Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Marianne Thieme (PvdD) in debat met vissers

  •  
13-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thieme_300_01.jpg
PvdD wil verkoop van kabeljauw en paling verbieden
De verkoop van kabeljauw en paling moet verboden worden, schrijft Marianne Thieme dinsdag in het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren. In debat met twee vishandelaren in Pauw & Witteman heeft ze het echter moeilijk.
De PvdD presenteerde haar verkiezingsprogramma eerder op de dag. Fractievoorzitter Thieme vindt dat vissers geen subsidie meer moeten krijgen.
Het debat met de vishandelaren verliep niet zoals ze gehoopt zal hebben. Thieme vertilde zich aan een paar cijfers en kreeg prompt het verwijt “sprookjes” te vertellen. De vissers reikten haar bovendien de hand door te stellen dat ook zij geld willen vrijmaken om een bijdrage te leveren aan de visstand.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Jacoozzy
Jacoozzy13 apr. 2010 - 23:56

Flauw van Pauw !! Over zo'n belangrijk onderwerp doe je niet zo kleinerend naar een van je gasten, ook al maakt ze een foutje !! Luister naar biologen en pas je eetgewoonten aan, kabeljauw en paling zijn aan het uitsterven als we zo doorgaan !!

ReneeO
ReneeO13 apr. 2010 - 23:56

Marianne Thieme verliest zich in te langdradige vergelijkingen, dat kost veel te veel tijd en mensen kunnen je op een gegeven moment niet meer volgen, maar ik vind het klasse van haar hoe ze zich staande weet te houden in een debat waar ze zich in haar eentje tegenover veel verbaal geweld en gelach moest verweren. Overigens vond ik het verhaal van met name de palingboer heel positief. En de andere manieren van visvangst toch op zijn minst bemoedigend. Is er nog hoop voor het leven in zeeën en oceanen? Let's hope so. ;)

Simbro
Simbro13 apr. 2010 - 23:56

Van iemand, die uit publieke gelden meer dan de Balkenende-norm opstrijkt, verwacht je wel wat meer respect voor de gasten in zijn talkshow. Het gedeelte met Marianne Thieme riep bij mij herinneringen op aan de behandeling van Agnes Kant door de 'heren' politici in het debat bij de gemeenteraadsverkiezingen: tenen-krommend. Marianne liet zich gelukkig niet van de wijs brengen en haar boodschap bleef recht overeind: het moet uit zijn met het vissen op bedreigde vissoorten. Van vissers hoor je nooit anders, dan dat er vis zat is, in dat opzicht kwam de palingvisser er nog goed uit. Het is weer de overheid, die het hier laat afweten, in dit geval het ministerie, dat ook de veeartsen zich ongehinderd laat verrijken aan het preventief inspuiten van kippen met de modernste antibiotica, waardoor straks mensen met een infectieziekte niet meer geholpen kunnen worden (Zembla, afgelopen zondag).

Paradox2
Paradox213 apr. 2010 - 23:56

Met de dag wordt Pauw & Pauw vervelender. Vissen genocide. Dat de vissers doen alsof hun neus bloed kan ik me nog voorstellen. Zij zijn belanghebbenden. Hopelijk weet de consument beter.

Hoogkamer2
Hoogkamer213 apr. 2010 - 23:56

Vissers hebben ook belang bij een goede visstand. En toch is het goed dat onze ecologie een goed geluid krijgt in de kamer. Thieme doet dat goed. Er wordt nagedacht en besluiten genomen ten voordele van het welzijn van dieren. Dat doet Thieme goed, af en toe op je neus gaan is helemaal niet erg.

Pjotrs
Pjotrs13 apr. 2010 - 23:56

Uiterst zwak van Pauw dat hij Thieme maar door liet kletsen. Die paste duidelijk de strategie toe: zolang ik klets komen mijn tegenstanders niet aan het woord en als ik dat lang genoeg vol weet te houden is het item alweer voorbij. Dus kwam er maar weer een bijzin waarin alweer geen antwoord op de gestelde vraag zat. Ze begint echt steeds meer op Agnes Kant te lijken, maar dan met een flauw lachje erbij.

