Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Mark Harbers houdt zich alleen met het eigen geloof bezig

  •  
18-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-06-18 om 17.36.40
Geen felicitatie van de staatssecretaris, maar een trap na voor islamitische Nederlanders
Afgelopen donderdag vierde de islamitische gemeenschap in Nederland het id ul fitr , in de volksmond Suikerfeest geheten. Waar andere westerse regeringsleiders de islamitische onderdanen een gezegende dag toewensten, was de grote vraag natuurlijk of ook in Nederland een felicitatie vanuit het kabinet zou volgen. En daar bleek waar een klein land minimaal in kan zijn: het denken aan een ander.
Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie, kreeg de microfoon onder zijn neus gedrukt met de vraag of hij wist welke feestdag het was. Na wat gehaper, kreeg hij door de journalist het antwoord op de vraag toegeworpen: Suikerfeest. Waar dus in andere landen islamitische onderdanen een gezegende dag werd toegewenst, lag het niveau hier beduidend lager. De staatssecretaris verantwoordde zich door met een stevige toon de journalist ‘terecht te wijzen’:’‘Ik hou me daar niet mee bezig, ik heb een ander geloof.’ En dat antwoord is kwalijk. En wel om meerdere redenen.
Sinds jaar en dag roepen onze bewindspersonen dat moslims in Nederland onderdeel (moeten) zijn van de Nederlandse samenleving. Een volledig terechte oproep. Want ze geven hier hun leven vorm, leveren bijdragen aan de Nederlandse samenleving en zetten zich in voor de leefbaarheid van ons land en volk. Geen trouw aan buitenlandse mogendheden maar aan ons land met onze regeringsploeg van Rutte III. Hoe kan het dan dat staatssecretaris Harbers het vanzelfsprekend vindt dat hij geen weet heeft van het einde van de ramadan, terwijl zoveel moslims in Nederland hieraan meedoen? Leest onze staatssecretaris überhaupt kranten? Kijkt hij naar dezelfde televisiezenders als waar wij naar kijken?
Het meest kwalijke aan wat de minister heeft geroepen is dat hij zich distantieert van de gedachte dat hij weet zou hebben van het einde van de ramadan, immers ‘ik hou mij daarmee niet bezig, ik heb een ander geloof’. Voor zover bekend was de vraag van de verslaggever niet welk koranvers hij het meest in het oog vond springen tijdens zijn dagelijkse ramadan-meditaties. De verslaggever vroeg alleen of hij wist dat het Suikerfeest was. In dit geval lijkt het angst om met een islamitische feestdag geassocieerd te worden. Dat oudere moslims die proberen iets van hun leven te maken en hun bijdrage proberen te leveren aan de Nederlandse samenleving constant als probleem worden benaderd is een probleem, maar dat kinderen die naar hun staatssecretaris kijken horen dat deze zich niet met hen bezighoudt omdat hij tot een andere geloofsgroep behoort is respectloos.
Mark Harbers, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, zegt dat Asiel en migratie de grote uitdagingen zijn van deze tijd. Hoe wil je deze uitdagingen aangaan wanneer je geen weet hebt van wat zich binnen in elk geval die groepen afspeelt? In hoeverre verdiept hij zich dan in de samenleving? Hoe wil hij de strijd winnen tegen intolerantie, islamofobie, antisemitisme, homofobie en alle andere vormen van uitsluiting, wanneer hij zich alleen met zijn eigen geloofsgroep bezighoudt?
Bovendien is de grote vraag of hij wenst dat onze ministers en staatssecretarissen zich alleen bezighouden met zaken die hun eigen geloofsgroep aangaan. Is dat de bewindsploeg die we willen? Kunt u zich een voorstelling maken van wat dat zou betekenen voor onze samenleving? Er zijn zoveel processen in de samenleving gaande die niet direct tot de leefwereld van de bewindspersoon behoren, maar dat ontslaat deze niet van de plicht zich te informeren over wat zich in de samenleving afspeelt en als het even kan, gedenkdagen binnen die gemeenschap met fatsoen en respect te benaderen.
Een bewindspersoon die zich alleen bezighoudt met zaken die de eigen geloofsgroep aangaan begrijpt niet zozeer waarom hij is aangesteld: om alle Nederlanders te dienen. En we mogen hopen dat – waar andere landen zich actief mengen in de festiviteiten – de staatssecretaris er in elk geval weet van heeft en niet een minderheidsgroep nog even een trap na geeft. Dat Harbers niet openlijk door premier Rutte is terechtgewezen is een schande. Het is nogmaals duidelijk dat moslims zich nog harder moeten invechten om tot de wij-groep toe te behoren. En die term hebben we eerder gehoord. Van onze premier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks21 jun. 2018 - 22:06

