Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marine le Pen misbruikt massamoord protestanten om moslims mee te slaan

  •  
19-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
FRANCE ELECTIONS LE PEN CAMPAIGN

© 2017-04-17 21:11:12 epa05912866 Marine Le Pen, French National Front (FN) political party leader and candidate for French 2017 presidential election, delivers a speech during an election camp

Kardinaal Richelieu is hét grote voorbeeld van Marine le Pen, leider van de extreem-rechtse Franse partij Front National. In aanloop naar de presidentsverkiezingen in het land, waarvan de eerste ronde aanstaande zondag 23 april plaatsvinden, heeft Le Pen er geen doekjes om gewonden. Zo liet ze zich bij haar laatste publieke presentatie voor een schilderij plaatsen, met Richelieu op de achtergrond, die op de afbeelding het beleg van La Rochelle leidt.
Cardinaal Richelieu is, in de woorden van Le Pen, een ‘voorbeeld en inspiratie’. Wat hij met de protestanten heeft gedaan was goed, want ze vormden een bedreiging voor Frankrijk, aldus Le Pen. Op de vraag wie haar voorbeeld is, antwoordt ze in het interview:
"Richelieu. De promotor van een moderne staat, die misschien wel terecht heeft geweigerd dat een religie voorrang neemt over Frankrijk, ja zeker."
Vervolgens werpt de interviewer haar voor dat Richelieu “niet zo aardig” was tegen de protestanten… Le Pen:
"Wat wil je dan? Het waren misschien wel de protestanten die op dat moment eisen hadden die tegen de natie waren."
Richelieu leidde van 1627 tot 1628 het vreselijke beleg van La Rochelle. Van de 28.000 inwoners overleefden slechts 5.400 de aanval. Het beleg eindigde met de overgave van de inwoners van de stad, die volgens Richelieu vanwege hun geloof schadelijk waren voor ‘de nationale eenheid’. Met Richelieus gedachtegoed in het achterhoofd, wordt Le Pens pleidooi, die zich vooral keert tegen immigranten en moslims in het bijzonder, voor “een groot gevecht […] om onze nationale identiteit te beschermen” een wel erg enge.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.