Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Mark Rutte langstzittende premier bij gebrek aan beter

  •  
06-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1251 keer bekeken
  •  
markrutte

Onder het premierschap van Rutte is het vertrouwen van burgers in Nederland in de politiek en politici gedaald tot een absoluut diepterecord. De oorzaak is voor iedere burger glashelder. Van een economisch hoog welvarende samenleving is Nederland afgegleden tot een ernstig gepolariseerde en op drift geslagen samenleving, waarin groepen mensen tegenover elkaar staan, de sociale cohesie ver te zoeken is, de rechtsstaat steeds verder onder druk staat en waarin feitelijk geen onderdeel of sector van de samenleving nog fatsoenlijk functioneert.

Als dat wordt afgezet tegenover de economische situatie van Nederland volgens de statistieken dan kan slechts één harde conclusie worden getrokken. Een totaal disfunctioneren van bewindspersonen en de overheid om haar publieke taak naar behoren te vervullen.

Met een nog immer beschamende bestuurscultuur van de Rutte-kabinetten en een hoog gehalte aan baantjesjagende bestuurders. Waar macht vaak belangrijker wordt geacht dan zelf opstappen bij het ernstig verwaarlozen van hun opgedragen publieke taak.

Rutte heeft niet zonder hindernissen zijn record als langstzittende premier kunnen vestigen. Zijn gebrek aan reflectie op het eigen functioneren leidde ertoe dat hij zelfs na verschillende grote schandalen gewoon aanbleef. Zoals de toeslagenaffaire, het Groninger gasdossier, het uitverkopen van sociale woningen aan buitenlandse beleggers, het te laat ingrijpen in het stikstofprobleem en het onder zijn verantwoordelijkheid om zeep helpen van ons ooit zo prachtige zorgstelsel.

De boosheid van de boeren op het kabinet wordt door andere burgers dan ook grootschalig gedeeld. Als signaal dat grote groepen Nederlanders Rutte en zijn beleid zat zijn en dat ook willen tonen door steun te geven aan het boerenprotest zonder geweldsacties.

Toch zal er voorlopig niets veranderen. De VVD is nog steeds de grootste partij en zal dat vermoedelijk ook nog wel even blijven. Zeker als we de laatste peilingen zien. Zolang de VVD Rutte in het zadel blijven houden als partijleider zal Nederland het gewoon met hem als premier moeten doen.

Tot nu toe is er immers geen betere kandidaat-premier van andere partijen met veel draagvlak boven komen drijven. Dat zegt genoeg. Waren er wel andere premierkandidaten, dan zou het politieke landschap er in Nederland na de laatste verkiezingen wel anders uit hebben gezien.

Het record van Mark Rutte als langstzittende premier zal dan ook vermoedelijk de geschiedenis ingaan met de nadrukkelijk kanttekening dat hij dit record kon vestigen omdat er een gebrek aan beter was. Dat laatste zegt feitelijk meer over de staat waarin Nederland al jaren in politiek opzicht verkeert dan over de persoon Mark Rutte.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (81)

Sonic2
Sonic28 aug. 2022 - 8:30

Rutte lijkt wat dat betreft veel op Balkenende. Balkenende kwam aan de macht omdat Paars in elkaar donderde begin 2002 en Fortuyn overleed. Rutte profiteerde in 2010 al van de stotterende Cohen en van Balkenende die over de hill was. Rutte heeft zeer veel geluk gehad met Wilders. Die elke keer er in slaagt normale kiezers van zich te vervreemden. Roemer en Baudet stapelde fout op fout. Net als Samsom. Ook nu met van der Plas zie je weer hetzelfde patroon. Ook van der Plas gaat onvermijdelijk een keer overeind. Rutte is absoluut geen briljant premier, maar hij gaat in tegenstelling tot zijn concurrenten nooit echt onderuit

Eric Minnens
Eric Minnens7 aug. 2022 - 17:54

Ach Wiegel. Was Rutte maar 'de beste premier die we nooit gehad hebben'! Want wat niet weet, wat niet deert. Maar helaas. We hebben hem wél gehad, en nog steeds. En het is juist de slechtste premier die we ooit in de Nederlandse parlementaire geschiedenis gehad hebben. Want wat wél weet, wat wél deert.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2022 - 8:30

Ook andere (voormalige) kabinetsleden moeten niet worden vergeten.

Jopie666
Jopie6667 aug. 2022 - 13:56

Dat klopt als een bus. Rutte is er omdat de rest partijen niemand heeft, die beter is dan Rutte.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt7 aug. 2022 - 14:59

Wat een onzin. Rutte zit er omdat de VVD, hoewel onder Rutte steeds minder stemmen, door de grote versplintering toch nog steeds de grootste partij is. En de VVD gaat natuurlijk geen mensen uit andere partijen als premier voorstellen. Al zijn ze nog zo goed.

pahan
pahan7 aug. 2022 - 6:40

'Van een economisch hoog welvarende samenleving is Nederland afgegleden' Nou, nee. Denk eens eerlijk terug aan de tijd dat Rutte opklom, en waarom Balkenende afgeserveerd werd. Hoe Verdonk groot werd en met welke agenda, en hoe Rutte die strijd net aan wist te winnen. Als we aan geschiedvervalsing gaan doen komen we natuurlijk nergens. Dat gezegd hebbend, eens met de stelling dat het bij gebrek aan beter is. En dat is zorgelijk.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli19557 aug. 2022 - 13:33

@pahan Waarom werd Balkende af geserveerd en wat was er met de tijd dat Rutte opklom. Iets benoemen is niet voldoende, daar horen feiten en conclusies bij. Er is geen gebrek aan beter, het is het huidige politieke systeem dat geen alternatief biedt en ja, dat is zorgelijk. Het is altijd een politieke keuze om te bepalen, net als toen Balkende verdween en er een keuze moest worden gemaakt tussen Rutte en Verdonk. Dat geldt ook voor de keuze bij het CDA tussen Omtzigt en De Jonge, die keuze is toen bijvoorbeeld niet helemaal integer verlopen, als het vervolg erop.

pahan
pahan8 aug. 2022 - 4:58

@Gimli, Je weet hoe dat gaat met leren, als het je voorgekauwd wordt neem je niks op. Kan je je de ophef nog heugen toen Balkenende zijn stoepje niet sneeuwvrij gemaakt had?

