Joop

Marine le Pen misbruikt massamoord protestanten om moslims mee te slaan

  •    •  
19-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FRANCE ELECTIONS LE PEN CAMPAIGN

© 2017-04-17 21:11:12 epa05912866 Marine Le Pen, French National Front (FN) political party leader and candidate for French 2017 presidential election, delivers a speech during an election camp

Kardinaal Richelieu is hét grote voorbeeld van Marine le Pen, leider van de extreem-rechtse Franse partij Front National. In aanloop naar de presidentsverkiezingen in het land, waarvan de eerste ronde aanstaande zondag 23 april plaatsvinden, heeft Le Pen er geen doekjes om gewonden. Zo liet ze zich bij haar laatste publieke presentatie voor een schilderij plaatsen, met Richelieu op de achtergrond, die op de afbeelding het beleg van La Rochelle leidt.
Cardinaal Richelieu is, in de woorden van Le Pen, een ‘voorbeeld en inspiratie’. Wat hij met de protestanten heeft gedaan was goed, want ze vormden een bedreiging voor Frankrijk, aldus Le Pen. Op de vraag wie haar voorbeeld is, antwoordt ze in het interview:
"Richelieu. De promotor van een moderne staat, die misschien wel terecht heeft geweigerd dat een religie voorrang neemt over Frankrijk, ja zeker."
Vervolgens werpt de interviewer haar voor dat Richelieu “niet zo aardig” was tegen de protestanten… Le Pen:
"Wat wil je dan? Het waren misschien wel de protestanten die op dat moment eisen hadden die tegen de natie waren."
Richelieu leidde van 1627 tot 1628 het vreselijke beleg van La Rochelle. Van de 28.000 inwoners overleefden slechts 5.400 de aanval. Het beleg eindigde met de overgave van de inwoners van de stad, die volgens Richelieu vanwege hun geloof schadelijk waren voor ‘de nationale eenheid’. Met Richelieus gedachtegoed in het achterhoofd, wordt Le Pens pleidooi, die zich vooral keert tegen immigranten en moslims in het bijzonder, voor “een groot gevecht […] om onze nationale identiteit te beschermen” een wel erg enge.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

johannn2
johannn219 apr. 2017 - 20:56

Zoals Richelieu tegen de protestanten, zo Le Pen tegen de moslims, begrijp ik. Dat worden 'frisse' taferelen. .

1 Reactie
JanVG2
JanVG220 apr. 2017 - 10:58

... na de val van La Rochelle werd de "vrede" getekent met het Edict van Alès, waarin de godsdienstvrijheid van het edict van Nantes gehandhaafd bleef. Wie protestant wilde zijn mocht dat, en mocht alle functies bekleden. Alleen het recht op een eigen leger, eigen forten en eigen versterkte steden werd ingetrokken. Voor grote nationale synodes was instemming van de koning nodig. Ik denk dat de meeste moslims in Frankrijk daar wel voor zouden tekenen. Pas NA de dood van Richelieu (1642) werd de godsdienstvrijheid opgeheven. En zelfs dat duurde nog lange tijd. Mazarin, Richelieu's opvolger liet alles min of meer bij het oude. Hugenoten steunde hem zelfs tegen radicalere katholieken. Pas na de dood van Mazarin (1661), onder het "bezielende" leiderschap van Lodewijk XIV ging het helemaal mis en werden de hugenoten "opgedoekt - dragonnades en uiteindelijk het Edict van Fontainebleau (1685).

Juppé🎗
Juppé🎗19 apr. 2017 - 17:22

Hieronder is het inhoudelijk al uitgelegd zoals door Jan VG. De politieke achtergrond is dat Le Pen het aan het verliezen is van Fillon, die zelf onder druk staat van gematigd rechts om zijn band met de reactionaire katholieken (Sense commun) los te laten. Die groep wil zij dus kennelijk. Maakt niet uit, beiden zullen de tweede ronde ruim verliezen van Macron, een onafhankelijke technocraat.

Meta Foor3
Meta Foor319 apr. 2017 - 16:07

protestant tot christendom , is als sufi tot budhisme. Daar komt islam niet eens aan te pas !

