© cc-foto: EP https://flic.kr/p/L4cKEw
Meer over:
europese unie, mariette hamer, mark rutte, economie, nieuws, coronacrisis, betrouwbare bronnenHeb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De totale schuld van Nederland privé en staatsschuld samen is even hoog als de privé en staatsschuld samen van Italië. Dus vanwege hogere staatsschuld van Italië dan van Nederland moeten wij nog meer schuld maken als we de dringende aanbevelingen van Hamer en anderen uit het EU beambten bastion aanvaarden. Men behoort de werkelijke reden van het bastion te vernemen, dat anders de Italië failliet gaat en tevens Frankrijk want die hebben van Italië nog 300 miljard te goed. Daarmee is het over met de EU. Dat Duitsland slechts 30 miljard verliest is geen reden Macron te steunen, wel moet de auto industrie behouden blijven.
Mariëtte Hamer wil dat we verder blijven trekken aan een dood paard. De Euro munt en alles wat daar mee samen valt is volledig mislukt, uitstel van executie is het, meer niet! Het stapelen van schulden het steeds weer pompen van grote sommen geld en het verlagen van de rente heeft allemaal niets opgeleverd enkel meer dikke banen in Brussel.
Toen werd besloten om de euro in te voeren, werd van vele kanten gewaarschuwd voor de rampzalige gevolgen. De arme, zuidelijke, landen zouden de rijkere noordelijker economiën in hun val meesleuren. De waarschuwingen waren altijd onderbouwd en kwamen niet van populisten. Alle waarschuwingen werden genegeerd. De invoering van de euro zou een zegen zijn voor elke economie. En terwijl zich voltrekt wat destijds werd voorspeld, volgen we nog steeds hetzelfde dwaalspoor. Mevrouw Hamer, neoliberale PvdA-er, zou eens kennis moeten nemen van de geschiedenis van de euro vanaf midden jaren 90. Hoewel, Cruyff zei het al: Je ziet het pas als je het begrijpt. En omdat Hamer ziende blind is, helpt begrijpen waarschijnlijk niet veel.
“Toen werd besloten om de euro in te voeren, werd van vele kanten gewaarschuwd voor de rampzalige gevolgen.” In 1998 had Jan Marijnissen het over een plan B, terugkeer naar de gulden met als onderliggende agenda de anti EU doctrine, geen overdracht van soevereiniteit aan Europa, dat is in wezen niet veranderd al doet hij z’n best dat te verhullen in het volgende clipje uit 2011. https://www.youtube.com/watch?v=VDcQarBmiDA Dat de partij door de jaren heen gaat zwabberen en daarbij valse argumenten gebruikt is geen onthulling voor mij, ze zijn er in bedreven. https://sptransparant.wordpress.com/2012/08/03/het-verraad-van-de-sp-alles-voor-de-euro/ “Alle waarschuwingen werden genegeerd. De invoering van de euro zou een zegen zijn voor elke economie.” Je doet alsof we door de euro aan de bedelstaf zijn geraakt, niets is minder waar. “Mevrouw Hamer, neoliberale PvdA-er, zou eens kennis moeten nemen van de geschiedenis van de euro vanaf midden jaren 90.” Daaraan kan ze herkennen, de doctrines zitten er in geramd, het evangelie van de sp, oftewel de leer van Sint Jan.
Bhagwandin, m'n complimenten. Een buitengewoon intelligente reactie. Vooral de toevoeging dat de hoodrol voor de critici was weggelegd voor Duitse economen van naam en faam.
Bhagwandin, ik gooi er nog een complimentje tegenaan. Je zegt: -1998 had Jan Marijnissen het over een plan B, terugkeer naar de gulden- Maar in 1998 was de euro er nog niet. Die werd pas vier jaar later ingevoerd. Dat was waarschijnlijk iets van vóór jouw tijd. Jij stelt in principe, dat Marijnissen in 1998 een terugkeer naar de toekomst voorstelde. Welnu, deze kanttekening is van ongekend niveau.