Sonic2
Sonic28 aug. 2022 - 10:07

@ Gimli1955 Als je dingen wilt benoemen dan moet je dat vanuit verschillende invalshoeken doen. Dus ook vanuit de invalshoeken die u misschien niet bevallen. En daarin blinkt u niet zo uit vind ik. Uw betogen( en van vele hier) blinken uit in wantrouwen. En veel dingen zijn ook te ver gezocht. Wat u ziet als TINA is bijvoorbeeld veel vaker dat de oppositie( vaak vanaf "rechts") zich onmogelijk maakt bij andere partijen. Uw stelling dat politiek alleen inhoud is dat is al 50 jaar onzin. Politiek is ook theater. Politiek is ook beeldvorming. U kunt tot 2055 er over door klagen, maar ik voorspel u dat in 2055 de politiek ook niet alleen over inhoud gaat. Er komt geen open bestuurscultuur. Er komt geen revolutie. Er komt geen abrupt einde aan het neoliberalisme. Dus u kunt die riedel van u 100 duizend keer herhalen, maar het zal weinig uitmaken. Juist de mensen hier die het over inhoud en visie hebben, hebben er weinig verstand van. Ik ben daarom mild voor politici, omdat veel mensen totaal geen realistische verwachtingen hebben van politici. En weinig reflectie hebben buiten hun eigen bubbel. En al helemaal geen zelfreflectie. Ik ben verbijsterd dat mensen denken dat met een paar procent meer voor Verdonk en Omtzigt( dus Rutte en de Jonge hadden dan verloren) dat VVD en CDA dan wel eensgezinde partijen waren geweest. Omtzigt en Verdonk zouden gefaald hebben als ze het gehaald hebben.

Gio Servas
Gio Servas7 aug. 2022 - 4:22

Mee eens, het zijn echter wel heel veel woorden om aan te tonen dat onze politiek failliet is.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt7 aug. 2022 - 15:01

Rutte zijn beleid, 12 jaar, blijkt failliet.

TwoTone
TwoTone6 aug. 2022 - 22:40

Mensen als Kok, Lubbers, Zalm, Dreesman en Den Uyl hadden nog (enig) statuur en visie behorende bij leiders van een land. Types als Balkenende, Samson, Dijsselbloem, Dijkhoff, De Jonge etc zijn niet meer dan voorbijgangers. Historische dieptepunten zijn toch wel Juncker, Timmermans en Verhoffstadt. De kwaliteit daalt dus al tientallen jaren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2022 - 17:21

Ik kan het hier alleen maar mee eens zijn, zoals ik het altijd eens ben met Antonie Kerstholt. Heerlijk rechtstreeks, zonder omwegen, een verademing! Maar daarnaast..... Rutte is fake, een man met een appel op de fiets die altijd zwaait. Ook al staat er geen publiek, maar enkel een fotograaf die op het juiste moment het juiste plaatje schiet voor de krant. Het soort plaatje dat het goed doet op face-book waar ook eenieder zo gelukkig is. Het volkomen nietszeggende ik.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman6 aug. 2022 - 18:40

Hij zou als het wat brengt ook een groen T-shirt aan trekken net als Zelensky, alles voor de aandacht en macht.

vdbemt
vdbemt6 aug. 2022 - 15:09

Kul. Het is niet bij gebrek aan beter. Er is genoeg beter. Alleen in de enorm versplinterde politiek kan een steeds kleiner wordende VVD onder Rutte, toch de grootste blijven. Nederland is te stom om niet beter te kiezen.

9 Reacties
Gimli1955
Gimli19556 aug. 2022 - 15:36

Het is ook een cirkel. De individualisering zorgt als gevolg van gebrek aan vertrouwen voor de versplintering, en door het gebrek aan een alternatief in het centrum schieten de kiezers naar de flanken. De coalitie partijen zorgen altijd voor nog meer van hetzelfde en je beschrijft de Nederlandse situatie. Kwestie van oorzaak en gevolg, de coalitie verguist en beschuldigt de flanken van van alles en nog wat, waar de media gaarne aan mee doen, de aanhangers en zelfs tegenstanders laten zich door de verdeel en heers tactiek onschadelijk maken en al weer wordt de huidige Nederlandse situatie beschreven. Iedereen ziet alleen zijn eigen gelijk, ik ook, en er is steeds minder solidariteit te vinden. Dat heeft al geleid tot affaires en schandalen, maar iedereen blijft op zijn of haar eilandje zitten. Niemand beweegt en Rutte en zijn coalitie al helemaal niet. Hij weet dat er altijd iemand beweegt en zo regeert hij al 12 jaar. Geholpen door ons allemaal en dat zonder visie en stip op de horizon. Iedere discussie gaat ook over poppetjes en nooit inhoudelijk over principes en ideologieën. Er is een 1 dimensionaal politiek systeem ontstaan gericht op Poen. Met bij ieder idee of verandering : hoeveel gaat het kosten en wie betaalt het? Op die manier was de leerplicht nooit ingevoerd, of de AOW, de WW, de WAO, en vele andere sociale en maatschappelijke voorzieningen. Het doel is nu het in standhouden van de status quo en behoud van macht, Inhoud heeft het niet, maar dat is onnodig.

