Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Marine Le Pen: 'Wilders is extremer dan ik'

  •  
01-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lepen_300.jpg
Leider extreemrechtse Front National: 'Ik voer geen oorlog tegen religie'
Marine Le Pen (42), de nieuwe leider van het extreemrechtse Front National, neemt afstand van Wilders. Ze vindt zichzelf gematigder dan de PVV-leider, verklaart ze in een interview met het AD.
“Ik voer geen oorlog tegen religie,” zegt ze in het interview (niet online beschikbaar). “Ik val geen religieuze teksten aan. Dat is het verschil tussen Wilders en mij. Hij leest de Koran letterlijk. Maar de Koran, en ook de Bijbel trouwens, zijn geen boeken die je letterlijk moet nemen. Ik verzet me tegen fundamentalisten die hun wil en wetten in Frankrijk willen opleggen. De sharia is niet verenigbaar met onze principes, onze waarden en onze democratie. Ik denk dat Wilders harder is in zijn oordeel over de islam. Ik ben gematigder.”
Het Front National werd veertig jaar geleden door haar vader Jean-Marie werd opgericht. Ze wil het imago van de partij veranderen en meer aandacht besteden aan economische en sociale kwesties. 52 procent van de Fransen beschouwt het FN inmiddels als een ‘normale partij’. 
RTEmagicC_lepen_413.jpg
cc-foto: Ernst Morales

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Bagus
Bagus1 jun. 2011 - 10:43

Maar xenofobie is toch wel een gemeenschappelijk ingredient in beider receptuur voor het herstel van de "eigen cultuur en het eigen volksbewustzijn" ? Overigens terecht dat mw Le Pen niet de strijd tegen de wereldwijde islam als voornaamste orientatiepunt heeft. Dat is pure Don Quijoterie !

JoopSchouten
JoopSchouten1 jun. 2011 - 10:43

Nou zeg, wat een mildheid (...).

trujac
trujac1 jun. 2011 - 10:43

Zij bedoelt te zeggen dat zij het slimmer aanpakt dan Wilders, In principe zijn het beiden rechtse rakkers met dezelfde ideeén. Beiden geven de moslims de schuld van de nadelen van massa immigratie, maar dat is een drogredenen want als er al nadelen kleven aan immigratie dan zouden ze op de eerste plaats de westerse politici op hun falen moeten aanspreken. Deze politici meestal rechtse hebben de afgelopen vijftig jaar de dienst in Europa uitgemaakt en hebben de nadelen van migratie onderschat. Je kunt mensen die op zoek zijn naar een beter bestaan in het belang van de ontvangende samenleving wel de toegang tot een land ontzeggen, maar daarom zijn ze nog niet schuldig aan het probleem. Iedereen heeft recht om een beter bestaan op te bouwen.

doeidoei
doeidoei1 jun. 2011 - 10:43

Moet die foto nou Joop? Ik begon net wat meer respect voor deze site te krijgen omdat jullie de afgelopen weken wat minder geobsedeerd waren door Wilders. Nu weer Le Pen's rechterarm..

hanso2
hanso21 jun. 2011 - 10:43

Let op, er komen verkiezingen aan. Een typisch voorbeeld van een vos die de passie preekt. Ze is geen haar beter dan Wilders, al probeert ze een te extreem rechts imago te vermijden.

Michiel Online
Michiel Online1 jun. 2011 - 10:43

Wat doe of wil je WEL, Marine?

hannogroen
hannogroen1 jun. 2011 - 10:43

In ieder geval hebben ze 'onze god is toch de beste' gemeen.. http://www.youtube.com/watch?v=7adi7OMaWnA

Bernie2
Bernie21 jun. 2011 - 10:43

Vichy France lijkt ditmaal, na zo'n 60 jaar in de week gelegen te hebben, ineens een heel stuk groter. En wat een aanhang zeg...

Bernie2
Bernie21 jun. 2011 - 10:43

Le Pen werd gisteren voor Oog in Oog geïnterviewd door Sven Kockelmann (in prachtig schoolfrans trouwens). Le Pen als het nieuwe gezicht van extreemrechts in Frankrijk. De dame zette al haar charmes in zodat het niet teveel zou opvallen dat ze Svens rechtstreekse vragen mbt. FN en racisme, fascisme en xenofobie en haar verantwoordelijkheden zoveel mogelijk ontweek. Foute vrouw denk ik. Kan moeiteloos bijgeschoven worden in het rijtje van illustere leiders: Berlusconi, Wilders, Dewinter etc. etc.