Allemaal prima, maar kunnen wij dan een paar ton goud uit de Italiaanse goudvoorraad krijgen als onderpand? Namelijk iets met een ezel en een steen.
Gewoon dit merkwaardige en voor Nederland desastreuze advies negeren. We staan op een kantelpuntals het gaat om de toekomst van de EU. Toegeven betekent dat we nog verder in de fuik richting een politieke unie zwemmen, never nooit niet doen dus. Rutte bezit over genoeg politiek gogme om te weten dat de VVD dan wordt gedecimeerd bij de aankomende TK-verkiezingen, hij wil juist de enorme zetelwinst gaan verzilveren. Bovendien moet een dergelijk besluit door het parlement en er is hier bij lange na geen meerderheid voor te vinden, alleen D66, GL en de PvdA staan te trappelen om tientallen miljarden extra aan de EU over te maken. Het gaat overigens niet alleen om de positie van Nederland. Let wel, álle lidtstaten moeten hier mee instemmen. Ik denk dat landen als Zweden en Denemarken er weinig trek in zullen hebben om mee te gaan betalen aan de weeffouten in de muntunie. Vermeldenswaardig is dat Oostenrijk de meest fanatieke dwarsligger is en het helemaal niet denkbeeldig is dat dit land haar vetorecht inzet. Ik ben er zeer gerust op dat dit goed gaat aflopen, m.a.w. géén onvoorwaardelijke giften en geen sneaky stapjes op weg naar een Brusselse hegemonie.
Een slecht en niet onderbouwd advies: Onderzoeken (en proefschriften) wijzen uit dat snelle besluitvorming bij regeringen en overheden slechter uitpakken dan meer zorgvuldige en langere besluittrajecten. Bij snelle besluitvorming worden de voordelen overschat en de nadelige gevolgen onvoldoende meegewogen is de teneur. Daarbij is sterk vraag of de wensen van Brussel niet (te) opportuun zijn en eerst voorgelegd moet worden aan de kiezer. Snelle besluitvorming met een gedeelde schuld en/of transferunie als gevolg kan wel eens het einde inluiden van de huidige Eu als niet heel goed alle gevolgen zijn onderzocht, en wordt een drama als de kiezer niet is gekend in een dergelijk principieel politiek besluit. Tevens blijkt uit onderzoeken dat na pandemiën de economie en bv de vastgoedmarkt eigenlijk weer op het oude niveau van voor de pandemie verder gaat.
Wanneer eisen landen als Griekenland en Spanje eens van Nederland dat ze stoppen als belastingparadijs en miljarden wegsluizen uit die landen? En dat ze eens wat doen aan die torenhoge hypotheekschulden bij de huishoudens (leuke sier maken met een lage staatschuld die niets zegt).
@TheBigLebowski die plaat over hypotheekschulden wordt een beetje grijs. 750Miljard hypotheekschuld, daartegenover staat 350Miljard spaargeld veelal om (aflossingsvrije) hypotheken of te lossen (laten we de overwaarde maar even vergeten). Laatst een hoop verontwaardiging over 400Miljard die ondernemers in hun BV hebben zitten. 1400Miljard in pensioenpotten. Enorme private schulden inderdaad. Staatsschuld Nederland is momenteel 388Miljard. Nederland heeft al aangekondigd zijn belastingmaatregelen aan te passen zodat het in de toekomst minder een belastingparadijs zal zijn, maar d'r zijn er nog genoeg over... gaan Griekenland en Spanje niets van merken.
@TheBigLebowski en die hypotheekschuld is irrelevant, tegenover die schuld staat een hoger vermogen. Gemiddeld is er een aanzienlijk positief nettovermogen. Kan jouw fabel ook weer de prullenbak in.