Halas
Halas6 aug. 2022 - 16:03

Noem er eens 1. 1 maar. Ajb..

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 aug. 2022 - 17:22

Iedere discussie gaat ook over poppetjes en nooit inhoudelijk over principes en ideologieën. Precies, alsof het om Rutte gaat. Rutte staat symbool voor een bepaalde ideologie. Rutte staat symbool voor het late, technocratische, zogenaamd wetenschappelijke neoliberalisme. De meer autoritaire, staatsgerichte vorm van neoliberalisme. Haal Rutte weg en je krijgt een andere Rutte. De financiële sector schuift dan een andere 'leuke meneer' naar voren. en vele andere sociale en maatschappelijke voorziening Het idee was dat 'de markt' al die voorzieningen beter zouden uitvoeren. Blijkbaar niet. 'De markt' heeft je huur alleen maar twee keer zo hoog gemaakt en 'de markt' bied geen alternatieven.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 aug. 2022 - 22:09

"Nederland is te stom om niet beter te kiezen." Nederland is niet een directe democratie. Er zitten een hoop lagen en kanaliseringen en hekken en kamers en verdragen tussen wat een stemmer zou willen en wat er toch steeds weer uitkomt. Als je vind dat het volk niks beters verdient dan speel je voor de vijand.

Ejoth
Ejoth7 aug. 2022 - 6:58

Misschien denkt Nederland dat het alternatief nog slechter is ? Just a thought…

vdbemt
vdbemt7 aug. 2022 - 8:55

@Halas. Ik zei al, er zijn er genoeg. Aboutaleb, Remkes, Feike Sijbesma, Roger van Boxtel, Ton Heerts, Lodewijk Asscher (het feit dat hij WEL zij verantwoordelijkheid heeft genomen, waar Rutte en Hoekstra dat NIET deden, pleit alleen maar voor hem). Er zijn er nog wel een paar.

vdbemt
vdbemt7 aug. 2022 - 8:57

@Halas. Overigens weet ik ook een paar heel goede vrouwen te noemen. Ik vermoed dat jij daar een (Telegraaf)vooroordeel bij hebt.

vdbemt
vdbemt7 aug. 2022 - 9:06

@Spijkers. "Nederland is niet een directe democratie. Er zitten een hoop lagen en kanaliseringen en hekken en kamers en verdragen tussen wat een stemmer zou willen en wat er toch steeds weer uitkomt.". Ja. Ook dat. "Als je vind (t) dat het volk niks beters verdient dan speel je voor de vijand." Dit kan ik even niet plaatsen. Ons volk verdient beter dan wat 12 jaar Rutte ons gebracht heeft. Het gaat me te ver om dan meteen hen, die er tevreden mee zijn, als vijand te betitelen. Zo zit ons systeem nou eenmaal in mekaar. Of bedoel je juist dat systeem? Als je, ondanks de zwakke plekken van ons systeem, er aan vast wilt houden, speel je voor de vijand???????

vdbemt
vdbemt7 aug. 2022 - 9:10

@Ejoth. Het is niet 'Nederland' dat dat denkt. De VVD heeft ca 30% van de stemmen. Van de stemmen. Dus maar 30% van ca de helft a 60% van Nederland. Dat is dus nog geen 20% van Nederland. Momenteel genoeg om de grootste te zijn. Dat is wel eens anders geweest.

Pindaklaas
Pindaklaas6 aug. 2022 - 14:36

De enorme schandvlek van Nederland.

Mark Huysman
Mark Huysman6 aug. 2022 - 13:16

Het punt is natuurlijk dat er al heel lang een rechtse dominantie is in dit land. Was Balkenende beter dan Rutte? Of Lubbers? Ook Wlm Kok gaf leiding aan een liberaal, regressief kabinet wat vooral school maakte met privatiseringen, dereguleringen, marktwerking en verslechtering sociale stelsel. Eric Minnens wijst hieronder op het kabinet Den Uyl maar ook dat kabinet veranderde maar weinig ten positieve. Van de vier (voorzichtige) hervormingsplannen die dit kabinet had kwam, na een intimiderende open brief van de bazen van de grote bedrijven, weinig meer terecht. Toegegeven: het was een verademing vergeleken bij wat erna kwam. Dus misschien is Rutte wel de mp die we verdienen. Mensen willen in dit land kennelijk graag rechts, a-sociaal, beleid, uitgevoerd door leugenachtige en geniepige neolibs die veel te laat en volkomen onvoldoende reageren op elke crisis die zich voordoet (klimaat, pandemie, inflatie). En dat is dan wat je krijgt.

4 Reacties
Halas
Halas6 aug. 2022 - 16:06

Tsja, zolang het niet een communistische premier wordt hebben sommigen altijd wat te klagen. En dan vraag je heel even, echt heel even, maar af, of een kneiterlinkse premier dan wel sociaal zou zijn, of wordt het dan een dictaat regering totdat iedereen even weinig heeft, of je er hard voor werkt of niet. La ma..