Vasten, en dus ook de Ramadan, doet fysiologisch twee dingen. Het zorgt voor een te lage bloedsuikerspiegel en het zorgt voor slaapgebrek. Deelnemen met die condities gebeurt volop, machines op het werk bedienen, in de spits van of naar huis rijden. Het toegevoegde onnodige risico van dat doen is even erg al met 10 glazen alcohol op hetzelfde doen. En inderdaad, met dezelfde toename aan slachtoffers, doden en levenslang gehandicapten. Als de Pastafari vanaf volgend jaar een maand lang per jaar dronken door de spits rijden en dronken komen werken, feliciteren wij hen dan bij het einde van die maand? Nee natuurlijk niet, we zouden ze beter kunnen opsluiten. Waarom zou dat anders zijn bij de Ramadan?

Auslander
Auslander20 jun. 2018 - 17:50

Ik weet eigenlijk niet wat wil Abdellah Dami met dit stuk bereiken. Misschien heeft hij noch de naïef geloof van een onderling verbonden samenleving. Maar voorlopig is zo’n samenleving van de baan. Het is ieder voor zich, zoals ook deze bewindspersoon laat het duidelijk zien. Dat betekent voor moslims in ieder geval vast te houden aan eigen geloof en aan de rest geen belang hechten. Maar wat merkwaardig is aan deze bewering: ‘Ik hou me daar niet mee bezig, ik heb een ander geloof.’ is dat de politieke macht die moslims overal uitsluit wel aan de autochtone geloofsgemeenschappen alle ruimte geeft om met eigen geloof bezig te zijn! Daarom moeten de moslims wel de nodige politieke ruimte in dit land opeisen. Zonder het bereiken van dit politieke erkenning zal er geen sprake zijn van de gelijkheid, niet voor de individu (moslim) en ook niet voor de gemeenschappen (moslims).

11 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗20 jun. 2018 - 19:13

Daarom moeten de moslims wel de nodige politieke ruimte in dit land opeisen. ..........als dat democratisch is dus iedereen een stem ....geheel mee eens, maar ik vrees dat u het anders bedoelt

Auslander
Auslander20 jun. 2018 - 20:37

@ Juppé “ik vrees dat u het anders bedoelt” Hoezo? Ben je ook een bezorgde (=witte) burger?

Edwin8
Edwin821 jun. 2018 - 4:22

"Hoezo? Ben je ook een bezorgde (=witte) burger?" Nee, eerder doordat je regelmatig door laat schemeren dat het individu ondergeschikt is aan de gemeenschap. Als de conservatieven onder vuur liggen vind je dat progressieve geluiden maar even pas op de plaats moeten maken om de gemeenschap te beschermen. Daarmee hou je ook allerlei onderdrukkende systemen in stand.

Edwin8
Edwin821 jun. 2018 - 4:31

"‘Ik hou me daar niet mee bezig, ik heb een ander geloof.’ is dat de politieke macht die moslims overal uitsluit wel aan de autochtone geloofsgemeenschappen alle ruimte geeft om met eigen geloof bezig te zijn!" Moslims mogen ook gewoon politieke macht verwerven hoor. Ze worden nergens uitgesloten. Alleen als Arnoud van Doorn de afgevaardigde is van de Partij van de Eenheid die weer eens een fascistisch boertje laat moet je niet raar opkijken dat heel veel mensen daar niets mee te maken willen hebben. En DENK leunt ook redelijk zwaar op het Turkse nationalisme, dus is ook niet echt uitnodigend. Ze mogen van mij allemaal politieke macht proberen te verwerven, maar vraag me niet om loyaliteit.

Juppé🎗
Juppé🎗21 jun. 2018 - 6:49

Klopt auslander, altijd op mijn quivive als mensen vanuit religieus standpunt zich politiek sterk gaan maken. Dat ik wit ben doet er niet toe, bovendien heb ik genoeg zon gehad om dat te camoufleren.

