Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Marine Le Pen treedt af als partijleider extreem-rechtse FN

  •  
24-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
lepen
Marine Le Pen, de partijleider van de extreem-rechtse Franse Front National heeft aangekondigd af te treden. Zij zegt zich volledig te willen richten op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.
Le Pen zegt met deze beslissing ‘boven de partijen’ uit te willen stijgen. Tijdens de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag had zij 7,6 miljoen stemmen, wat haar – samen met de partijloze Centrumkandidaat Emmanuel Macron – koploper maakte. Het is niet bekend of de beslissing om af te treden definitief is of wie de opvolger wordt van de partijleider.
De tweede ronde van de presidentsverkiezingen wordt op 7 mei gehouden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

One Of The Lost Boys
One Of The Lost Boys25 apr. 2017 - 16:12

Zoals Le Pen nu met de FN brak de veel meer liberale Macron al eerder uit politiek strategische overwegingen met de PS van Hollande. Het gaat om globalisme/pro-EU/open grenzen tegenover anti-globalisme/anti-EU/patriottisme die haar vorm vindt in de eindstrijd Macron vs Le Pen. De strijd tussen links en rechts ligt momenteel, en zeer wel mogelijk ook voor de toekomst volledig op haar gat. Le Pen kan daarbij heel goed vissen in de vijver van kiezers ter linker- en rechterzijde die klaar zijn met de oude politiek die haar kaarten op globalisme, pro-EU, en open grenzen heeft gezet. Macron met zijn En Marché-beweging is gelukkig met zijn relatief radicale voornemens oude regelingen en voorrechten, en dan met name die van ambtenaren, te saneren, mensen die nu kansloos buiten de maatschappij staan aan werk te helpen, net als de banlieu's terug te veroveren met alle nodige middelen, niet zuiver een vertegenwoordiger van de oude politiek zoals Fillon (die nog veel harder wilde saneren), Hamon, Mélenchon (een aloude radicale communist), of een van de nog mindere goden die nu uit hun hemel gevallen zijn.

Bertus4
Bertus425 apr. 2017 - 10:23

Een goede strategie van le Pen lijkt me. Nu nog even de zwevende kiezer naar de mond praten en daarna kan alles weer in de prullenbak. De strategie van Rutte. Voor degenen die de EU propaganda over doemscenario's gedeeltelijk geloven kan ze nu praten over democratische hervormingen ipv uit treden.

Break on through
Break on through25 apr. 2017 - 10:19

Aftreden is schijnmanoeuvre. Zelfs Marine Le Pen weet dat aan FN een dingetje kleeft. Wat mensen zich realiseren is dat als je op haar stemt je FN en papa er fijn bij krijgt.....

dijkbewaker
dijkbewaker25 apr. 2017 - 9:38

Het moet wel extreem mis zijn in Frankrijk nu de bevolking zo massaal op de extreme partijleidster heeft gestemd. Misschien vinden ze haar zelfs helemaal niet zo extreem want anders zou er nooit zo massaal op haar gestemd zijn. Toch?... Daarnaast is het een vrouw waarmee de feministen die meer vrouwen aan de top willen zien toch erg gelukkig mee moeten zijn. Hillary haalde het niet, maar misschien haalt Marine het wel. Dat zou toch een enorme opsteker zijn voor de wens van meer vrouwen aan de top. In Duitsland, en GB, nu Frankrijk. Het glazen plafond doorbroken...

RoodGevaar
RoodGevaar25 apr. 2017 - 9:28

Slechts een tijdelijke - cosmetische - neutraliteit om zoveel mogelijk kiezers te bewegen om haar te kiezen als president van de Franse republiek. Zogenaamd voor alle inwoners van Frankrijk, terwijl in de campagne van Le Pen zeker de helft van de mensen werd uitgesloten (links, homo, migrant). De overgrote meerderheid (65%) zal voor de kleurloze Macron stemmen, zodat er voor Europa niets verandert.

rbakels
rbakels25 apr. 2017 - 0:35

Boven de partijen? Laat me niet (grim)lachen: een extremist die boven de partijen staat!

1 Reactie
joop12342
joop1234225 apr. 2017 - 10:34

Nou moet ik lachen. Jij had zeker die communist gehad.

bob b.
bob b.24 apr. 2017 - 22:53

En nu hoopt ze dat kiezers ineens niet meer denken aan alle onfrisheden van het FN. Iets te opzichtig, lijkt me. Une fois un charlatan, toujours un charlatan.

