voorgestelde maatregelen, maar het is wel duidelijk. En Duitsland is een behoorlijk goed gidsland met een minister van Gezondheid die wel hersencapaciteit heeft. En inderdaad bij (spoed) vergaderingen " Jammer voor de leden die dan ontbreken": 'acceptance bij silence', werkt prima. Als Rutte nu even deze punten door elkaar husselt (en er wellicht 1 tje toevoegd) kan hij claimen dat het van hem komt en dan zijn we allemaal 'gelukkig'.

giangi
giangi3 dec. 2021 - 8:13

NL shouldn't follow Germany, NL should follow Italy now. Light measures never lifted (masks indoor), strict greenpass policy (2G indoor everywhere, 3G in all workplaces), automatic local rules applied at various thresholds (green/yellow/red areas), classes in quarantine with 1 case, masks indoor schools from 6 (in classes and common areas). Vaccine obbligation for healthcare, police, teachers. Boosters now open for everyone, vaccination of children starting next week. Any steps are taken in strong advance against the virus. It seems hard doesn't it? But what you get in return? All is open, all! People go to work in presence, schools open and nobody thinking to close them. Family events nicely planned, no limitations foreseeable for Xmas, restaurants and clubs open and a rampant economy at the moment. Everything can change in a second of course, numbers are rising also there now.. but so far so good.

2 Reacties
adriek
adriek3 dec. 2021 - 10:55

"... should have followed Italy..." We have passed that point six weeks ago.

ManekiNeko
ManekiNeko3 dec. 2021 - 16:55

Joop gaat internationaal...geweldig Joop. Gefeliciteerd

JoostV2
JoostV23 dec. 2021 - 7:53

Er gaat iets mis met de oppepprik en hoe kom je dan bij Duitsland volgen? Zoals zo vaak ontgaat me de logica van je gedachtespinsels of zoek je steeds argumenten bij je al bestaande mening? en som je het opnieuw op. In Nederland is er zelfs niet een begin van een meerderheid in de tweede kamer voor verplicht vaccineren (ook niet onder de meeste dokters, maar goed naar de uitvoerende hoeft Han niet te luisteren).

1 Reactie
Jozias2
Jozias23 dec. 2021 - 12:10

@Joost Er gaat niet zozeer mis met de boosterprik, de grootste problemen ontstaan door mensen die helemaal geen vaccinatie hebben.Een booster doet daar niet zoveel voor. En natuurlijk wordt de bescherming van de eerst gevaccineerden nu iets minder maar die is niet gelijk 0 en de meeste mensen zijn nog geen 6 maanden na hun laatste vaccinatie.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 dec. 2021 - 7:51

Strak plan Han. De aanpak van de cornona-crisis is teveel gepolitiseerd Han. Eindeloos gedelibereer en gepolder, dat werkt niet bij crises. Men had de regie veel beter in handen kunnen leggen van ervaren rotten als Osterhaus of Coutinho, dat soort lieden. De TK zou hen een ruim mandaat moeten geven, desnoods met een soort van handremprocedure.

1 Reactie
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 dec. 2021 - 9:59

noodremprocedure

Petra Privacy
Petra Privacy3 dec. 2021 - 6:47

Dit land en deze bevolking verdienen verstandige mensen die beleid maken met voldoende solidariteit, want dan blijven we een land voor iedereen. Maar ook mensen die besef hebben van de effecten van de historie als het om Duitsland gaat en die investeren in mensen, mogelijkheden en middelen als het om de gezondheidszorg gaat. Het roeptoeteren van wat tekst draagt nauwelijks tot niets bij. Maar in de Tweede Kamer zijn nog genoeg mensen die de redelijkheid en de werkelijkheid meenemen in de besluitvorming.

1 Reactie
ljhbouwman
ljhbouwman3 dec. 2021 - 9:54

Het maakt niet uit of je hier of elders in het hospitaal ligt. Eders is dan buiten de EU, want in Jemen is een ziekenhuisbed al een buitenkans.

pahan
pahan3 dec. 2021 - 6:45

Ik ben ergens een beetje bang dat iemand denkt dat Rutte dit ook gaat lezen en het serieus neemt. Dat zijn reactie dan is 'Oh godver, jezus, sorry' en dat de hele benadering op de schop gaat. Jammer joh.