Gimli1955
Gimli19556 aug. 2022 - 18:42

@Halas Het is weer de voorspelbare overdrijving die het bij aanhangers goed doet. Alles wat links van het centrum zit is socialistisch of zelfs communistisch, en natuurlijk extreem of ultra. Alles wat rechts zit van het midden is fascistisch, racistisch en uiteraard extreem of zelfs ultra. Het zijn klagers, en alle centrum rechtse aanhangers werken ontzettend hard, de rest zijn net al in de '70 er jaren, langharig werkschuw tuig. Het werkte toen en eigenlijk zijn de niet inhoudelijke argumenten nog steeds reactionair en conservatief. Het midden lost niets op, dat deden ze toen niet en dan doen ze nog steeds niet. Wel veel wijzen en beschuldigen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 aug. 2022 - 19:17

Halas De meeste mensen hier zijn sociaal liberaal, of sociaal democratisch ingesteld. Maar weinig mensen hier willen communisme, voor zover ik weet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 aug. 2022 - 22:17

Halas, Dat idee van je dat het OF steeds slechter mag gaan OF dat het anders een Russiesch imperium tiep dictatoriaat zou zijn dat is natuurlijk een botte leugen. Het kan namenlijk ook BETER.

thedevelmoene
thedevelmoene6 aug. 2022 - 11:52

Ik zie dat Rutte de mp blijft bij gebrek aan beter, maar ik denk ook dat het meer de maken met de verziekte volksaard van Nederland, waarvan dit artikel een voorbeeld is, dan met alleen de politiek. Het idee dat Rutte er een potje van maakt, gaat er van uit dat hij s'ochtends opstaat en vervolgens op de knop 'slecht beleid' drukt, in plaats van 'goed beleid'. Dit doet hij blijkbaar gewoon omdat hij een gemene rotzak is. Hij had immers ook op de 'goed beleid' knop kunnen drukken. In een gezond politiek klimaat waren de keuzes die hij maakt onder de loep genomen, geanalyseerd waarom het logisch is dat hij de keuze maakte, maar waarom een andere keuze beter zou zijn. Vervolgens zou een discussie ontstaan over die andere keuze. Mogelijk kom je er niet uit en strand je op ideologische verschillen, maar iedereen zou in ieder geval moeten weten waarom de keuze's zijn gemaakt. Dat houdt wel in dat iedereen zich goed moet verdiepen in het probleem en dat journalisten meer werk moeten leveren om een doordacht artikel te schrijven. Zeggen dat het beleid 'ruk' is en alle politici disfunctioneren, is natuurlijk veel makkelijker.

Bert van der Neut
Bert van der Neut6 aug. 2022 - 11:06

Als er geen betere is, is het de beste.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers6 aug. 2022 - 22:18

Er is ook geen slechtere geweest, Pangloss. Success is niet hetzelfde als wat goed is of zou kunnen zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens7 aug. 2022 - 9:10

"Als er geen betere is, is het de beste." Het is maar waarin hij beter of de beste is. In een carrière najagen? In het plucheplakken? Zie ook: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/de-bestuurlijke-klasse-opportunistische-baantjesjagers

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn6 aug. 2022 - 10:24

Aan het infuus van een hypotheek en leaseauto denken mensen dat het geweldig gaat in dit land.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas6 aug. 2022 - 14:38

Een paar maanden terug verschenen de reclames weer om je overwaarde te gebruiken. Er stak een vrolijke kerel uit het dakraam om iedereen over te halen. Inmiddels zijn die reclames weer verdwenen. Het gaat inderdaad goed in dit land zeg.

Eric Minnens
Eric Minnens6 aug. 2022 - 10:07

Als ik op het profiel van Antonie Kerstholt druk, krijg ik een lijstje met zijn laatste 8 artikelen. Druk ik vervolgens op 'Toon meer artikelen' dan gebeurt er niks en mag ik opnieuw staren naar diezelfde 8 artikelen. Datzelfde gebeurt als ik op willekeurig welk ander profiel druk van welke andere Joop-columnist dan ook. Puntje voor de redactie, lijkt mij dus. Ik merk dit op omdat ik een compleet overzicht wilde zien van alle (laten we zeggen 30) bijdragen van Kerstholt van de laatste tijd. Die 8 artikelen bewijzen het al, maar 30 bewijzen zou natuurlijk nog mooier zijn. Namelijk: Antonie Kerstholt is mijns inziens de meest uitgesproken en glashelderste criticus van Rutte op Joop. Hij vertegenwoordigt daarmee impliciet het meest waar Joop.nl in beginsel voor staat: het opkomen voor de principes van de sociaal-democratie, in de aloude traditie van Joop den Uyl. Ik ben een fan van zijn bijdragen, hoe eentonig zijn aanklacht ook soms klinkt. Maar hij is tenminste consequent en het kan allemaal niet vaak genoeg herhaald worden.

19 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens6 aug. 2022 - 10:21

PS En in lijn van bovenstaande column: Wat missen wij een Joop den Uyl!

Ejoth
Ejoth6 aug. 2022 - 11:07

…in de aloude traditie van Joop den Uyl. Ik hoor hem nog zeggen: “Lang heb ik mij gedragen alsof de wereld van mij afhing.” Dat hoor ik veel ter linker zijde. Trek Uw lessen zou ik zeggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 aug. 2022 - 12:35

Joop den Uyl? Niet mijn keus, volgens dit stukje van Hedy dAncona was hij geen bevlogen feminist/emancipator al liet hij zich wel enigszins bijscholen door zijn echtgenote. https://www.wbs.nl/publicaties/joop-den-uyl-feminist-barre-tijden

EricDonkaew
EricDonkaew6 aug. 2022 - 13:58

@Eric Minnens -------------------- Joop den Uyl was authentiek. Hij stond achter 'de kleine man', maar dat was echt zo. Het was geen spelletje, hij meende het. En de kiezer voelde het en beloonde zijn partij met veel zetels. Ik mis zo'n figuur ook wel in de politiek. Trouwens, het was sowieso een leuke tijd in de politiek van de jaren '70. Bijna iedere fractieleider was een karikatuur van zichzelf. Na afloop van haast iedere vergadering werd er flink gezopen met de parlementaire pers en met elkaar. Kom daar nu maar eens om.

