Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marine Le Pen is de leugenaar van het jaar

  •  
06-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-06-om-10.39.48
Marine Le Pen, de leider van het rechts-populistische Front National, is tot “Politiek Leugenaar 2015” gekroond door een panel van Franse journalisten. De dubieuze titel valt haar ten deel wegens het herhaaldelijk doen van valse beweringen over migranten.
Een van de gewraakte uitspraken van Le Pen, was dat er volgens haar ‘elke dag’ 4500 migranten Europa binnenkomen. Ze deed de uitspraak in een interview op de Franse zender iTélé. Le Pen beweerde, net als Frans Timmermans, de cijfers van Frontex aan te halen. In diezelfde periode bleek echter uit de cijfers van Frontex dat dagelijks niet 4500 migranten de grens met Europa overstaken, maar slechts zo’n 330. Het merendeel van de uitspraken van Le Pen die haar de titel bezorgde, deed ze tijdens de Franse regionale verkiezingen, waarin Front National meesurfde op een golf van migrantenhaat na de aanslagen in Parijs.
De Leugenaarsprijs werd in 2015 voor het eerst uitgereikt na een initiatief van politiek wetenschapper Thomas Guénolé, die met de prijs de strijd wilde aanbinden met het vaak feitenvrije politieke debat in Frankrijk. De eerste winnaar was voormalig president Nicolas Sarkozy. In het panel zitten onder meer journalisten van Franse dagbladen Le Monde en Libération.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.