Auslander
Auslander21 jun. 2018 - 9:33

@ Edwin “je regelmatig door laat schemeren dat het individu ondergeschikt is aan de gemeenschap.” Dat is ook de wet van de natuur. Dat je een cultuur heeft waarin het individu het schijn van “ik ben het centrum van de wereld” propageert zegt niet dat de natuur gewijzigd is. Bovendien de individuele rechten alleen een betekenis krijgen als deze individuen degelijk tot een groep behoren. In zijn eentje is individu vogelvrij maar ook verdoemd om niet te bestaan! “Als de conservatieven onder vuur liggen vind je dat progressieve geluiden maar even pas op de plaats moeten maken om de gemeenschap te beschermen. Daarmee hou je ook allerlei onderdrukkende systemen in stand.” Dit is een inhoudsloze generalisering. Je fantasie werkt op volle toren!

Auslander
Auslander21 jun. 2018 - 9:59

@ Edwin “Moslims mogen ook gewoon politieke macht verwerven hoor.” Klopt, wel in theorie! “En DENK leunt ook redelijk zwaar op het Turkse nationalisme” Ieder heeft eigen belang, zo ook DENK. “vraag me niet om loyaliteit” Dat doet men ook voor veel partijen, o.a. voor PVV en VVD.

Auslander
Auslander21 jun. 2018 - 10:06

@ Juppé???? “vanuit religieus standpunt zich politiek sterk gaan maken” Wat je schrijft is iets anders (zoals IS, SGP, CDA, CU) dan dat moslims zich gaan zich politiek maken! “bovendien heb ik genoeg zon gehad om dat te camoufleren” De “witheid” hangt niet aan je huidskleur maar aan je cultuur en/of aan je gedachten! Er is geen (normaal) mens met een witte huid!

Juppé🎗
Juppé🎗21 jun. 2018 - 18:27

« Bovendien de individuele rechten alleen een betekenis krijgen als deze individuen degelijk tot een groep behoren. In zijn eentje is individu vogelvrij maar ook verdoemd om niet te bestaan! «  ......dit maakt alles duidelijk.....mensen zijn voor U alleen nuttig om een (voor u ) hoger doel na te streven. Ik gok dat dit geen seculiere solidariteit is.....

Juppé🎗
Juppé🎗21 jun. 2018 - 18:35

« Dat betekent voor moslims in ieder geval vast te houden aan eigen geloof en aan de rest geen belang hechten. « ....duidelijk....ik neem iedere (ex) moslim serieus als individu behalve u.

Auslander
Auslander21 jun. 2018 - 21:08

@ Juppe “mensen zijn voor U alleen nuttig om een (voor u ) hoger doel na te streven” Alleen mensen in mijn netwerk(en) en sociale kringen hebben enige nut voor mij, de rest natuurlijk niet. Ik weet niet of wat “mijn nut” is voor de rest als “hoge doel” bestempeld kan worden. “Ik gok dat dit geen seculiere solidariteit is” Wat enkel beperkt wordt tot secularisme (of een ander isme) kan niet een solidair karakter krijgen! Of je weet niet wat solidariteit is of je ziet de wereld door een nauw venster. “ik neem iedere (ex) moslim serieus als individu” Dan hebt u ook mij serieus genomen. Verder hoeft u niks doen!

Gewoon3
Gewoon320 jun. 2018 - 11:19

Mark Harbers houdt zich alleen met het eigen geloof bezig en dat zou de schrijver ook moeten doen. Dan heeft niemand er voor de rest last van.

Juppé🎗
Juppé🎗19 jun. 2018 - 19:25

« Het is nogmaals duidelijk dat moslims zich nog harder moeten invechten om tot de wij-groep toe te behoren. « ........Nee moslims moeten hun geloof voor zichzelf houden en dat is precies wat deze stas ook moet doen. uiteraard is het voor een bestuurder veel erger dat je dat niet snapt.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jun. 2018 - 9:27

Welk geloof Harbers prive heeft zou ook volstrekt irrelevant moeten zijn.

Juppé🎗
Juppé🎗20 jun. 2018 - 19:00

Welk geloof Harbers prive heeft zou ook volstrekt irrelevant moeten zijn.«  ...exactement Danielle....hij zit in de regering voor alle Nederlanders, hoewel hij kennelijk VVDer en gelovig is zit hij in beginsel er ook voor agnosten en moslims, zelfs voor SPers en PVVers etc.Dat vereist op dit gebied een neutrale opstelling. Met enige academische opleiding moet dat lukken (al is het sterrenkunde)....hem niet!

dirk van de berg
dirk van de berg19 jun. 2018 - 19:05

Er zijn honderden, misschien wel duizenden religies, met allemaal hun eigen feestjes. Moeten we daar allemaal rekening houden? Of is het omdat er meer mensen in allah geloven dan in boedha? Waar ligt de grens precies? Wie wel en wie niet?