JanVG2
JanVG219 apr. 2017 - 15:28

De opwinding is begrijpelijk. Maar ik krijg wel het idee dat we hier Richelieu uit de Drie Musketiers krijgen voorgeschoteld, niet de historische. Let wel , NA de val van La Rochelle en het neerslaan van een (door Lodewijk XIII en Richelieu uitgelokte) opstand waarbij de hugenoten samenwerkten met de (protestantse) Britten en het Katholieke (!!) Spanje (aartsvijanden van Frankrijk) kwam Richelieu met het Verdrag van Alès (Alais) waarin het Edikt van Nantes werd herbevestigd, dwz vrijheid van religie, maar zonder de waarborgen van eigen protestantse vestingen en een apart protestants leger. Er waren ook geen steden meer die geheel protestants mochten zijn en geen speciale politieke rechten voor protestanten. De leider van de hugenoten zou later nog als generaal in het franse leger dienen. Na anders gemotiveerde opstanden werden de leiders door Richelieu en Lodewijk XIII veel harder aangepakt. Hoewel het aantal 5.400 inwoners aan het einde van het beleg van La Rochelle aangrijpend is, moet daarbij wel gezegd worden dat andere steden in Europa die in die eeuw belegerd werden totdat ze zich overgaven ook dramatsche verliezen lieten zien. Beleg betekent uithongeren en epidemieën ... afschuwlijk, maar niet uniek voor de hugenoten. De vervolging en totale uitroeiing van de Hugenoten staat niet op naam van Richelieu, maar van Lodewijk XIV, die in 1685 met het Edict van Fontainebleau de Hugenoten "afschafte". Richelieu was "tevreden" met het uitschakelen van de privileges van de Hugenoten. Hoewel er veel achterdocht was, zijn de grote vervolgingen pas na de dood van Richelieu - vooral vanaf 1681. Richelieu was vaak in oorlog met de katholieke Habsburgers (Spanje en Oostenrijk) en had er geen enkele moeite mee om bondgenootschappen aan te gaan met protestantse staten. De hele discussie is een klassiek frans probleem: was Richellieu de man die de Franse staat heeft opgebouwd (met het centralisme waar alle fransen zo trots op zijn) of was hij een machtswellusteling die alles voor zijn eigen genoegen deed (Dumas). Daarom is de opmerking van Le Pen niet "on-frans"; en is het ook maar de vraag of het haar veel kiezers gaat kosten. Richellieu als de man die Frankrijk groot gemaakt heeft leeft sterk in vele franse harten. Je mag het misschien niet meer zeggen, maar velen denken het wel. Het is niet politiek correct, maar in hoeverre je er verkiezingen mee verliest ... afwachten.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗19 apr. 2017 - 17:32

Ja prima uitleg, behalve die trots over het centralisme....in meer dan 20 jaar nooit aangetroffen. Paris is hier volgens iedereen onzichtbaar ver weg.

Voice of Reason
Voice of Reason19 apr. 2017 - 15:17

Ehm, wat hebben moslims hier mee te maken?

2 Reacties
Zandb
Zandb19 apr. 2017 - 17:01

Voice Ik vind het prima hoor maar ik meende toch echt dat Le Pen moslims als een (religieuze) bedreiging ziet.

Voice of Reason
Voice of Reason19 apr. 2017 - 20:13

Ben ik met haar eens.

Mostafa
Mostafa19 apr. 2017 - 13:40

De overheid van Myanmar is al jaren onder de ogen van het Westen bewust aanstuurt op een genocide op de islamitische Rohingya in het land. Dat was ooit de uitkomst van een onderzoek van Al Jazeera, getoetst door rechtswetenschappers van de Amerikaanse universiteit Yale. Waarom kraait Le Pens-haan hier niet over ?!

2 Reacties
Rene3
Rene319 apr. 2017 - 19:06

omdat ze president van Frankrijk wil worden en niet van Myanmar?

Voice of Reason
Voice of Reason19 apr. 2017 - 22:19

Ze klaagt ook niet over de genocides tegen christenen en joden in zo'n beetje ieder islamitisch land. Komt omdat ze daar niet president wil worden.

jandebakker
jandebakker19 apr. 2017 - 12:48

Sorry, ik ben geen fan van Le Pen, maar nu worden er m.b.t. Richelieu en het beleg van La Rochelle een aantal zaken uit hun verband getrokken. Het beleg van La Rochelle was het slotstuk van de derde Franse Hugenotenopstand. Een opstand waarin de Franse hugenoten - vanuit hun machtsbasis La Rochelle - probeerde om samen met de Engelsen hun eigen machtspositie te vergroten ten koste van het centrale gezag van de Franse koning. Deze opstanden passen hierbij in een bredere periode in de Europese geschiedenis waar religieuze, dynastieke, nationale en regionale belangen tezamen met de toenemende interne nationale centralisatiepolitiek (o.a. van Frankrijk) zorgde voor een groot aantal bloedige conflicten. Het beleg van La Rochelle is dus geenszins te vergelijke met de massamoord op Franse protestanten tijdens de Bartolemeus nacht. Kardinaal de Richelieu zelf was een machtspoliticus die streefde naar de centralisatie van de macht in Frankrijk ten koste van de positie van de adel en andere lokale facties. Waarbij hij in zijn politiek het Franse staatsbelang boven zijn eigen religieuze overtuigingen liet prevaleren. In de latere 30 jarige oorlog steunde Richelieu daarom zowel financieel als militair de protestantse facties die streden tegen de katholieke Habsburgers.