Freedom4TheWorld
Freedom4TheWorld1 jun. 2011 - 10:43

Ik ben tegen de PVV ideologie omdat zij een geloof de islam de oorlog verklaard heeft en de democratie schaden wil. Het follow the leader gedrag van zijn aanhang kan ik niet rijmen met de beginselen van een democratische rechtstaat. Ik kan dus heel goed begrijpen, dat Marine Le Pen afstand neemt van de PVV retoriek.

rene612
rene6121 jun. 2011 - 10:43

Ze klinkt geloofwaardig en beschaafd en gedraagt zich alsof ze de wereld kent en komt niet akelig rechts of kleinburgerlijk over. Maar het FN heeft ze wel aan zich hangen. Ik zou er niet op stemmen want ik vrees de dubbele agenda.

nolgros
nolgros1 jun. 2011 - 10:43

Waarom houdt het FN hier een charme offensief? Ben toch benieuwd hoever de franssen haar laten komen. Maar het is geen lachertje als zij het bestuur zijn bv tav vrijheid van pers en mening. http://ooginoog.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/01-06-2011/

JustMatthias
JustMatthias1 jun. 2011 - 10:43

Daar heeft zij een punt.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 jun. 2011 - 10:43

Ze blijft een mispunt. ; )

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2011 - 10:43

'Ik voer geen oorlog tegen religie' ... aha En dit is nieuws? Niets over Soedan? Volkerenmoord? Niets over het stenige van een 19 jarig meisje? Niets over de verstoring van een begrafenis? Niets? Ach het zal wel komkommer tijd zijn.Of is er dankzij de rode glazen geen "nieuws" meer. Nu mijn stem heeft ze niet.

1 Reactie
Charta46
Charta461 jun. 2011 - 10:43

[Nu mijn stem heeft ze niet] Dat is heel verrassend. Als je het met haar eens was had je dan wel op haar gestemd? Leg eens uit hoe je dat dan gedaan had.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2011 - 10:43

LePen is een fascist een Jodenhater en een racist. Dat is Wilders niet. Wilders heeft een grondige hekel aan de Islam. Net zo erg als mijn hekel aan de Katholieke kerk. Maakt mij ook nog geen LePen. Maar kritiek op de Katholieke kerk wordt makkelijker geaccepteerd dan kritiek op de Islam. Kritiek op de Islam wordt hier toch ook niet geplaatst, vanwege allerlei redenen. Dat zo' n LePen zichzelf toonbaar wil maken door afstand te nemen van Wilders heeft alles te maken met haar haat tegen de Joden en haar affectie voor Hitler en zijn waanbeelden.

1 Reactie
hanso2
hanso21 jun. 2011 - 10:43

" Wilders heeft een grondige hekel aan de Islam." Wilders roept op tot oorlog tegen de Islam, de PVV wil een Openbaar Vervoer verbod voor hoofddoekjes. Wilders heeft gezegd tientallen miljoenen moslims uit Europa te willen verwijderen Komt op mij fascistisch over.

Latok
Latok1 jun. 2011 - 10:43

Dat je je hand net iets anders ophoudt tijdens zo'n groet wil nog niet zeggen dat de vergelijking met de jaren 30 van vorige eeuw niet opgaat.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei1 jun. 2011 - 10:43

"Dat je je hand net iets anders ophoudt tijdens zo'n groet wil nog niet zeggen dat de vergelijking met de jaren 30 van vorige eeuw niet opgaat. " Ja precies, zodra ze aan de macht is wordt het oorlog!

boswachter2
boswachter21 jun. 2011 - 10:43

Wat krijgen wij nu hier op Joop? Marine Le Pen wordt nu neergezet als een gematigde Wilders. Het moet niet gekker worden.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 jun. 2011 - 10:43

Marine Le Pen zet zichzelf neer als een gematigde Wilders. Ik ben benieuwd naar je argumenten waarom ze daar geen gelijk in heeft...

Crunchy Frog
Crunchy Frog1 jun. 2011 - 10:43

Marine Le Pen wordt nu neergezet als een gematigde Wilders. -------------------------------------------------------------------------------------- Nee, Marine Le Pen zet Wilders neer als een extreme versie van zichzelf. Ik weet niet of-ie daar nou zo blij mee zal zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten1 jun. 2011 - 10:43

Rare meid deze Franse Fascistoïde. Misschien denken ze dat een omgekeerde Hitlergroet geen Hitlergroet is...

3 Reacties
Harmen2
Harmen21 jun. 2011 - 10:43

Ze brengt dan ook geen groet, je kunt ook overal bruin zien.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 jun. 2011 - 10:43

Maar ik denk dat ze gelijk heeft wat betreft Wilders. Die islam-oorlog is echt iets specifiek PVV-achtigs.

Maanlander2
Maanlander21 jun. 2011 - 10:43

Ik dacht dat u met uw "ter land, ter zee en in de lucht betrijding" pas zou beginnen na een monsterzegen voor de PVV bij de volgende verkiezingen? Bent u nu al begonnen?