Eric Minnens
Eric Minnens6 aug. 2022 - 23:07

@DD, Oké, ik begrijp dat jij liever over zou stappen naar Liesbeth.nl als die bestond. En je hebt wel gelijk hoor, maar dat heeft Eric Donkaew ook. Joop was er voor de kleine man, en hij zou niet rusten voordat elke 'arbeider' een eigen autootje voor de deur had staan. In het feminisme hobbelde hij inderdaad een beetje achteraan. Overigens noemde ik Den Uyl als voetnoot. Het ging mij in de eerste plaats om Kerstholt.

Eric Minnens
Eric Minnens7 aug. 2022 - 5:21

@Ejoth "Lang heb ik mij gedragen alsof de wereld van mij afhing.” Ik lees deze uitspraak van hem ook op internet. Maar ik kom uit die tijd, en kan me dit citaat niet herinneren. Zeker niet als typerend voor hem... Jij hoort het hem nog zeggen?? Waar dan en wanneer? En in welke context?

Ejoth
Ejoth7 aug. 2022 - 7:04

Eric: Utrechts Nieuwsblad 10 oktober 1987 interview.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2022 - 10:56

@EM ook het propageren van de volkswagen met vader aan het stuur neem ik hem nog steeds kwalijk.

Eric Minnens
Eric Minnens7 aug. 2022 - 11:24

@DD, Dan hoop ik toch maar dat je niet reageert op de naam Joop den Uyl zoals Joe Dalton op de naam Lucky Luke. Tja, de feministische sprong naar de twintigste eeuw werd niet door alle, zelfs progressieve, mannen in het zelfde tempo gemaakt. Zelfs niet als zij daartoe in hun directe omgeving door vrouwen als Liesbeth of Hedy werden aangespoord.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2022 - 16:38

Calamity Jane is leuker (helaas in het echte leven een tragische figuur).

Eric Minnens
Eric Minnens7 aug. 2022 - 18:20

"Calamaty Jane is leuker" Haha, zeker in de Lucky Luke-versie. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Calamity_Jane_(Lucky_Luke)

Eric Minnens
Eric Minnens7 aug. 2022 - 19:57

Ho, de link pakte niet. Hier nog een poging en anders maar even zoeken op calamaty jane lucky luke wikipedia. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Calamity_Jane_(Lucky_Luke)

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2022 - 9:02

@EM ik bezit een verzameling stripboeken waaronder Lucky Luke. Over Calamity zijn tig biografieën die vnl op fantasie berusten. Wat in ieder geval wel klopte is dat ze zich niet hield aan genderstereotyperingen oa. door zich als man te kleden. Zie: https://yalebooks.yale.edu/2020/02/10/frontier-feminism-in-the-twenty-first-century/ Op google books in te zien: Karen Jones (2020). Calamity. Yale University Press. “I figure if a girl wants to be a legend, she should just go ahead and be one.”

Eric Minnens
Eric Minnens8 aug. 2022 - 9:30

@DD, Leuk zo'n verzameling. Ik houd me toch maar het liefst aan de geidealiseerde biografie van René Goscinny, waarvan de omschrijving van Wikipedia, aangevuld door mijn fantasie, hilarische beelden oplevert, zoals: "Als Lucky Luke zich wast in een rivier, wordt hij aangevallen door indianen. Zijn lot lijkt bezegeld, maar hij wordt gered door een vrouw die zichzelf Calamity Jane noemt en zich nogal mannelijk kleedt en gedraagt. Samen met Calamity, die heel wat heeft meegemaakt, gaat Lucky Luke naar het stadje El Plomo. Daar heeft Calamity een aanvaring met saloonhouder en zakenman August Oyster. Calamity daagt een handlanger van Oyster uit tot een wedstrijdje armpje drukken om de saloon, waarbij ze wint. Door het verlies van de saloon, wil Oyster wraak op Calamity. Hij probeert haar eerst de saloon af te nemen, wat Lucky Luke voorkomt. Als dat niet lukt, zet hij een invloedrijke vrouwenvereniging op tegen Calamity, om haar uit de stad te verdrijven. Om dit te voorkomen moet Calamity een deftige dame worden, waarvoor ze lessen neemt." Etc. Goscinny, meestercartoonist /striptekenaar /humorist.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2022 - 12:20

@EM wiki gebruik ik niet (beroepsdeformatie). Den Uyl's opvattingen komen mij voor een progressief (??) politicus in die tijd al voor als gedateerd. Als we moeten wachten op de socialistische heilstaat dan kunnen wij gelijke rechten en plichten op onze buik schrijven, letterlijk. Zie ook Dolle Mina.

Eric Minnens
Eric Minnens8 aug. 2022 - 23:32

@DD Je doet jezelf tekort en moet je echt wel in allerlei bochten en kronkels wringen om Wikipedia niét te gebruiken. Het dient prima als eerste verkenning en als je op welk begrip dan ok in combinatie met 'betekenis' googlet, kom je vrijwel steeds als eerste bij Wikipedia terecht. En wat is er tegen de beschrijving van de scène die ik (uit Wikipedia) zojuist gaf over Calamaty Jane en Lucky Luke? Het lijkt mij dat jij die niet treffender zou kunnen verwoorden, of wel? Beroepsdeformatie? Moet een wetenschapper altijd alleen maar wetenschappelijk bezig zijn? Veel wetenschappers werken trouwens voor Wikipedia, ik meen van onze reaguurders ook Tom Meijer (iets met paleontologie of zo). Ik ben het met je eens dat je als wetenschapper niet Wikipedia als bron kunt gebruiken, om naar te verwijzen in een publicatie, maar dat is een ander verhaal. En wat die socialistische heilstaat betreft, die omarmt tegenwoordig ook het feminisme en aanverwante lhbtqi-zaken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2022 - 7:47

Eric Minnens In academische kringen is WIKI geen bron. Ik gebruik alleen orignele & wetenschappelijke bronnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 aug. 2022 - 7:50

PS Schrijven mag, jongeheer Defoe, biomedisch onderzoeker, schrijft ook wel eens een stukje op WIKI.