EricDonkaew
EricDonkaew3 dec. 2021 - 4:43

Straks ontvangen Mark en Hugo 17 miljoen open brieven. Als discussiestuk is het natuurlijk prima. Mijn reactie op de punten: Eens 1, 2, 3, 4, 8, 9, 12 en de kop boven het artikel. Oneens 5, 6, 10, 13, 14, 15. Twijfel of deels eens/oneens 7, 11. Het meest ben ik tegen thuiswerken voor gevaccineerden als norm. Maar dat heb ik hier al uitgelegd. Sowieso wil ik zo veel mogelijk vrijheid voor gevaccineerden, zodat het echt wat uitmaakt dat je je hebt laten inenten.

Pater
Pater3 dec. 2021 - 3:24

Afschaffen van de beperkte openingstijden van de horeca en de disco's weer open is vragen om nieuwe besmettingshaarden; VdHorst lijkt te vergeten dat ook gevaccineerden elkaar kunnen besmetten. Drie of twee G maakt niet zoveel uit zolang de horeca systematisch de hand licht bij de handhaving; het is een illusie dat 'ondersteuning' van de kant van de gemeenten dat opeens verandert. In dit opzicht vind ik de NL-regels beter dan de Duitse, althans, voor de Nederlandse situatie. Deze halve lockdown nog even handhaven is beter, mits aangevuld met maatregelen voor het onderwijs. VdHorst onderschat de scholen als besmettingshaarden. Roepen dat kinderen zo snel mogelijk geprikt moeten worden is goedkope kletspraat, dat gebeurt helaas voorlopig echt niet. Dat betekent dat VdHorst in feite niks aan het onderwijs doet, en dat is onverantwoord. Laat tenminste de helft van de klassen om de dag rouleren.

2 Reacties
Sonic2
Sonic23 dec. 2021 - 10:48

Hoewel ik het op veel punten met u eens ben heb ik 2 kanttekeningen. De eerste is dat openstelling van de horeca het aantal huisfeestjes( en die zijn er enorm veel) de kop in gaat drukken. In feite doe je dat met de avondsluiting van de horeca. En ook de nachtsluiting trouwens. Je duwt het avond en nachtleven de thuissituatie in. De plek waar de meeste besmettingen plaats vinden. Niet slim. Ik heb in een ander topic het al gehad over dat gevaccineerden ook gevaccineerden kunnen besmetten. We zijn gefocust op alles waarin dat verkeerd afloopt. Dus de besmettingen komen terecht bij mensen met onderliggend lijden en mensen met een kwetsbaarheid. Van de 18 miljoen Nederlanders liggen 2700 in het ziekenhuis. Ik kan veel van de kritiek op 2 G en 3 G in die zin niet delen. Er is niets mis mee dat in de meest gevallen gevaccineerden mensen ook nog een natuurlijke booster krijgen. Misschien is dat zelfs wel beter. En dat gevaccineerden het aan jonge ongevaccineerden doorgeven hoeft niet ernstig te zijn. Ik geef meteen toe dat er natuurlijk een schaduwkant aan zit. Deze besmettingen kunnen ook bij de aller kwetsbaarste groep terecht komen. Ik zie het als een probleem dat mensen die gevaccineerd zijn andere kunnen besmetten, maar ik zie het ook heel nadrukkelijk als een oplossing. Het vaccin is ook voor veel mensen een laagdrempelige manier om een infectie te door gaan. Zonder dat ze zwaar ziek worden of in het ziekenhuis komen of er aan overlijden.

Pater
Pater3 dec. 2021 - 17:35

@Sonic Ik vind het vreemd dat VdHorst opeens zo'n Duits verhaal vertelt terwijl NL gewoon behoefte heeft aan hardere regelgeving, zoals sluiting na 17 uur. Duitsers houden zich veel beter aan de regels, wij zijn daarvoor helaas te eigenwijs. Ik heb geen principiële bezwaren tegen G3 en G2, hoewel ik de ratio achter G2 niet helemaal zie: als je getest bent (en dus clean) mag je wat mij betreft naast me zitten in de bioscoop. Maar voor het ogenblik vind ik de avondsluiting beter dan G2 of G3 omdat ik het effect daarvan betwijfel wegens het gebrek aan handhaving. Feestjes thuis zijn in principe beperkt tot vier personen en altijd nog beter dan de disco.