WANNEER ? Wanneer schenkt de politiek klare wijn in mbt de Euro. Er zijn 3 mogelijkheden. mogelijkheid 1 : we behouden de Euro en worden een politieke unie met een transfermechanisme. mogelijkheid 2 : we passen de Euro aan met een parallelmunt, zodat landen hun nationale munt kunnen opwaarderen dan wel kunnen devalueren. mogelijkheid 3 : we schaffen de Euro af en gaan terug naar een EEG. De oorzaak : politiek heeft grote fouten gemaakt door niet eerst de politieke unie te realiseren en vervolgens de Euro te introduceren. We zitten met een probleem, een acuut probleem. Alle lidstaten van de Eurozone zijn getroffen door corona. De een meer dan de ander. Er zullen mega bedragen nodig zijn. Dat krijg je bijna niet gefinancierd en lukt het, dan met een aardig rente percentage. Voorstel : zet de geldpers aan, haal dit geld langzaam weer uit de economie, als het weer draait, dit in geval mogelijkheid 1 en 2. In mogelijkheid 3 kun je verder gaan. Drukpers aan, zelfs staatsschulden terug brengen tot 60% BBP en vervolgens de Euro dmv de ECB kapot laten gaan en ieder weer zijn eigen munt. Zo doorgaan is geen optie, er zijn economen die de politieke unie willen forceren door Eurobonds. Laten we er niet omheen lullen en klare wijn inschenken voor de Nederlandse bevolking. Laat het volk beslissen.
Als je de staatschuld en de private schuld bij elkaar optelt, dan bungelt Nederland ergens onderaan binnen de EU. Net als bv Denemarken en Zweden Ik zou zeggen laat die steun uit Zuid Europa maar komen.
Juist en dat niet alleen, Nederland zuigt als belastingparadijs miljarden belastinggeld weg uit de zuidelijke landen.
@Dehnus @Martin De vraag is of de Noordelijke landen wel mee moeten gaan in een ontwikkeling die op het einde van eurozone en zelfs de financiële ondergang van de EU kan uitlopen. Je kunt nog zoveel honderden miljarden euro's in een bodemloze put gooien, die put wordt nooit gevuld. Het is veel beter om Europa te splitsen in Noord, Zuid en Oost. Met ieder hun eigen valuta en samenwerking waar dat wenselijk is. Vrij verkeer van personen en goederen blijft gewoon bestaan. Dan zijn wij mooi van het spilzieke Zuiden en het semi-dictatoriale Oosten af. Mogelijk wil het VK wel lid worden van de Noordelijke Unie.
Nederland moet een Unie opzetten met landen met gelijksoortige economieën: Duitsland VK Oostenrijk * Noorwegen Zweden Finland Denemarken Luxemburg * Zwitserland En eventueel België, Slovenië en de Baltische Staten
spilzieke noorden bedoel je? trap toch niet in die propaganda van wij doen alles goed en wij zijn zuinig, terwijl de private schulden hier veel hoger zijn en dat we ook nog eens als belastingparadijs miljarden belastinggeld weghalen uit de zuidelijke landen. We zouden ons moeten schamen met die zogenaamde valse borstklopperij.
@Big Je " vergeet" opzettelijk de pensioenfondsen en de spaargelden, samen goed voor 1800 miljard euro. Nederland is financieel gezond en kan vrijwel onbeperkt lenen tegen lage rente, Italië is de facto failliet.
@MountEverest/TheBigLebowski Hij vergeet ook nog te melden dat de gemiddelde huizenbezitter een overwaarde heeft van 128k Euro.