Eric Minnens
Eric Minnens9 aug. 2022 - 8:36

"In academische kringen is WIKI geen bron" Klopt, dat betoogde ik zelf ook. Maar nogmaals: "En wat is er tegen de beschrijving van de scène die ik (uit Wikipedia) zojuist gaf over Calamaty Jane en Lucky Luke? Het lijkt mij dat jij die niet treffender zou kunnen verwoorden, of wel?" Als eerste verkenning toch prima? Maar goed, ik ken jou inmiddels een klein beetje, en kan jouw eventuele repliek op deze reactie al voorspellen, nl. een herhaling van het reeds door jou gestelde. De hakken in het zand: Jij wilt gewoon niks met Wikipedia te maken hebben. Ook goed hoor... 🙂

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 aug. 2022 - 9:11

We level in de eeuw van renteniers, mensen die het prima doen bij globalisatie en ongelijkheid. Er zijn nog mensen die het niet doorhebben dat het tijdperk van nationalisme, dwz toen een rechtvaardige verdeling nog gezien werd in investering in de algemene burger maatschappij, al weg is. Jazeker, nationalisme. Nationalisme wanneer normaal en gezond, betekende algemeen bezit, pensioenen, sociale diensten, universele ziekenfonds, publieke woningbouw, CAOs en lonen die meegingen met het GNP en inflatie, en progressieve belasting. Daar is nog weinig van over, ook al doet men nog alsof. De heersende laag kan het niet meer schelen, en dat af en toe een hosti halen bij de verkiezingen verwarren met een deelnemende democratie is na de hervormingen en verdragen is een bord voor je kop. Rutte. Wat maakt het uit zolang dat systeem niet verandert.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 aug. 2022 - 11:13

Rutte is maar het topje van de ijsberg. Rutte is ook maar een spreekbuis, een symbool van macht. Als Rutte weg is, komen ze met een andere dwaas aanzetten.

Abdu
Abdu6 aug. 2022 - 9:09

Naast al de negatieve gevolgen daarvan, getuigt dat van politieke en bestuurlijke stabiliteit. De vraag is natuurlijk of de prijs daarvoor dat straks moet betaald worden weegt tegen deze stabiliteit?

3 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert6 aug. 2022 - 10:07

@ Abdu - er is geen enkele politieke en bestuurlijke stabiliteit. Wat jij denkt te zien is maar schijn. Een toneelstuk dat onvermijdelijk naar een einde zal lopen. Nederland is minder stabiel dan het van mijn levensdagen ooit geweest is. Het broeit en het gist overal. Die processen zijn nog ondergronds aan de gang. Met hier en daar een uitbarsting. De demonstraties van de boeren zijn hier een voorbeeld van. Dat Rutte-IV niet wil en/of kan reageren eveneens. De rol van al onze media in dit verhaal wordt schromelijk onderschat. Rutte-IV zal zijn termijn niet kunnen volmaken. Er is reden tot grote zorg, want het ontbindingsproces in onze samenleving heeft een exponentiëel verloop. Een boek van Marshall Berman heeft de titel: "Everything Solid Melts Into Air". Wijlen cultuursocioloog Mark Fisher parafraseerde dit als: "Everything Solid Melts Into PR". Precies dit laatste is het gevolg van het vreselijke wanbeleid van de kabinetten Balkenende en Rutte. We moeten ons voorbereiden op heel ernstige problemen, op verwarring aan welke gewone Nederlanders geen schuld dragen. En die komen op het conto van foute, heel foute politiek.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 aug. 2022 - 12:43

"Het broeit en het gist overal." Dat willen zo ook zo. Verdeling en rotzooi onder en algemeen maakt het makkelijker voor de bovenlaag en de internationale firmas en banken. Het is het oude normaal terug, van voor de dagen van de nationale en sociale democratieen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert6 aug. 2022 - 16:01

@ Paul Spijkers (13:43u) - dank voor je commentaar. Je zegt: 'dat willen ze ook zo'. 'Ze' kunnen dat inderdaad zo willen, maar 'ze' hebben hun hand overspeeld. De Haagse regenten zijn het contact met de werkelijkheid verloren, en dat is al lang zo. Jacques Lacan merkte op: 'alleen gekken zijn waarlijk vrij', en dat was in deze zin bedoeld: een schizofreen creëert in zijn eigen curieuze vrijheid een eigen werkelijkheid met haar eigen spelregels. Hij houdt die voor dé werkelijkheid. Omdat hij zelfinzicht mist. Onze machthebbers missen ook elk zelfinzicht, en leven in hun eigen particuliere micro-kosmos. Een apart universum waarin de gangbare normen over goed en kwaad, over wat wel en niet door de beugel kan, niet bestaan. Dat wat deze mensen zoal prevelen of unisono ten beste geven, dat heeft een occult karakter. Het Groningse schandaal? Het toeslagenschandaal? Het huisvestingschandaal? Het zorgschandaal? Het schandaal van armoede en dakloosheid in ons land? De nog komende schandalen rond milieuvervuiling en klimaatverandering? De leden van de sekte die 'overheid' heet, die komen op gezette tijden een beetje babbelen op de televisie. Hun tekstjes, dat zijn scripts die door CEO's van de grootste bedrijven en de Fintech-sector opgesteld zijn. Het bedrijfsmodel van onze politiek heet: non-interventie. Die zou slechts marktverstorend zijn. Paul, de politiek van nu zal imploderen. En Rutte-IV haalt de finish niet, wat ik je brom.