Thom Holterman
Thom Holterman1 jun. 2011 - 10:43

NIEUW EXTREEM RECHTS Het is niet zo zeer of de ene persoon meer extreem rechts is dan de ander, het gaat om de logica van de funderende elementen, en die is dezelfde of je nu dochter of vader Le Pen neemt en of ja daar nu Wilders of Berlusconi bij betrekt. Daar bestaat inmiddels redelijk wat literatuur over, zoals ik die verwerkte in besprekingen ervan onder de titel ‘Autoritarisme op Herhaling’ en ‘Het zachte monster’ dat in Europa rond waart; zie: http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/05/09/autoritarisme-op-herhaling-en-zwendel-als-neo-liberale-cultuuruiting/ en http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/05/05/het-zachte-monster-van-nieuw-rechts-en-wat-verder-voorbij-komt/

1 Reactie
ikbenhorkie
ikbenhorkie1 jun. 2011 - 10:43

Het gaat inderdaad om de logica. Een deel van het verwijt komt dan ook de media toe. Extreem-rechtse partijen zijn altijd gemakzuchtig specifiek geassocieerd met nazisme en antisemitisme. Nu ze heel slim zelf Israëlische vlaggen voor de ramen hangen, vervallen zulke eenvoudige en historisch krachtige associaties, en zijn we plotseling vergeten wat de fundamentele bezwaren nou waren.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2011 - 10:43

Geert Wilders is niet tegen religie. Hij is tegen de Islam en om alle geloven over één kam te scheren, dat is een beetje dom van Marine Le Pen. Het Christendom heeft bijv. al geen politieke Sharia. De Islam wel. In het Bijbel staan net zoals in de Koran, wreedheden en niet-humane straffen. Het Nieuwe Testament (met de geboorte van Jesus) voor verlichting gezorgd in de Koran is het eigenlijk net andersom. In de Koran is staan alle vredelievende versen in het begin (periode Medina, toen Mohammed nog goed kon met Joden en Christenen). Dan krijg je een soera 2.206 die zegt dat versen die later bedacht zijn (periode Mekka) en conflicterend zijn met oude versen, de laatste telt of superieur zijn aan de oude. Deze zijn in vele gevallen minder vreedzaam. De jaartelling van moslims begint bijv. op het moment dat Mohammed een leger had verzameld en ten strijde trok tegen alles wat hem niet welvallig was. Joden, Christenen, alles wat niet moslim was. Bijv. als er in de Bijbel staat, dat er ergens een straf is van steniging, dan staat er in het nieuwe testament. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Als er in de Koran staat u heeft uw geloof en ik de mijne. Dan lijkt daar respect vanuit te gaan. Iets verderop staat dan vermoord ze. Dat is conflicterend en soera 2.106 hoort daarbij in acht genomen te worden. Natuurlijk mogen moslims daarover liegen. Dit heet taqiyyah. Le Pen pakt de gevolgen aan (moslim fundamentalisten), Geert Wilders pakt de oorzaak aan (Islam). Universiteiten en Arabisten (deskundigen) bevestigen zijn verhaal. Niet alle geloven zijn hetzelfde.

2 Reacties
Bodde2
Bodde21 jun. 2011 - 10:43

------------------------------- Universiteiten en Arabisten (deskundigen) bevestigen zijn verhaal. Niet alle geloven zijn hetzelfde. -------------------------------------- Welke dan? Dit wordt vaak geclaimed door types als jij maar als je om daadwerkelijke wetenschappelijke onderbouwd onderzoek vraagt komen jullie altijd aanzetten met broddelstukjes van het niveau Vrije Volk of meningen van pseude experts als Hans Janssen die door geen enkele wetenschapper meer serieus genomen worden. Maar mevrouw LePenn heeft helemaal gelijk. Het zou ons echt aan het denken moeten zetten dat wij een partij hebben in Nederland die de meeste " nationalistische rechtse" partijen voorbij dendert als het gaat om idiote opvattingen.