Rutte doet aan politiek terwijl er hier ook andere belangen spelen. Hij mag met deze houding misschien wel stemmen afsnoepen van Bromsnor en Zwiebertje in het dorp dat Nederland heet, maar uiteindelijk gaat hij hier een prijs voor betalen. Feitelijk doet hij dat nu al. Hem wordt niets meer gevraagd, hij mag alleen nog ja of nee zeggen. Zijn alliantie van vrekkige vier is natuurlijk om te lachen of om te huilen. Twee landen zijn niet eens lid van de Eurogroep. Nederland kon altijd met het VK mee lopen als het wilde stampen op de brug, maar de laarsjes van Rutte zijn nu zo goed als onhoorbaar. Rutte degradeerde van de top in de eredivisie naar de bubbling under in de tweede divisie in de Europese rangorde. En waarom? Om een paar kwartjes en de goede sier bij de komende verkiezingen in Nederland. Op naar de vijftig zetels. Ik hoop dat al zijn medestanders hier op Joop zich dat realiseren, hij doet dit om na de verkiezingen de invloed van andere partijen zo klein mogelijk te maken. Iedere PVV en FVD stemmer moet zich realiseren dat met het huidige Europese standpunt van Rutte hun partijen zo goed als kansloos zijn. Niet dat ik dat erg vind, van mij mogen ze vandaag nog van de aardbodem vallen. Maar voor Baudetfanboys moet dit, als zij dit duivelse dilemma tenminste onderkennen, toch een lastige exercitie zijn. Vasthouden aan hun principe en Rutte steunen betekent weggestemd worden bij de verkiezingen. Rutte niet steunen en als partij groeien betekent een sterker Europa en een zwakkere rol voor EU verdelgers. Maar hoe leg je dat uit aan je kiezers?
'maar uiteindelijk gaat hij hier een prijs voor betalen.' De VVD staat op 41 zetels?
"Om een paar kwartjes en de goede sier bij de komende verkiezingen in Nederland. Op naar de vijftig zetels". Paar kwartjes??? ongeveer 10.000 euro per gezin zal je bedoelen ofwel 40.000 euro-kwartjes. Kortom, een jaarsalaris gaan we even overmaken. Dat lijkt mij onhoudbaar. Geloof de grapjassen maar niet die gaan roepen dat Jan met de Pet dit niet gaat merken...
@Martin O jee, Frankrijk is boos.... Wat is dat toch met al die mensen hier vooral ter linker zijde die vinden dat 'ze' in het Zuiden niet boos mogen worden, en dan alleen maar kritiek uiten op het NLSe standpunt? Frankrijk, een land dat de EU in de praktijk slechts beschouwt als het verlengde van hun eigen nationale pretenties, en solidariteit naar alles boven Lille nog nimmer toonde. Nog steeds levend in de grandeur die al lang vergaan is. Hoe triest is het eigenlijk dat 'grote' naties als Frankrijk, Spanje en Italie (telkens) bij een landje als NL moeten aankloppen, dan zou je als rechtgeaarde criticaster toch achter je oren krabben. Tenslotte: Dus 2 landen mogen niet meedoen omdat ze niet in de Euro zitten. Lees misschien ajb even na hoe Europa, de EU in elkaar steekt. Dit gaat over begrotingsgeld.
De vrekkige vier worden de zuinige vijf. Finland heeft zich inmiddels er ook bij aangesloten. Maar Martin, anders maak je alvast even een paar ton over naar het zuiden, schijnbaar heb jij geld zat. Niemand houdt je tegen, alleen je eigen portemonnee allicht.
Martin, je hebt hey over de vrekkige vier. Hoe noem jij dan de volgende landen :Italie, Spanje en Frankrijk? Ben benieuwd. Bijv. het corrupte trio?
Rutte heeft zich altijd Europeaan betoond. Als ie kritisch doet dan is dat gewoon wat behaagziek, niet wezenlijk.Dat brengt de baan met zich mee. Soms, heel soms ga je dan toegeven dat wat je eerst opmerkte , door nader inzicht is achterhaald. Het is waar, maar geloof het niet. Of het is een leugentje, geloof het dan maar wél.
Het domste dat je kunt doen in een onderhandeling is je onder tijdsdruk laten zetten. Deze overeenkomst is zeer belangrijk voor de toekomst van Nederland in Europa: daar moet echt goed over nagedacht worden
Het domste wat je in onderhandelingen kunt doen is niet je onder tijdsdruk te laten zetten. Dat is je opponenten publiek schofferen. Dat is wat Rutte samen met Hoekstra heeft gedaan. En in de politiek geldt nu eenmaal: er wordt niets vergeten, dus op enig moment ben je aan de beurt.
@LaBou Dus eigenlijk maar gewoon geld overmaken, zonder voorwaarden, want o wee, als ze boos worden. Want LaBou denkt dat je anders later 'aan de beurt bent'. Nou volgens mij door toe te geven ben je nu al aan de beurt. Dom dus. Angst ise en slechte raadgever. Maar in NL moeten we vooral wel eisen stellen aan bedrijven. Erg logisch. Fijn zoals u over belastinggeld denkt.