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗20 jun. 2018 - 4:51

Ach de vraag stellen is hem beantwoorden....je eigen feestje vieren is kennelijk niet genoeg.....anderen moeten het merken en ook iets mee doen.... Zo zie je nu groepen positief doen over een verschijnsel als ramadan die dat in de tijd voor Wilders, toen ze daar nog zelf over na mochten denken, een aan kindermishandeling grenzende vorm van groepsmasochisme zouden hebben gevonden. De symboliek stopt niet bij religies......de koopzondag is inmiddels voor sommigen het feest van het neiliberalisme.....

Woeki Hypo
Woeki Hypo19 jun. 2018 - 16:55

Mark Harbers houdt zich alleen met het eigen geloof bezig Dat zit er dik in. Mark Harbers is van de VVD en die zijn neoliberaal. Neoliberalisme is tegenwoordig de Staatskerk. Verlichting en secularisme zijn al lang uit in het Westen. Vertrokken met de opkomst van het neoliberalisme. “Geen felicitatie van de staatssecretaris, maar een trap na voor islamitische Nederlanders”. Binnen het neoliberalisme, deze religie, kennen ze het Suikerfeest niet, maar wel de suikerpot. Iedere neoliberaal behoort te weten waar de suikerpotten zich bevinden, het Mekka van het neoliberalisme. zoals een moslim behoort te weten, waar Mekka ligt. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2018 - 18:43

:) En anders wel de pot met honing..

Juppé🎗
Juppé🎗19 jun. 2018 - 20:38

Woeki, U bent gematigd liberaal, ik ook ,ik noem het liever vrijzinnig, tegen neoliberalisme, ik ook......wordt eens duidelijk, wat wilt u wel? Wat is uw consistente wereldbeeld?

Andy40
Andy4019 jun. 2018 - 11:26

Ik heb zeer weinig kennis van religies. Dus ook niet van Suikerfeest. Maar ik werk en woon met allerlei mensen, waaronder moslims. Dus weet wanneer het suikerfeest is, niet omdat dat me zo interesseert, maar wel wat de mensen om mij heen zoals bezig houdt. Dat wil ik wel weten. Een gezonde interesse. Dus is het op zich niet erg dat Harbers het suikerfeest niet in zijn agenda heeft staan. Wat wel vreemd is is dat hij blijkbaar een ietwat eenzijdige club mensen om zich heen heeft. En dat past niet bij zijn functie.

Eva456
Eva45619 jun. 2018 - 11:02

Je kan het ook anders bekijken. Ik ken maar weinig Nederlanders of eigenlijk geen één, die ermee zouden zitten als een staatssecretaris ze geen vrolijk pasen of kerstfeest zou wensen. Bovendien kerk en staat zijn hier gescheiden en dat willen we graag zo houden lijkt me.

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget19 jun. 2018 - 15:19

Felicitaties wordt niet om gevraagd, wel dat hij weet wanneer kerst is.

Wil76
Wil7619 jun. 2018 - 9:38

Een politicus die het antwoord op een vraag weet maar deze niet wenst te beantwoorden. Manoeuvreert zich in een ongemakkelijke positie door zijn reacties en probeert zich er zo snel mogelijk uit te redden. Aan die reactie hecht ik dan niet zoveel waarde. Ik hecht sowieso niet veel waarde aan de woorden van een politicus die van de vvd in het bijzonder. Ik vind dat er nogal veel lading aan wordt gegeven terwijl dit helemaal niet nodig is. Erg jammer want het is nu haast een zielig stukje terwijl het ook een positief en constructief stuk had kunnen zijn dat een bijdrage had kunnen leveren aan de discussie.