Extreme_nuance
Extreme_nuance13 apr. 2010 - 23:56

Thieme heeft een goed verhaal maar door die eindeloze vergelijkingen die ze iedere keer maakte, werd haar verhaal onduidelijk en leidde vaak af van de discussie. Hopelijk heeft ze ervan geleerd.

fjacobse
fjacobse13 apr. 2010 - 23:56

Kan Johan Derksen niet in de politiek gaan als een-mans fractie. Hij is wel de eerste die Thieme laat zweten. Dat is nog geen politicus gelukt tot op heden. Het lijkt me een verademing om hem in de Kamer af en toe een interruptie te horen plaatsen waardoor iedereen weer met beide benen op de grond staat.

CogitoErgoSum
CogitoErgoSum13 apr. 2010 - 23:56

Goed begin, al lijkt het mij dat hier echt internationale afspraken over gemaakt worden wil het effect hebben. Ben benieuwd wanneer globale overbevolking door een politieke partijen op de agenda word gezet. Alle problematiek, overbevissing, vervuiling, etc.. zijn o.a. een voortvloeisel van te veel mensen op een te kleine planeet. Dit zal binnen 25 jaar zorgen voor hongersnood, het uitbreken van exotische ziekten en mondiale oorlogen die zijn weerga niet kennen. Ik zie ze al denken in Den Haag.... "Nah,...te complex...laten we ons maar bezig houden met hypotheek rente aftrek",...

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos13 apr. 2010 - 23:56

Precies, los de overbevolking op en alle andere problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voor mensen die in de westerse wereld nog een kindje op deze wereld willen zetten even de volgende overweging: Elke baby die er hier bijkomt eet elke dag 125 bordjes eten leeg van kinderen in de 3e wereld.

Florian2
Florian213 apr. 2010 - 23:56

Het optreden van Thieme was een genante vertoning: vreselijk lang uitwijden op concrete vragen en helemaal niet antwoorden. En preken kunnen ze niet alleen in de Katholieke kerk....dat was mij al langer duidelijk....ook de Linkse Kerk is daar erg goed in. Pauw deed m.i terecht spottend na de zoveelste preek en gegooi met cijfers van Thieme. Conclusie: Thieme hoort thuis in een dierenasiel als vrijwilliger....niet in de landelijke politiek.

2 Reacties
Jeroenvt
Jeroenvt13 apr. 2010 - 23:56

Einstein zei ooit de wijze woorden "Everything must be made as simple as possible. But not simpler." Wat jij gegooi met cijfers noemt is tegenwoordig usance onder journalisten. Zo gauw het ze te moeilijk wordt, of ze denken dat het de kijker te moeilijk wordt, haken ze af, ze proberen het simpeler te maken dan het is. Wetenschappelijke onderbouwing wordt dan een mening waar je het niet mee eens kunt zijn. Zo werkt het natuurlijk niet, één plus één is twee ook al begrijp je de som niet, hij wordt niet minder waar of voor discussie vatbaar. Marianne Thieme probeert hier tenminste de grootschalige vernietiging die zich buiten ons gezichtsveld afspeelt inzichtelijk te maken. Als Pauw dit niet begrijpt of niet geschikt vindt voor zijn babbelprogramma moet ie vooral met Mees doorbabbelen, maar de illusie dat het een serieus gespreksprogramma is maar laten varen.

Jeroenvt
Jeroenvt13 apr. 2010 - 23:56

Er zou eens een debat moeten ontstaan over het falen van de journalistiek. Ook in het artikel hierboven staat dat Thieme zich vertilde aan de cijfers, zie mijn bijdrage meer naar onder. De journalistiek als waakhond van de democratie blijkt hiertoe steeds minder in staat, misschien zouden journalisten zich eens de vraag moeten stellen of ze nog wel doen waar ze voor zijn of dat ze alleen voor hun eigen eer en glorie bezig zijn en moeten besluiten dat ze maar eens op moeten houden en iets anders gaan doen. Nog even over vis, voor 600 gram vis bij de visboer wordt 1 liter stookolie verbrand, het is maar dat u het weet.

JoopSchouten
JoopSchouten13 apr. 2010 - 23:56

De vissers toonden geen enkel teken van wroeging, spijt of besef van de realiteit. Het werd mij weer geheel duidelijk welke belangen het zwaarste wegen. Bagatelliseren, kleineren en onderbreken is een 'typisch liberale sport' om anderen uit het lood te slaan. Ondanks deze schandalige tactiek deed Marianne Thieme het goed.