Norm kan wel mooi lullen maar hij weet best wat de realiteit is: iemand een streek leveren komt in de politiek altijd terug. Maar dat kan norm niet zeggen want dan moet hij mij gelijk geven en dat is het laatste wat norm wil. Dan maar een lulverhaal.
Ach joh, op den duur nemen ze gewoon geen Nederlandse producten meer af, of gaan ze wel via de haven van Antwerpen of Hamburg. En dan heb je hier van die mensen die schreeuwen "Bangmakerij!!!!", maar waarom zou je als Italiaan nog Nederlandse producten kopen? Terwijl ze je met NAZI imagerie bestoken in hun Elsevier krantjes. Op zijn minst geef je dan die Nederlandse Toeristen de "EXTRA SPECIALE SAUS! Lekker heh die Frikandel, ja daar heeft de kok lang over moeten zweten":P.
Ik heb op twitter (kijk maar naar de reacties onder posts van Hoekstra) vooral veel Spanjaarden en Italianen de Nederlandse regering uit zien maken voor 'racists' en 'nazi's' omdat we niet zomaar klakkeloos het geld overmaken. Sterker nog, ik heb gezien dat er mensen waren die riepen dat Nederland 'binnen een paar jaar Nederland toch wel onder water zou staan).
Waarom zou Nederland nog bij een Unie willen horen als de zuidelijke lidstaten volop bezig zijn met het belasteren van Nederland om zo geld los te krijgen wat ze zelf verkwanseld hebben?
@Dehnus, heeft u een linke naar die NAZI imagerie of bestat die enkel in uw hoofd.
Corona crisis kost de Nederlander per jaar 250,- extra, per persoon. Dit komt bovenop alle extra belastingen die nog gaan komen. Maar inderdaad, Mark geef gul. De Nederlander heeft nog vet genoeg rond de botten.
Kun je ook even aangeven wat Nederland per inwoner aan de EU verdient? Want als je toch bezig bent moet je wel een eerlijke kosten-baten rekening overleggen. Anders klinkt het als hol geblaat.
@Labou Niet zoveel, want de winst vloeit voort naar de ondernemingen en niet naar de burgers. Kijk gewoon even naar de lasten die je afdraagt, die zijn die laatste 10 jaar nog nooit zoveel gestegen. Mensen hebben steeds minder besteedbaar inkomen. Kunt u het tegendeel bewijzen? Anders klinkt het als hol geblaat.
`Corona crisis kost de Nederlander per jaar 250,- extra, per persoon' Kun je dit aantonen of roep je zomaar wat?
@Gijs https://www.telegraaf.nl/financieel/1110140315/zorgverzekering-250-duurder-door-corona
Kortom ook frotlip kan alleen maar hard roepen maar als het op waarmaken aankomt is hij niet thuis.
Zolang we als belastingparadijs miljarden uit de zuidelijke landen opstrijken inderdaad ja.
Zou mevrouw Hamer weten dat we aan de handel met de VS bijna evenveel verdienen (overhouden onder aan de streep) als de totale handel met Italie, Spanje, Portugal en Griekenland bij elkaar opgeteld? En dat zonder handelsovereenkomst en zonder open EU grenzen? Zou mevrouw Hamer weten dat totale export naar de EU nog maar 62% van onze totale export bedraagt en dat een groot gedeelte, nl. 60% wederuitvoer is? Zou mevrouw Hamer weten dat de exportgroei naar niet EU landen tweemaal zo hard groeit als de exportgroei naar EU landen? En altijd maar weer hetzelfde riedeltje, als we nu niet op grote schaal geld geven of nieuwe garanties afgeven, stort de EU in elkaar en dat kost ons nog veel meer... In 2013 stond Nederland al garant voor meer dan 200 miljard Euro via allerlei EU regelingen en instellingen en dat bedrag is sindsdien alleen maar opgelopen. Alleen al de ECB heeft anno 2020 al bijna 4 biljoen Euro aan schulden van EU landen/ bedrijven opgekocht (lees junk bonds). 4 biljoen Euro waarvoor Nederland voor ca. 5.8% garant staat, ofwel 232 miljard. En de oplossing is...nog meer schulden maken, want anders...