D. Wolff
D. Wolff19 jun. 2018 - 9:22

Meneer Dami trekt bijzonder vèrgaande conclusies uit het snelle antwoord op een vraag waarmee de staatssecretaris kennelijk werd overvallen. Alsof iedere politicus een pasklaar en sociaal gewenst antwoord klaar moet hebben op onverwachte vragen. Harbers had ook gewoon niks kunnen zeggen en weglopen, daar kennen we ook genoeg voorbeelden van. Ik leg het antwoord van Harbers zo uit dat hij zelf geen islamiet is en daarom niet weet wanneer het suikerfeest is. Had hij rustig kunnen nadenken over een antwoord, dan was dat ongetwijfeld een veel genuanceerder danwel ontwijkender antwoord geweest, zo kennen wij onze politici immers. Dami slaat de plank helemaal mis als hij meent dat Harbers zich bij zijn werk als staatssecretaris alleen maar bezig houdt met de eigen geloofsgroep. Waarop baseert Dami dat dan? Alleen op dit ene in haast gegeven antwoord? Pfff. Van een mug een olifant maken, iemand?

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget19 jun. 2018 - 10:20

"Had hij rustig kunnen nadenken over een antwoord, dan was dat ongetwijfeld een veel genuanceerder danwel ontwijkender antwoord geweest, zo kennen wij onze politici immers." Dus u heeft liever dat de minister meer tijd had gekregen om een leugen/verzinsel te bedenken i.p.v. de ongezouten mening? Gaven ze overal maar direct antwoord op, dan kregen wij tenminste hun echte standpunten/meningen en daarmee fatsoenlijke antwoorden.

Libertain
Libertain19 jun. 2018 - 8:31

("Dat Harbers niet openlijk door premier Rutte is terechtgewezen is een schande.") Helemaal mee eens omdat hiermee wordt blootgelegd het feit dat Rutte enkel bezig is met populistische uitspraken in de trant van dat hij "De Premier van alle Nederlanders" zou zijn. Wat blijkt nu uit deze situatie zeker populistisch in het midden gegooid te zijn geweest terwijl hij in werkelijkheid helemaal niets om geeft voor de andere geloofsgroepen. Het zou Rutte gesierd hebben indien hij Harbers had opgeroepen om respect voor andere geloven te gaan vertonen wat elke democratische regering hoort op te brengen en had tevens hem gevraagd "Markie, doe je de allochtonen nog steeds als vijfde colonne beschouwen, krijgen we straks problemen met je ultrarechtse opvattingen, weet je". Het lucht begint langzaam enigszins naar segregatie te stinken. Altijd door het stempel van ultrarechts.

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r19 jun. 2018 - 9:54

"om respect voor andere geloven te gaan vertonen wat elke democratische regering hoort op te brengen" Een seculiere overheid hoeft m.i. helemaal geen respect op te brengen voor religies. Het enige dat ze zouden moeten doen is de vrijheid van religie waarborgen. Das heel wat anders.

Libertain
Libertain20 jun. 2018 - 8:20

We hebben geen seculiere overheid gezien het overgewicht van de christelijke partijen in de huidige regering - iedereen kan dit van grote afstand inzien. De eerste regel van een democratische overheid is dat alle burgers gelijkwaardig worden gerespecteerd d.w.z. inclusief hun geloofsovertuigingen. Het is kwestie die onder Artikel1 valt. Voor nadere discussie verwijs ik naar Artikel1 die tegen alle gangbare opvattingen in Nederland niet enkel voor de sier in de Grondwet opgenomen is.

remmerik
remmerik19 jun. 2018 - 8:26

De titel zegt van deze column zegt al voldoende. Om eerlijk te zijn vond ik in de jaren '80 al dat ik mij eigenlijk in het geheel niet meer wens bezig te zijn met het christendom en als christenen er belang aan hechten dat ze een prettig of zalig kerstmis, want daar moet je ook voor uitkijken of je het met een katholiek of een protestantse van doen hebt, dan is dat voor mij niet meer dan een teken van emotionaliteit verbonden aan een gebruik dat ik liever vandaag dan morgen zie verdwijnen. Waarom moeten alle feestdagen een religieuze herkomst hebben? Moeten we straks het Suikerfeest naast de christelijke feestdagen als nationale feestdag accepteren? Wat religieuze mensen waarschijnlijk verkeerd begrijpen is dat veel niet religieuzen alle religies op één grote hoop gooien, daar ben ik er ook één van. Een belangrijke reden daarvan is dat ik mij inderdaad niet wens bezig te houden met religie.

3 Reacties
Satya
Satya19 jun. 2018 - 9:29

Jammer, zo zullen problemen blijven bestaan.