3 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos13 apr. 2010 - 23:56

"De vissers toonden geen enkel teken van wroeging, spijt of besef van de realiteit." Wroeging? Spijt? Waarvan? Waarover? Besef van de realiteit? De kabeljauwstand neemt toe, mede door in EU verband genomen maatregelen waar de vissers zich aan houden. Dat de palingstand is afgenomen heeft te maken met de enorme vangsten aan glasaal tijdens de trek, de enorme toename van het aantal aalscholvers en de afname van fosfaten in oa wasmiddelen waardoor de binnenwateren voedselarmer geworden zijn. Thieme daarentegen kwam met verkeerde cijfers op de proppen, niet echt professioneel. Een visser kijkt wel uit, die laat zijn kip met de gouden eieren echt niet uitsterven. "Bagatelliseren, kleineren en onderbreken is een 'typisch liberale sport' om anderen uit het lood te slaan." Ik denk dat er onder de vissers en vishandelaren maar weinig liberalen te vinden zijn. CDA, CU en SGP zijn volgens mij de partijen die men in die kringen aanhangt.

ReneeO
ReneeO13 apr. 2010 - 23:56

[...] De vissers toonden geen enkel teken van wroeging, spijt of besef van de realiteit [...] Dat ben ik niet met je eens, @Joop, vooral die palingverkoper deed juist een handreiking, en die liet haar bovendien keurig uitpraten. Dat ze de visvangst op zich niet als enige schuldige willen aanwijzen, is ook niet onterecht, zeker niet wat de palingvisserij betreft. Hoe dan ook, we moeten natuurlijk niet vergeten dat dit een branche is waarmee heel veel mensen hun brood verdienen. Domweg stopzetten is niet realistisch, lijkt me. Wel paal en perk stellen en elkaar vinden op gemeenschappelijke punten om de visstand weer op peil te brengen.

davidricardo
davidricardo13 apr. 2010 - 23:56

-----Bagatelliseren, kleineren en onderbreken is een 'typisch liberale sport' om anderen uit het lood te slaan.------ volgens mij hebben de socialisten er minstens evenveel last van, maar dan op het vlak van intergratie, economie en arbeidsmarkt. Zoals bekend is hebben de linkse partijen vaak last van het bagatelliseren van de integratie en immigratie problemen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2010 - 23:56

Nou, wanneer die vissers de boel zo graag tot de laatste vis willen leegvissen, prima. Daarna zijn ze werkeloos, want de vis wordt dan waarschijnlijk zo duur dat niemand hem niet weer Vissers zijn over het algemeen goed gristelijk. Dat verklaart veel. Het "rentmeesterschap"geven ze een geheel eigen interpretatie. Dat arme mensen in arme landen, die voornamelijk van visvangst leven, dan ook geen vis meer hebben om te eten: het zal ze jeuken.

1 Reactie
Jeroenvt
Jeroenvt13 apr. 2010 - 23:56

Die mensen worden dan piraat, zoals in Somalië.

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2010 - 23:56

Het wordt tijd dat Witteman terugkeert.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten13 apr. 2010 - 23:56

Het wordt ook tijd dat Winston terugkeert. ; )

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2010 - 23:56

Het was wéér walgelijk dat de haantjes en een kip wéér om het hardst zaten te lachen en gniffelen elke keer als Marianne haar mond open deed. Dat heb ik al eens eerder gezien bij Agnes Kant. Blijkbaar zijn sterke vrouwen met een zeer uitgesproken mening te lachwekkend voor woorden in de ogen van bepaalde mensen. Voor mij was het programma toen eigenlijk al afgelopen.

2 Reacties
Klaas2
Klaas213 apr. 2010 - 23:56

Goed dat ze stand hield, met een glimlach, en soms zelfs een gulle lacht wist ze heel duidelijk haar standpunten te verwoorden. Beter dan zij het doet is onmogelijk (in dat gezelschap)

Janssen3
Janssen313 apr. 2010 - 23:56

Als ze zelf niet in de gaten heeft dat ze zit te preken dan moet ik daar ook een beetje om lachen.

