Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mariëtte Hamer: ‘Collega’s moeten ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag’

  •  
01-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
796 keer bekeken
  •  
mariettehamer

Mariëtte Hamer, die volgende week begint aan haar nieuwe functie als regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag, vindt dat collega’s moeten ingrijpen als er sprake is of lijkt te zijn van grensoverschrijdend gedrag. Dit zegt ze in de podcast Betrouwbare Bronnen.

Hamer: “Het begint vaak met taal. Je moet je afvragen: wat zeg je nu eigenlijk tegen elkaar? Er is vaak een derde bij. Het kan zó helpen als die derde persoon zijn mond opentrekt. Want dan neutraliseren we het al zodra het wordt gezegd.” 

Dat geldt ook voor het debat in de Tweede Kamer, zegt Hamer die vorig jaar zomer in opdracht van de Kamer kabinetsinformateur was. “Toen PVV-leider Geert Wilders tegen VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans zei dat zij de masseuse van Mark Rutte was, dacht ik: waar is dit voor nodig? Het is seksistisch en heel beledigend. Toen had iemand moeten opstaan en zeggen: hee hallo, zo doen wij dat niet met elkaar. Zo praten wij hier niet, hou het even bij de inhoud!”

Hamer vindt het belangrijk dat Kamerleden elkaar op hun gedrag aanspreken. “Zodat niet de Kamervoorzitter dit hoeft te doen. Neem het een beetje voor elkaar op!”

Zelf was Hamer jarenlang Kamerlid en ook enige tijd fractievoorzitter van de PvdA. “Ik heb geleerd: wees fel op de inhoud en zacht op de persoon. Je blijft netjes naar elkaar en behandelt elkaar respectvol. In onderhandelingen heb ik wel eens dossiers gehad waarop mijn antwoord alleen maar nee was. Maar dat kun je alleen maar doen met respect voor je opponent. Nooit onder de gordel, of lelijke dingen zeggen. Dat iemand knettergek is of zo.”

Als regeringscommissaris wil ze analyseren wat er aan de hand is en het debat aanjagen. “Ik ga allereerst op een rij zetten in welke situaties grensoverschrijdend gedrag voorkomt en hoe we tot nu toe geregeld hebben daarmee om te gaan. Kun je klachten melden, zijn er genoeg vertrouwenspersonen, is de hulpverlening op orde?” 

Gelukkig is hierover al heel veel opgeschreven, zegt Hamer. “Ook als er geen seksueel geweld aan te pas komt, gaat grensoverschrijdend gedrag over machtsverhoudingen. Iemand die zijn positie misbruikt. Soms onbewust.”

Oud SER-voorzitter Mariëtte Hamer begint komende week als regeringscommissaris. Op de dag dat Hamers nieuwe functie bekendgemaakt werd, vertrok PvdA’er Gijs van Dijk uit het parlement. En later werd Nilüfer Gündoğan uit de fractie van Volt gezet. Allebei na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Hamer zet vraagtekens bij de wijze waarop dat ging. “Op welk moment breng je iets naar buiten? Het zijn vaak ongelijksoortige situaties. Dingen zijn meestal moeilijk te bewijzen. Als er dan niets uit het onderzoek komt, denken we misschien: het probleem bestaat niet. Daar kun je veel kwaad mee doen.”

Ze wil werken aan een goede handelwijze. “Het is belangrijk hoe je zo’n procedure inricht, zegt Hamer. “Het beschadigt iemand als-ie onbewijsbaar beschuldigd is. Maar dit raakt ook het slachtoffer en de zaak als geheel. Hier wil ik over nadenken: kunnen we een code afspreken?”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Peace ....
Peace ....2 apr. 2022 - 9:37

Bravo mevr Hamer ... dergelijke zaken moet je al bij de bron aanpakken want met lijmen achteraf blijf ej met de brokken zitten. En ... fijn dat ze al volop bezig is VOOR ze uberhaupt formeel aangesteld is .. waar vind je tegenwoordig nog zulke toewijding ..

FredD2
FredD21 apr. 2022 - 13:26

[hee hallo, zo doen wij dat niet met elkaar. ]. Nee dat klopt, we maken burgers kapot, maken het voor hen onmogelijk om normaal te leven en pakken hun kinderen af, maar zo iets zeggen kan toch echt niet.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 apr. 2022 - 15:06

Fred Wat fijn dat u uw ei weer mag leggen. Ik vraag me alleen weel af, wie dan die wel die "we" zijn, de burgers kapot maken en die het onmogelijk maken om 'normaal' te leven. En, vast tevergeefs ik weet het, vraag ik me af wat daar aan gedaan kan worden. Ik heb u nog niet zo vaak kunnen betrappen op een. constructieve gedachte.

Arbeider10
Arbeider101 apr. 2022 - 12:09

“Toen PVV-leider Geert Wilders tegen VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans zei dat zij de masseuse van Mark Rutte was, dacht ik: waar is dit voor nodig? Het is seksistisch en heel beledigend. Toen had iemand moeten opstaan en zeggen: hee hallo, zo doen wij dat niet met elkaar. Zo praten wij hier niet, hou het even bij de inhoud!” Dat gaat nog wat worden met PvdA Hamer, die volgende week begint aan haar nieuwe functie als regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag, PvdA Hamer heeft duidelijk een ''dirty mind''. Het zal toch duidelijk zijn dat PVV Wilders met zijn ''masseuse'' opmerking niet het soort seksuele massages op het oog heeft waarvan wij niet eens willen weten wat PvdA Hamer zich daarbij graag voorstelt. Om de schijn van partijdigheid te ontwijken had PvdA Hamer beter PVV Wilders er niet bij kunnen slepen. En een voorbeeld pakken uit PvdA, VVD, D66 etc. hoek kunnen nemen, voorbeelden genoeg. Vanaf nu staat grensoverschrijdend gedrag dus altijd in het kader links ''progressief'' versus rechts, zo jammer.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 apr. 2022 - 14:57

Arbeider Dan heb ik een ongetwijfeld rare vraag aan u: "Wat bedoelde Wilders dan wel?" En mij lijkt het, dat Hamer "om de schijn van partijdigheid te vermijden" beter helemaal haar mond gehouden had.

DaanOuwens
DaanOuwens1 apr. 2022 - 11:09

Ik lees alleen zaken waarvan ik denk dat het niets gaat bijdragen aan de oplossing. Die collega's gaan hun mond niet opentrekken. Dat blijkt ook al uit de voorbeelden die Hamer zelf geeft. En haar nadruk op de procedure en niet op het resultaat bevestigt de werkelijkheid die er al is, namelijk de aanrander kan redelijk ongestoord zijn of haar gang gaan. Lijkt mij dat Hamer niet de juiste vrouw is voor deze klus.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2022 - 12:50

Collega's zouden een rol kunnen hebben maar net als bij pesten verwacht ik er weinig van. De meeste zullen wel uitkijken zich ergens mee te bemoeien uit angst zelf slachtoffer te worden.