Thuiszitter
Thuiszitter2 dec. 2021 - 22:09

Ach Han het is tegen een muur aan praten, de Jonge was vandaag op bezoek op het ic in Tilburg . Code zwart was toch dichterbij als hij dacht maar komt daar niet volmondig vooruit. https://www.ad.nl/gezond/ziekenhuispersoneel-ontvangt-de-jonge-op-bomvolle-ic-waarom-zo-getreuzeld-met-ingrijpen~adc92f84/

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman2 dec. 2021 - 21:40

Kunnen we gewoon als Duitse deelstaat verder? 100 buiten de bebouwde kom, nog harder waar toegestaan op de autobahn en je scheel betalen voor energie! Verder ben ik van mening dat we dat allemaal niet moeten willen en de persoonlijke integriteit moeten bewaken en niet dictaten opstellen voor andere volwassen mensen die hun eigen keuzes moeten kunnen maken. Bemoei je met je eigen leven en respecteer andermans keuze ook. Het gaat hier niet om de zwarte dood, want dan konden we met bulldozers massagraven maken. Twee types nog wel voor gevaccineerden en ongevaccineerden die beiden kunne overlijden.

11 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2021 - 7:47

Ongevaccineerden bemoeien zich op dagelijkse basis met mijn leven door de IC´s te verstoppen en daardoor geeen ruimte laten voor andere zorg dan voor hen.

Ch0k3r
Ch0k3r3 dec. 2021 - 8:06

@hanvanderhorst Dus jij hebt meer recht op een IC bed omdat je een vaccin hebt gehad? Mensen met vaccin en flink overgewicht dan ook maar van de IC's trappen? Wil je graag triage voordat code zwart uitbreekt?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman3 dec. 2021 - 8:07

Is er al een formulier om te ondertekenen om af te zien van IC opname? Als dat kan wil ik best tekenen, kan de zorg het weer aan en zijn mensen zoals Han gerust gesteld.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2021 - 10:33

Zeg ik dat dan? Ik constateer slechts een feit. Over de bemoeizucht van ongevaccineerden met mijn lichamelijke integriteit door op grote schaal virus op me los te laten. Kloppende evolgtrekkingen maken, Ch0k3r is niet je sterkste punt.

gimli55
gimli553 dec. 2021 - 10:53

@Ook een mening Een deelstaat van Duitsland willen worden, is al eerder geprobeerd. Ik kan me herinneren dat het geen succes was. Enig historisch besef lijkt me wel noodzakelijk om dit soort domme opmerkingen te begrijpen. Sorry, het lukt me niet, het is gewoon een ontzettend dom voorstel.

gimli55
gimli553 dec. 2021 - 10:56

@Han Je bent dus aan het voorsorteren op de kleine kans dat je de zorg nodig hebt, door andere mensen buiten te sluiten? Je bent toch gevaccineerd en je krijgt toch te laat, door dit falende kabinet, je hervaccinatie? Is er onderliggend lijden, obesitas of andere factoren, die de kans op opname groter maakt?

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 dec. 2021 - 13:06

Gimli55, je krijgt ook wel eens wat anders dan Corona. Kijk eens naar die puist die maar niet weggaat en juist groter wordt helemaal bovenin je bilnaad.

Sonic2
Sonic23 dec. 2021 - 13:41

@ HanvanderHorst Gimli kan veel van mij zeggen, maar een dermate specifieke vorm van feedback heb ik hem nog nooit gegeven.