Sonic2
Sonic224 apr. 2017 - 22:04

Hypocriet van Marine Le Pen. Iedereen weet dat Front National is opgericht en nooit had bestaan zonder vader Le Pen. Alles in die partij kent zijn fundament in die antisemitische opa. Hij is zelfs erelid. Marine Le Pen heeft haar hele bestaan te danken aan Front National. Nu komt het niet goed uit, want mevrouw met salonfähig zijn en nu hoopt ze dat de Fransen zo dom zijn dat ze vergeten wat voor vreselijke partij Front National was. Waar was Marine Le Pen met haar kritiek voor 2011? Die hele "redelijke" omslag is puur uit electoraal belang.

1 Reactie
Sonic2
Sonic226 apr. 2017 - 8:11

@ Rocko Over de steun van de SP aan Mao liegt rechts al decennia. Ik zal het voorbeeld van Hitler nemen. Lees het boek aanmerkingen op Hitler van Haffner. Daar in wordt Hitler vanuit alle perspectieven bekeken. Ook de prestaties en successen die Hitler gehad heeft. De SP is altijd voor Mao geweest in de zin van geen vrije markt. Opkomen voor de arbeiders etc. Nooit in de zin dat ze het goed vonden dat mensen daar de dood vonden. Al in de jaren 70( kan je gewoon op de WIki pagina vinden) had de SP geklaagd over het buitenland beleid. Bovendien zijn de oprichters van de SP al overleden. En is niemand van de oud communisten ere lid. Jij vind het kennelijk prima dat een erkende antisemiet en beziger van meerdere radicaal rechtse uitspraken erelid is van Front National. Zo ongelooflijk kritiekloos ben je. In plaats van dat je gewoon erkent dat Front National fout is en dat je steun aan die club ook fout is, haal je uit pure wanhoop maar de socialisten er bij. Zeer treurig. Het manifest van 1983 ging over gastarbeiders en helemaal niet over de islam. Ook daar sla je de plank nogal mis.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 apr. 2017 - 21:32

Eén nadeel, dan kan ze niet langer de door haar zogenaamd bekritiseerde vader als fractieleider van de Europese fractie naar voren schuiven, maar ja ach dat was al gebeurd,...

Cindy van Operen
Cindy van Operen24 apr. 2017 - 21:24

Als Marine Le Pen zegt,"du peuple", dan denk ik altijd, gepeupel. Mensen waarmee je niets te maken wilt hebben.

Wittemuis2
Wittemuis224 apr. 2017 - 20:42

Maar te hopen dat zij op 8 mei weer de partij leidster kan worden dan. Trump zou ook nooit winnen dat dan weer wel.

OlavM
OlavM24 apr. 2017 - 20:24

Het zal haar niet helpen. President wordt ze niet.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer224 apr. 2017 - 20:07

Gewiekst van haar. Ze gaat voor de eurosceptici op links.

3 Reacties
Sonic2
Sonic224 apr. 2017 - 22:00

@ Bruggenbouwer De ongekende haat van radicaal rechts druipt er richting links vanaf. Als ik lees wat voor vunzigheid( dan omschrijf ik het nog zeer netjes) er allemaal over links wordt gekieperd op vooral sociale media. Dat is echt bizar. Nu rechts radicaal Le Pen opeens president wil worden, moet links haar opeens uit te brand helpen. We hebben het niet over normaal links, maar over het links wat tegen het communisme aan schuurt. En die groep wil Le Pen voor zich winnen. En dat wordt dus ook nog gesteund door PVV volk en dergelijke. Die hier geen enkel probleem er mee hebben om SP en GL in de communistische hoek te duwen. Compleet bizar.

Piet de Geus
Piet de Geus25 apr. 2017 - 9:23

"We hebben het niet over normaal links, maar over het links wat tegen het communisme aan schuurt. En die groep wil Le Pen voor zich winnen." Zo vreemd is het niet dat ze denkt dat daar iets te winnen valt. Het is geen toeval dat hun roverhoofdman geen stemadvies tegen FN geeft.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer225 apr. 2017 - 10:19

@ sonic Links en links zijn 2 groepen. Je hebt traditioneel links en het moderne intersectionele links. En binnen traditioneel links zitten ook eurosceptici die het met veel andere standpunten van FN eens zijn. Iedereen die een beetje kan tellen weet dat zaken als versoepeling van ontslagrecht, verhoging van pensioenleeftijd, vermindering van uitkeringen etc, nodig zijn om de migratie richting Europa te kunnen blijven bekostigen. Open grenzen en de verzorgingsstaat gaan niet samen. Met de beste wil van de wereld is dat financiele plaatje niet rond te krijgen. De tradionelen hebben dus meer aan Le Pen dan aan Macron.