Joop

Marianne Thieme zet tanden in 'bekeerde' Dijkhoff

  •    •  
18-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
keejole
Het wordt het belangrijkste politieke debat van het jaar genoemd maar daar was in het begin nog weinig van te merken. “Wilders gebruikte zijn spreektijd eigenlijk alleen om het proces dat tegen hem gevoerd wordt, te beïnvloeden. Het ging hem alleen over hemzelf, hij wekte niet de indruk dat hij iets voorbereid had of zich had ingelezen. En daar krijgt hij dan een ton per jaar voor,” aldus Francisco van Jole bij De Nieuws BV. Zijn collega-commentator Peter Kee haalde aan dat Wilders opperde om de opbrengst van de beursgang van ABNAMRO terug te geven aan de burger, een idee waar hij D66-leider Rob Jetten bijna in mee leek te krijgen.
Daarna gaat het over de rol van Dijkhoff die volgens Van Jole een draai van 140 graden maakt door zich af te keren van het aandeelhouderskapitalisme. Hij oogst daarmee lof van PvdA, GL en SP. “Een kus des doods,” vertelt Peter Kee. Van Jole meent dat het enige heldere oppositiegeluid vooralsnog komt van Marianne Thieme die vindt dat Dijkhoff eerst maar eens door het stof moet omdat de VVD immers jarenlang het tegenovergestelde beleid heeft gevoerd, met alle gevolgen van dien.
Meer Kee & Van Jole? Natuurlijk! Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week gratis het nieuwste commentaar. Via RSS , iTunes of Stitcher.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

msj_meijerink
msj_meijerink18 sep. 2019 - 19:29

Alle leden van de PVV vonden het terecht dat Geert zo de algemene beschouwingen opende. :P :P :P

Rode druppel
Rode druppel18 sep. 2019 - 17:50

Ik ben sinds 30 jaar niet zo positief geweest over het debat. Eindelijk ziet men de gevolgen van neo-liberaal beleid. VVD maar vooral CDA zijn ogenschijnlijk bekeerd.

Sonic2
Sonic218 sep. 2019 - 17:34

Van Jole constateert terecht dat Wilders een ongekend narcist is. Hij begint steeds meer op Trump te lijken. En uiteraard in de slachtoffer rol. Ik merkte ook in mijn eigen omgeving dat de reacties op Wilders lauw waren. Wilders zegt ook niets nieuws meer. En over Thieme en Dijkhoff. Ik denk dat Thieme er zeker vanuit gaat dat ze geen zaken hoeft te doen met Dijkhoff. Dus dan kan je er je tanden in zetten. Ik volg echter de PvdA en Groenlinks lijn. Dit land moet bestuurd worden. Dus kan je beter maar blij zijn met de draai en kijken wat je er uit kan onderhandelen( als dat al niet gebeurt is achter de schermen). Ik kan me ook voorstellen dat hier lieden zijn die oppositie echt zien als oppositie. Ik beproefde ook bij de SP een wat meer constructieve koers. Ik ben benieuwd wat die partij dit najaar gaat doen. Het gaat om de toekomst. En dat de VVD foute dingen heeft gedaan in het verleden is bekend. Dat kan niet meer recht gezet worden. Laten we het in de toekomst beter maken. Anders krijgen we waarschijnlijk hier onze eigen Trump revolte. Die we in Maart al hadden.

1 Reactie
Katootje2
Katootje218 sep. 2019 - 19:42

De vraag is niet of Thieme zaken hoeft te doen met Dijkhoff, maar of Dijkhoff wel zaken kan doen met Thieme. Daarom moet Thieme vooral doorgaan met wat ze doet. Gelukkig hoorde ik van de minister van landbouw en weet ik wat nog meer, dat ze al aardig op de lijn van Thieme zitten, -alleen op veel te lange duur. To little, to late zeg maar.

vdbemt
vdbemt18 sep. 2019 - 17:27

Inderdaad. Het kabinet zit mooi weer te spelen met beloftes van maatregelen op problemen die door hun eigen VVD-beleid zijn ontstaan: onderwijs, ouderenzorg, jeugdzorg, politie, defensie, woningmarkt, ONzekerheid van werk, Belastingdienst.

Artel
Artel18 sep. 2019 - 17:14

Natuurlijk heeft Wilders het over het proces tegen hem. Ik heb niets met zijn denkbeelden, maar vandaag is het Wilders, morgen is het Klaver.

1 Reactie
Sonic2
Sonic218 sep. 2019 - 20:22

Dat is een wat loos argument. Ten eerste hebben andere fractie leiders geen belang bij het provoceren van een rechtszaak. Die zoeken de rand niet op. En die 2e zin ben ik niet zo zeker van. https://nos.nl/artikel/2144568-kritiek-op-uitspraak-van-wilders-over-bedreigde-sylvana-simons.html Volgens mij halen Bosma en co gelijk Duyvendak er bij. En zullen ze over Klaver heen vallen. Natuurlijk komt Wilders niet op voor hun. Wilders heeft overigens ook al aangifte gedaan. En dat maakt het allemaal een beetje wrang.

Jonkheer
Jonkheer 18 sep. 2019 - 13:56

De politiek anno 2019: - Zwarte Piet - Gouden Eeuw - De zoon van Halsema - De man van Halsema - De draai van Dijkhoff Wanneer gaan we weer het land besturen? Natuurlijk chargeer ik... maar mijn hemel, zijn er echt geen andere onderwerpen om aan de kaak te stellen?

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt18 sep. 2019 - 14:42

Heeft niet ook de leider van GroenLinks het licht gezien en nu spijt beruigt heeft over zijn oppositie tegen het kabinet op "onbelangrijke zaken"?

Katootje2
Katootje218 sep. 2019 - 16:31

Het klimaat? -

vdbemt
vdbemt18 sep. 2019 - 17:49

De eerste 4 van de 5 zaken die je noemt, zijn Telegraaf-hoofdonderwerpen. Die zijn vandaag in het debat niet aan de orde gekomen. De draai van Dijkhoff is wél iets dat vandaag in het debat is gebeurd. Als die écht is, gaat het land eerlijker bestuurd worden. Heb je überhaupt wel iets van het debat meegekregen? Daar werd door meerderen meer gepleit voor het inhoudelijke debat, ipv het haantjesgedrag. Dat is toch wel hoopgevend voor beter bestuur.