Hank Nozemans
Hank Nozemans19 jun. 2018 - 11:06

"Een belangrijke reden daarvan is dat ik mij inderdaad niet wens bezig te houden met religie." Inderdaad. Het merendeel van Nederland is niet religieus, laten we daar eens rekening mee houden.

JasDon
JasDon19 jun. 2018 - 11:30

"Jammer, zo zullen problemen blijven bestaan." Problemen als gevolg van lange tenen zullen altijd blijven bestaan. En voor wat betreft de feestdagen: Inderdaad lostrekken van het geloof. Verander ze maar naar flexibel in te zetten vrije dagen.

Inspector Gadget
Inspector Gadget19 jun. 2018 - 5:40

Alles waarvan meer dan een miljoen mensen in Nederland aan mee doen zou bekend moeten zijn bij alle volksvertegenwoordigers. Of dat een feestdag, een carnaval, een sportevenement of een protest is. Het woord volksvertegenwoordiger hoef ik hopelijk niet te ontleden lijkt mij. klaarblijkelijk vallen deze mensen niet onder de categorie volk die deze ministers vertegenwoordigen. Kun je dan nog van deze mensen verwachten dat ze zich verbonden moeten voelen met het land dat hun niet belangrijk genoeg vindt? En dan maar onnodig onderzoeken in stellen om erachter te komen waarom buitenlandse mensen zich steeds meer verbonden voelen met het land van hun (voor)ouders. Daar is totaal geen onderzoek voor nodig, maar zelfreflectie.

10 Reacties
punt2
punt219 jun. 2018 - 7:47

Wat een onzin!, ik ben nog nooit gefeliciteerd met Chanoeka, en toch ben ik heel verbonden met Nederland. Misschien handig om eens duidelijk te maken wat jij nou eigenlijk wil, een uitzonderingspositie om duidelijk te maken dat een bepaalde geloofsgroep meer aandacht verdient dan een ander? Want om deel uit te maken van iets moet je een uitzonderingspositie innemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jun. 2018 - 8:57

Behoudens de abrahamitische zijn er nog tig andere religies waarvan volksvertegenwoordigers de feestdagen ook niet kennen of van boodschappen voorzien. Hoeveel aanhangers ze hebben is irrelevant.

Satya
Satya19 jun. 2018 - 9:31

Dat ben ik totaal niet met je eens. Die verbondenheid heeft met de burgers van het land te maken. Heeft niets met de regering te maken. Word mij goedemorgen in de trein gewenst of niet, dat soort dingen.

Inspector Gadget
Inspector Gadget19 jun. 2018 - 10:13

Ik stel voor dat jullie mijn stuk opnieuw lezen, want jullie hebben het alweer niet begrepen.

Robert Follon
Robert Follon19 jun. 2018 - 10:45

[Alles waarvan meer dan een miljoen mensen in Nederland aan mee doen zou bekend moeten zijn bij alle volksvertegenwoordigers] Dat worden dan gouden tijden voor de ANWB...

punt2
punt219 jun. 2018 - 10:50

Misschien heb jij je eigen stuk niet goed begrepen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jun. 2018 - 12:19

Rob Roy 19 juni 2018 at 12:50 en waarschijnlijk hebt u het juist prima begrepen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2018 - 18:50

Linksom of rechtsom het antwoord deugt niet. Je kunt het nl. ook omzetten naar een belangstellende vraag en alsnog en fijne dag wensen. Dit getuigt van pure desinteresse en is een onbeschoft antwoord. Maar ja tegenwoordig leeft eenieder in de eigen bubbel Dit kabinet is alleen maar met hun eigen geloof, hun eigen God bezig, nl.mammon.

Gewoon3
Gewoon320 jun. 2018 - 11:23

Minoes&Tuin, maar ook inspecteur Gadget, ik ga u een geheimpje verklappen: Net als Sinterklaas bestaat god niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jun. 2018 - 20:37

Gewoon Dat heeft er helemaal niets mee te maken!

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon19 jun. 2018 - 4:52

Als je vindt dat moslims volwaardige en gelijkwaardige burgers zijn, moeten politici hen op dezelfde wijze bejegenen als overige gelovigen en atheisten. Dat doet onze regering klaarblijkelijk, dus wat is nu precies het probleem? In uw beleving horen moslims er pas bij als politici op de hoogte zijn van alle "ins and outs" van de islam, u heeft in dit opzicht een irreeel verwachtingspatroon van het parlement in ons liberale en seculiere landje.