Gimli1955
Gimli19556 aug. 2022 - 8:57

Juist het gebrek aan beter heeft als reden dat er geen alternatief is, geen perspectief en het een autocratisch TINA systeem is. Er wordt niet geregeerd, maar het doel is het behoud van macht om de status quo in stand te houden. Het wordt gebracht als vergoelijking van een falende overheid, waar ik in het verleden al genoeg voorbeelden voor heb gegeven. Het ligt aan het blok beton met een onterecht superioriteitsgevoel van de premier, die niet eens de integriteit heeft om op te rutten na het Toeslagschandaal, de 1150 uit huisgeplaatste kinderen, de 270.000 slachtoffers op zwarte lijsten, de gaswinning slachtoffers, de Chroom 6 puinhoop, de Q-koorts wegkijkerij. Als hij het dan nog snapt, dan heeft hij narcistische trekjes, die geen kritiek kunnen verdragen en alle schuld altijd bij anderen neerlegt. Zelfs zijn beleid is gericht om alle verantwoordelijkheden, controle en toezicht te manipuleren in zijn voordeel. Juist het feit dat het nu constant wordt geroepen, wijst op een lethargisch politiek stelsel, waarbij de coalitie partijen met hun kadaverdiscipline de dienst uit maken en zelfs de MSM doet er aan mee. Niemand is onmisbaar en je weet pas of iemand beter is, als hij of zij en zelfs het ambt op zich neemt. Wanneer is het genoeg, als er nog meer corruptie en machtsmisbruik boven tafel komt. Me dunkt, dat al het gene wat geconstateerd is in de laatste 4 jaar voldoende moet zijn om het veld te ruimen en niet meer terug te komen.

HaloOfFlies
HaloOfFlies6 aug. 2022 - 8:53

Het is ALTIJD bij gebrek aan beter. Als er een betere is, kiezen we die wel.

8 Reacties
Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn6 aug. 2022 - 10:26

Dat ben ik niet met je eens. Mensen gaan voor hun eigen belang. Daar hoeft niet per se de beste premierskandidaat uit voort te komen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 aug. 2022 - 11:17

Mensen kozen voor Mao en Hitler...Dat was 'het beste', vond men, toen..... Dit is geen argument dus. Mensen kiezen de hele tijd voor zelfdestructie, blijkbaar. Mensen kiezen voor partijen die hun belangen schaden.

Gimli1955
Gimli19556 aug. 2022 - 11:18

Zo lang die andere er niet is, kun je niet beoordelen of hij beter is. De ene moet eerst verdwijnen om een vergelijking te kunnen maken. Zo lang dat iedere mogelijk concurrent wordt gecanceld of geframed, komt er geen nieuwe ster aan het firmament en als hij te groot is of wordt, gebeurt er wel iets of wordt hij gesensibiliseerd. Dat doen de media van harte aan mee, en zo hou je de status quo in stand.

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn6 aug. 2022 - 16:31

Het lijkt wel of stemmen steeds meer life-style gebonden is. Niet de partij die jouw belang dient wordt gekozen, daar zijn die standpunten veel te diffuus voor, maar de partij die jouw emotie vaak op immateriële vlakken het beste vertegenwoordigd. Niets mis mee, maar dan niet klagen dat je het financieel moeilijk hebt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 aug. 2022 - 18:39

Niets mis mee, maar dan niet klagen dat je het financieel moeilijk hebt. Mensen stemmen VVD, want dan denken ze dat ze rijk zijn. Dan horen ze zogenaamd bij 'de elite'

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn6 aug. 2022 - 20:51

"Mensen stemmen VVD, want dan denken ze dat ze rijk zijn. Dan horen ze zogenaamd bij 'de elite' " Goed gezegd.

HaloOfFlies
HaloOfFlies7 aug. 2022 - 10:33

"Mensen gaan voor hun eigen belang. Daar hoeft niet per se de beste premierskandidaat uit voort te komen." Nee, maar als er maar voldoende mensen dat die ene kandidaat hun belang het beste dient, dan wordt hij dus gekozen. Hij krijgt de meeste mensen achter zich die allemaal hun eigenbelang nastreven. En als je dat 3-4 keer achter elkaar lukt, ben je dus inderdaad 'de beste'. We weten wat we aan hem hebben en we kiezen al 12 jaar geen andere. Klaver leek een kans te maken, Kaag daarna ook - steeds 'net niet' of zelfs bij lange na niet - en dan dooft de vlam weer - degene die boven blijft drijven, steeds opnieuw, is Rutte. Of je nou voor of tegen hem bent - het is wel knap. De hier bewierookte Den Uyl is 1x gekozen, en zelfs dat ene kabinet viel. Alleen Drees en Lubbers komen bij Rutte in de buurt. Dus inderdaad hebben we een gebrek aan beter - maar dat is altijd zo. We kiezen wie we de beste vinden. Achteraf zullen we het oordeel over Rutte wel vellen. Maar de andere 'staatsmannen' komen er ook niet goed af. Drees was een oorlogsmisdadiger, Den Uyl en van Agt lieten de Staatsschuld uit de hand lopen Lubbers kon zijn handjes niet thuishouden.... En Rutte jokt een beetje.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 aug. 2022 - 13:28