Fabian4
Fabian43 dec. 2021 - 20:26

Han, wat is er met je aan de hand? “ Ongevaccineerden bemoeien zich op dagelijkse basis met mijn leven”? Is wel een beetje overdreven hoor. Dit soort overgedramatiseerde (is dit Nederlands?) bewoordingen gaan mij echt niet overtuigen van het nut van vaccinatie plicht voor iedereen. Helpen vaccins, ik denk het wel maar beperkt. Helpen ze voor iedereen evenveel? RIVM data laat zien van niet. Helpt het tegen besmetting? In iedergeva, minder dan gedacht. Dus vooral kwetsbaren vaccineren en jonge mensen en kinderen natuurlijke immuniteit laten opbouwen. IC’s liggen al vele jaren vol met ouderen, en nu ook. Was het geen Covid, dan was het wellicht de griep zoals in 2018. Heb je kinderen vraag ik mij af? Mijn jonge kinderen worden niet gevaccineerd omdat zelfs de producenten toegeven dat de lange termijn effecten onbekend zijn. En kinderen komen niet op de IC, ik geloof 1 of 2 onder 12 in 2 jaar tijd….. Ik snap dat jij als oudere, met meer risico, anders tegen de zaken opkijk…maar wil je werkelijk de jongere generatie het recht op lichamelijke integriteit afpakken om jouw angst weg te nemen? Dat is nogal wat hoor…

Ch0k3r
Ch0k3r4 dec. 2021 - 7:38

@hanvanderhorst Nee, wat ik zeg is dat je een hellend vlak hebt. Ongevaccineerden bezetten de IC, oude mensen bezetten de IC, mensen met overgewicht bezetten de IC. Dat iemand op de IC komt vanwege Corona kan verschillende oorzaken hebben. Jij wilt een van die oorzaken nu achteraan laten sluiten, andere oorzaken niet. Op voorhand beslis je dus al wie het slachtoffer van triage gaat worden, zonder rekening te houden met de eigen verantwoordelijkheid van andere groepen. Zolang jij maar op de IC kan komen. Die fuckin christenen (schijnt een goed argument te bestaan om ze zo te noemen, iets met tof ofzo) uit je nieuwe bijdrage, mogen die ook achteraan in de rij komen te staan? Of tellen beslissingen vanuit religie verder niet zo zwaar mee? Mijn gevolgtrekking is drie stappen verder dan die van jou Han. Dus back at ya. Ps. Ik hoop dat als er een code zwart komt, je begrijpt dat jongeren verwachten dat de oudere generaties plaats gaan maken. Vind jij dat je meer recht op jouw leven hebt dan een 20-jarige niet gevaccineerde?

gimli55
gimli554 dec. 2021 - 13:06

@Han Moeite met tegenspraak, wat een gebrek van inhoud om iemand dat toe te wensen. Het is precies de onverdraagzaamheid die gezien wordt bij de antiwappies. Niet inhoudelijk, niet on topic, niet wetenschappelijk en gewoon lui en gemakzuchtig. Het klinkt als een kleuter die als hij of zij geen weerwoord heeft, roept dat de ander dom en lelijk is. Hoe grover, hoe minder overtuigingskracht en hoe zwakker het argument.

Wieowie
Wieowie2 dec. 2021 - 20:31

Natuurlijk makkelijk praten als je mening er niet toe doet. In Duitsland is de vaccinatiegraad lager dan in Nederland. De oversterfte is groter in duitsland. In Nederland is inmiddels de werkloosheid lager. Het Duitse voorbeeld? Nee dus.

8 Reacties
Roel2
Roel22 dec. 2021 - 21:18

Han preekt voor eigen parochie. Niet meer afhankelijk van loon, geen kinderen op school, midden in de risicogroep. Mijn ouders ook niet, maar die piepen niet zo.

EenMening
EenMening2 dec. 2021 - 21:25

@Wieowie Die neiging om Duitsland als voorbeeld te nemen is inderdaad hardnekkig. Dat komt waarschijnlijk omdat het daar tijdens de eerste lockdown zo goed ging. Het aantal doden is daarna gestegen van +- 15.000 naar +- 102.000. De gezondheid van de Duitse bevolking is slechter dan de onze. Ze leven gemiddeld 1 jaar korter dan wij, en er is veel obesitas, mogelijk vanwege de Bier und Bratwurst consumptie. De oversterfte in Diuitsland is nog steeds lager dan bij ons, maar als je over het laatste jaar kijkt zou die wel eens hoger kunnen zijn. Ze doen het wel goed met de boosters, op 1 dag zelfs 800.000! "Todesfälle" seit 23.11.2021: -------------------------------------- Donnerstag (02.12.2021) 388 Mittwoch (01.12.2021) 446 Dienstag (30.11.2021) 388 Montag (29.11.2021) 73 Sonntag (28.11.2021) 104 Samstag (27.11.2021) 303 Freitag (26.11.2021) 357 Donnerstag (25.11.2021) 351 Mittwoch (24.11.2021) 335 Dienstag (23.11.2021) 309 https://www.hna.de/politik/corona-fallzahlen-rki-aktuell-inzidenz-dienstag-todesfaelle-pandemie-virus-omikron-delta-news-91147635.html