Logisch, want met schulden blijven we eraan vast zitten. Hoe meer schuld, hoe moeilijker het is uit te treden. Wat zullen die Britten een plezier hebben.
Nederland moet een Unie opzetten met landen met gelijksoortige economieën: Duitsland VK Oostenrijk * Noorwegen Zweden Finland Denemarken Luxemburg * Zwitserland En eventueel België, Slovenië en de Baltische Staten
De reden dat @Dehnus, @Martin en @rvb coûte que coûte in de EU willen blijven is geen economische maar heeft veel meer te maken met hun visie op open grenzen en immigratie. Met open grenzen bedoelen ze overigens niet alleen die tussen EU landen onderling, maar ook met rest van de wereld. Een aantal jaren geleden wilden sommige EU-landen immigratiebeperkingen invoeren, toen werd door extreemlinks gezegd: "Dat zal het EHRM gelukkig nooit toelaten". Dat kan men op EU-niveau inderdaad gemakkelijk zeggen: daar hoeft men de problemen niet op te lossen, dat moeten de lidstaten zelf doen. Deze opstelling van de EU heeft mede bijgedragen aan Brexit.
Duidelijk verhaal van mevrouw Hamer. Rutte heeft Op dit gebied nog wat denkstapjes te maken. Toch maak ik me geen zorgen dat hij die niet gaat maken.......het kan namelijk niet anders.
Persoonlijk denk ik dat Rutte al heel wat stappen verder is met denken en op een gegeven moment de naïviteit achter zich heeft gelaten. Als ik mijn bad vol wil laten lopen dan zorg ik ervoor dat de afvoerstop goed op zijn plaats zit. Mevrouw Hamer zet klaarblijkelijk eerst de kraan vol open en komt er dan erg laat achter dat de afvoerstop nog niet geplaatst is.
Het wordt nog lulliger als je eindelijk die stop op zijn plaats hebt om dan tot de ontdkking te komen dat de wateraanvoer inmiddels is afgesneden.
@LaBou: als je gelijkt hebt dan zullen Shell, de Zuidas en de rationeel denkende bedrijven het niet erg vinden dat we de rekening eens een keer bij hun neerleggen.
De woonbond raad ik aan een overzicht/diagram te maken waarin elke partij zelf mag invullen welke keuze ze maakt bij concrete cases. Dan kan de Woonbond niet beschuldigd worden van politiek bedrijven.Partijen mogen niet wegduiken en zich verschuilen achter campagne-taal maar moeten bij cases hun afweging invullen. Inbreiding versus uitbreiding is daarvan een actuele en belangrijke tegenstelling.
Wat zijn er toch een lobbyisten die Nederland financieel naar de afgrond willen helpen: Rob Jetten, Jesse Klaver en nu weer Mariëtte Hamer. Waarom wordt er door Club Med niet bezuinigd. Ierland kwam nog slechter uit de financiële crisis dan Griekenland. Ierland heeft de broekriem stevig aangehaald en de Ierse economie draaide tot de Coronacrisis weer lekker. Waarom moet Nederland garant staat voor Frankrijk zodat een Franse metromachinist op bijn 52ste met pensioen kan? Is het nog niet opgevallen dat er een causaal verband bestaat tussen de privileges van ambtenaren en het begrotingstekort/staatsschuld van een land? Tot de crisis van 2009 was de EU een samenwerkingsverband van landen. Daarna is het op stel en sprong omgevormd tot een soort van Opperste Sovjet waar alles zo nodig centraal geleid moest gaan worden. Het Schumanplein werd het nieuwe Rode Plein. Nu het weer crisis is, moet de EU zelf maar belasting heffen omdat dat helpt? De EU is een machtsgeil monster aan het worden met een obese Frans Timmermans als vleesgeworden tiran. Dat monster moet terug in zijn hok. En nu geen verhalen over machtsblokken als China of de VS. China blaast zichzelf op. Zodra het Taiwan binnenvalt rest er niets dan een nucleaire puinhoop. De VS is helemaal niet zo centralistisch als dat er wordt gedacht. Het grote manco van de EU is, is dat er een land is dat denkt dat de gemaakte afspraken niet voor hen gelden. De hulpjes van dat land mogen de afgesproken regels ook aan hun laars lappen. Ze dat land eens stevig voor het blok. De naam van het land: Frankrijk.