hanso2
hanso21 jun. 2011 - 10:43

" Het Christendom heeft bijv. al geen politieke Sharia." De Bijbel heeft wel degelijk een juridische kant en een politieke kant. Vandaar het bestaan van de SGP, en in mindere extreme vorm het CDA. De juridische sharia vind je vooral terug in Leviticus, Numberi en Deuteronomium. Leviticus is door God aan Mozes gedicteerd, ieder hoofdstuk begint met: "En de HEERE riep Mozes, en sprak tot hem uit de tent der samenkomst, zeggende: Spreek tot de kinderen Israels, en zeg tot hen en dan volgen de wetten wat te doen met (wat men vindt) seksuele aberraties etc, meestal doodstraf. "Het Nieuwe Testament (met de geboorte van Jesus) voor verlichting gezorgd" Dat is niet zo, lees de brieven van Paulus aan de Korinthiërs en aan de Romeinen, lees het boek der Openbaring door Johannes. Homo's, buitenechtelijke relaties, nog steeds verboden, gelijk aan moordenaars. Zoek het maar eens op. Begrijp goed dat de brieven van Paulus, en de Openbaring door Johannes zijn geschreven na de dood van Christus, het zijn de allerlaatste Bijbelboeken. Het zijn de boeken die aangeven hoe wij de Evangelisten moeten interpreteren. " Bijv. als er in de Bijbel staat, dat er ergens een straf is van steniging, dan staat er in het nieuwe testament. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen." Jij leest de halve Bijbel, dat is jouw misvatting, maar ook dat zinnetje, "wie zonder zonde is werpe de eerste steen". Natuurlijk is diegene die denkt dat hij jou moet stenigen ervan overtuigd dat hij niet die zonde begaan heeft waarom jij gestenigd moet worden. Net zoals er staat dat je je andere wang moet toekeren.. Waarom doen de PVV-ers dat nooit? Omdat ze zelf snappen dat dat niet hoeft. De andere wang toekeren moet diegene doen die geslagen wordt, niet diegene die slaat. "Natuurlijk mogen moslims daarover liegen. Dit heet taqiyyah." Taqiyyah is ook een Christelijk gebod. De grootste huichelaar, diegene die ontkende dat hij Jezus had gekend, die is de allereerste Paus geworden. Petrus. En nu draait hij dienst als hemelbewaarder. Hij wordt dus goed beloond voor zijn huichelen. Petrus is het boezemvriendje van Paulus. Paulus wordt vaak met een zwaard afgebeeld, dat is niet om vredelievendheid uit te stralen. http://www.jongerlo.org/images/paulus_prekend.jpg Zie je, zo kan het ook. Maar daar hoor je Hans Jansen niet over, dat klopt. De Bijbel wordt net zo selectief gelezen als de Koran. Want als je de Bijbel zou moeten volgen zoals jij zegt, dan Zou Wilders niet mogen bestaan, dan zouden Christenen niet weerbaar mogen zijn. Christenen zouden zich willoos moeten laten afslachten, alleen daaruit kun je afleiden dat de Bijbel heus genoeg handvaten heeft om tot massamoord te komen, net zoals de Islam dat ook heeft, en het Judaisme ook. Maar de meeste Christenen, net als de meeste Moslims, net als de meeste Joden hebben nooit iemand vermoord en zullen dat tot hun dood nooit doen. Dat is de realiteit.

FR4WAARHEID
FR4WAARHEID1 jun. 2011 - 10:43

Als een Fransman of volgens NL criteria als 'niet-westerse allochtone moslim' kan ik jullie verzekeren dat Marine Le Pen geen raciste noch fasciste is. Ze heeft als advovate veel illegale immigranten bijgestaan. En ze heeft nog onlangs gezegd dat ze de belangen van alle Fransen met de Franse nationaliteit. Nu zien veel mensen in Frankrijk en ook 'allochtonen' haar anders dan haar vader.

1 Reactie
hanso2
hanso21 jun. 2011 - 10:43

En hoe zit het dan met haar aanhang, die toch van haar vader afkomt, voor een belangrijk deel. is die zomaar geswitcht naar het (volgens jou) nieuwe gedachtegoed? en hoe zit het met haar vader, is die geswitcht naar het nieuwe gedachtegoed? Ik heb toch echt wat meer uitleg/onderbouwing nodig dan je nu geeft, voordat het naar mijn mening, reëel klinkt, wat je zegt.

Robak2
Robak21 jun. 2011 - 10:43

Sinds wanneer geloven we wat Marine Le Pen zegt? O ja, als het ons uitkomt.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 jun. 2011 - 10:43

:eg jij ons dan eens uit waarom je het niet met haar eens bent, zou ik zeggen ;-)

Maastricht2
Maastricht21 jun. 2011 - 10:43

Vraag mij steeds meer af waarom zulke partijen meer en meer kiezers trekken?

1 Reactie
hanso2
hanso21 jun. 2011 - 10:43

Verrechtsing van het volk, in Duitsland had je het ook in 1930, of zouden de Joden werkelijk zo slecht zijn geweest? Vaak heeft xenofobie te maken met ontevredenheid die afgewenteld moet worden op een entiteit die ver van de xenofoob ligt. Je ziet dit verschijnsel wereldwijd, als het wat slechter gaat, krijgt er iemand de schuld, liefst iemand die anders is. Altijd en eeuwig.