Dankje ZOnneschijn Ja, dat is wel de kern van het succes van de VVD. Arme mensen besteden veel geld aan dure kleding, want dan zien ze er chique uit Arme mensen stemmen VVD, want dan zijn ze zogenaamd 'de elite' Het lijkt op elkaar. Het niet onder ogen willen zien, van je eigen positie. Het jezelf voor de gek houden Links moet hier iets mee, met dit fenomeen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot6 aug. 2022 - 8:52

Als het mag even twee opmerkingen uit het artikel en mijn reactie daarop. 'Tot nu toe is er immers geen betere kandidaat-premier van andere partijen met veel draagvlak boven komen drijven. Dat zegt genoeg.' Dat kan natuurlijk niet zo gesteld worden. Dat weten we immers niet, zeker niet in de praktijk. Tenzij de schrijver ook meedoet aan het oppervlakkig poppetjesspel en de inhoud van de politieke boodschap minder toonaangevend vindt. 'Zolang de VVD Rutte in het zadel blijven houden als partijleider zal Nederland het gewoon met hem als premier moeten doen.' Ja, daar raakt Antonie de kern. Wel daaraan nog even toevoegen: zolang de Nederlandse kiezer de VVD tot de grootste maakt, moeten we onze democratische spelregels maar volgen, waarin politieke meerderheden (door ons gekozen!) de bestuurlijke dienst uitmaken. Wie een beter systeem weet, mag het zeggen..

8 Reacties
Jozias2
Jozias26 aug. 2022 - 10:39

Wie van de andere partijen is meer geschikt en bereid? Ik denk dat dit wel de kern is, je kunt schelden op Rutte wat je wil maar het is maar de vraag of een ander het beter zou doen en iemand die die potentie uitstraalt is er niet of nauwelijks.

Gimli1955
Gimli19556 aug. 2022 - 11:21

Zo lang je geen vergelijking kunt maken, zal het voortduren, dat heet de premiers troef. Plaats daar constant optimale aandacht op en het wordt een self providing proficy. Het wordt ingezet als tactiek om het behoud van macht te continueren. Wat je als media en politiek zaait, wordt in de maatschappij geoogst.

WillemdeGroot
WillemdeGroot6 aug. 2022 - 12:22

Interessant, in dit verband, om de beide reacties hierboven te vergelijken.

Gimli1955
Gimli19556 aug. 2022 - 13:18

self providing proficy moet natuurlijk zijn : self fullfilling proficy. Ja, Willem het maakt wel uit van welke kant je het benadert. Wens je een verandering die mogelijk een verbetering inhoudt of heb je meer vertrouwen in de oude meuk. Gezien alle problemen en ik ga niet alles opnoemen, dan heb ik niet genoeg aan 1500 tekens, is er wel een verandering noodzakelijk, ongeacht of je nog een schrijntje vertrouwen hebt in Rutte. Dat heb ik niet, en dat vertrouwen ben ik na Rutte 1 al kwijt geraakt. Eigenlijk nog voor Rutte 1, hij is de enge staatssecretaris met een veroordeling voor discriminatie onder Balkenende, dat zei mij toen al genoeg.

Jozias2
Jozias26 aug. 2022 - 15:51

@gimli Rutte is niet door de strafrechter veroordeeld voor discriminatie. Dat ligt vele malen genuanceerder ondanks het frame wat hier vaak wordt gebracht.

Jozias2
Jozias26 aug. 2022 - 18:10

@gimli Je kunt altijd kijken naar de potentie van de andere lijsttrekkers en dan zie ik bij de laatste Kamerverkiezingen van links tot rechts heel weinig potentie. Ik heb niet op Rutte gestemd maar ik zie geen alternatief. Je weet nooit of een ander het beter doet of hoe de eerste het had gedaan als hij was blijven zitten. Op zijn minst zou je wel enige potentie moeten zien en er vertrouwen in moeten hebben. Ik denk zeker dat de PvdA en d66 ook wel enkele goede kandidaten heeft maar zolang die niet willen en de PvdA zet iemand als Ploumen neer als lijsttrekker dan moet je niet gaan klagen over Rutte. Dan moet je Aboutaleb naar voren schuiven.

Gimli1955
Gimli19556 aug. 2022 - 18:52

@Jozias2 Het is weer complex en genuanceerd. Ik vind discriminatie niet zo genuanceerd. Het is gewoon fout en Rutte is en was gewoon fout. Hij heeft zijn gedrag sinds de 1ste veroordeling niet aangepast en dat heeft geleid tot het Toeslagschandaal, de 270.000 burgers op zwarte lijsten en de 1150 kinderen met een andere voornaam en achternaam, die nooit meer de verloren tijd met hun ouders terugkrijgen, het is maar de vraag of ze zo wie zo bij hun ouders terugkomen. Jeugdzorg, de politiek en het kabinet zie ik echt geen moeite doen op het moment, ze zijn op vakantie. Ik heb nergens gesteld dat hij door de strafrechter veroordeeld is, een bestuursrechter is ook rechter. Wijzen naar poppetjes en namen noemen stelt niets voor zonder inhoud, principes en ideologie. De PvdA heeft geen ideologie meer, dus het is logisch dat je verwijst naar die partij. Het gaat er juist om dat de visie veel belangrijker is dan wie, maar dat heb ik al uitgebreid met onderbouwing aangetoond. Waar willen we naar toe met Nederland, en wat we nu hebben is een kaartenhuis wat al op instorten staat, de overheid moet het alleen nog zien.

Jozias2
Jozias26 aug. 2022 - 21:41

@gimli Als hij inderdaad veroordeeld zou zijn voor discriminatie heb je natuurlijk helemaal gelijk. De vraag is echter, is dat zo?