Mark Huysman
Mark Huysman2 dec. 2021 - 22:53

[In Duitsland is de vaccinatiegraad lager dan in Nederland.] Maar zoals je weet bungelen we als Nederland onderaan de lijst van de boosterprikken. [De oversterfte is groter in duitsland.] Dat blijf je maar beweren terwijl dat gewoon niet zo is. Volgens het CBS stierven er tussen maart 2020 en eind juni van dit jaar 31.384 Nederlanders aan corona. Dat is praktisch hetzelfde aantal als de oversterfte. Zie antwoord van De Jonge op vragen van Baudet 19 november. Daar zijn sinds de zomer de nodige doden bijgekomen, ik weet niet precies hoeveel maar laten we zeggen dat we rond de 35.000 doden zitten. Duitsland maakte vorige week bekend de grens van 100.000 coronadoden gepasseerd te hebben. Dat zijn er in absolute aantallen meer maar zoals je waarschijnlijk weet wonen er ook veel meer mensen in Duitsland dan in Nederland. Ongeveer 4,8 keer zoveel. 35 x 4,8 = 168. Oftewel het aantal coronadoden/oversterfte is hier factor 1,68 groter dan in Duitsland. [Het Duitse voorbeeld? Nee dus.] Ik begrijp niet waarom dit je conclusie is. Ja het gaat momenteel ook slecht in Duitsland en de vaccinatiegraad is er laag. Daarom komt men daar met een stel strakke nieuwe maatregelen. Maar die vaccinatiegraad is niet laag vanwege die nieuwe maatregelen. Die maatregelen moeten nog ingaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 dec. 2021 - 10:28

Mark Huysman Ik bewonder je geduld!

EenMening
EenMening3 dec. 2021 - 10:30

@Mark Je leest niet goed. Ik stel dat NA de eerste lockdown de oversterfte in Duitsland naar rato hoger is dan bij ons. De stijging van het dodental in Duitsland sinds juni vorig jaar is +- 87.000. Deel dat door 5, dan kom je voor Nederland op +- 17.400. NA de eerste lockdown zijn er in Nederland waarschijnlijk. minder dan 17.400 mensen overleden. De totale oversterfte in Nederland wordt in het onderzoek van de universiteit van Tübbingen geschat op 24.000. Nederland nam in september de 18e plaats in van de 27 EU-landen. Er waren dus 9 landen die het beter deden.. De onderlinge positie zal niet veel veranderd zijn. Die positie is natuurlijk belangrijk voor de Parlementaire Enqête, daar zal zeker ook gekeken worden naar de andere EU- landen.

Wieowie
Wieowie3 dec. 2021 - 11:12

Mark: leuk dat Duitsland hoog in de boosters zit. Een hogere vaccinatiegraad helpt vele malen meer. Dus liever Nederland. Er zijn diverse statistieken qua oversterfte en aantal doden per inwoners. Nederland doet het beter (relatief gezien). Ken je de cijfers over armoede en werkloosheid. Nederland doet het beter.

Mark Huysman
Mark Huysman3 dec. 2021 - 11:49

@EenMening Ik reageerde niet op jou maar op @Wieowie. En je haalt nu een onderzoek aan van de universiteit van Tübingen maar ons eigen CBS stelde dat al in juni van dit jaar het aantal coronadoden/oversterfte 31.384 was. Zie het antwoord van De Jonge op vragen van Baudet 19 november j.l.

Mark Huysman
Mark Huysman3 dec. 2021 - 14:25

@Wieowie [Er zijn diverse statistieken qua oversterfte en aantal doden per inwoners. Nederland doet het beter (relatief gezien).] In welke statistieken doet Nederland het beter qua oversterfte?