@Lowieke Een hele goede bijdrage en analyse. Terug naar de EEG! Niemand is tegen samenwerking maar de grootheidswaanzin en expantiedrift van de EU zorgt ervoor dat hier de voedselbanken groeien. De landen die nu het hardste roepen om geld hebben verzuimd hun huishoudboekje op orde te krijgen. Intussen heeft de Nederlander de ene belastingverhoging op de ander gekregen om dat huishoudboekje op orde te krijgen en te houden en daar moeten wij nu voor bloeden? No way
Mooi!!! geachte Lowieke de Vos 5 juni 2020 at 10:28 duidelijk niets aan toe te voegen.
En nu zal blijken wie staatsman is en wie slechts politicus. Kortzichtige politici denken dat een EU-vijandig beleid geboden is omdat anders een electorale ramp dreigt, De ware staatsman (m/v) durft voor de troepen uit te lopen en een verstandig beleid te voeren dat economisch voordeel belooft. Is dat ondemocratisch? Liefhebbende ouders geven hun jengelende kinderen ook niet altijd hun zin.
"Bang" " Angst" net als Haast, nooit goeie raadgevers. En dat openlijk ventileren van kritiek op het NLse standpunt is tactisch ook niet handig…. Gek dat je in Frankrijk, Spanje en Italie die kritiek op de eigen positie en situatie haast zelden hoort. Die snappen het onderhandelingsspel waarschijnlijk iets beter. Nooit je eigen positie afvallen. Er komt echt wel, ook zonder mevrouw Hamer, een mooi compromis uit. Ketelmuziek nu.
Misschien dat de denktank dan de instantie is die een keer met duidelijke cijfers kan aantonen wat de EU ons elk jaar oplevert. Dus wat kost het per jaar aan bijdrage, ECB-beleid, ESM-garanties, Corona steun... en wat levert het op... wat doen we aan handel met EU landen die we zonder EU niet zouden doen. Moet toch mogelijk zijn met zoveel slimme mensen en de dikke duim een rapport te maken... ik zit er nog steeds op te wachten. Nu blijft het bij grote woorden als 'het is superbelangrijk'... maak het eens concreet.
Het geld is minder belangrijk dan de vrijheid die de EU iedereen biedt. Vrijhandel is geen doel, maar slechts een middel om de vrijheid en veiligheid van iedereen binnen de EU te bevorderen. Het is kortzichtig om geld als leidend te zien.
rvb 5 juni 2020 at 11:51 De vrijheid van iedereen bevorderen. Dat kan alleen in een werkbare democratie en beslist niet in een naar macht snakkende ondemocratisch EU.
@rvb welke vrijheid biedt de EU dan concreet voor de Nederlander... ik kon 'vroeger' ook gewoon door Europa reizen hoor. Moest wel geld wisselen en wachten aan de grens, maar dat had ook zijn charme. Het percentage handel dat we doen met de EU loopt overigens procentueel af... de wereld is groter dan de EU... we 'vrijhandelen' met de hele wereld. En over vrijheid... door de EU heeft elke Nederlander inmiddels een flinke extra schuld aan z'n broek hangen en heeft ie steeds minder inspraak in beleid... noem het maar vrijheid En van mij hoeven we niet uit de EU, maar ik heb liever niet nog meer schulden... Maak het eens concreet... wat levert al die steun (en EU vrijhandel) ons concreet op.