Rene3
Rene319 apr. 2017 - 12:43

dat was niet zomaar een massamoord op de protestanten omdat ze een bedreiging vormden. In het kort: De hugenoten begonnen een rebellie en Lodewijk de xiii heeft die neergeslagen na het beleg van la Rochelle. Na dat de vrede getekend was namen de hugenoten opnieuw de wapens op en werd besloten om voor eens en altijd af te rekenen met de hugenoten

RobSon2
RobSon219 apr. 2017 - 12:42

"...heeft geweigerd dat een religie voorrang neemt over Frankrijk". Dat lijkt me op zichzelf niet zo'n slechte uitgangspositie. Vrijheid van religie moet natuurlijk kunnenn, maar religie kan niet leidend worden in een land waar kerk en staat gescheiden is.

2 Reacties
BertrandRussell
BertrandRussell19 apr. 2017 - 13:27

KARDINAAL Richelieu "heeft geweigerd dat een religie voorrang neemt over Frankrijk”?

Brave Hendrik3
Brave Hendrik319 apr. 2017 - 13:54

Kom, zoon van Rob, even beter je best doen. Het eerste woord van het stukje luidt: Kardinaal...

Brave Hendrik3
Brave Hendrik319 apr. 2017 - 11:31

Geinig. Pa LePen vond de moord op zes miljoen joden slechts een voetnoot in de geschiedenis van de nazi's. Dochter LePen vindt de moord op twintigduizend protestanten wel tof. Frankrijk über alles, ach, ja.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 apr. 2017 - 11:29

De kardinaal in kwestie sloeg een opstand neer van protestanten die het centraal gezag in gevaar brachten. Een opstand neerslaan was niets bijzonders in die dagen. Dat Le Pen een hoge pet opheeft van de kardinaal heeft ze denk ik gemeen met veel andere Franse politici.

Django3
Django319 apr. 2017 - 11:26

Niks over het eventuele kwetsende karakter van haar opmerkingen voor protestanten, maar wel over moslims die hiermee geslagen zouden kunnen worden. Terwijl dat dus nergens uit de tekst blijkt, sterker nog het hele woord 'Islam' of 'moslim' komt niet eens voor in de tekst. Geen enkele rol, hoofd- of bijrol, voor hen in de tekst over Richelieu gaat, diens moord op duizenden protestanten en Le Pen's bewondering voor hem. Hoe je verder associërend dan uitkomt bij de moslims die met deze verering van Richelieu geslagen zouden kunnen worden (hoe dat zit wordt niet duidelijk) en niet uitkomt bij de protestanten die door deze dommige verheerlijking van een moordpartij gekwetst zouden kunnen raken, is mij eigenlijk een groot raadsel. Iets met pre-occupatie en ééndimensionale focus?

4 Reacties
BertrandRussell
BertrandRussell19 apr. 2017 - 13:50

Als ze Richelieu verheerlijkt als de man die "heeft geweigerd dat een religie de overhand neemt in Frankrijk" en dat het in die tijd "de protestanten waren die eisen hadden die tegen de natie ingingen", dan begrijpt iedere lezer wat ze zegt over de huidige tijd. Had je vanmiddag gewoon zin om tegen de stroom in te roeien, Django? ;-)

Zandb
Zandb19 apr. 2017 - 14:36

Django Als iemand dit beweert: "Richelieu. De promotor van een moderne staat, die misschien wel terecht heeft geweigerd dat een religie voorrang neemt over Frankrijk, ja zeker." dan ligt het toch wel erg voor de hand, dat Richelieu het lichtende voorbeeld vormt van de wijze waarop de zo gevreesde religieuze dreiging - van wie anders dan moslims - vorm gegeven kan worden door een partij als waar Le Pen leiding aan geeft. Dan moet je wel erg je best doen om politiek correct weg te kijken.