jactijsen
jactijsen13 apr. 2010 - 23:56

De feiten: 1) paling staat op de CITES lijst appendix 2 d.w.z. vrij verhandelbaar binnen het leefgebied (Europa) niet met uitsterven bedreigd mits de handel zal worden gereguleerd en gecontroleerd. Hiervoor is inmiddels het aalherstelplan voor in werking gezet. Dat de paling op uitsterven staat en wordt vergeleken met een broodje panda is gewoon een broodje aap verhaal. Dit seizoen is het bestand glasaal in Frankrijk 50% hoger t.o.v. vorig jaar, 20.000 kg glasaal (dit zijn 70.000.000 stuks) is overigens besteed aan uitzet in de vrije natuur. Kan iemand mij misschien vertellen hoeveel panda's er nog zijn? 2) Voor het afdoden van de paling is een speciale machine ontworpen in samenwerking met de overheid en Imares. Dit is een traject van bijna 2,5 jaar. De machine gaat in juni in bedrijf. De paling is dan binnen1 seconde dood (wetenschappelijk onderbouwd) 3) Voor de uitvoering van de Aalherstelplannen is zoveel mogelijk geld nodig. Het meeste geld kan worden gegenereerd door de verkoop van paling in de supermarkten. Wanneer deze wegvallen zullen de financiële mogelijkheden beperkter worden en dus ook de middelen om zoveel mogelijk aal uit te zetten en een krachtig herstel te kunnen realiseren. WNF heeft hier onderzoek naar laten doen door LEI Wageningen (the impact of a potential sales ban for eel on stock and industry). De conclusie van het rapport is dat het stoppen van de verkoop geen bijdrage levert aan aalherstel, eerder het tegenovergestelde zal worden bereikt. Vervolgens is het rapport niet vrijgegeven door het WNF en zijn zij op dit moment een interne 'peer review'. 4) kijk eens op www.sustainableeelgroup.com en www.nevepaling.org en verdiep u eens in de materie voor een gefundeerde uitspraak Kortom, niets doen is veel tekort door de bocht. De situatie met dijken, dammen, waterkrachtcentrales, populatie aalscholvers, stropers, sportvissers, vissers etc zullen er dan voor zorgen dat de paling in de Nederlandse binnenwateren niet meer zal zijn te vinden. Alleen een gezamelijke aanpak is de oplossing (sector, NGO's, waterschappen, energiemaatschappijen, Overheid etc.) . Je zult de galsaal moeten helpen binnen te komen en de schieraal helpen weg te trekken. Dit lukt alleen met behulp van de kennis en kunde van vakmensen uit alle geledingen zoals hierboven genoemd en niet alleen van achter het bureau. Zie het Duitse Aalbeheerplan waarbij uitzet van pootaal de manier is om de populatie op een goed peil te kunnen houden (wetenschappelijk onderbouwd !)

1 Reactie
Klaas2
Klaas213 apr. 2010 - 23:56

Weet je Jac Thijse, je nickname is slim gekozen. Weet je hoe men het noemt als je dezelfde reactie drie maal in een forum zet? Dat heet spam. Dit gebeurt meestal door mensen die een bepaalde bedoeling hebben, een soort van activisme. Het valt in jouw geval extra op dat je dezelfde tekst ook hebt gezet in artikelen die al lang niet meer in de running zijn, een artikel van meer dan een maand oud, het andere zelfs van vier maanden oud. Wat is jouw drive, vraag ik me dan af? Kunnen we daarop een eerlijk antwoord krijgen? Ik ben benieuwd. http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/marianne_thieme_pvdd_in_debat_met_kritische_vissers/ http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/gerda_de_schone_schijn_van_lnv/ http://www.joop.nl/groen/detail/artikel/aldi_weigert_te_stoppen_met_verkoop_bedreigde_paling/ Tegenover al dat mediageweld van jouw kant heb ik even gekeken bij het WNF. Ik heb het hieronder geplaatst. ---------------- Internationale wetenschappers verenigd in ICES hebben vanwege de kritieke status geadviseerd om de palingvisserij stil te leggen2. Sinds 2009 staat paling op Lijst II van CITES3. Dit betekent dat de internationale handel aan banden is gelegd. In Nederland is de beroepsvisserij met vangsten van 900 ton verantwoordelijk voor 70% van de palingsterfte. In vergelijking met andere visserijsectoren gaat het om een relatief kleine sector. Andere doodsoorzaken zijn gemalen (50 ton) en aalscholvers (50 ton). Het Wereld Natuur Fonds, Stichting De Noordzee, Sportvisserij Nederland en Natuurmonumenten willen dat de visserij op paling helemaal stopt. Dat geldt voor zowel de volwassen paling als glasaal http://assets.wnf.nl/downloads/wnf_factsheet_paling.pdf