@uitgekleed: naar mijn mening biedt de EU heel wat meer vrijheid dan de afzonderlijke landen ooit kunnen. Dichte grenzen zijn een zeer grote beperking van de vrijheid van mensen, de EU is volgens mij de beste manier om die grenzen op den duur helemaal op te heffen. Een naar macht snakkende, ondemocratische EU bestaat niet. Het zijn juist de nationalisten die naar macht snakken, om de mensen zo veel mogelijk in hun vrijheid te beperken.
@Max: de EU biedt bewegingsvrijheid, en zorgt ervoor dat mensen minder gebonden zijn aan landsgrenzen. Dat is een zeer concrete vrijheid, niet alleen voor Nederlanders, maar voor veel meer mensen. Er is geen reden om alleen naar de vrijheid van Nederlanders te kijken. Als u toevallig 300 km verderop was geboren was u geen Nederlander geweest.
Max vraagt om cijfers en krijgt van Rvb een antwoord dat vaag is en voor iedereen anders. Ooit beweerde het CPB glashard dat de Euro ons een weeksalaris per jaar opleverde maar, laat ik aardig zijn, daar worden ze nu liever niet aan herinnerd.
"de EU is volgens mij de beste manier om die grenzen op den duur helemaal op te heffen." Dat is een idealistische maar wel erg naïeve gedachte. Open grenzen binnen de EU is prima, maar de buitengrenzen moeten gecontroleerd worden. Hetzelfde geldt voor immigratie van buiten de EU. We moeten als EU samenwerken met het VK, de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea, India, Taiwan en de Filipijnen om een tegenwicht te vormen tegen het dictatoriale China.
rvb 5 juni 2020 at 14:34 Je snapt het niet. Alleen democratie geeft vrijheid voor iedereen. Zonder democratie sta je met lege handen. In de democratie zijn wetten gevormd welke het volk beschermen. In aanvang werden verdragen als wetten bestempeld maar elke wet behoort door het parlement bekrachtigd te worden. De EU grondwet werd per referendum door Nederland en Frankrijk weggestemd. Om de EU toch nog zoals gedacht te ontwerpen kwam 3 jaar later een nieuw verdrag het Lissabon verdrag waarin het ontwerp van de grondwet werd opgenomen zonder stemming van Nederlandse en Franse volk maar toen stemde het volk van Ierland tegen. Onze stemmen werden veronachtzaamd en de Ieren hebben daarna ingestemd. Dat was in 2008 tijdens de krediet crisis. In het onomkeerbare verdrag is een hoogst belangrijk verbod opgenomen, artikel 125 wat zegt dat de unie niet verantwoording neemt of aansprakelijk is voor verplichtingen van centrale regeringen, regionaal, lokaal of andere publieke autoriteiten, of andere lichamen bestuurd door publieke wetten, of ondernemingen van de andere lidstaten. Dit was uitdrukkelijk verboden. Het was Duitsland dat op deze voorwaarde akkoord ging met deelneming aan de euro. Merkel in 2010, We hebben een verdrag waaronder welk geen mogelijkheid is van betalen voor bail outs van andere staten. Direct toen duidelijk werd dat de euro het niet zou overleven zonder cash transfusies werden de verdragen opzij geschoven. Dus zonder de regel van wet is er geen representatieve regering. Mogelijke verkiezingen of referenda zullen terzijde worden geschoven als het de "verkeerde"weg opgaat. Zoals met alle verdragen worden kiezers op afstand gezet van hun democratisch recht op zeggenschap. Dat is het ontnemen van vrijheid. Alles wordt voor je besloten en moet maar afwachten wat de consequenties zijn.
@uitgekleed: de veto rechten moeten inderdaad verdwijnen, dat is veel eerlijker. De EU is niet perfect en kan democratischer. U heeft gelijk als u de veto rechten wil afschaffen. Maar vrijheid gaat vooral om zelfbeschikking, en is onafhankelijk van de regeringsvorm van een land of gebied.
De urgentie is hoog zo te horen. Gaat Hamer akkoord met elke steun of heeft ze haast met de 500 miljard?