Django3
Django320 apr. 2017 - 6:58

En ook bij jullie, geen enkel oog voor het kwetsende karakter die deze opmerkingen kunnen hebben voor Franse protestanten.

Zandb
Zandb20 apr. 2017 - 13:45

Django Moet de Franse staat weer tegen protestantse religie beschermd worden? Want daar gaat het Le Pen het blijkbaar meer om, dan dat het om protestanten gaat. Ze noemt Richelieu: "De promotor van een moderne staat, die misschien wel terecht heeft geweigerd dat een religie voorrang neemt over Frankrijk."

msj_meijerink
msj_meijerink19 apr. 2017 - 11:17

Waar staan Kees van der Staaij en Gert Jan Segers nu op de barricaden luidkeels te protesteren tegen deze wrede slachting?

1 Reactie
MijnMening3
MijnMening319 apr. 2017 - 14:39

En waarom zouden ze dat doen? Het is bijna 400 jaar geleden. Een Franse Kardinaal die een protestantse opstand neersloeg. Als we op de barricaden moeten springen voor elke slachting die de mens in haar kleurrijke geschiedenis heeft aangericht krijgen we het nog erg druk. We kunnen ons beter voornemen om in de toekomst geen slachtingen meer aan te richten. Dat lijkt mij een betere besteding van energie.

rbakels
rbakels19 apr. 2017 - 11:12

En toen kreeg je het "édict van Nantes", wat de protestanten in Frankrijk gedoogde. Toen dat in 1685 werd opgeheven vluchtten de protestantse Fransen ("Hugenoten") massaal naar o.a. Nederland en Duitsland. Net als nu zaten er in die vluchtelingenstroom ook types die je liever geen asiel verleent: de vreselijke Baudet heeft ook een Franse achternaam. Waarom gaat die vluchteling eigenlijk niet terug naar zijn eigen land? Wat hier kennelijk iedereen vergeten heeft is dat Nederland een protestants land is, ontstaan uit een bittere onafhankelijkheidsstrijd tegen de roomse Spaanse overheerser. Tachtig jaar vochten we voor onze vrijheid! Lange tijd werden de roomsen in de zuideljke Nederlanden dan ook als tweederangsburgers beschouwd. De roomsen hebben ook een heel andere cultuur. Dat was multiculti avant la lettre! Wat mij betreft verkopen we Brabant en zeker Limburg weer - met Wilders erbij, de verschrikkelijkste Limburger sinds mensenheugenis.

2 Reacties
jandebakker
jandebakker19 apr. 2017 - 14:02

@Frits Janssen Het edict van Nantes stamt uit 1598. Dus ca. 30 jaar voor het beleg van La Rochelle. Maar u geeft met uw reactie wel weer een mooi inkijkje in uw soms bizarre raciale opvattingen. Migranten kunnen volgens u dus nooit Nederlander worden. Dat de voorouders van Baudet hier misschien al 350 jaar wonen maakt immers voor u geen zak uit, hij blijft een Fransman en moet lekker terug naar zijn eigen land. En schijnbaar zijn volgens u mensen uit minderheidsculturen nog steeds 2e rangsburgers die we kunnen afstoten als ze iets doen wat ons niet zint. Dit nog los van al uw andere reacties waarin u er steeds blijk van geeft dat u Niet-westerse mensen niet in staat acht om zelfstandig te handelen; en dus altijd op zoek bent naar het Westerse handelen dat hun gedrag kan verklaren.

MijnMening3
MijnMening319 apr. 2017 - 14:42

''Wat mij betreft verkopen we Brabant en zeker Limburg weer'' Ik denk dat we ons beter kunnen afscheiden. Een slagboom bij de moerdijk en niemand erin zonder visum en zeker weten dat gasten ook weer vertrekken. Er gaat niets boven het "blije roomse leven" en dat willen we graag zo houden.

Kees777
Kees77719 apr. 2017 - 11:09

Hopelijk zullen de Protestanten aldaar niet op Le Pen stemmen. Frankrijk had in 1572 ook al genocide gepleegd op Hugenoten en blijkbaar neemt Le Pen daar geen afstand van. Fijn dat er nog op tijd duidelijkheid komt over haar opvattingen.

1 Reactie
JanVG2
JanVG219 apr. 2017 - 15:34

.. en dat is ongeveer 2% van de bevolking ... dat zet zoden aan de dijk ...

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 apr. 2017 - 10:56

Een dispuut tussen 2 religieuze gektes misbruiken om een derde religieuze gekte aan te vallen. Tja dat is ook een soort gekte.