1 Reactie
Satya
Satya19 jun. 2018 - 9:32

Helemaal eens, moslim zijn net als jij en ik.

Piet de Geus
Piet de Geus19 jun. 2018 - 0:58

"Een bewindspersoon die zich alleen bezighoudt met zaken die de eigen geloofsgroep aangaan begrijpt niet zozeer waarom hij is aangesteld" Dat begrijpt hij juist uitstekend. Zeker als hij die zaken uit zijn eigen geloofsgroep privé houdt. Dus ook geen kerstboodschap of zalig Pasen en geen eed afleggen maar keurig een belofte.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jun. 2018 - 14:01

Harbers was van de eed dacht ik net als toch best veel VVD'ers met hem.

Edwin8
Edwin819 jun. 2018 - 0:51

Het is dat ik een wat gemêleerde vriendenkring heb dat ik daardoor weet wanneer het suikerfeest begint. Ikzelf heb een christelijke opvoeding gehad en weet daardoor ook wel wanneer de christelijke feestdagen zijn, al doe ik er niet veel mee buiten de kerst om. Maar vraag me aub niet naar de verschillende vieringen binnen de Hindoestaanse gemeenschap want dan moet ik ook passen. Nu kan je ook zeggen dat als je je niet zo thuis bent in de religie`s dat men wel tegenwoordig weet wanneer het ramadan is, en wanneer het suikerfeest begint als je maar genoeg naar de publieke omroep kijkt. Maar goed, ik haak wat af bij de publieke omroep tegenwoordig. Maar misschien is het ook wel de obscure obsessie met de islam van de publieke omroep die mij doet afkeren. Gaat een Jaïr ook met voor Hindoestaanse belangrijke dagen op bewindslieden af met dezelfde vragen? Antwoord is NEE, en dan hoor ik Abdellah Dami ook niet. Anderzijds vindt ik het diep triest dat men uit angst voor de rechtervleugel mensen ook geen prettige feestdag durft toe te wensen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037119 jun. 2018 - 8:45

Ik heb ook geen weet van veel specifieke dagen en eisen van alle geloven maar jij en ik zijn toch geen staatssecretaris die in het kader van zijn werk wellicht zich een beetje had kunnen inlezen!!

Edwin8
Edwin819 jun. 2018 - 11:01

Ik ga er dus vanuit dat jij 14 juli naar de staatssecretaris gaat om te vragen welke dag het is. Want jij vindt het belangrijk dat de staatssecretaris zich inleest in alle achtergronden. Het gaat erom dat je dan de publieke omroep er ook niet zoveel aandacht aan ziet schenken of überhaupt interesse heeft voor de vele groeperingen die in NL woonachtig zijn. Het gaat om 1 specifieke groep waar men aandacht aan schenkt en als men het niet doet meteen verontwaardigd reageert.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen18 jun. 2018 - 20:23

Bewindslieden horen zich niet bezig te houden met geloof. Bewindslieden horen het land te besturen. In Nederland leven heel veel mensen die, zonder in sprookjes of sprookjesfiguren te geloven, hun leven vorm geven, een bijdrage leveren aan de samenleving en ze zetten zich ook nog eens in voor de leefbaarheid van ons land en volk. Ook leveren deze mensen, die niet in sprookjes geloven, geen trouw aan buitenlandse mogendheden. Je noemt deze mensen atheïsten. Die ontvangen nooit felicitaties van bewindslieden en belangrijker nog, die vragen er niet om.

1 Reactie
7anpau1
7anpau119 jun. 2018 - 5:31

Er zitten 2 confessionele partijen in dit kabinet.. ga er maar vanuit dat het voor deze partijen en hun kiezers anders ligt dan u wenst/schetst/eist. De regering bestuurt het land namens iedereen, ook mensen met andere opvattingen dan u. Los daarvan, waar het om gaat is het totale gebrek aan algemene ontwikkeling die Harbers tentoon spreidt. Bij extremisten van allerlei pluimage wil opleiding en intellectuele bagage, etc. nogal eens verworpen worden als ‘elitair’, maar ik maak mij, met de schrijver van dit stuk, nogal zorgen als een staatssecretaris op een dergelijke post kennelijk geen weet heeft van de actualiteiten. De domheid en het totale gebrek aan kennis van zaken bij sommige bewindslieden en parlementariërs baart mij wel eens zorgen. Harbers en zijn minister Dekker zijn daarvan goede voorbeelden. Het ene na het andere kulplan wordt - niet gehinderd door enige kennis - de wereld ingeslingerd.

dickser
dickser18 jun. 2018 - 19:35

Ja, ieder jaar die felicitaties vanuit het kabinet aan de christenen met Pasen, vervelend gewoon

JopieS2
JopieS218 jun. 2018 - 19:25

Maar het suikerfeest is toch geen nationale feestdag?

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann19 jun. 2018 - 8:40

Nog niet, wordt aan gewerkt.

Satya
Satya18 jun. 2018 - 19:19

Zoekt en gij zult vinden. Jeminee is dit nu ook al zo'n drama. Je hoeft van mij niet alle speciale dagen van ieder geloof te kennen. Dat voorzichtige gedoe met moslims. Behandel ze in het dagelijks leven gelijkwaardig en daar ligt het probleem vaak. Of men is tegen, ziet niks positiefs of men is voor en dan is er niks negatief. Klinkt alsof mensen in die positie geen realistische bijdrage kunnen leveren.

2 Reacties
marcelhermus
marcelhermus18 jun. 2018 - 20:17

De meeste reacties die je geeft kan ik het niet mee eens zijn, maar hier kan ik me wel in vinden. Ik weet niet of de reactie er door zal komen door het volgende stukje, maar moslims zijn toch geen geestelijk gehandicapten? Je kunt gewoon moslim zijn en volwaardig lid van de samenleving. Dan hoeft er toch niemand boos te worden als iemand het niet perse nodig vindt om moslims te feliciteren omdat het suikerfeest is?

Satya
Satya18 jun. 2018 - 21:41

Moslims maar eigenlijk iedere minderheid moet je gelijk als ieder ander behandelen. De problemen zijn begonnen doordat de overheid minderheden de ruimte tot niet integreren laat. Daar ligt natuurlijk ook een grote verantwoordelijkheid bij de minderheden. Ik schrijf de dingen uit mijn oogpunt. Het zal af en toe misschien hatelijk overkomen maar dat is niet zo bedoeld. Ik ben niet tegen blanken en voel me in Nederland thuis. Ik kan ook behoorlijk gefrustreerd raken door minderheden, soms is het van de zotte hoe sommigen zich misdragen. Die onderwerpen heb je hier helaas niet, gemiste kans op realisme redactie.

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 18:13

Ik vond het ook diep treurig. Iedereen heeft zijn mond vol over de Ramadan, iedereen weet wanneer die gaande is. Hoewel ik me er niet van bewust was dat die op die dag was afgelopen legde ik bij de vraag wel onmiddellijk de link; natuurlijk, Suikerfeest! Alleen Koolmees wist na diep graven het juiste antwoord. Maar goed, van een VVDer kun je tegenwoordig helemaal geen inlevingsvermogen meer verwachten (zie Dijkhoff) en verstand hebben ze al helemaal niet. Stelletje nitwits. Met een bruin randje.

1 Reactie
Verwijdert
Verwijdert19 jun. 2018 - 14:24

Karingin 18 juni 2018 at 20:13 "Ik vond het ook diep treurig. Iedereen heeft zijn mond vol over de Ramadan, iedereen weet wanneer die gaande is." Ik heb echt geen flauw idee wanneer Ramadan is. Vier het toch niet dus maakt voor mij ook niks uit. Wat Mark Harbers zegt, het boeit me echt niet al die religieuze feestdagen.

Robert Follon
Robert Follon18 jun. 2018 - 17:59

[Het is nogmaals duidelijk dat moslims zich nog harder moeten invechten om tot de wij-groep toe te behoren] Hoezo? Ik ben 'godzijdank' niet religieus, maar ik heb weinig felicitaties gezien vanuit het openbaar bestuur gezien vwb de veertigdagentijd. Moslims horen er dus helemaal bij. Waarom religieuze mensen iets zouden 'verdienen' ontgaat me nu eenmaal.

1 Reactie
Gerry Damen
Gerry Damen18 jun. 2018 - 18:45

Precies. De ramadan is niet te missen, volop publiciteit. Waarom? Geen idee. Maar Divali bijvoorbeeld? Inderdaad, het paasfeest, f het oosters-orthodox paasfeest, het joodse pesach? Hebben boeddhisten speciale feestdagen? Kan allemaal zonder felicitaties vanuit het openbaar. bestuur.